mifek Opublikowano 22 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2007 @remek przyneta jesli dobrze pamitam wazy 96g. @Kubuś - dobrze kombinujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 22 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2007 Do dużych woblerów trzeba chyba grubej wody i grubego szczupaka. Na moim łowisku sprawdzają się średniaki. Teraz, jesienią, bezkonkurencyjny jest Perch 12. Dobre są Shad Rap 9, Skinner 12 i Bomber 9 typu Minnow (na płycizny). W lecie lepsze były mniejsze rybki - największy Dorado Lake i Jaxon Karaś 8. Chociaż Perch też był skuteczny... Tej jesieni zamierzam też przetestować parę wynalazków z Decathlonu - na oko tłucze to ta sama firma, która produkuje dla Offshore Angler. Zobaczymy, może te 20cm będą dobre na listopadowe smoki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Logistyk Opublikowano 22 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2007 krzysiek, te z dechathlonu to marka Geologic? W którym dechatlonie to widziałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klon Opublikowano 22 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2007 krzysiek, te z dechathlonu to marka Geologic? W którym dechatlonie to widziałeś?Kilka wobków geologic w rozmiarze średnio-większym nabyłem niedawno w Decathlonie na Jerozolimskich. O jaki model konkretnie się rozchodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Logistyk Opublikowano 22 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2007 klon, ten dział wędkarski na jerozlimskich to mały pikuś w porównaniu do dechatlona na Targówku. Raz kupiłem małą uklejkę z 5cm geologica i muszę stwierdzić, że nadaję siętylko na wodę stojącą. Te średnio-większe testowałeś na rzece? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klon Opublikowano 22 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2007 klon, ten dział wędkarski na jerozlimskich to mały pikuś w porównaniu do dechatlona na Targówku. Raz kupiłem małą uklejkę z 5cm geologica i muszę stwierdzić, że nadaję siętylko na wodę stojącą. Te średnio-większe testowałeś na rzece?Na Kaszubskim jeziorze. Ryby je polubiły Są w roz miarach 12-15cm. Schodzą na około 5m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 22 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2007 Tak, to GeoLogic. Trafiam je różnie - raz w Markach, raz w Alejach. Kupiłem takiego lekko podłużnego deep runnera 13 a może 15 - muszę sprawdzić (nie pamiętam nazwy , cholernie głęboko chodzi!!) i Jointed 20, malowany dokładnie jak Offshore Angler Lazer Eye (jurkowobki). Jointed 20 chodzi od 2,5 do 6m, w zależności od dyszla - po tym względem jest bardzo uniwersalny. Bombery trafiłem dwa: Fat Free Shad (sumowy deep runner) i typu minnow (nie pamiętam nazwy ). Oba już wypróbowałem, w przeciwieństwie do GeoLogiców. Ten minnow jest na prawdę rewelacyjny na płytkie szczupaki, takie do 2-3m. FFS złowił juz ładnego sandała, a w przyszłym sezonie będę na niego męczył sumki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Logistyk Opublikowano 22 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2007 W tym roku w dechatlonie rzucili ze dwa razy takie mniej popularne rapale za 18zł, ale były też i przeboje. Zdążyłęm kupić long casta i tail dancera. Wisiały też rapale schodzące na 18 stóp, wykupili wszytskie w dwa dni, sam nie zdążyłęm Bombera mam zamiar kupić z myślą o sumkach ze starych opasek. Jointeda próbowałem w akwarium , chodził ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 22 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2007 Tak, Tail Dancerki sam kupiłem, malutkie 6 albo 7cm. Były chyba jeszcze tańsze... Fakt, Rapalki mają czasem w dobrych cenach, takich raczej amerykańskich Ja stram się polować na wynalazki. Duże nadzieje pokładam w tym 20cm krokodylu <_< Ciągałem go w sobotę, na razie bezskutecznie. A gryzły, cholera, gryzły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 22 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2007 No widzisz Remek, bedziesz musial kolejny raz zweryfikowac podejscie... Gumo E ... tam PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 22 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2007 kiedy ja jade na sesje trollingowa, to nie zakladam wabikow ponizej 15 cm, bo to wedlug mnie nie ma sensu, ryby za ktorymi sie uganiam zyja pelagialnie, to duze zebacze a nie 40 cm okonie, wiec wabiki maja nie tylko adekwatny rozmiar ale tez wage bardzo dobre duze wabie trollingowe, na szczupaka oczywiscie, to:beliver 8 i 10jake 8ernie 6 i 9crane baits 606super shad rapbomber deep long a magnumsalmo perch SDR i Frelax 23 cm na systemiebullfrogmann's mega grubbull dawg regular Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2007 Pitt, nie to zebym sie czepial, ale czesc z tych przynet w/w ma ponizej 15cm a czesc kreci sie okolo.Potwierdza sie, ze istotny jest rowniez opor przynety w wodzie, jej gabaryty, ciezar i decyduje to o komforcie lowienia.Przykladowo wspomniany Believer wystepuje rowniez w wersji 6(okolo 15cm) i mimo, ze jest krotszy od takiej np. Rapali original 7, do lowienia na oba potrzeba zupelnie innego sprzetu.Jak komu malo to jest jeszzce wersja 13 A tak odnosnie tej Rapali, to jest teraz taka nowosc, przebija wszystko co widzialem. Podaja tez wymiar...wszerz Obok jest jeszzce cos a'la dives-to... http://www.basspro.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisp lay?storeId=10151&catalogId=10001&langId=-1∂ Number=95462&hvarTarget=search&cmCat=SearchResults Gumop.s.Jest jeszzce taki trick sprzedawcow, ze potrafia podawac wymiar przynety ale lacznie ze sterem. Mozna sie niezle przejechac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klon Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2007 A tak odnosnie tej Rapali, to jest teraz taka nowosc, przebija wszystko co widzialem. Podaja tez wymiar...wszerz Obok jest jeszzce cos a'la dives-to... To już chyba trzeba wiązać bezpośrednio do łódki i ciągać. No i 5KM mocy silnika poświęcić na równoważenie oporów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2007 To jest do powieszenia na scianie ale nigdy nic nie wiadomo. Moze trzeba bedzie kiedys stworzyc przyneta efekt szoku, to sie moze przydac wtedy.. A ster i kotwice ma, wyglada ze jest wykonane jak prawdziwa przyneta... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblermaniak Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2007 Witam kolegówInteresująca dyskusja.Jeśli chodzi o moje doświadcznia to zaobserwowałem, iż w polskich wodach wygrywają jednak woblery z balsy nad tymi z plastiku i pianki. W Szwecji nie ma to znaczenia. Brakuje niestety na polskim rynku wysokiej klasy Shad Rapów z balsy, które chodziłby w trollu od 6 do 10 m przy wolnym ciągnięciu. Jak już coś zejdzie na 9 m. to albo jest to wobler bardzo duży, albo tonący z metalowym sterem albo wymagający wyjątkowo szybkiego tempa. Czy może, któryś z kolegów zna tego typu wobki?Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 24 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2007 Całkowicie się z Tobą nie zgadzam. W zeszłym sezonie moim szczupakowym numerem jeden na płytkie były Jaxony Karasie i Tingo wszelkiej maści (pinaka), na jesieni na głębszą wodę Shad Rapy (balsa). W tym sezonie odpowiednio - Lake Dorado (pianka)i Bomber (plastik), oraz Perch (pianka). Natomiast kolega Hunter łowi kolejny sezon chyba głównie na Shady i to z dobrym skutkiem. Pomijając kwestię przekonań i, jako konsekwencji, czasu jaki woblery spędzają w wodzie - nie zaobserwowałem żadnej różnicy. A co do Twojego pytania: na zbliżonych do podanych przez Ciebie głębokościach chodzą Deep Tail Dancery (nigdy nic na żadnego nie złowiłem), DT 16 i równie skuteczne podróbki Kamatsu, Bomber Fat Free Shad, sumowe Stormy, Jaxon Holo Reflex (przypominają Yo-Zuri), największe modele Dorado Invader. To przeważnie modele pływające, nie mają metalowego steru, na długim dyszlu nie wymagają specjalnie szybkiego prowadzenia i, jak na szczupakowe realia, nie są bardzo duże, ani nawet duże.Inna sprawa, że ja raczej nie używam ich na szczupaki. Myślę, że inni, bardziej doświadczeni koledzy, wydłużą powyższą listę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 24 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2007 RAPALA Down Deep Husky Jerk chyba jeszcze nie było. A niezłe są, nie tylko na sandacze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 24 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2007 Łowiłem też na podróbki Risto Rapów 9 - Kamatsu, które schodzą na mniej więcej taką głębokość. Nie wiem jak orginał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robson73 Opublikowano 24 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2007 Deep tail dancer TDD11, bez problemu schodzi na 9m podobnie jak DT 16,Krzysiek, właśnie na tail dancera HT złowiłem sandaczyka na Zegrzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblermaniak Opublikowano 24 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2007 Deep Tail Dancer to faktycznie jedna z kilku przynęt, która nurkuje prawie pionowo a wolne trollowanie spokojnie jest możliwe na gł. 8 do 9m. DT 16 na moich zaporówkach już nie zdaje egzaminu. No moich łowiskach woblery które wymieniłeś niestety mocno przegrywają jesienią np. z Shad Rapami 9 cm. Jedynymi wobkami z pianki dorównującymi skuteczności Shad Rapom to Perche 8 DRY i SDRY.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziober Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 Możecie polecić gdzie u nas w pl najlepiej zakupić takie Shady... ? Mam problem z roszyfrowaniem skrótu DT, jak by ktoś był tak uprzejmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 To żeś odgrzał kotleta... Shad Rapy to popularne woblery, wisi ich dużo w wędkarskich, są w wielu sklepach internetowych.Skrót DT pochodzi od woblera Rapala Dives To. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziober Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 ... Dives To. Jakie brzydactwo! Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zed69 Opublikowano 25 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 (edytowane) Trol a trol. Moje skromne szwedzkie doświadczenia pokazują, że w woblera i łowisko trzeba sie wstrzelić. Jeśli zaczynam to zawsze od Rapali Magnum, wielkość dobieram do głebokości łowiska a oczy wlepiam w echo i GPSa. Duże Magnum schodzi na 9 metrów, mniejsze woziłem na 5-7 metrach w zależności od ustawień kija i długości dyszla. Preferuję długi dyszel na dużej wodzie. Złowione fisze pokazały, że do Magnuma na 9 metrze strzelały ryby z kilku metrów niżej, zapisy na echy pkazywały ryby znacznie niżej niż 9 metrów. W przypadku braku wiatru fajnie spisywały sie Bomberki Shakespeare'a. Ostatnio kolega stłukł mi tyłek tym wobkiem. Na 6-8 metrach był znacznie skuteczniejszy. Ciekawe, ze mi na tej szkierowej wodzie Rapale biało czerwone w ogóle nie działały, jedynie makrelowate... A na płytkich wodach, do dwóch metrów targałem nawet za sobą pływające jerki co rzutem na taśme zaowowcowało rybką 85 cm. Przywalił we fluo Sliderka aż kij z ręki wyrwał. Prędkośc 2,5 knota i działało! Najmniej ryb łowiłem na Rapale wielkości ok. 10-12 cm. Zwykle sięgam po duze wobki 20 cm, a wiekszych nie używam bo ich nie mam! Gdybym miał 35 -40 cm wierzcie mi, zakładałbym , zwłaszcza wczesną wiosną. I mam zamiar to uczynić w najbliższym czasie. Edytowane 25 Października 2012 przez zed69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziober Opublikowano 25 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 @zed69: Trzeba będzie tego magnuma wypróbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi