warciak Opublikowano 1 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2007 @koledzy podajcie jakieś normalne sklepy na muche Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 1 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2007 Co to znaczy normalne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 1 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2007 Nie polecam Gawlika - materiały żenującej jakości, coś takiego nie powinno mieć racji bytu...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warciak Opublikowano 1 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2007 ustusunkowanie ceny do jakości początkującemu tak jak chyba w każdej dziedzinie najłatwiej wcisnąć bubel za pieniążki, za które możnaby było kupić lepszy towar pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 1 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2007 Jest drogo ale jakość pierwszy sort drogo w porównaniu z ebay albo basspro, sądzę że w porównaniu z PL będzie bardzo OK, nie płacisz cłą i podatku bo to UE www.fishingmegastore.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaNdAcZ &#gt;&#lt;----*&#gt; Opublikowano 1 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2007 Ja jestem zadowolony z gawlika co prawda niektóre materiały kupuje u konkurencji (np. kapki) ale sierści nici syntetyki itp. są ok, no i przedewszystkim ceny bardzo rozsądne. Odradzam natomiast tajmienia, wiele razy przysyłali mi materiały w nie tych kolorach co zamówiłem albo czegoś w paczce brakowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 1 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2007 Pierwszy paskud.Skręcony z myślą o zimowo-wiosennych pstrągach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 1 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2007 widze ze na tym forum druga zaraz zaczna sie rozprzestrzeniac... Jajakub bądź dzielny... nie broń sie za długo... bo i tak Cię dopadnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartekP Opublikowano 1 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2007 Już jakiś czas rozglądam się za muchówką na początek. Będę próbował od suszki, a łowić będę się uczył na małych nizinnych rzeczkach z 0,5 metrową wodą i dołkami 2m. Sznur 5/6 + 2,75m Co myślicie o czymś takim na początek? Jakieś alternatywy? http://sklep.fishing.pl/mucha/wedziska/lamiglas/lamiglas_g20 0_graphite_fly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekat Opublikowano 1 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2007 BartekP -przy doborze sprzętu muchowego radziłbym ci pomacać kij najlepiej z kołowrotkiem, było by rewelacyjnie gdybyś miał kogoś znającego się na rzeczy do pomocy - muchówka to kij którego z reki sie nie wypuszcza i trzeba dobrać odpowiedni do ręki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaNdAcZ &#gt;&#lt;----*&#gt; Opublikowano 1 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2007 Bartek jeśli myślisz o takich rzeka jak Wkra i podobne to wybrał bym raczej kij w klasie 4 ewentualnie 4/5, będzie lepszy do połowu na suchara jelcy, kleni i innego białorybu. Co do długości to 2,7 uważam za optymalną. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi78 Opublikowano 1 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2007 Bartek jesteś pierwszą osobą w tym wątku która bieże się za łowienie na muche tak jak to się powinno robić czyli sucha mucha i normalne ryby a nie bolenie czy też leszcze .Gdybym miał doradzić komuś jak zacząć to po pierwsze sucha mucha dlatego że jest najłatwiejsza po drugie jeżeli nie mamy nauczyciela to łowisko z dużą ilością pstragów typu San, Wisła czy Raba.Nie musisz się wtedy zastanawiac czy w danym miejscu sa ryby czylko myślisz co robisz żle że nie biorą.No i kręcenie muszek bez tego muszkowanie traci to coś.Mnie wciągneło na dobre dopiero jak zacząłem kręcić.Moja żonka zaczeła od suchej muszki potem jak już wiedziała gdzie pstrągi stoja i wyrobiła sobie refleks zaczeła łowić na długa nimfe od początku z dużymi sukcesami.A na wiosne zacznie łowić na strimera jak ona to mówi na mokrą mysz Łowienie na muchę jest naprawde piękne ale zabieranie się za łowienie boleni na początku to dla mnie jakaś abstrakcja . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartekP Opublikowano 1 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2007 Mierzę siły na zamiary stąd wybór padł na suchą. Będę łowił na rzeczkach mazowieckich więc z tą ilością ryb nie będzie tak różowo. Na szczęście znam już odpowiednie miejsca dlatego mogę liczyć na jakieś rybki. Wziąłem pod uwagę gdzie najczęściej będę łowił, stopień zakrzaczenia, wielkość ryb itd. Zastanowię się nad rozmiarem 4/5 również. A jeśli chodzi o bolenie to zgadzam sie z tomim78. To raczej specjalizacja zdecydowanie nie na początek . Myśle że odbywałoby się to dużo większym nakładem, bo najlepiej mieć łódkę którą można się wygodnie ustawić przed przelewem, być często nad dużą rzeką, a jesli ja jestem 5 razy w roku nad Wisłą to mija się to z celem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warciak Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2007 coś o tych muszkach ucichło Jestem już po pierwszych próbach i przeczytaniu lektury WM bardzo mi się podoba mało nawet mój ojciec wielbiciel bolonki i odległościówki chce zacząć od nowego sezonu fly fishing.A więc chcemy łowić na suchą i mokrą muszkę chciałbym się doradzić jakie mamy sobie sprawić kijki max do 300 zł żeby nie trwonić zbędnie kasy na szukanie.Na allegro kupiłem sznur cortland 333 pływający DT i kołowrotek Jaxon a ojciec narazie nie ma nic.za wszystkie informacje dzięki. Chce dodać ,że nastawiać sę głównie będziemy na jazie i klenie i inne białe rybki ,może okonie gdyż często dostrzegmy na warcie zbieranie muszek a do lipieni i pstrągów to mam przynajmniej 200 km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2007 Jest ciekawa wędka - niezbyt popularnego i lubianego jaxona, postaram się dowiedzieć kytóry to model, to jest naprawdę ok wędka dla początkującego. Sznury cortlanda mają jakieś problemy, od pewnego czasu ponoć są z nimi jakieś kłopoty, dostaję bardzo kiepskie oceny w testach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Herman Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2007 Witam. Uprzejmie donoszę, że na Allegro jest ciekawa książeczka dla muszkarzy. http://www.allegro.pl/item283301344_przewodnik_wedkarski_wol fgang_schulte_hans_eiber.htmlWydanie sprzed kilku lat. Trudna do dostania w księgarniach. Uważam ją za jedną z najlepszych książek wędkarskich wydanych w Polsce. Rodzaj swobodnej gawędy, jakby opowieści o rybach, rzekach, krainach. Od lipieni z rzek Bawarii, przez pstrągi łowione na imitacje jętek, przez palie łowione w jeziorach Kanady, syberyjskie tajmienie, szczupaki z jezior Irlandii po oceaniczne marliny i inne tuńczyki. Dość sporo informacji o sprawach technicznych (dobor sprzętu i much), choć nie jest to podręcznik. Dużo pięknych zdjęć (zwłaszcza much), przepisy na najskuteczniejsze, zdaniem autorów, muchy. Książka moim zdaniem bardzo sympatyczna. Dla zapalonego muszkarza- lektura obowiązkowa!Z muszkarskim podrowieniemHerman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi78 Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2007 Już kliknąłem .Szkoda że w naszej pięknej krainie jest tak mało wydawanych książek o muszce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Herman Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2007 To może jeszcze ja coś powiem o sklepach muszkarskich w Polsce. Swoje zakupy robię u Gawlika albo w Taimen. Puściłem już u nich kupę kasy Oba sklepy zdecydowanie polecam. W obu można znaleźć ciekawe dla muszkarza rzeczy. Oba sklepy uzupełnieją się. Taimen oferuje więcej rzeczy luksusowych, chociażby kije Sage, kolowrotki Loop. Ale u P. Gawlika można znaleźć rzeczy, których w Taimen nie ma i też czasem wysokiej klasy, chociażby kołowrotki Ross. Oba sklepy zdecydowanie polecam. Nigdy się nie przejechałem. Herman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warciak Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2007 Kolegi polećcie jakiś kijek do suchej muchy 5/6 bo ja się nie znam ani grama tyle co wyczytałem ale teoria jest dobra w księgowości taki do 300 zł max Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2007 Ta książka jest świetna, to jest książka o której wielokrotnie pisałem na forum, dzięki niej wylądowałem w Irlandii!! Jedna z lepszych książek wędkarskich z jakimi miałem styczność, opisuje techniki, miejsca, muchy, sprzęt, przygotowania do wyjazdu. Jest naprawdę warta polecenia, znam ją na pamięć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2007 (edytowane) . Edytowane 25 Czerwca 2014 przez J_J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2007 Kolega mi kiedyś powiedział nie pakuj sie w jakieś gówno bo sie zniechęcisz.Miał rację jak dpbrze poszukasz to w okolicy 400 zl złożysz sobie przyzwoity kij.Przyzwoity znaczy taki który będzie miał odpowiednie właściwości rzutowe a nie będzie tylko imitował muchówki.Nie baw sie w jakieś półśrodki bo sie tylko zniechęcisz.Poczekaj zbierz kasę i pogadaj np. z DanielemXR to Ci coś sensownego doradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Herman Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2007 Kolegi polećcie jakiś kijek do suchej muchy 5/6 taki do 300 zł max Trzeba by trochę poprzerzucać strony sklepów internetowych, hm... do głowy przychodzi mi np. Konger World Champion- 2,7 metra. Kije z tej serii cieszą się dobrą opinią. W dodatku są w bardzo dobrej cenie (<200 zł). Łowiłem troszkę takim kijkiem 2,7 metra ale 4/5- i ten bym spokojnie polecił do duchej muchy i do mokrej. Kijek 2,7 m w klasie 5/6 to podobno (ale nie miałem w ręku) już mocny kij, do suchej może być za mocny (niepotrzebny nadmiar mocy). Tak więc ja bym polecił Konger World Champion 4/5. Ładnie ciągnie lineczkę WF5. Rzucałem kilkoma markowymi kijami i ten Kongerek nie ma się przy nich czego wstydzić. Cena jest zaskakująco niska, ale nie jest tzw. chłam, moim zdaniem. Do 300 zł. kupisz też u Gawlika kijek Cortlanda, to też niezłe (znam z opinii) kijki. Możesz poradzić się samego Gawlika, sympatyczny gość. Może w Taimen mają kijki do 300 zł, do sprawdzenia. Za 300 zł kupi się już przyzwoity kijek muchowy, choć nie będzie to poziom Sage czy Winstona, ale nie ma się co przejmować. Możesz poszperać w forum flyfishing.pl, mnóstwo tam opinii różnych o rożnych sprzętach.Do suchej muchy kijek nie powinien być dłuższy niż 9', dłuższy męczy rękę. Ja używam 7'6 albo 8,6. Ta druga długość wydaje się być bardzo uniwersalna. Jeśli chodzi o klasę AFTM wędki do suchej to też #4 albo #5 (zależy jak delikatnie chce się łowić) będzie najbardziej uniwersalna. Na polskie ryby klasa #4 kijka spoko daje radę. Ja używam albo 4 (mniejsze rzeczki) albo 5 (mniejsze i większe rzeczki). Gwoli ścisłośći to sklepy Hurch i polski Orvis też są godne polecenia. Też tam puściłem trochę kasy Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warciak Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2007 no dzięki to juz bardzo dużo informacji,szczerze to myślę ,że ten Konger jest chyba najlepszym rozwiązaniem przynajmniej cenowym ,zostałoby jeszcze na sznur ale jeszcze zapytam DanielXR i poszukam. Mam jeszcze pytanie odnośnie połowu jazi,kleni,wzdręg na muchę czy ktoś je łowi i na jakie muchy,jakimi technikami jakie prowadzenie prowadzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Herman Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2007 Witam Z tych trzech gatunków to udawało mi się czasami złowić klenia. Najlepsze wyniki miałem na mokrą muchę Black Zulu na haczykach 10-12, prowadzoną jak klasyczną mokrą muchę, linką Intermediate lub pływającą z końcówką tonacą, tipet 0,16- 0,18. Czasem brały na suchą imitację chruścika, z tipetem (koncówka przyponu) 0,12 lub 0,14 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi