Skocz do zawartości

Woblery do trola

tomi78

Rekomendowane odpowiedzi

Na ostatnim wyjeżdzie łowiłem na duże woblery w rozmiarze 15 20 cm i zastanawiam się nad wiekszymi tylko czy to ma sęs .Czy jak przepłynie szczupakowi przed nosem taki bardzo duży smakowity kawał plastiku to szybciej uderzy czy jest mu to wszystko jedno czy wobler ma 20 czy 30 cm. :unsure:

Może macie doświadczenia z bardzo duzymi wobkami :D

• Odpowiedzi 61
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ja łowiłem w trollu na duże i bardzo duże wobki (powyżej 25 cm). Wnioski po jakimś czasie były takie, że mniejsze wobki 8-15 cm były zdecydowanie skuteczniejsze.

Pozdrawiam

Remek

hehe dobre!! Któżby pomyślał, ze coś takiego padnie z ust byłego uzytkownika forum Salmo!! :D :D

wszystko zależy co chcesz tomi złowić i w jakich warunkach. Ja najcześciej troluję shadrapem 9 DR jak wiem, ze podemną jest nie więcej niz 5m wody. Ostatniego lata zajebistym woblerem do trola okazał się Hornet 5 SDR. generalnie jednak o trola pytaj Gumofilca i Friko..

nikt nie wie więcej na temat tej metody niz wspomniani panowie dwaj

pozd JW :D

tomi -od pewnego czasu trolling stal sie dniem powszednim na naszych wyjazdach (szczegolnie jak na wodzie tafla i zero fali ,odpada jerkowanie bo prawie zawsze w taka pogode jest kiszka).

Moje doswiadczenie z dozymi wobkami jest raczej bardzo skromne ,wynika to z faktu ze jeziorko na ktorym zazwyczaj trolujemy ma bardzo zroznicowane uksztalcenie dna .A wiekszosc oferowanych woblerow powyzej tego 20-30 ma wielkie stery .Do tego tez potrzebna jest dobra pala i wielki mlynek.Cos takiego jak MANNS -stretch + series oraz 30+ niezdazy nawet sie rozpedzic na lowisku i juz zaczyna pokac o dno .Skinner oraz Whitefish -SALMO tu napewno ten drogi .Jeden z moich znajomych z powodzeniem ciaga to Ros-i z powodzeniem .Napewno przydaloby sie zmontowac wiekszy ster w skinnerze zeby zanorkowal glembiej.Mam piekny wobler zrobiony przez @lesiewicz-a ulamal mi sie niestety w nim ster ale poki co ma 30cm .Ale dziala i bez ,ciekawe ze male czesto atakuja go bez opamientania nawet bez steru.Nastempnym ale jeszcze nieprzetestowanym przezemnie wobkiem jest szczupak 30cm .Kupilem go po namowach ludzi ktorzy z powodzeniem ciagaja na niego metrowki .Napewno wielkosc ma wplyw na efekty mysle jednak ze optymalny wymiar nawet tu to 15-25 .Dobrze sprawdzily Mi sie 15 cm -januarego ktore ciagam juz od kilku lat .Tak jak napisl @jerzy -to chyba w dozym stopniu uwarunkowane gdzie lowisz .

Smialo polecam wielkie wobki na glebokie wody i raczej nastawienie sie na doze szczupaki jak ktos lubi.To napewno dylemat bo nieraz cigalem takie olbrzymy i czesto bez efektu .Male napewno sa bardziej przystepne i finezyjne .

...Wnioski po jakimś czasie były takie, że mniejsze wobki 8-15 cm były zdecydowanie skuteczniejsze.

Jakbym to juz kiedys slyszal... :D ...panowala wowczas na portalu fascynacja gigantomania...

Przesada, jakobym wiedzial wszystko o trolu, jest tutaj zalogowana calkiem spora grupa milosnikow tej metody...

Woli jednak korzystac z zasobow portalu, samemu niewiele wnoszac.

W dzisiejszych czasach to moze i nawet dobrze, bo by wytluczono juz wszystko...

Wbrew pozorom zdarzalo mi sie trolowac naprawde sporymi woblerami, jednak szybko dochodzilem do wniosku, ze nie uzyskuje sie zamierzonego efektu, w mysl prawidla:na duzego duzy

Jednak, w tym fachu nie mozna generalizowac. Dobrze jest miec ze soba rozne przynety, rozniace sie nie tylko wielkoscia ale przede wszystkim zachowaniem w wodzie.

A zwlaszzca sie to sprawdza, jesli idzie o tego cetkowanego rozbojnika.

Mnie w kazdym razie wyszlo, ze w zdecydowanej wiekszosci przypadkow, ze najlepiej bylo bazowac na woblerach do 15cm. No i jeszzce jedna rzecz...taki Salmo Fatso przy 14cm wazy okolo 100g w zal. od wersji a 3 Manns depth stawia tak potworny opor w wodzie, ze jakby mial 15cm to trzeba by wzmacniac burty, zeby nie wylamalo ( o trzymaniu recznym nawet nie wspominam).

Co do przypadkow z woblerami to dobrze jest bazowac na wyrobach wykonanych z wysokoudarowego tworzywa. Do rzemieslniczych produkcji tez podchodzic z umiarkowanym optymizmem.

No i jak sie stosuje takie potworki, trzeba sie zaopatrzyc w odpowiednie wedzisko, ktore nie powinno byc kolkiem, ale uginac sie podczas ciagniecia przynety.

Tak sie sklada, ze wlasnie wracam z pewnymi zagadnieniami dot. wedziska i woblerow do pktu wyjscia, moze dlatego sie za bardzo rozpisalem...

Gumo

post-15-1348913631,9416_thumb.jpg

To co stoji na drodze i stawia delikatny opor.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0a0d7102e372496f.html

Ale napoczantek moze taki maly komplecik z 15 cm okonkiem

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9a31ce8fb6c534e3.html

Troling z reki jednak tak jak pisze Gumofilc -malo wskazany co do burtu to fakt przy pozondnym zestawie ludz moze zmniejszyc swoje rozmiary.

Singor@ co ja mogę na to że przy moim pierwszym poważnym trolingowaniu od razu uwiesiła się metrówka taki los :mellow: .

Teraz mam nauczkę i dozbrojki będe robił jak na rekina. :D

Po tych wszystkich wypowiedziach dochodzę do wniosku że wobler to max 20cm a co z gumami .

Zastanawiają mnie tylko przypadki brań dużych szczupaków na holowne mniejsze 50cm 60 cm szczupaki :unsure: bo takie mieliście sami np ostatni wyjazd na Syrsan.

...Wnioski po jakimś czasie były takie, że mniejsze wobki 8-15 cm były zdecydowanie skuteczniejsze.

Jakbym to juz kiedys slyszal... :D ...panowala wowczas na portalu fascynacja gigantomania...

Gumo,

Co tu mówić. Kiedyś pamiętam takie zdjęcie, które było na stronce Salmo. To była jakaś relacja ze zlotu. Zdjęcie, a na nim moja facjata z woblerem z 25 cm. Wtedy tak właśnie trollowałem. Przyznać muszę, że dzięki znajomości z Tobą zmieniłem swoje podejście do trollingu szczupakowego. Teraz zakładam mniejsze wabiki i ... rezultaty są o wiele lepsze. No cóż nie trolluję teraz często ale jeśli to właśnie w taki sposób.

Pozdrawiam

Remek

Ja łowiłem w trollu na duże i bardzo duże wobki (powyżej 25 cm). Wnioski po jakimś czasie były takie, że mniejsze wobki 8-15 cm były zdecydowanie skuteczniejsze.

Pozdrawiam

Remek

a to ciekawe. U mnie ostatnio to wlasnie duze i bardzo duze przynety prowokują ryby do bran... :D

niekwestionowanym liderem jest pewna gumka ktorej jak na zlosc w polsce kupic nie mozna... nawet podobnej nigdzie nie widzialem... :(

ostatnio skusila 85tke. dzisiaj to samo miejsce, ta sama gorka, ten sam stok i tak samo charakterystyczne branie. i tak samo sie skonczylo jak dwa poprzednio (ostatnio dopiero za trzecim podejsciem siadł jak nalezy... )

PS. swoja droga ciekaw jestem jak taka 85tka potrafi zdjac otuline z linki dozbrojki w ciagu kilku chwil i tak zdemolowac sama dozbrojke (linke) <_< <_< <_<

post-7-1348913632,1437_thumb.jpg

post-7-1348913632,194_thumb.jpg

post-7-1348913632,2936_thumb.jpg

post-7-1348913632,4114_thumb.jpg

post-7-1348913632,5056_thumb.jpg

jurek nie mialbym serca kurzyc ich na scianie... :D pierwsza ryba na tego wobka to od razu 104cm !!! sam chyba rozumiesz... moze sam powinienes sprobowac ;)

jesli chodzi o gume t omysle ze jest to dokladnie ta o ktorej myslisz a ktora jakis rok temu w ilosci 2 szt wyslales do POLSKA :D <_< <_< <_< <_<

Wędka CZARNA MAMBA

Multik: TICA CAIMAN 201CA

Pleciuga: w chwili obecnej POWER PRO (tylko) 30lb - ale skoro kijek ma 40 lb to ... linka w sam raz :mellow: a grubsza i tak wiele wiecej nie zdzialam :D

PS> a to wyżej wymieniona gumka :D

post-7-1348913632,5757_thumb.jpg

Moją ulubioną trollimgową przynętą jest Salmo Pike 18S ale do niego trzeba w miarę głębokiej wody. Dobrze też sprawdza mie się perch 12 oraz Dorado Invider. Łubię ciągać woblety, które stawiają duży opór i charakteryzyją się agresywną pracą.