Skocz do zawartości

JAKIE KIJE MACIE - WYMIANA DOŚWIADCZEŃ

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

@all

ktoś niedawno słusznie zwrócił uwagę, iż sytuacja w kraju jest taka, że ciężko zebrać doświadczenia dotyczące sprzętu castingowego. Mało jest po prostu miejsc w które np. można pójść i pomacać kije castingowe, zwłaszcza te lżejsze. Co ma taką smutną konsekwencję, iż chcąć kupić wędkę najczęściej robimy to w ciemno, ucząc się potem na własnych błędach.

Ponieważ jerkbait zrzesza sporą część wąskiego grona wędkarzy zainteresowanych castingiem pomyślalem sobie iż może zrobilibyśmy coś na kształt bazy danych - kto jakimi wędkami łowił do tej pory czy choćby trochę rzucał czy miał inne doświadczenia w realu. Wtedy moglibyśmy wymieniać się wzajemnymi doświadczeniami. Taka koleżeńska informacja, nawet jeśli subiektywna, zawsze coś dodaje w stosunku do katalogu.

Zacznę od siebie:

ST.CROIX

Premier PC66MF2

Premier PC66MF

KISTLER

Helium LTA 7'0

ROZEMEIJER

2-jerk-it 80-120 gr

Jointed jerk do 80 gr (*)

Pozdrawiam

Friko

(*) dzieki za poprawke pitt :D

• Odpowiedzi 71
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

jointed jerk jest do 80 gram ;)

rozemeijer jointed jerk do 80 gram - posiadam

rozemeijer jerk&buckdo 60 gram - juz nie posiadam

rozemeijer 2-jerk it do 120 gram - juz nie posiadam

rozemeijer 2-cast&jig do 21 gram - juz nie posiadam

rozemeijer vertical casting do 16 gram - tylko lowilem

quantum hypercast jerk do 120 gram - posiadam

sportex power jerk do 90 gram - tylko lowilem

sportex power jerk do 130 gram - tylko lowilem

SPRO bluewave heavy spin do 40 gram - posiadam

shimano compre do 1 1/4 OZ - tylko lowilem

shimano carbomax do 3/4 OZ - posiadam

shimano antares do 21 gram - tylko lowilem

shimano beast master jerk do 90 gram - tylko lowilem

shimano beast master jerk do 140 gram - tylko lowilem

st.croix premier do 3 OZ - posiadam

st.croix premier do 1 1/2 OZ - posiadam

Kije które psiadam lub posiadałem :D

St.Croix Premier PC66MF 6'6'', 10-17lb, 1/4-3/4oz

St.Croix Avid AC60MF 6', 10-17lb, 1/4-3/4oz

Kijek zbrojony na blanku st.croix SCV - 5S60LF 6', 4-8lb, 1/16-5/16oz

Lamiglas Competitor CC561 5'6'', 6-15lb, 1/4-5/8oz

Fenwick HMX 60MH 6', 10-25lb, 1/4-1 1/4oz

GLoomis IMX CR663 5'6'', 10-17lb, 1/4-3/4oz

Friko, super pomysł! A oto moje castingowce:

st. croix

Avid AC710HF - sprzedałem

Elitka EC66MHF - jestem jej szczęśliwym posiadaczem

Premier PC66MF2 - rzucałem, dotykałem

Premier PC66MF - rzucałem, dotykałem

kistler

Helium LTA 7'0 - stoi u mnie w domu na sprzedaż - używałem

megabass

F4 ½-68XFti Jabberwock Evolution (Medium Fast, ¼-1 oz., 8-22 lbs.) - za 5 dni będzie w domu :D

F7-69DG Super Destroyer Mephisto (Medium Fast, 3/8-4 oz., 12-32 lbs.) - to samo - będę posiadaczem

F1 1/2-63Xti ESPADA - tym się bawiłem, dotykałem

rozemeijer

rozemeijer 2-jerk it do 120 gram - juz nie posiadam

rozemeijer classic do 120 gram - juz nie posiadam

pete maina

pete maina muskie rod

cableas

Tourney Trail IM7 CM646 6'4, 1-4oz, 17-40lb - łowiłem, na ten kij miałem pierwszego szczupaka na jerki

berkley

Lightning Rod Pro Series 6'4, 1-4oz - łowiłem

jaxon

Jaxon Orion 20-80g 195cm - łowiłem

dragon

HM62 slider - łowiłem

Pozdrawiam

Remek

Kije castingowe, z którymi miałem do czynienia w kolejności niealfabetycznej. :D

St. croix

Premier PC60MF 6', 1/4-3/4oz, 10-17lb - posiadam

Premier PC66MF 6'6, 1/4-3/4oz, 10-17lb - rzucałem, dotykałem

Avid AC710HF - rzucałem, dotykałem

Berkley

Lightning Rod Pro Series 6'4, 1-4oz, 17-40lb - posiadam

Rozemeijer

Rozemeijer 2-Jerk It 80-120g - posiadam

Rozemeijer Classic 80-120g - rzucałem, dotykałem

Bass Pro Shop

BPS BionicBlade XPS BNC66HT 6'6, 3/8-11/2oz, 12-25lb - posiadam

BPS Extreme XPS 7', 3/8-11/2oz, 10-20lb - łowiłem

BPS Pete Maina Muskie 1-3oz - rzucałem, dotykałem

Cableas

Tourney Trail IM7 CM646 6'4, 1-4oz, 17-40lb - łowiłem

Fish Eagle® II GMU625 6'2, 1-3oz, 12-30lb - łowiłem

Pro Guide IM6 CM646 6'4, 1-4oz, 17-40lb - łowiłem

Shakespeare

Shakespeare Ugly Stik Lite 6'6, 1/4-5/8oz, 10-17lb - łowiłem

Masterline

Toothy Critter Jerkbait TC600 6', 1-4oz - posiadam

Jaxon

Jaxon Orion Jerk 20-80g 195cm - łowiłem

Jaxon Orion Jerk 20-60g 210cm - łowiłem

St.Croix PC66MF

St.Croix PC60MLF2

St.Croix AC60MF

St.Croix SCIV 6' 4-8lb 1/16-1/4oz (zbrojony) - już nie długo będę mógł coś o tym powiedzieć

Lamiglas Competitor CC561

Rozemeijer Jointed Jerk

Wędek, które dotykałem, oglądałem czy którymi chwile łowiłem wymieniał nie będę bo niczego to nie wnosi. Po tak krótkim zapoznaniu się z daną wędką nie można wiele powiedzieć a wręcz można zmylić kogoś swoją opinią.

Pzdr B)

Jurku,

jeżeli chodzi o wedki fabryczne to rozwazam dwie:

1. St. croix

Avid 66MLF

6'6, 8-14lb, 1/4-5/8oz

2. Lamiglas

Certified Pro Graphite XC661

6'6, 6-17lb, 1/4-5/8oz

Gdybyś miał możliwość namierzyć je a potem podzielić sie wrazeniami byloby super.

Pozdrawiam

Jureczku, byłbym Ci bardzo wdzieczny za pomacanko Embarassed per procura :mellow:

Jesli moglbym na cos Cie namowic jeszcze to sprobuj dokrecic jakis mlynek z linka i sprawdzic po przeciagnieciu linki przez przelotki i wygieciu kija - czy linka dotyka blanku (a raczej jak drastycznie to wyglada gdyz dotykac bedzie raczej na pewno :( )

Pozdrawiam serdecznie

Jesli fabryczne to np. w przypadku Lamiglasa przygotuj sie na mozliwa potrzebe ponownego zalozenia przelotek. W moim klikaly 3y od dolu... :wacko:

Jezeli chodzi o jakosc i walory uzytkowe to zdecydowanie Lamiglas.Musisz tylko znalezc kij pod siebie. Maja tez byc w lutym Targi w W-wie to sobie poszperaj, moze kilku ludzi sie wystawi...

Nie wiem, na czym to polega, kilka razy juz sie z tym zetnalem, nawet w przypadku wedek zbrojonych na zamowienie. Byly to wszystko bez wyjatkow wedki mocne.

W przypadku Lamiglasa sprawa jest jasna - przy lakierowaniu setek czy tysiecy blankow, robi sie to tasmowo, szybko...

W przypadku prod. jednostkowej, gdzie wiadomo, ze wszystkie omotki byly wykonane tak samo, a jedne bardzo rzadko ale klikaja a zdecydowana wiekszosc zachowuje sie poprawnie.

Zbrojmistrze nie wiedza dlaczego tak sie dzieje a tutaj ma ktos pomysl?

Nadmieniam, ze chodzi wylacznie o mocne wedki i przelotki najblizsze od kolowrotka...

Gumo

Fakt, w mocnych modelach Lamiglasa dolne przelotki klikają.

Już wiemy z czym to jest związane. Firma omotki robi z bardzo ciebkiej nici i w przypadku dużych przelotek kładzie dwie warstwy nici.Po takim położeniu nici,lakier nie nasącza omotki we właściwy sposób. Generalnie, nie wiąże przelotki i nitki z blankiem. W związku z taką kichą przelotki mają tendencje do drobnych ruchów po blanku.

Dzis moge juz pisac :mellow: , mam na dzis 6 wedek castingowych

1 - Shimano Compre CPC-X70MHA , dlugosc 7, 12-20 lb., 3/8 -1 3/4oz., power medium - heawy , akcja extra fast, IM-8 grafit

Jest to jedyna wedka castingowa kupiona nie z mysla o szczupakach i muskie , uzywalem ja za malo zeby cos o niej napisac .

2 - BPS Pete Maina PM80XHT-T , dlugosc 8 , 15-40 lb., 2-8 oz., akcja extra heawy , IM-6 grafit . Jest to najmocniejsza wedka jaka posiadam , mozna rzucac ciezkimi przynetami i trolowac . Jest to teleskop bo ma lekko wsuwana raczke , mimo to jest za dluga , do mojej tuby wchodzi na styk , z tego tez powodu na razie odpoczywa , to jest wedka na duze ryby , lubie ja .

3 - South Bend Trophy Tamer XL-088 , dlugosc 8,6 , 15-60lb., 3/4 - 3oz., akcja ekstra heawy. Jest tojedyna wedka castingowa dwu czesciowa jaka posiadam . Ochrzcilem ja rok temu po Kanadzie jako 'Pech Jerrego' bo przez caly dzien nic na nia nie zlowilem . W tym roku juz Piotr ja odczarowal i lowil z powodzeniem cala wyprawe [nie chcial jej oddac]na nia byl zalozony Pfluger President.

4 - Shimano Compre CPC70XH , dlugosc 7, 15-30lb., 1-3oz., medium fast taper . Jest to moja ulubiona wedka jerkowa , nia rowniez troluje co czyni ja uniwersalna , na nia najczesciej lowie .

5 - BPS GS63XHT , dlugosc 6,3 , 14-40 lb. , 5/8-4 oz. ,akcja extra heawy . Kij jerkowy najkrotszy i najtanszy [19,99$] jaki mam , kupilem go na zapas i w razie czego - jak to sie mowi , malo uzywany , nie wiele o nim wiem .

6 - St Croix - Avid AM70MHF , dlugosc 7, 17-40lb., 3/4 - 3oz., akcja fast , medium heawy power , grafit SC . Wedka na muskie z najwyzszej polki , jeszcze nie uzywana , juz ja kocham Embarassed kupilem se ja juz dzis na Mikolaja [za ciezka prace] do niej juz jest Daiwa Millionaire CV-Z253LA , moj komplet marzen .

Do Ciebie Friko osobny komunikat ; w BPS nie znalazlem wogole Lamiglasa , jest stoisko G Lomisa . Natomiast Avid firmy St Croix o ktory pytales byl tej dlugosci 6,6 ale nie MLF czyli medium light fast tylko MHF medium heawy fast , i od 3/8 do 1 , to wszystko co bylo z Avidow , byly oczywiscie Premierki oraz niebieskie Elite . Gdybym nie znalazl mojego Avida na muskie to pewnie pojechalbym zaraz za granice stanu Illinois do Wisconsin , tam jest Garden Muntain i byc moze jest wieksza oferta St Croix bo ich fabryczka jest wlasnie w tym stanie . Nie wiele wiec dla Ciebie mam ocen :unsure: Ogolnie Avidy wygladaja solidnie ale za te cena [ten Twoj 150$] nie ma co sie dziwic .

6 - St Croix - Avid AM70MHF , dlugosc 7, 17-40lb., 3/4 - 3oz., akcja fast , medium heawy power , grafit SC . Wedka na muskie z najwyzszej polki , jeszcze nie uzywana , juz ja kocham Embarassed kupilem se ja juz dzis na Mikolaja [za ciezka prace] do niej juz jest Daiwa Millionaire CV-Z253LA , moj komplet marzen .

Ja myślę, że rzeczywiście w Twoim Jurku przypadku to świetnie dobrany komplet. Czekamy na następny Twój wyjazd ... pewnie ty też.

Pozdrawiam

Remek

OK. To mogę potwierdzić, że obecnie posiadam trzy wędki castingowe i pewnie będzie tak przez dłuższy czas:

- F4 1/2-68XFti Jabberwock Evolution (Medium Fast, ¼-1 oz., 8-22 lbs.)

- F7-69DG Super Destroyer Mephisto (Medium Fast, 3/8-4 oz., 12-32 lbs.)

- st. croix elite casting EC66MHF (Fast, 3/8 - 1 oz., 12-20 lbs.)

Pozdrawiam

Remek