admin Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 Panowie proszę o spokój. Trzymajmy się wątku i nie schodźmy na poboczne tory. Na prawdę wzajemne docinki nie są potrzebne. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 Jurku, dzięki - najważniejsze to się dogadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaca Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 Stenderus jak chcesz rzucać za horyzont z plaży pod wiatr to się nawet nie zastanawiaj i kupuj Antaresa/Calais DC !! Sprawdzalismy ze Sloniem 4x8 DC w rzutach pod silny wiatr i musze powiedzieć, ze efektywność tego hamulca w takich warunkach jest zdumiewajaca. Co ciekawe działa on poprawnie nawet przy 40g wabikach, wbrew opini jakoby ciezsze przynęty powodowały nie działanie DC .. Co do artykułu o ABU na multiplikator.pl to mam zupełnie inne spostrzeżenie. Natury bardziej socjologicznej niż wędkarskiej. Poraz kolejny tekst opublikowany na portalu m.pl wywołuje bardziej merytoryczną dyskusję na jerkbaicie niż na portalu gdzie art. został opublikowany. Nie przypominam sobie, żeby ktokolwiek w sensowny sposób kontestował jerkbaitowe publikacje na innnych portalach wędkarskich, a m.pl w szczególnosci. pozd JW Jerzy, a może to wynika wyłącznie z tego, że nie ma czego kontestować sensownie (?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 18 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 Jaca możesz myśl swoją rozwinąć?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaca Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 Jaca możesz myśl swoją rozwinąć??A pewnie że mogę, jednak jak pewno przeczytałeś wcześniej redakcja prosiła o zakończenie tego wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATAS Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 a Bóg przykazał ludziom sie miłowac nawzajem i zyc w pokoju. Powiem jedno, zgoda buduje wojna rujnuje, z całego serca załuje ze m.pl i j.pl nie moga ze soba w dobrej atmosferze wspolpracować, razem napewno byscie wiecej osiagneli. ... ale kto wie, moze kiedys pojade na wspolny zlot j.pl i m.pl Co do samej sprawy artykułu wstrzymam sie od komentarzy. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacaré Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2008 Cieszy mnie, kiedy widze, ze sa wsrod nas koledzy, ktorzy (podobnie jak ja) uwazaja, ze prywatne potyczki miedzy pojedynczymi osobami na nie wnosza nic pozytywnego dla sprawy - na zadnym portalu.@Remek: Nikogo nie obrazasz, ale osmieszasz w niesmaczny sposob.Nie stoi to nikomu dobrze do twarzy, a Tobie, jako pwenego rodzaju autorytetowi, tym mniej. Krytyka krytyka, ale mozna to zrobic w rzeczowy sposob. Jest tu wielu uzytkownikow, ktorzy angazuja sie na obu portalach, w sumie ich cel jest ten sam. Osmieszajac ten inny portal, osmieszasz tez ich. Smutne. Pozdrawiam --Yacar?-- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Pytanie do kolegów używających premiera. Jaki wg Was jest maksymalny cieżar przynęt (jerków), który pozwoli na regularne łowienie tym multikiem (takimi ciężkimi przynętami właśnie) bez zakatowania go? Czy on w ogóle da radę z jerkowaniem i szczupakami? PozdrawiamPiotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezel Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Rozwine Twoje pytanie i rzekne iż jego zakres zaczyna się od 3gram a kończy...tego jeszcze dokładnie nie sprawdziłem ale rzucająć 32gramami czuł sie jak Ryba w wodzie a mysle że i 60gram da rade ale to powie już kto inny....Dzisijszy mój wynik to 16gram na kijku do 40gram i odległość 50metrów w ciemnościach a 3gramy na miekkim kijku poleciały na 15metrów !!! pozdrawiam i sorrki za off topic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommek Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Witam,ja używam revo do łowienia jackiem i wszystko jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezel Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Witam,ja używam revo do łowienia jackiem i wszystko jest ok. I tu niekiedy opinie są podzielone, niby Premier jest bratnia konstrukcją do Revo STX na przykład a niektórzy twierdzą że delikatniejszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 dzięki za odpowiedzi. Czyli mogę zaryzykować i kupić go pod kątem szczupaka. A ponieważ nie łowię za często szczupaków, więc powinien trochę pochodzić przy jerkach 20-70 gram... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalB Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2008 Mam to samo pytanie. Jackiem jest ok? a co powiedzmy ze slider 10s, fatso 10s, czy innymi o podobnej wadze, oporze? Czy ktoś rzuca takim zestawem regularnie? Jak wygląda sprawa ze zużywaniem się Premiera? Pytanie do kolegów używających premiera. Jaki wg Was jest maksymalny cieżar przynęt (jerków), który pozwoli na regularne łowienie tym multikiem (takimi ciężkimi przynętami właśnie) bez zakatowania go? Czy on w ogóle da radę z jerkowaniem i szczupakami? PozdrawiamPiotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezel Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2008 Premier.... rzucalem ciężej pare dni temu, fatso 10 czy magnum18 bez problemu, mysle ze max 60gram, wiadomo mozna pociągnąć nawet 100gram ale nie ryzykuje Teraz bardziej powiem o Premierze na lekko, zakupiłem szpulke Avail do niego 3gramy lataja jak z 51SS !!! niżej póki co nie shcodze bo nie potrzebuje, 3magnesy i niewielki docisk szpului i tylko wystarczy zatrzymać szpulke pod koniec lotu, prawie jak Digital Control Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 4 Maja 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2008 Mleko - ile razy łowiłeś na coś z DC czy 51SS że używasz ich jako porównań??Takie teksty w przypadku maszynki za 500pln to trochę nieporozumienie - jest to fajny multi np na pstrągi czy łowienie rzeczne ale nie porównuj go z najbardziej topowymi konstrukcjami mówiąc że jest tak samo - nie jest, dzieli je przepaść wyrażana np 4x ceną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezel Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2008 z DC to tylko takie porównanie, nie trzeba ingerować kciukiem51SS.... kilka razy łowiłem, ze dwie godziny by sie uzbierały, cykadkami i twisterkiem z tego co pamietam. Fakt nie można porównywać DC z Premierem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalB Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2008 Używam przynęt 7gr-50gr. Blaszki, gumy, woblery. 90% jest w przedziale 7-22gr. Co będzie lepsze Abu Premier czy Curado, a może coś zupełnie trzeciego, w tym przedziale cenowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2008 Na Twoim miejscu kupiłbym Curado PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalB Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2008 Mała przynętą 8gr rzuce dalej Curado 201 czy Revo Premier? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2008 Powniem Tobie tak dla mnie bez różnicy ale nie patrz na mnie bo ja ostatnio stwierdziłem, że jadę na pstrągi z 51SS rzucam tam gdzie chcę, za chwilę zmieniam na ABU 1601SX i podobnie, później na DC i też więc ... zaczynam racić umiejętność rozpoznawania, który multiplikator do czego bo każdym wydaje mi się, że można rzucić prawie wszystkim czym mam w pudełku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalB Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2008 To i tak wiesz zdecydowanie więcej odemnie. Ja miałem jedynie okazje macać te multiki w sklepie, więc próbuje zasięgnąc rady bardziej obeznanych kolegów. Dodatkowo multik będe kupował tylko jeden i będe na niego prawdopodobnie skazany. M.in. dlatego ma być taki uniwersalny. To jak z tymi 8gr na curado 201 i premierze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vitacola Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2008 witam! mam 201 i mlynek jest super,ale z tego co mi mówil @Standerus w revo jest duzo nizszy dolny zakres czyli 8 to powinno latac super. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2008 Michale jeśli chcesz rzucać od 8-30g to polecam Curado 101D i po sprawie. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2008 @Michale mi daleko do remkowej wprawy w posługiwaniu się multiplikatorem, zatem ze swojego poziomu widzę to w ten sposób, że do łowienia na przynęty 8 gram , czyli stosunkowo lekkie, żaden z wymienionych przez Ciebie multiplikatorów nie będzie rozwiązaniem optymalnym. Zwłacza jeżeli przyneta 8 gram nie będzie idealna aerodynamicznie - bo o tym też należy pamiętać, że 8 gramowa wahadłóweczka a 8 gramowy szeroki woblerek pływający czy ripper-shad mannsa na lekkiej główce to w castingu praktycznie dwie różne przynęty, zwłaszcza jak stawia się pierwsze kroki, jak przyjdzie rzucać pod wiatr etc Zatem, biorąc to wszystko pod uwagę, jeżeli zamierzasz koncentrować się na przynętach w okolicach 8 gram, pomyślałbym raczej o bardziej finezyjnych multiplikatorach, np. Scorpion 1001 czy Curado 101D, i odpowiednim kiju, który obsłuży te przynęty. Jeżeli będzie to kijek np. typu crankbait czy inny o głębszym ugięciu, będzie jeszcze łatwiej. Po pewnym czasie, kiedy dojdziesz do większej wprawy, wyćwiczysz castingowy kciuk, będzie miejsce na więcej swobody tak w doborze wędki jak i multiplikatora. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 6 Maja 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2008 ja wiem, są zestawy którymi połowisz zarówno małymi przynętami jak i większymi. Koledzy na zlocie zobacza i niech się wypowiedzą, nie chcę wyjść na oszołoma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi