Skocz do zawartości
  • 0

Nowe przepisy o patentach

Gumofilc

Pytanie

Wiosna w koncu przyszla ale w raz z nia ida rowniez inne zmiany. Wiadomosc z ostatniej chwili w zalaczonym linku..

Caly czas jakies zmiany w tym temacie, jak dla mnie to juz ich zbyt wiele i nie nadazaja za nimi nie tylko uzytkownicy ale rowniez ci, ktorzy maja je egzekwowac...

Nowe przepisy.doc

Gumo

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Wygląda na to, że połączono dotyczasowe uprawnienia Sternika Motorowodnego i Starszego Sternika Motorowodnego, co będzie korzystne dla osób do tej pory posiadających patent Sternika Motorowodnego (Morski Sternik Motorowodny i Kapitan Motorowodny pozostał ze zmienionymi uprawnieniami).

Aczkolwiek bałaganu do końca nie posprzątano.

• 0

Dzięki, @jans, za link.

Czyli Sternik Motorowodny (najniższy stopień) nie ma juz ograniczeń w zakresie mocy silnika kierowanej przez niego łodzi motorowej/ jachtu motorowego (do tej pory było to 60kW, które teraz jest dla osób z patentem Sternika Motorowodnego, które nie ukończyły 16-go roku życia).

• 0

Mario nie do końca tak; według załączonego dziennika ustaw sternik motorowodny uzyskał uprawnienia starszego sternika bo nie ma już ograniczenia mocy silnika dla osób dorosłych.Natomiast starszy sternik uzyskał uprawnienia sternika morskiego. Tak bynajmniej zrozumiałem zapis ustawy.

• 0

Patent starszego posiadam ileś tam lat więc chyba nas nie będą egzaminować? dzieciaki mają  sternika i wymienili silnik w swojej łaibie na 115 więc problem sam się rozwiązał . Natomiast ja jestem w szoku bo gdzieś zapodziałem papiery na lawetę łajbę i patenty, laweta i łajba mały problem,gorzej z patentami czasowo może się okazać długi okres oczekiwania na duplikaty a sezon na karku.

Edytowane przez tornado

• 0

A to sie okaze w tzw. praniu czy bedzie dobrze (czytaj lepiej).

Osobiscie najbardziej mnie interesuje to co spotka mnie nad woda, np. tak jak po oatatnim spotkaniu z panami policja zadali jakiegos papieru, o ktorym wzmianki trudno sie bylo nawet doszukac...

Gumo

p.s. Aczkolwiek po kolejnej "duzej" wodzie i przy nizowce latem mam watpliwosci czy raczej w poduszkowiec sie nie zaopatrzyc?

Przy okazji..zwlaszzca przy roztrzasaniu roznych spraw zwiazanych z ustawami tak mysle, ze warto pisac o co chodzi konkretnie a linki jako dodatek. Nie wiem jak innych ale mnie jak widze strone z rozporzadzeniami od razu odrzuca.. ;)

p.s.2

NOWE ROZPORZĄDZENIE O PATENTACH OPUBLIKOWNE!

W dniu 16 kwietnia 2013 zostało opublikowane w Dzienniku Ustaw poz 460 spóźnione o co najmniej pół roku rozporządzenie Ministra Sportu i Turystyki Joanny Muchy z 9 kwietnia 2013 o uprawianiu turystyki wodnej tworzące nowy system uprawnień żeglarskich i motorowodnych.

Wchodzi ono w życie w dniu 30 kwietnia 2013.

Nieststy nie porawiono w nim błędów odkrytych przez poszkodwanych wodniaków i zakwestionowanych przez Rządowe Centrum Legislacji
Na mocy ustawy o sporcie dotychczas nadane patenty zachowują swoją ważność, ale można je wymieniać na nowe.

Ze szczegółami mozna się zapoznać tutaj:
http://dziennikustaw.gov.pl/DU/2013/460

z żeglarskim pozdrowieniem

ACADEMIA NAUTICA - Warszawa

• 0

§ 25. 1. Dotychczas wydane patenty zachowują ważność w zakresie potwierdzanych nimi uprawnień i mogą zostać wymienione, na wniosek posiadacza, na patenty wydawane na podstawie niniejszego rozporządzenia, z uwzględnieniem następujących kryteriów:

f) sternika motorowodnego – na sternika motorowodnego,

g) starszego sternika motorowodnego – na motorowodnego sternika morskiego,

h) morskiego sternika motorowodnego – na motorowodnego sternika morskiego,

i) motorzysty motorowodnego – na mechanika motorowodnego,

j) mechanika motorowodnego – na mechanika motorowodnego;

tych podpunktów jest więcej, ale te chyba najbardziej nas interesują...

• 0

Witam, czy to prawda, że w Polsce można już pływać na 15KM bez uprawnień ? szukam w necie, ale jakoś nie mogę znaleźć, w Niemczech już  można od września ubiegłego roku. Posiadam 10KM Yamaha, a teraz chętnie bym zmienił na 15KM, ale nie wiem czy już nowy taki przepis jest, jeżeli ktoś coś wie na ten temat, to bym bardzo prosił, pozdrawiam miklas_64

• 0

Po co grzebać w necie jak wszystko masz wyżej.

§ 2. 1. Dokumentami kwalifikacyjnymi potwierdzającymi posiadanie uprawnień do uprawiania turystyki wodnej na
jachtach żaglowych o długości kadłuba powyżej 7,5 m lub motorowych o mocy silnika powyżej 10 kW są patenty:

• 0

Po co grzebać w necie jak wszystko masz wyżej.

§ 2. 1. Dokumentami kwalifikacyjnymi potwierdzającymi posiadanie uprawnień do uprawiania turystyki wodnej na

jachtach żaglowych o długości kadłuba powyżej 7,5 m lub motorowych o mocy silnika powyżej 10 kW są patenty:

Dzięki !!! no to lipa, a już myślałem że popływam na 15KM ;)

• 0

Bylo walkowane..

Chodzilo im o papier, ze lodka ma zdolnosc plywania (zdolnosc zeglugowa)....rzeczywiscie bylo cos takiego ale do lodek z przyczepionym silnikiem powyzej 115KM bodajze.

Zwazywszy stan niektorych lodek w porcie ta kontrola mogla co najmniej dziwic i nie mam zludzen, ze TO dziala - jezeli jestes sam na wodzie to po spotakaniu policji masz pewna niemal kontrole (trzeba cos wpisac w raport, zreszta PAn wladza rozbrajajaco na powitanie rzekl - taka swiecaca nowoscia lodka to trzeba skontrolowac...).

Z drugiej strony nie moze byc tak, ze wszystko jest w porzadku - trzeba pouczyc, postraszyc, porzadzic....byle ze znajomoscia prawa sie to odbywalo...i nie za czesto bo o miejsce do lowienia trudno a jak sie przejedzie takim pchaczem to mozna sie zwijac....

Gumo