Skocz do zawartości

Co sądzicie o tych wobkach ???

gringo15

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem nowy na tej stronie :mellow: , jeśli można chciałbym się dowiedzieć co sądzicie o moich rękodziełach ??? :mellow:

Od kilku miesięcy zajmuje się struganiem woblerów z balsy :unsure: ... jednak chciałbym wiedzieć co (przynajmniej z wyglądu) sądzicie o moich wobkach. Po prostu chciałbym wiedzieć czy z waszego punktu widzenia wobki są nawet... i czy opłaca mi sie je robić i poświęcać temu czas.

Na dole umieściłem kilka fotek...

Z góry dziękuje - Gringo15

post-692-1348913629,9326_thumb.jpg

post-692-1348913630,0129_thumb.jpg

post-692-1348913630,0872_thumb.jpg

Nie wiem jaka to wielkość ale kiedyś robiłem podobne dziwadełka.

Mi ładnie brały na nie pstrągi (szczególnie letnie), okonki i jazie.

Jeśli są pływające powinny pracować bardzo energicznie.

Spróbuj połowić na nie szczegulnie w niewielkich zakrzaczonych rzeczkach gdzie jedynym sposobem na podanie przynęty jest spławienei jej z nurtem.

A kolorystyka jest fajna szczegulnie te brudasy i biały z brokatem

Witam, w sumie jestem nowy na tej stronie i na początku, jeśli można chciałbym się dowiedzieć co sądzicie o moich rękodziełach ??? :mellow:

... jednak chciałbym wiedzieć co państwo (przynajmniej z wyglądu) sądzicie o moich wyrobach. Po prostu chciałbym wiedzieć czy z waszego punktu widzenia wobki są nawet... i czy opłaca mi sie je robić i poświęcać temu czas.

Na dole umieściłem kilka fotek...

wydaje mi się, że najistotniejsze jest to czy wobki są łowne, wykonanie nie ma większego znaczenia, jednak nie uważam żeby były szkaradne :D nie chciałbyś zobaczyć mojego boleniowego brzydalka

weź nad wode porzucaj jeśli przez najbliższy rok na nie nic nie złapiesz to znaczy że czas okazał się stracony w innym wypadku będziemy gratulować ręki do strugania :mellow:

a tak na serio podoba mi sie 3 od głóry jestem ciekaw jego pracy i zachowania w wodzie

witaj

jeżeli po kilku mięsiącach robisz takie w miarę wobki przynajmniej z punktu estetycznego :unsure: o łowności przekonasz się sam to za parę zim napewno z twoich rąk będą wychodziły cuda. :D

Wiedz ,że z każdym sezonem strugacz robi lepsze wobki :D

pozdroi i powodzenia

Witaj @gringo15

Głowa do góry, z wyglądu jest OK, jeśli praca Twoich wobków dorównuje im

wyglądem to będzie dobrze. Pamiętaj, że ryba widzi nie więcej jak 5% tego

co wędkarz. Więkrzość przynęt jest robiona dla wędkarzy, a nie ryb. W wie-

lu przypadkach kawał dobrze wystruganego lipowego drewna z odpowiednio

ustawionym sterem potrafi pobić na głowę wszystkie inne markowe wynalazki.

Wiem co mówie, powodzenia.

Pozdrowienia Jachu

Swietne wobki! Mam pytanko co przykleiłes pomiędzy farbą a korpusem??? :huh:

Na moje oko jest to materiał brokatowy.

Sith, wobki są naprawde sympatyczne.

Byłbym wdzięczny jeśli dał byś namiar na to gdzie można dostać taką okleinę bo zamierzam przez zimę nastrugać trochę boleniowców :D

Swietne wobki! Mam pytanko co przykleiłes pomiędzy farbą a korpusem??? :huh:

Tak jak napisał Włóczykij - materiał brokatowy.

@szpiegu - tak na sucho to trudno wytłumaczyć jak się okleja, ale spróbuję: wycinam odpowiedni prostokąt materiału, takiej wielkości aby owinąć wobka dookoła, zostawiając nieco nadmiaru ze wszystkich stron, następnie nacinam materiał w miejscu przedniego oczka na kotwicę no i oklejam kształtkę. Łączenie materiału wychodzi na grzbiecie. Osobiście łączenie robię na zakładkę, żeby materiał dobrze się trzymał. Ważne jest żeby włókna złote lub srebrne przebiegały prostopadle do osi woblera (lepiej się wtedy mieni).