Skocz do zawartości

Wędkarstwo muchowe

SaNdAcZ &#gt;&#lt;----*&#gt;

Rekomendowane odpowiedzi

Kol Warciak, pisałeś że masz już sznur, jaki ciężar AFTM ? Ma to duże znaczenie przy doborze kija. Polecam Kongera WC, dwóm osobom go kupowałem na początki z muchą, i jest ok, radzą sobie.

Ja łowię klenie głównie na red tagi, black zulu, i chrusty wszelakiej maści.

Powodzenia i napiętego sznura...

Wielkim specjalistą się nie czuję ale nie narzekałem na dragonowskiego tournamenta. Co do red taga to byłem bardzo zaskoczony jego skutecznością przy połowie kleni. Czasami jednak kleniom wystarczy jeżynka nawet na całym tułowiu i już zasysają - to najprostsza mucha do samodzielnego wykonania, a jaką ma potencjalną pływalność :D.

Jak tylko możesz to łów na suchara - to najprzyjemniejsze w muszce :D

Witam

Odnośnie zakupu kija muchowego, to musisz sobie odpowiedzieć na kilka pytań, jak dużo czasu chcesz poświęcić muszce i jakie ryby zamierzasz łowić, czy, tak jak piszesz tylko sucharek, czy inne techniki wchodzą w rachubę i jakie. Od tego zależy co i za ile powinieneś kupić. Napisz co i jak, a postaram się, doradzić Ci w co warto zainwestować.

no dzięki to juz bardzo dużo informacji,szczerze to myślę ,że ten Konger jest chyba najlepszym rozwiązaniem przynajmniej cenowym ,zostałoby jeszcze na sznur ale jeszcze zapytam DanielXR i poszukam.

Mam jeszcze pytanie odnośnie połowu jazi,kleni,wzdręg na muchę czy ktoś je łowi i na jakie muchy,jakimi technikami jakie prowadzenie prowadzenie.

Kilkanaście lat temu miałem taki okres, że próbowałem łowić na muche co się dało.Rzeczne ryby typu klen ,jelec, jaź to normalka. Łowiłem na jeziorze brodząc wzdłuz trzcin wzdręgi i płocie a wyniki przeszły moje najsmielsze oczekiwania.Przynęta był przewaznie palmer na 14-ce lub 16-ce.Najlepsze były wieczory i okresy rójki mrówek przez cały dzień.

Palmer ,tak jak napisał Sławek to także bardzo dobra mucha na klenie , a zrobienie jej jest piekielnie łatwe.

W płytkich zarośniętych zatoczkach łowiłem tez okonie na streamera, ale te w odróżnieniu do wzdręg i płoci nie porazały rozmiarami B)

Przedewszystkim interesuje mnie łowienie na suchą muszkę, rzeka nizinna Warta i Prosna a ryby to klenie i jazie z tym ,że Warta to dość duża rzeka a Prosna to ciurek o szerokości 5-10 m i głebokości do 1 m z dołkami.

Łowię 1,2 razy w tygodniu po parę godzin :D

Jak się trochę podszkole to na maj musiłabym mieć znowu sprzęt na szczupaka ale to już inna bajka. :mellow:

Aha i jeszcze jedno mój region Polski jest wolny od muszkarzy nigdy tu żadnego nie widziałem i podejrzewam,że jestem adeptem tak więc proszę się nie uśmiechać z moich pytań bo jesteście moim jedynym żródłem informacji. :blush::D

Na dużą rzekę do kleni i jazi wystarczy ci dobry kij w klasie 5 do łowienia na suchą i mokrą muchę, w tej klasie poradzi sobie nawet z duzymi kleniowymi śiersciuchami i podczas niewielkiego wiatru. Musisz sobie zdawać sprawę że na np Warcie bedziesz musiał operować dośc długimi rzutami, klenie na głowkach, szczególnie te duze i stojące na przelewach sa bardzo płochliwe i nie pozwalają sobie wejść na głowę. Długie rzuty to kwestia zarówno techniki jak i sprzętu niesety, najtańsze kije nie zawsze poradzą sobie z 15-20 metrami linki, choć być może są od tego wyjątki. Natomiast łowienie na małej Prosnie to już inna technika łowienia jaki inny sprzet troszkę, choć np 9' #5 powinieneś jeszcze dać rady, choć juz mało komfortowo.

Mimo że łowiłem klienie na muchę zarówno w dolnej Wisle jak i Warcie to najbardziej ukochałem je na odrzańskich główkach, łowiąc na wielkie suche muchy ( na haczykach 4 i 6), łowenie nie jest proste, mucha absolutnie nie może smuzyć, musi być dokładnie podana na koniec przelewu, duza, otwarta przestrzeń sprzyja długim rzutom ale wystarczy że trochę powieje i robi sie juz kłopot z rzucaniem..Za to widowiskowe brania, przypominające ataki bolenia, i wielkośc ryb (średnio ok 50-60cm) sa niezapomnianym przezyciem.

Twój region wcale nie jest taki wolny od muszkarzy, jest ich sporo w Poznaniu, sam znam kilku łowiących na Warcie klenie, oczywiście nie jest łatwo się spotkać nad tak dużą rzeką z kolega po sznurze

Pozdrawiam

Ja jak studiowałem w Poznaniu łowiłem na warcie....uklejki, świetna szkoła dobrego zacinania. Przy okazji złapałem bolenia :mellow: co miał z 10 cm. Na wartę każdy kij w okolicy 6 i 9' długości, nie ma co pakować się w jakieś wypasy, ale też źle dobrany zestaw zniechęci cię na maxa, odbijesz sie od metody... Moja rada pogadać z jakimś muszkarzem, albo kupić gotowy set - ja zaczynałem od zestawu Vision Intro - do dzisiaj mam tą wędkę i jestem z niej zadowolony, był kiedys na WCWI człowiek o nicku AreK - on też kupił intro, mieszka w poznaniu, więc moż4e się z nim zgadasz i obejrzysz?? zestaw jest dobrze dobrany, w sam raz dla początkującego, choć ja nadal nim łowię.... poszperam w necie i po znajomych może się uda znaleźć coś w dobrej cenie.

Witam

Już wiem do jakich ryb i gdzie. Potrzebna będzie Ci wędka, dynamiczna, szybka, a jednocześnie średnio miękka. Długość 8'6 - 9'0 w klasie 5. Trochę przeciwności w tej wędce, ale tylko pozornie. Takie dobranie parametrów pozwoli na dalekie i precyzyjne podanie muchy, a jednocześnie zapewni idealną kontrolę ryb podczas holu, a i na mniejszej rzeczce się sprawdzi. Jest tylko jeden problem, w tanich wędkach nie znajdziesz nic takiego. Moja rada, lepiej poczekać, uzbierać jeszcze parę złotych (600,- - 700,- zł) i kupić coś co będzie służyło kilka dobrych lat. Jak kupisz taniochę to za rok, góra półtorej i tak zaczniesz szukać wyższej półki.

witam!

ja wlasnie odebralem dwa kije st. croix reign. wt 9 na szczupaka i wt5na pstraga. mysle ze to rozsadny sprzet za nie duze pieniadze ok $130 wersja travel. wieczysta gwarancja, w komplecie tuba i smar do laczy. wykonanie tez nie kiepskie.

naprawde kije wygladaj b. fajnie. na razie nie ma jak potestowac ale juz niedlugo :D polecam!

pozdrawiam!

Forecast RX7 9' #5 cena od 630 - 650 zł ; Talon VIplus 9' #5 cena 800 - 900 zł ; Talon ITM 9' #5 cena 900 - 950 zł ; Talon Highlander 9' #5 cena 950 - 1000 zł. Są to ceny wędek z mojej pracowni, (różnica w cenie, różne standarty wykończenia).

Twój region wcale nie jest taki wolny od muszkarzy, jest ich sporo w Poznaniu, sam znam kilku łowiących na Warcie klenie, oczywiście nie jest łatwo się spotkać nad tak dużą rzeką z kolega po sznurze

Pozdrawiam

do Poznania mam 70 km a chętniebym poptrzył ale muszę się zadowolić netem.

Wędka w okolicy 600 zł nie wchodzi w rachube rodzina ,budowa itd.ale dziękuje za rady i jeszczena koniec pytanko?

WC konger 270 5/6 występuje w 2 składach i 3 składach czym to się różni w metodzie muchowej i jaki kij lepiej wybrać??

pozdrawiam

Kol. warciak, przeważnie czym więcej złączy, tyn sztywniejsza i szybsza konstrukcja, nie znam tych wędek, musisz sam ocenić który model jest lepszy. Kol. tomi78, w tygodniu postaram się zrobić zdjęcia streamer-ów i je tu wsadzę.

Witam,

@ Warciak

Znalazlem dwie wedki za przystepna cene:

1) Guideline: http://www.fishingmegastore.com/cgi-bin/sh000005.pl?REFPAGE= http%3a%2f%2fwww%2efishingmegastore%2ecom%2facatalog%2fChris tmas_Best_Sellers%2ehtml&WD=guideline%20rod&SHOP=%20 &PN=Guideline_Special_Offers%2ehtml%23a5792#a5792

2) Greys G-series: http://www.fishingmegastore.com/acatalog/Greysrods.html

Do obu cen trezba doliczyc 17.5% VAT ale za to bedziesz mial wedke renomowanego producenta i w przypadku Greys dozywotnia gwarancje.

Daj mi znac dzisiaj to zdaze zamowic przed swietami i przywiesz do Polski.

Pozdrawiam,

Bujo

1.Jaki długi powinien być przypon koniczny do lowienia na suchą i mokrą muszke kijem 9 ft czy zależne jest to od warunków panująych na łowisku czy od możliwości technicznych sprzętu??

2.Jaką grubośc powinien mieć przy łowieniu jazi i kleni na dużej rzecze a jaki na małej ??

pozdrawiam

Witam

Są różne szkoły (RAPR dopuszcza maksymalną długość przyponu muchowego równą dwóm długością wędki). Ale w praktyce długość przyponu, wach się od 1 długości wędki do 1,5 długości wędki (razem z trokiem). Warunek, przypon koniczny musi być dobrze wykonany, połączony ze sznurem na trwałe, w taki sposób aby nie blokował się na przelotce szczytowej. Jeżeli przypon ma być zamontowany w sposób pozwalający na jego szybką wymianę, to będzie musiał być krótszy od wędki. Grubość przyponu, rozumiem, że chodzi o trok do którego przywiązuje się muszkę. Ja najcieniej łowię 0,12 mm, cieniej nie ma sensu. I jeszcze uwaga, częsty błąd początkujących, do suchara nie kupuj sznura WF, a tylko DT.

http://images27.fotosik.pl/19/f535b8441147dd99.jpg

Witam

I jeszcze uwaga, częsty błąd początkujących, do suchara nie kupuj sznura WF, a tylko DT.

Witam,

Moglbym prosic o wytlumaczenie dlaczego nie uzywac sznura WF przy polowach na suchara? Ja zaczynalem od WF bo tak mi doradzono twierdzac, ze dalej bede rzucal( w miejscu mojej nauki dlugie rzuty byly konieczne, moze stad sie to wzielo). Czy sznur DT, szczegolnie dla poczatkujacego z kijem klasy podstawowej ,pozwoli na uzyskanie jakis normalnych odleglosci?

Pozdrawiam,

Bujo

Ja zaczynałem od WFki, byłem wrpowadzany przez zaawansowanego muszkarza, jak się pytałem o sznur DT (polecany w literaturze) do nauki to śmiał sie i mówił że zabobon :lol: i miało to sens dziesiąt lat temu, że teraz linki maja inną konstrukcję itd. Sznura DT używam tylko dołowienia z łodzi, łatwiej się wykonuje rollcast i rzuty krótką linką.