Skocz do zawartości

Wymiana kotwic w starych obrotówkach

godski

Rekomendowane odpowiedzi

Raczej nie.

Ale jak już będziesz wykonywał operację, to możesz spróbować pewnego tricku. Na kotwiczkę naciągasz rurkę termokurczliwą, najdłuższy kawałek jaki potrafisz ( ;) ), kółeczko, blaszka, następnie przesuwasz rurkę tak, by usztywniła wszystkie "przeguby". Zapalniczka i już możesz wypróbować. Ilość pustych brań znacząco się zmniejsza. 

Zwykle :)

Czyli po wycięciu starej kotwicy:

zakładam na nową kotwicę długa rurkę termokurczliwą

dokładam kółeczko do kotwicy

kólko łączę z drutem wirówki

naciagam rurkę na kółeczko tak żeby kawałek siegał jeszcze na drut wirówki

podgrzewam rurkę

Czemu tak ważne jest usztywnienie kotwiczki w stosunku do osi wirówki? Nie lepiej, żeby kotwica kręciła sie swobodnie?

W starych Aszychminkach mam zardzewiałe kotwice. Czy jak je odetnę a nowe założę za pomocą kółek łącznikowych to praca obrotki zmieni się? 

Mam już całkiem sporą kolekcję tak zbrojonych. Łowię, bez większych przeszkód. Zacząłem, od przezbrajania, w haki bez zadziora i tak już poszło ze starymi, stępionymi itd.

Wydaje się być istotnym jedynie dobór właściwej długości "trzonka" kotwicy/haka. No i wielkość kółeczka rzecz jasna.

post-45714-0-93319400-1365868580_thumb.jpg

Tutaj malutka "Primanka"

post-45714-0-98810800-1365868460_thumb.jpg

Edytowane przez popper

Ja po prostu wymieniam drut i składam błystkę od nowa. łączenie za pomocą kółeczka szczególnie w longach słabo mi się sprawdziło.

Wymieniając drut, ważne jest zachowanie długości, takiej jak w oryginale

Teraz robię dokładnie tak samo, kiedyś kółeczko + kotwica i też było dobrze.

@popper, pisząc, że łowisz bez większych przeszkód miałeś na myśli, że skuteczność zacięć masz identyczną jak przy błystkach zbrojonych w kotwice?

Teraz robię dokładnie tak samo, kiedyś kółeczko + kotwica i też było dobrze.

@popper, pisząc, że łowisz bez większych przeszkód miałeś na myśli, że skuteczność zacięć masz identyczną jak przy błystkach zbrojonych w kotwice?

Skuteczność zacięć, może nawet nieco wyższa. Trudno powiedzieć.  

Inna rzecz, rybę na tym utrzymać, do końca holu :lol: 

;) Statystyk nie prowadzę.

Bardzo dziękuję za rady. Ale z tym usztywnieniem kotwiczki  - nadal nic nie wiem.

Też nie wiem a właściwie nie wiem czy rzeczywiście tak jest, że to eliminuje spady.

Celty mają tego namiastkę usztywnienia ale zaliczam na nie, zdecydowanie częstsze spady, niż na blaszki "normalne" a nawet Velticę.

Gdyby takie usztywnienie miało głębszy sens, to po co w ogóle przegub? Technicznie proste i wykonalne jedno i drugie rozwiązanie :ph34r: 

http://www.tristar.nazwa.pl/rublex/index.php?option=com_content&task=view&id=2

Poza tym, niemal standardem jest zbrojenie wabiów, na morskie trocie, w dodatkowe kółeczka przed kotwiczką.

Firmowe wabie też.

Przekombinowane? Nie przypuszczam.

Edytowane przez popper

Rozwiązanie z rurką jak i z każdym chwostem, czy świsterem powoduje, że kotwiczki jeszcze szybciej rdzewieją.

Jedynym trwałym sposobem na wymianę kotwiczek w dowolnej chwili jest zrobienie podtoczenia w korpusie i zawiniecia tam drutu, Marek robił takie blaszki i to nie tylko dla mnie,- na sprzedaż również, ale po rozmontowaniu można samemu rozwiercić korpus na połowę jego długości i zawinąć drut w takie spłaszczone "O" i po sprawie ;)

A ja po zakupie każdą obrotówkę rozbieram i składam na nowo dokładając do każdej krętlik i wymieniam przy okazji kiepskie kotwice na coś lepszego. Lubię mieć na każdej krętlik. Mogę wtedy wiązać je bezpośrednio do żyłki a łowiąc na przemian obrotówką i woblerem mam zawiązaną jedynie agrafkę. Obrotówka się kręci, a przed woblerem nie mam tony niepotrzebnego żelastwa. Wiążąc bezpośrednio do żyłki też pozbywam się jednego zbędnego elementu.