Friko Opublikowano 25 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2005 @all ktoś niedawno słusznie zwrócił uwagę, iż sytuacja w kraju jest taka, że ciężko zebrać doświadczenia dotyczące sprzętu castingowego. Mało jest po prostu miejsc w które np. można pójść i pomacać kije castingowe, zwłaszcza te lżejsze. Co ma taką smutną konsekwencję, iż chcąć kupić wędkę najczęściej robimy to w ciemno, ucząc się potem na własnych błędach. Ponieważ jerkbait zrzesza sporą część wąskiego grona wędkarzy zainteresowanych castingiem pomyślalem sobie iż może zrobilibyśmy coś na kształt bazy danych - kto jakimi wędkami łowił do tej pory czy choćby trochę rzucał czy miał inne doświadczenia w realu. Wtedy moglibyśmy wymieniać się wzajemnymi doświadczeniami. Taka koleżeńska informacja, nawet jeśli subiektywna, zawsze coś dodaje w stosunku do katalogu. Zacznę od siebie: ST.CROIXPremier PC66MF2Premier PC66MF KISTLERHelium LTA 7'0 ROZEMEIJER2-jerk-it 80-120 grJointed jerk do 80 gr (*) PozdrawiamFriko (*) dzieki za poprawke pitt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 25 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2005 jointed jerk jest do 80 gram rozemeijer jointed jerk do 80 gram - posiadamrozemeijer jerk&buckdo 60 gram - juz nie posiadamrozemeijer 2-jerk it do 120 gram - juz nie posiadamrozemeijer 2-cast&jig do 21 gram - juz nie posiadamrozemeijer vertical casting do 16 gram - tylko lowilem quantum hypercast jerk do 120 gram - posiadam sportex power jerk do 90 gram - tylko lowilemsportex power jerk do 130 gram - tylko lowilem SPRO bluewave heavy spin do 40 gram - posiadam shimano compre do 1 1/4 OZ - tylko lowilemshimano carbomax do 3/4 OZ - posiadamshimano antares do 21 gram - tylko lowilemshimano beast master jerk do 90 gram - tylko lowilemshimano beast master jerk do 140 gram - tylko lowilem st.croix premier do 3 OZ - posiadamst.croix premier do 1 1/2 OZ - posiadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Urso Opublikowano 25 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2005 Kije które psiadam lub posiadałem St.Croix Premier PC66MF 6'6'', 10-17lb, 1/4-3/4ozSt.Croix Avid AC60MF 6', 10-17lb, 1/4-3/4ozKijek zbrojony na blanku st.croix SCV - 5S60LF 6', 4-8lb, 1/16-5/16ozLamiglas Competitor CC561 5'6'', 6-15lb, 1/4-5/8ozFenwick HMX 60MH 6', 10-25lb, 1/4-1 1/4ozGLoomis IMX CR663 5'6'', 10-17lb, 1/4-3/4oz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phalacrocorax Opublikowano 25 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2005 Rozemeijer 2-jerk it 80-120g - posiadam Dragon Slider Jerk chyba 20-60g 195cm - posiadamJaxon Orion 20-80g 195cm - połamałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 25 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2005 Friko, super pomysł! A oto moje castingowce: st. croixAvid AC710HF - sprzedałemElitka EC66MHF - jestem jej szczęśliwym posiadaczemPremier PC66MF2 - rzucałem, dotykałemPremier PC66MF - rzucałem, dotykałem kistlerHelium LTA 7'0 - stoi u mnie w domu na sprzedaż - używałem megabassF4 ½-68XFti Jabberwock Evolution (Medium Fast, ¼-1 oz., 8-22 lbs.) - za 5 dni będzie w domu F7-69DG Super Destroyer Mephisto (Medium Fast, 3/8-4 oz., 12-32 lbs.) - to samo - będę posiadaczemF1 1/2-63Xti ESPADA - tym się bawiłem, dotykałem rozemeijerrozemeijer 2-jerk it do 120 gram - juz nie posiadamrozemeijer classic do 120 gram - juz nie posiadam pete mainapete maina muskie rod cableasTourney Trail IM7 CM646 6'4, 1-4oz, 17-40lb - łowiłem, na ten kij miałem pierwszego szczupaka na jerki berkleyLightning Rod Pro Series 6'4, 1-4oz - łowiłem jaxonJaxon Orion 20-80g 195cm - łowiłem dragonHM62 slider - łowiłem PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 25 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2005 jak juz sie tego uzbiera, to mozebysmy w kamieniu jakas tabele wykuli? cos w stylu katalogu, do jakich przynet i kolwrotkow sie te kije nadaja itp ...oczywiscie wszystko subiektywne odczucia, ale by zawsze byla jakas podkladka dla ciekawskich lub poczatkujacych, co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rognis_oko Opublikowano 26 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2005 Kije castingowe, z którymi miałem do czynienia w kolejności niealfabetycznej. St. croixPremier PC60MF 6', 1/4-3/4oz, 10-17lb - posiadamPremier PC66MF 6'6, 1/4-3/4oz, 10-17lb - rzucałem, dotykałemAvid AC710HF - rzucałem, dotykałem BerkleyLightning Rod Pro Series 6'4, 1-4oz, 17-40lb - posiadam RozemeijerRozemeijer 2-Jerk It 80-120g - posiadamRozemeijer Classic 80-120g - rzucałem, dotykałem Bass Pro ShopBPS BionicBlade XPS BNC66HT 6'6, 3/8-11/2oz, 12-25lb - posiadamBPS Extreme XPS 7', 3/8-11/2oz, 10-20lb - łowiłem BPS Pete Maina Muskie 1-3oz - rzucałem, dotykałem CableasTourney Trail IM7 CM646 6'4, 1-4oz, 17-40lb - łowiłemFish Eagle® II GMU625 6'2, 1-3oz, 12-30lb - łowiłemPro Guide IM6 CM646 6'4, 1-4oz, 17-40lb - łowiłem ShakespeareShakespeare Ugly Stik Lite 6'6, 1/4-5/8oz, 10-17lb - łowiłem MasterlineToothy Critter Jerkbait TC600 6', 1-4oz - posiadam JaxonJaxon Orion Jerk 20-80g 195cm - łowiłemJaxon Orion Jerk 20-60g 210cm - łowiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2005 St.Croix PC66MFSt.Croix PC60MLF2St.Croix AC60MFSt.Croix SCIV 6' 4-8lb 1/16-1/4oz (zbrojony) - już nie długo będę mógł coś o tym powiedziećLamiglas Competitor CC561Rozemeijer Jointed Jerk Wędek, które dotykałem, oglądałem czy którymi chwile łowiłem wymieniał nie będę bo niczego to nie wnosi. Po tak krótkim zapoznaniu się z daną wędką nie można wiele powiedzieć a wręcz można zmylić kogoś swoją opinią. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 28 Listopada 2005 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2005 @remek, ciesze sie, mam nadzieje ze @pike i @thymallus tez sie dopisza @Marek_k tez moglby sie pochwalic co tam chomikuje w składziku pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 29 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2005 Friko , jak kupie Avidka to sie wpisze , za tydzien ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 29 Listopada 2005 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2005 Jerry A ja bedziesz kupowal tego Avida? I ktorego? Bo jak sie bedziesz wybieral do jakiegos outdoor store to moze byc pomacal avida AC66MLF dla mnie, cooo? A potem opowiesz jak bylo pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 29 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2005 Chce wyskoczyc w weekend , jezeli bede mial wolny , do Bass P.S. i moze tam beda Avidy, to je obejrze . Tego Twojego sobie zapisalem , podaj jednak wszystkie jego cechy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 1 Grudnia 2005 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2005 Jurku, jeżeli chodzi o wedki fabryczne to rozwazam dwie: 1. St. croixAvid 66MLF6'6, 8-14lb, 1/4-5/8oz 2. LamiglasCertified Pro Graphite XC6616'6, 6-17lb, 1/4-5/8oz Gdybyś miał możliwość namierzyć je a potem podzielić sie wrazeniami byloby super. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbik Opublikowano 1 Grudnia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2005 Friko,Pomyśl jeszcze o modelu AC62MXF - być może to jest kijek dla Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 2 Grudnia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2005 Friko zapisalem namiary i postaram sie odnalezc , pomacac i ocenic , chociaz ze mnie slaby wedkolog , wedka musi lezec ..jak to sie mowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 2 Grudnia 2005 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2005 Jureczku, byłbym Ci bardzo wdzieczny za pomacanko per procura Jesli moglbym na cos Cie namowic jeszcze to sprobuj dokrecic jakis mlynek z linka i sprawdzic po przeciagnieciu linki przez przelotki i wygieciu kija - czy linka dotyka blanku (a raczej jak drastycznie to wyglada gdyz dotykac bedzie raczej na pewno ) Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 2 Grudnia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2005 Jesli fabryczne to np. w przypadku Lamiglasa przygotuj sie na mozliwa potrzebe ponownego zalozenia przelotek. W moim klikaly 3y od dolu... Jezeli chodzi o jakosc i walory uzytkowe to zdecydowanie Lamiglas.Musisz tylko znalezc kij pod siebie. Maja tez byc w lutym Targi w W-wie to sobie poszperaj, moze kilku ludzi sie wystawi... Nie wiem, na czym to polega, kilka razy juz sie z tym zetnalem, nawet w przypadku wedek zbrojonych na zamowienie. Byly to wszystko bez wyjatkow wedki mocne.W przypadku Lamiglasa sprawa jest jasna - przy lakierowaniu setek czy tysiecy blankow, robi sie to tasmowo, szybko... W przypadku prod. jednostkowej, gdzie wiadomo, ze wszystkie omotki byly wykonane tak samo, a jedne bardzo rzadko ale klikaja a zdecydowana wiekszosc zachowuje sie poprawnie. Zbrojmistrze nie wiedza dlaczego tak sie dzieje a tutaj ma ktos pomysl?Nadmieniam, ze chodzi wylacznie o mocne wedki i przelotki najblizsze od kolowrotka...Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbik Opublikowano 2 Grudnia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2005 Fakt, w mocnych modelach Lamiglasa dolne przelotki klikają.Już wiemy z czym to jest związane. Firma omotki robi z bardzo ciebkiej nici i w przypadku dużych przelotek kładzie dwie warstwy nici.Po takim położeniu nici,lakier nie nasącza omotki we właściwy sposób. Generalnie, nie wiąże przelotki i nitki z blankiem. W związku z taką kichą przelotki mają tendencje do drobnych ruchów po blanku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 2 Grudnia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2005 Jezeli sa dwie warstwy a lakier nie wsiaka to rzeczywiscie jest powod. Ale jak wytlumaczyc klikanie, gdzie dobrano jedna warstwe nici o odpowiednich parametrach?Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 4 Grudnia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2005 Dzis moge juz pisac , mam na dzis 6 wedek castingowych1 - Shimano Compre CPC-X70MHA , dlugosc 7, 12-20 lb., 3/8 -1 3/4oz., power medium - heawy , akcja extra fast, IM-8 grafitJest to jedyna wedka castingowa kupiona nie z mysla o szczupakach i muskie , uzywalem ja za malo zeby cos o niej napisac .2 - BPS Pete Maina PM80XHT-T , dlugosc 8 , 15-40 lb., 2-8 oz., akcja extra heawy , IM-6 grafit . Jest to najmocniejsza wedka jaka posiadam , mozna rzucac ciezkimi przynetami i trolowac . Jest to teleskop bo ma lekko wsuwana raczke , mimo to jest za dluga , do mojej tuby wchodzi na styk , z tego tez powodu na razie odpoczywa , to jest wedka na duze ryby , lubie ja .3 - South Bend Trophy Tamer XL-088 , dlugosc 8,6 , 15-60lb., 3/4 - 3oz., akcja ekstra heawy. Jest tojedyna wedka castingowa dwu czesciowa jaka posiadam . Ochrzcilem ja rok temu po Kanadzie jako 'Pech Jerrego' bo przez caly dzien nic na nia nie zlowilem . W tym roku juz Piotr ja odczarowal i lowil z powodzeniem cala wyprawe [nie chcial jej oddac]na nia byl zalozony Pfluger President.4 - Shimano Compre CPC70XH , dlugosc 7, 15-30lb., 1-3oz., medium fast taper . Jest to moja ulubiona wedka jerkowa , nia rowniez troluje co czyni ja uniwersalna , na nia najczesciej lowie .5 - BPS GS63XHT , dlugosc 6,3 , 14-40 lb. , 5/8-4 oz. ,akcja extra heawy . Kij jerkowy najkrotszy i najtanszy [19,99$] jaki mam , kupilem go na zapas i w razie czego - jak to sie mowi , malo uzywany , nie wiele o nim wiem .6 - St Croix - Avid AM70MHF , dlugosc 7, 17-40lb., 3/4 - 3oz., akcja fast , medium heawy power , grafit SC . Wedka na muskie z najwyzszej polki , jeszcze nie uzywana , juz ja kocham kupilem se ja juz dzis na Mikolaja [za ciezka prace] do niej juz jest Daiwa Millionaire CV-Z253LA , moj komplet marzen . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 4 Grudnia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2005 Do Ciebie Friko osobny komunikat ; w BPS nie znalazlem wogole Lamiglasa , jest stoisko G Lomisa . Natomiast Avid firmy St Croix o ktory pytales byl tej dlugosci 6,6 ale nie MLF czyli medium light fast tylko MHF medium heawy fast , i od 3/8 do 1 , to wszystko co bylo z Avidow , byly oczywiscie Premierki oraz niebieskie Elite . Gdybym nie znalazl mojego Avida na muskie to pewnie pojechalbym zaraz za granice stanu Illinois do Wisconsin , tam jest Garden Muntain i byc moze jest wieksza oferta St Croix bo ich fabryczka jest wlasnie w tym stanie . Nie wiele wiec dla Ciebie mam ocen Ogolnie Avidy wygladaja solidnie ale za te cena [ten Twoj 150$] nie ma co sie dziwic . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 4 Grudnia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2005 6 - St Croix - Avid AM70MHF , dlugosc 7, 17-40lb., 3/4 - 3oz., akcja fast , medium heawy power , grafit SC . Wedka na muskie z najwyzszej polki , jeszcze nie uzywana , juz ja kocham kupilem se ja juz dzis na Mikolaja [za ciezka prace] do niej juz jest Daiwa Millionaire CV-Z253LA , moj komplet marzen . Ja myślę, że rzeczywiście w Twoim Jurku przypadku to świetnie dobrany komplet. Czekamy na następny Twój wyjazd ... pewnie ty też. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 5 Grudnia 2005 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2005 Jureczku, dzieki za pamiec, szkoda ze sie nie udalo pomacac, ale jak widac nawet w USA nie jest tak że mówisz i nmasz.Życze pociechy z nabytkow! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2005 OK. To mogę potwierdzić, że obecnie posiadam trzy wędki castingowe i pewnie będzie tak przez dłuższy czas: - F4 1/2-68XFti Jabberwock Evolution (Medium Fast, ¼-1 oz., 8-22 lbs.)- F7-69DG Super Destroyer Mephisto (Medium Fast, 3/8-4 oz., 12-32 lbs.)- st. croix elite casting EC66MHF (Fast, 3/8 - 1 oz., 12-20 lbs.) PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOMANCZ Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2005 Piszecie o tych kijach w sposób dla mnie tajemniczy !Szczególnie Remigiusz podał nazwy - totalna abstrakcja, jestem neptkiem wedkarstwa. zrozumiałem tylko ........ trzy wędki castingowe ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi