Adamus Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2008 Opisałem w miarę najprostszy sposób na klenia do zastosowanie w większości spotykanych warunkach nad naszymi wodami. Łowienie przy użyciu amortyzatora to bardzo specyficzna metoda którą stosuje sie bardzo rzadko i do łowienia raczej na krótka nimfę kiedy łowić trzeba cienko i sztywnymi wedkami. Nie polecałbym jej komuś kto dopiero zaczyna zabawę w wędkarstwo muchowe. Proponowane grubości żyłek ( 0,12 0,14 )można stosować do mokrej muchy ale prowadzonej zupełnie inaczej - na pływającej lince i w sposób bardzo zbliżony do suchej muchy czyli w swobodnym naturalnym spływie i wtedy zacinamy ryby wędką amortyzatorem jest wędka, ale jest to sposób o wiele trudniejszy. Nie widać much branie jest słabo widoczne, a kiedy poczujemy rybę to przeważnie za późno jest na zacięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariusz Opublikowano 31 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2008 Ja czytalem ostatnio ze duzo muszkarzy biora żyłke Fluorocarbon. Taka żyłka jest praktycznie niewidzialna dla ryby pod woda. Chce wyprobowac w nastepny sezonie Fluorocarbon Firmy Berkley Trilene. Moze ktos z was juz ma jakies doswiadczenie z Fluorocarbon ? Zytat z opisu Produktu: It's the Ultimate in manageability and the ultimate in invisibility. With a similar refractive index as water, fish can't see it! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 31 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2008 FC jest dość specyficznym materiałem. Jest tonący, nierozciągliwy jak zwykłe mono, te z którymi miałem styczność łatwo pękały, dużo szybciej niż zwykłe mono, co kilka ryb warto przewiązać wezły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iREK Opublikowano 31 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2008 Ja czytalem ostatnio ze duzo muszkarzy biora żyłke Fluorocarbon. Taka żyłka jest praktycznie niewidzialna dla ryby pod woda. Chce wyprobowac w nastepny sezonie Fluorocarbon Firmy Berkley Trilene. Moze ktos z was juz ma jakies doswiadczenie z Fluorocarbon ? Zytat z opisu Produktu: It's the Ultimate in manageability and the ultimate in invisibility. With a similar refractive index as water, fish can't see it! Używam FC do streamerów i czasami do nimfy.Polecam Gorille Tubertnini, miałem Berkleyai bardzo szybko zrezygnowałem - zmienia kolorpo pierwszym kontakcie z wodą na miodowyale nie pamiętam czy był to dokładnie ten, który wkleiłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariusz Opublikowano 1 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2009 Życzę wszystkim muszkarzom w Nowym 2009 roku wszystkiego najlepszego orazpołamania kija i spełnienia wszystkich marzeń wędkarskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariusz Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2009 Witajcie, Polecam filmik o łowieniu pstrągów w zimie. Na stronie fishwithra.com jest jeszcze pare innych ciekawych filmów. Do oglądania potrzebujecie odtwarzacz QuickTime. Winter Trout Fishinghttp://www.fishwithra.com/web%20movies/winter_demo.mov Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2009 Super film, dzięki za namiar. Aż by się chciało gdzieś wyskoczyć... a tu jeszcze trzeba czekać...Swoją drogą, filmy muszkarskie mają w sobie to coś, fajnie się je ogląda. http://www.fishwithra.com/web%20movies/marblejumpweb.mov ten jest naprawdę super! Tylko 900km z Krakowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariusz Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zapraszam do lektury artykułu w języku angielskim na temat łowienia na muchę w Szwajcarii z imponującymi zdjęciami. first class ticket to Switzerland flyfishing at the top of Europe http://www.fliegenfischer-forum.de/bernero7.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaNdAcZ &#gt;&#lt;----*&#gt; Opublikowano 27 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 Super klimat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchy498 Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 Super klimat Święte słowa tam jest pięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 Witam, Rybka z poprzedniej niedzieli Troche sie umeczylem zanim dobralem nimfe ( cala rozowa z taka tez glowka). Pozdrawiam, Bujo P.S. Zeby nie bylo zadnych watpliwosci ryba miala 39-40 cm. Dokladnie nie zmierzona tylko na szybko w podbieraku ( takim z wbudowana miarka) bo wiadomo ze lipienie sa bardzo wrazliwe na hol i wypuszczanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariusz Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 @Bujo Gratulajce za pierwszą złowioną rybę w tym sezonie.Gdzie złowies Lipienia ? na jaką muche ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 Witam, Lipien zlowiony na rzece Test w UK. Przyneta byla nimfa na haczyku 12, rozowa glowka, taki tez dubbing owiniety jeszcze bardzo gesto perlowa przewijka. Woda byla mocno zmacona stad moze takie preferencje. Szczerze mowiac dawno sie tak nie nameczylem na tej rzece zeby zlapac lipienia Pozdrawiam, Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaNdAcZ &#gt;&#lt;----*&#gt; Opublikowano 29 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 Gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdzisław Czekała Opublikowano 9 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2009 MÓJ POCZTEK SEZONU. Na Sanie dwie turbiny z małym plusikiem (200 cm), woda typowo pośniegowa (zielono-mleczna), przeźroczystość tak około 70 cm. Rybki żerowały bardzo słabo. Łowiłem w prawej odnodze przy pierwszej wyspie na nimfę, złowiłem z pięć lipasków, takich do 30 cm, jeden średni pstrąg mi się wypiął, było jeszcze kilka puknięć i to wszystko. Około godz. 14.00 zmieniłem technikę na streamera, linka w klasie #6, trzeci stopień tonięcia, żyłka 0.25 mm (pełna finezja) . Przeniosłem się na końcówkę płani przed pierwszą wyspą. Opłaciło się, około 15.20 delikatne przytrzymanie, zacięcie i... eksplozja wody i życia czuję, że ryba duża. Kilka chwil niepewności, utrzyma się na haku, czy nie, zaatakowała przynętę dość daleko (20 m) i jak by tego było mało, zaczyna skakać w powietrze i kręcić z furią młynki, na szczęście po kilku wyskokach i kilku młynkach uspokaja się i tylko od czasu do czasu odchodzi po kilka metrów. Dalej, nie licząc trzech krótkich odjazdów od podbieraka, już tylko spokojny hol i po 15 min piękny 55-cio cm dziki kropkowaniec ląduje w podbieraku. Szybkie zdjęcie i .... Zdzisław Czekała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
casso Opublikowano 9 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2009 gratuluję, piękna rybka... ta mucha cały czas mnie korci tylko szkoda że takich wód u nas niedostatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 9 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2009 gratuluję, piękna rybka... ta mucha cały czas mnie korci tylko szkoda że takich wód u nas niedostatek Muchą możesz łowić praktycznie każdy gatunek ryby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2009 gratuluję, piękna rybka... ta mucha cały czas mnie korci tylko szkoda że takich wód u nas niedostatek Muchą możesz łowić praktycznie każdy gatunek ryby I nie tylko <_< Gratulacje dla łowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaNdAcZ &#gt;&#lt;----*&#gt; Opublikowano 10 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2009 Gratulacje fajne rozpoczęcie sezonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2009 Muchą możesz łowić praktycznie każdy gatunek ryby I nie tylko <_< Ja mam na przykład (nie)fart do nietoperzy wieczorami. Uwielbiają suche muchy :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeziorm 1 Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2009 Witam, Koledzy jaki sznur mozecie polecić na poczatek przygody z muchą ? Wiem ze nie moze to byc badziew ale tez nie chciałbym przesadzic z ceną.... Ma to byc sznur do suchej muchy pływajacy lub intermediate klasa 5/6 tylko jaka firma i jaki DT, WF ?? pzdr PS moze ktos z was ma cos ciekwego do sprzedania...jesli tak to prosze na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamus Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2009 Witam.Taką uniwersalną jest klasa 5. Ale klasę i kształt linki( WF czy DT ) najlepiej dobierać do konkretnego modelu wędki i raczej kierować się zasadą ciut cięższa linka niż za lekka.Z konkretnych linek pływających dostępnych w Polsce to Cortland 444, Hardy z serii Dry Fly to linki które mogę polecić za nieduże pieniądze a dobre z linek intermedium najlepiej wybrać jakąś linkę nieprzeźroczystą Orvis , Hardy. Nie polecam linek przeźroczystych szczególnie tych tańszych.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeziorm 1 Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2009 Jesli chodzi o wedke to jest to Shimano Twin Power 8.6 # 5. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamus Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2009 Nie miałem niestety muchówki shimano w ręku.Ale jesli jesteś początkujący to wybierz pływającą WF6 jeśli będzie trochę za ciężka do tego kija to nic się nie dzieje.Będzie ci o wiele łatwiej nauczyć się rzucać. Łatwiej wyczuć wtedy kiedy linka wyprostowuje się z tyłu kija ( kiedy maksymalnie ładuje wędkę ) i w którym momencie wykonywać wymach do przodu.Konkretnie poleciłbym tą linkę http://bogdangawlik.pl/product_info.php?cPath=205_511_208&am p;products_id=1194 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 Witam, Kilka zdjec z zeszlego tygodnia- River Test i River Nith. Moje dwa lipienie Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi