tomi78 Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2009 Popieram ,współczesne zawody muchowe maja więcej wspólnego ze spławikiem niż muszką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezel Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2009 łowią drobnice i może jeszcze stosują sygnalozatory takie plasteliny nalepiane na linke... nie wiem czy wszędzie można to stosowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdzisław Czekała Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2009 W imieniu drużyny Juniorów serdeczne podziękowania za gratulacje a tak na marginesie, czy któryś z kolegów widział, brał udział może sędziował zawody muchowe, czy tylko tak ze słyszenia, z internetu? Ja jak się na czymś nie znam lub nie wiem jak to coś wygląda, to staram się nie zabierać głosu ... Zdzisław Czekała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2009 no fajnie brzmiało ale pudło. Akurat kilka razy w zawodach muchowych miałem okazję startować (tak policzyłem i ok 10 startów), kilku znajomych jest zawodnikami, więc chyba prawo zabrać głos mam?? Czy też jedynie start w zawodach wielkich gdzie zabawa jest na poważnie i idzie się po trupach, na psa ogrodnika mierząc konkurencji przypony czy aby regulaminowe się liczy? czy też jedynie wskazani mogą, a reszta tylko och i ach może? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi78 Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2009 Dwa razy startowałem w zawodach i w zupełności mi to wystarczyło zeby się zniechecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pafek Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2009 Zdzisław Czekała świetne te opowiadanie o głowacicy, dla mnei to tajemnicza ryba i nigdy bym się nie spodziewał że ją można efektywnie łowić latem, raczej kojarzyła mi się z miesiącami chłodnymi i śniegiem, a tu proszę. Gdyby jeszcze jakeiś zdjęcie było to wogóle już cudo. Mógłby Pan po krótce albo i dłużej napisać gdzie szukać głowatek, czy na płytkim czy na wolnym, szybkim itp. A i te nimfy to zwykłe brązki tylko że na większych hakach plus masa ołowiu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdzisław Czekała Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2009 Ok oto kilka fotek z główką Hol główki. Głowacica 82 cm. 94 cm ze Zwierzynia. Głowa odzyskuje wolność. Gdzie szukać główek na Sanie napiszę w późniejszym czasie Zdzisław Czekała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2009 Piękne ryby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2009 W tym samym miejscu miałem swoją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sloniu Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2009 A ja w tym samym miejscu byłem świadkiem holu trzech głowatek - wszystko w ciągu godziny. Szła jętka i głowacice brały (niestety nie mnie ) w środku upalnego słonecznego dnia na nimfy imitacje jętek. Wychodziły też do jętek na powierzchni, niesamowicie wyglada głowacica zbierająca owada z tafli wody...Hole nagrałem na telefonie szczęśliwego łowcy więc może się gdzieś w sieci pojawią. Mnie się nie udało ale co się napatrzyłem to moje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdzisław Czekała Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2009 San 9.08.2009 łowiłem na OS-sie od początku pierwszej wyspy do początku drugiej wyspy. Bardzo niska i czysta woda, decyzja sucha i „nimfetki”, łowienie rozpocząłem dość późno, około godziny 9:30. Generalnie miałem duże problemy z doborem przynęt, częste zmiany metody i much owocowały pojedynczymi braniami i to raczej małej i średniej ryby. Około 14:00 zaczęła roić się oliwkowa jętka, ale i to nic nie zmieniło, dalej problemy ze znalezieniem właściwej muszki. Czy to sucharek, czy to „nimfetka”, dalej rzadkie brania, na szczęście ryby o dwa rozmiary większe, Lipienie tak od 30 cm – 35 cm, trafił się i Pstrąg 40 cm. Około 17:00 na osłodę kiepskiego dnia, mocne branie na „nimfetkę”, lekkie zacięcie i ... duży pstrąg wzburza spokojną taflę rzeki, rozbryzgami wody, miotając się na końcu wędziska. Kilka szalonych skoków, kilka odjazdów, kilka mocnych targnięć wędziskiem zakończonych mocnym odjazdem w górę rzeki, w zasadzie zakończyło walkę, szybkie i pewne naprowadzenie, z nurtem rzeki, oślepionego słońcem pięćdziesięcio-pięcio centymetrowego, grubego pstrąga, do podbieraka kończy sprawę. Poza tym okazem dzięń kiepski, raczej bardzo kiepski. Zdzisław Czekała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2009 A ja w tym samym miejscu byłem świadkiem holu trzech głowatek - wszystko w ciągu godziny. Szła jętka i głowacice brały (niestety nie mnie ) w środku upalnego słonecznego dnia na nimfy imitacje jętek. Wychodziły też do jętek na powierzchni, niesamowicie wyglada głowacica zbierająca owada z tafli wody...Hole nagrałem na telefonie szczęśliwego łowcy więc może się gdzieś w sieci pojawią. Mnie się nie udało ale co się napatrzyłem to moje Hmmm no to teraz dałeś mi do myślenia. Widziałem zbierające ryby na tej spokojnej wodzie. Myślałem, że to klenie. Jakoś udało mi się za którymś razem dorzucić tam sucharem i odrazu zaliczyłem zbiórkę. Ryba pod brzegiem okazała się ... około 50'o centymetrowym niewiadomoczym. Przy próbie podebrania się wypięła. Podobne to było do głowatki, ale myślałem że te ryby nie zbierają z powierzchni ... :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariusz Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Widzielisicie już tego rekordowego pstrąga złowionego w Soca ? http://www.flycasting.de/newsview/items/rekord-marmorata.htm l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Ale kloc Nie znam niemieckiego, ale rozumiem, ze go na streamera dostal. Ciekawe na jakim sprzecie go wyjal. Myslalem, ze tam jest c&r na wszystkich lowiskach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bassy Opublikowano 30 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 Muszka mnie wciągnęła. Dzisiaj( 5 raz z muchówką) z uporem wiązałem rózne suche stworki i w końcu chlup Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 30 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 Oj mnie też wciąga i tego ...... się obawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bassy Opublikowano 30 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 Mówię Ci nie ma co z tym walczyć bo i tak się przegra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 30 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 Bassy, Remek, powodzenia na Nowej Drodze Życia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 30 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 Oj mnie też wciąga i tego ...... się obawiam ciekawe czy megabass albo evergreen maja muchowki <_< <_< <_< <_< <_< <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 30 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 tenryu ma i to piękne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 30 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 tenryu ma i to piękne jasny gwint wiedzizlem ze tak bedzie... ehhhh kuba a ty bys jakies prezenty - czyt muszki - na nwoa droge zycia wykombinowal... zlot tuz tuz... ile ja bede tych trociek sieciami naganial... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 30 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 nic się nie martw, czekam na haki z ukeja i nawiążę/nawiążemy muh na zlot ze hohoho, jak mawiają św Mikołaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milo26 Opublikowano 31 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2009 Ale kloc Nie znam niemieckiego, ale rozumiem, ze go na streamera dostal. Ciekawe na jakim sprzecie go wyjal. Myslalem, ze tam jest c&r na wszystkich lowiskach Cześć Parę informacji ponieważ znam te łowiska.Nie wszystkie odcinki rzek to odcinki C&R. Ale jak ktoś chce łowić na odcinku gdzie można zabrać rybkę musi za to dużo więcej zapłacić. Pstrąg został złowiony na streamera na miejscówce tzw. kopalnia kredy. Miałem przyjemność tam łowić i muszę potwierdzić, że jest to miejscówa na takie klocki.Rybka wisi wypreparowana w Tolminie w biurze Tolmińskiego klubu- można ją tam zobaczyć. Robi wrażenie ( rekord świata w pstrągu ) http://www.ribiska-druzina-tolmin.si/forum/viewtopic.php?t=4 91 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzecho Opublikowano 31 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2009 Ładny lipionek. Gratulacje.Mierzyłeś go?Widzę, że mucha wciągnęła Cię na dobre pzdrGrzecho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi78 Opublikowano 1 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2009 Znalazłem na forum taką oto ciekawostke http://www.flyfish-slovenia.com/e107_plugins/forum/forum_vie wtopic.php?7305.lastSzczupak na muche to nic nowego ale takie krokodyle z brzegu w bałtyku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi