warciak Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 ale klimat ))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaNdAcZ &#gt;&#lt;----*&#gt; Opublikowano 20 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2008 fajny klimat i ta pogoda, ciepełko a u nas za oknem mordor..brrrr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielXR Opublikowano 20 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2008 Faktycznie klimat tylko do pozazdroszczenia, ech... Byłem w niedzielę na jednej z pomorskich rzeczek, lipienie całkiem ładnie wychodziły do suchej, niestety nie były zbyt okazałe, mimo że wymiarowe to żaden raczej nie przekroczył nadających się do upublicznienia, zdjęciowo-regulaminowych 35 cm ;)Ale i tak było fajnie Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 20 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2008 heh chyba nawet rozpoznaje wode... danon a jak woda? wysoka/niska, klarowna pewnie jak zawsze na tez rzeczce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trout Opublikowano 20 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2008 Coś mi się wydaje że z dobry miesiąc temu też przemierzałem ten szlak z muchówką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielXR Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2008 Bo to wyjątkowo popularny szlak Tylko ryby zostały wspomnieniem minionych lat, kłusownictwo i presja zrobiły swoje....Ale nadal lubię się tam czasem przespacerować, szczególnie jak na wszystkich okolicznych rzekach płynie podwyższona i trącona woda Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariusz Opublikowano 28 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2008 Nowa Zelandia - raj dla muszkarzy http://www.flytying.ro/pescuit/article.php?id=299http://www.flytying.ro/pescuit/article.php?id=211 http://www.onthefly.co.nz/OTF_/film_clips.html moje ulubione filmy MouseFilm & Golden flats Pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi78 Opublikowano 28 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2008 Raj dla muszkarzy jest bliżej niż myślisz http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=6371& ;start=0& Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rocky Opublikowano 28 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2008 Zdjęcia z drugiego linku- Nie z tej Ziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 28 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2008 Jeden z kolegów był (w NZ). Mówi ze łowienie dość trudne. Chyba początkujacy (jak ja) nie mają nawet o czym marzyć... Szkoda bo ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaNdAcZ &#gt;&#lt;----*&#gt; Opublikowano 29 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2008 Nowa Zelandia to moje najwieksze wędkarskie marzenie, zrealizuje je jak będe duzy i bogaty ale muszkarskie mekki sa dużo bliżej. 2009 rok to dla mnie Półwysep Kola a 2010 to Bośnia i Słowenia <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinbilski-1990 Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2008 Witam , również chciałbym zacząć swoją przygodę z muchą , troszkę już się dowiedziałem przeglądając ten wątek , wczoraj na strychu znalazłem starą muchówkę, lub coś podobnego , spokojnie musiała przeleżeć jakieś 10 latek może więcej , niestety nie ma na niej żadnych opisów, wiem jedynie że ma 2,6m , i tu moje pytanie może głupie ale musze zadać dało by rade tym coś pomachać ? , planuje kupno jakiegoś kija żeby zacząć się trochę bawić, rybami które chciałbym próbować łapać to klenie, pstrążki i lipienie, rzeki to Wisła i 2 mniejsze mniej więcej 6-7 m szerokości nawet mniej , możliwe że i San ze względu na nie dużą odległość ,może uda się wam coś o nim powiedzieć na podstawie tych zdjęć , w co jednak wątpię a może jednak coś ?? pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi78 Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2008 Jeżeli nie chcesz się zniechęcić do muchowania to odpuść sobie ten relikt przeszłości .W łowieniu na muchę kij jest mega ważny .Średniej klasy kij plus dobra linka to podstawa .Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaNdAcZ &#gt;&#lt;----*&#gt; Opublikowano 3 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2008 Oszacowanie klasy kija na podstawie zdjęć jest raczej nie mozliwe. Jednak masz muchówke, jaka by ona nie była. Moja pierwsza muchówka to był przerobiony teleskopik 2,4m. Przeróbka polegała na tym że brzeszczotem obciołem dolnik (byłem jednym z pierwszych rodbuilderów w Polsce <_< ) reszta pozostałą bez zmian i dało się na to łowić więc myśle że tym kijem ze zdjęć też dasz rade na początku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinbilski-1990 Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2008 dzięki za odpowiedź , co do sprzętu to dopiero chciałbym coś wybrać , a tym kijem poprostu sobie popróbowac, zniechęcić nie jest mnie tak łatwo, więc napewno nie odpuszcze, a przynajmniej nie z powodu sprzętu lub jego braku, czy w 400 zł wybrałbym sobie jakiś podstawowy kijek i kołowrotek do nauki ?? do tego z linką ?? edit. Czy na początek wystarczyłby taki kołowrotek ?? JENZI - Purist Fly 6/7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2008 Kołowrotkiem to się przejmuj najmniej - to tylko magazyn na linkę. Dałbyś radę i bez niego Według mnie najważniejsza jest dobra linka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi78 Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2008 SaNdAcZ muchówkę można zrobić nawet z leszczyny :)ale łowienie ma być przede wszystkim przyjemnością a nie męka.Za 400zł bez problemu skombinujesz zestawik . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgodzę się z przedmówcąNajlepiej zainwestuj w linkę i kijek. Co do kołowrotka... Najmniej się przydaje, ale bardzo fajny i tani jest Okuma Airframe. Jego OGROMNĄ zaletą jest to, że ma szpulę typu large arbor, copowoduje, że linka nie jest nawinięta w tak drobne zwoje. Polecam:)Co do linki na początek to bardzo fajne są linki przywożone z Anglii w zwykłych woreczkach. Mówi się, że są to linki Airflo, jednak producent się do nich nie przyznaje, a tak naprawdę nie widać różnicy:) Nie polecam Ci linki WF. DT można odwrócić na drugą stronę i dalej łowić, czego z WF już nie zrobisz:)Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2008 czy w 400 zł wybrałbym sobie jakiś podstawowy kijek i kołowrotek do nauki ?? do tego z linką ?? edit. Czy na początek wystarczyłby taki kołowrotek ?? JENZI - Purist Fly 6/7 Tak jak napisali koledzy- za 400 PLN można kupić przyzwoity zestaw. Polecam zwłaszcza coś z drugiej ręki- w wędkarstwie muchowym najważniejsze są linka i kij. Kołowrotek to sprawa drugorzędna(chyba że łowisz żaglice ) - ma mieścić linkę i wyważać wędkę. Zobacz komis na flyfishingu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2008 Nowa Zelandia to moje najwieksze wędkarskie marzenie, zrealizuje je jak będe duzy i bogaty ale muszkarskie mekki sa dużo bliżej. 2009 rok to dla mnie Półwysep Kola a 2010 to Bośnia i Słowenia <_< Kolski i NZ to w tej chwili porównywalne pieniądze- jeśli kupuje się bilet lotniczy 7-8 miesięcy wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariusz Opublikowano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2008 Mi zostala polecona dla początkujących muchówka firmy Vision Attack. Cena za kij wynosi okolo 120Eur. http://www.visionflyfishing.com/page.php?page_id=33&pid= 107&page=1 http://www.irishflyfishingshop.com/catalog/vision-attack-tro ut-rods-p-246.html PozdrawiamDarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warciak Opublikowano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2008 ja też zaczynałem w tym sezonie wędka World Champion Fly i kołowrotek Jaaxona z używanym sznurem 5 DT.Kij jest ok muszę tylko wymienić kołowrotek i sznur.Tylko niewiem czy wybrać DT czy WF łowie w trudnych warunkach?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdzisław Czekała Opublikowano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2008 WitamA może ręcznie robiony Batson RX7 9' #5 za 550,- zł PozdrawiamZdzisław Czekała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaNdAcZ &#gt;&#lt;----*&#gt; Opublikowano 4 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2008 Nowa Zelandia to moje najwieksze wędkarskie marzenie, zrealizuje je jak będe duzy i bogaty ale muszkarskie mekki sa dużo bliżej. 2009 rok to dla mnie Półwysep Kola a 2010 to Bośnia i Słowenia <_< Kolski i NZ to w tej chwili porównywalne pieniądze- jeśli kupuje się bilet lotniczy 7-8 miesięcy wcześniej. No nie wiem ja przebagrowałem ostro oferte połączen lotniczych i bez 7 kafli to nie podchodź. Co prawda na miejscu ceny juz są całkiem przyzwoite ale bilety lotnicze to masakra. Nowa Zelandia to koszt +- 10 kafli (sam wyjazd) a Kola to 5 z kawałkiem więc różnica jest i to duża. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2008 Witam @Sandacz, Przebagruj w takim razie polaczenia na trasie Londyn-Auckland. Bedziesz mial mila niespodzianke, szczegolnie jesli bilety kupuje sie na pol roku wczesniej. http://www.cheapflights.co.uk/flights/Auckland/London/ @Marcin- z pelna swiadomoscia moge polecic ci wedki Cortlanda z seri GR2. Kosztuja tutaj 40-50 funtow. Wykonanie ok. Dobrze dobrana linka rzucaja bardzo daleko. Posiadam jeden z modeli i uzywam dosc czesto do suchej mimo ze za szafa mam Sage czy Thomas&Thomas. Dobierajac do tego linke np. Airflo Ridge i jakis tani kolowrotek zmiescisz sie w 400 zl. Bedziesz tez mial zestam zestaw nie tylko do nimfy. Pozdrawiam, Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi