Skocz do zawartości

Wędkarstwo muchowe

SaNdAcZ &#gt;&#lt;----*&#gt;

Rekomendowane odpowiedzi

W imieniu drużyny Juniorów serdeczne podziękowania za gratulacje :wacko: a tak na marginesie, czy któryś z kolegów widział, brał udział może sędziował zawody muchowe, czy tylko tak ze słyszenia, z internetu? Ja jak się na czymś nie znam lub nie wiem jak to coś wygląda, to staram się nie zabierać głosu ...

Zdzisław Czekała

no fajnie brzmiało ale pudło. Akurat kilka razy w zawodach muchowych miałem okazję startować (tak policzyłem i ok 10 startów), kilku znajomych jest zawodnikami, więc chyba prawo zabrać głos mam?? Czy też jedynie start w zawodach wielkich gdzie zabawa jest na poważnie i idzie się po trupach, na psa ogrodnika mierząc konkurencji przypony czy aby regulaminowe się liczy? czy też jedynie wskazani mogą, a reszta tylko och i ach może?

Zdzisław Czekała świetne te opowiadanie o głowacicy, dla mnei to tajemnicza ryba i nigdy bym się nie spodziewał że ją można efektywnie łowić latem, raczej kojarzyła mi się z miesiącami chłodnymi i śniegiem, a tu proszę. Gdyby jeszcze jakeiś zdjęcie było to wogóle już cudo.

Mógłby Pan po krótce albo i dłużej napisać gdzie szukać głowatek, czy na płytkim czy na wolnym, szybkim itp. A i te nimfy to zwykłe brązki tylko że na większych hakach plus masa ołowiu ?

A ja w tym samym miejscu byłem świadkiem holu trzech głowatek - wszystko w ciągu godziny. Szła jętka i głowacice brały (niestety nie mnie :( ) w środku upalnego słonecznego dnia na nimfy imitacje jętek. Wychodziły też do jętek na powierzchni, niesamowicie wyglada głowacica zbierająca owada z tafli wody...Hole nagrałem na telefonie szczęśliwego łowcy więc może się gdzieś w sieci pojawią. Mnie się nie udało ale co się napatrzyłem to moje ;)

San 9.08.2009 łowiłem na OS-sie od początku pierwszej wyspy do początku drugiej wyspy. Bardzo niska i czysta woda, decyzja sucha i „nimfetki”, łowienie rozpocząłem dość późno, około godziny 9:30. Generalnie miałem duże problemy z doborem przynęt, częste zmiany metody i much owocowały pojedynczymi braniami i to raczej małej i średniej ryby. Około 14:00 zaczęła roić się oliwkowa jętka, ale i to nic nie zmieniło, dalej problemy ze znalezieniem właściwej muszki. Czy to sucharek, czy to „nimfetka”, dalej rzadkie brania, na szczęście ryby o dwa rozmiary większe, Lipienie tak od 30 cm – 35 cm, trafił się i Pstrąg 40 cm. Około 17:00 na osłodę kiepskiego dnia, mocne branie na „nimfetkę”, lekkie zacięcie i ... duży pstrąg wzburza spokojną taflę rzeki, rozbryzgami wody, miotając się na końcu wędziska. Kilka szalonych skoków, kilka odjazdów, kilka mocnych targnięć wędziskiem zakończonych mocnym odjazdem w górę rzeki, w zasadzie zakończyło walkę, szybkie i pewne naprowadzenie, z nurtem rzeki, oślepionego słońcem pięćdziesięcio-pięcio centymetrowego, grubego pstrąga, do podbieraka kończy sprawę. Poza tym okazem dzięń kiepski, raczej bardzo kiepski.

http://images8.fotosik.pl/73/0b95ea7800401f51.jpg

Zdzisław Czekała

A ja w tym samym miejscu byłem świadkiem holu trzech głowatek - wszystko w ciągu godziny. Szła jętka i głowacice brały (niestety nie mnie :( ) w środku upalnego słonecznego dnia na nimfy imitacje jętek. Wychodziły też do jętek na powierzchni, niesamowicie wyglada głowacica zbierająca owada z tafli wody...Hole nagrałem na telefonie szczęśliwego łowcy więc może się gdzieś w sieci pojawią. Mnie się nie udało ale co się napatrzyłem to moje ;)

Hmmm no to teraz dałeś mi do myślenia. Widziałem zbierające ryby na tej spokojnej wodzie. Myślałem, że to klenie. Jakoś udało mi się za którymś razem dorzucić tam sucharem i odrazu zaliczyłem zbiórkę. Ryba pod brzegiem okazała się ... około 50'o centymetrowym niewiadomoczym. Przy próbie podebrania się wypięła. Podobne to było do głowatki, ale myślałem że te ryby nie zbierają z powierzchni ... :/

• 2 miesiące temu...

tenryu ma i to piękne :D

jasny gwint wiedzizlem ze tak bedzie... ehhhh

kuba a ty bys jakies prezenty - czyt muszki - na nwoa droge zycia wykombinowal...

zlot tuz tuz... ile ja bede tych trociek sieciami naganial... ;)

Ale kloc :huh: Nie znam niemieckiego, ale rozumiem, ze go na streamera dostal. Ciekawe na jakim sprzecie go wyjal. Myslalem, ze tam jest c&r na wszystkich lowiskach :wacko:

Cześć

Parę informacji ponieważ znam te łowiska.

Nie wszystkie odcinki rzek to odcinki C&R. Ale jak ktoś chce łowić na odcinku gdzie można zabrać rybkę musi za to dużo więcej zapłacić. Pstrąg został złowiony na streamera na miejscówce tzw. kopalnia kredy. Miałem przyjemność tam łowić i muszę potwierdzić, że jest to miejscówa na takie klocki.

Rybka wisi wypreparowana w Tolminie w biurze Tolmińskiego klubu- można ją tam zobaczyć. Robi wrażenie ( rekord świata w pstrągu )

http://www.ribiska-druzina-tolmin.si/forum/viewtopic.php?t=4 91

Pozdrawiam