Skocz do zawartości

Rzeź boleni

fishbartek1

Rekomendowane odpowiedzi

Po pierwsze to Cześć.

Po drugie - a nie kolejna podpucha ? - bo znowu się zacznie - a m in - "Nie podobało mi się zachowanie jednego, nowego kolegi-"Gumofilca". 

Tak z imienia po moderatorze  ;) .

A może trza uważać na zbieżności. :ph34r: 

Edytowane przez jabr

No Panowie, komunistyczni cenzorzy mogli by się od Was uczyć jak wyłapywać treści niezgodne z oficjalną linią oraz kiepskie aluzje. Brawo!

Wilczysko wyleniałe za nic nie może się powstrzymać żeby nie dać do zrozumienia że on to on. Taki typ.

Na pierwszej stronie są posty, w których nie ma mowy o boleniach, są karpie w stawie, ludzie urządzający tory wodne z rzeczek, i jest też mowa o "panach w gumofilcach", którzy przywłaszczyli sobie pewną rzekę. Od tego wzięła się w moim wpisie nazwa "Gumofilec", bo ten kolega jest panem nad wodami, a jego atrybutem jest elektryczna wędka. Na tę wędkę padają również bolenie.

No Panowie, komunistyczni cenzorzy mogli by się od Was uczyć jak wyłapywać treści niezgodne z oficjalną linią oraz kiepskie aluzje. Brawo!

Wilczysko wyleniałe za nic nie może się powstrzymać żeby nie dać do zrozumienia że on to on. Taki typ.

Michale, żeby tak mnie w jednym zdaniu z komunistą stawiać? Cóż za afront, cóż za ujma.

Taki mam pomysł, żeby na razie dać spokój Zajączkowi czy jak mu tam na chrzcie dali. Może a nuż chłopina zrozumiała swoje błędy? Ja bym poczekał i zobaczył co z tego wyniknie.

Chyba za późno, chłopaki już ostrzą noże, .. będzie pasztet na Święta :P

Dobra to ja teraz zadam pytanko. Chętnie połowiłbym sobie te bolki co to ich jest za dużo. Zostało ich jeszcze trochę czy wszystko zmielili?

Konkretnie chodzi mi o jeziora Otmuchowskie i Nyskie. Rzeka raczej średnio mnie interesuje. W którym jeziorze jest mocniejsza populacja boleni i gdzie są większe. Jak ktoś nie chce odpowiadać publicznie to chętnie pogadam na PW.

Wracając do wątku boleni. Spotkałem się na łowiskach które odwiedzam z opinią, że boleń to szkodnik, wielu „wytrawnych” łowców gruntowych, rozdrażnionych niemożnością przycięcia polujących im pod nogami ryb, przeklina tego drapieżnika i obarcza winą za braki gatunków cennych właśnie tegoż bolenia. To jeszcze nic, nawet niektórzy spinningiści, łowiący z całkiem dobrymi efektami drapieżniki śmiało przedstawiają teorię, że boleń zalicza się wg nich do podgatunku „rybi chwast”. Z racji braku walorów smakowych, wg tych właśnie ludzi, złowione bolenie kwalifikują się na wyrzucenie w krzaki, by tam dokonały żywota. Patrząc na ich skuteczność, mam obawy, że na pewno kilka ryb zostało w ten sposób wykończonych. Zresztą stan łowisk jest taki, że dla wielbicieli rybiego białka nawet boleń stał się cenną zdobyczą.

Kolega zwrócił kiedyś moją uwagę na pewien fakt i z racji tego, że nie przypominam sobie, czy na forum Jerkbaita pojawiła się o tym informacja, pozwolę sobie ten fakt Wam przedstawić. Mianowicie boleń (Aspius aspius) jako gatunek znalazł się w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych  i zaliczony jest do kategorii gatunków bliskich zagrożenia (NT – near threatened). Link:

http://helcom.fi/Red%20List%20Species%20Information%20Sheet/HELCOM%20Red%20List%20Aspius%20aspius.pdf

Warto o tym pamiętać, choć pewnie informacja ta nie będzie argumentem, który przekona ludzi z różnych bezsensownych względów boleni „nie lubiących” do zmiany ich nastawienia.

Po prostu dobrze jest o tym pamiętać, gdy wyciągniemy z wody kolejnego bolenia, że należy do takiej grupy stworzeń, z którą kiedyś może przyjdzie nam się pożegnać. Dla wielu z Was mieszkających przy boleniowych eldoradach wydawać to się może nieprawdopodobne, a jednak przykładów na skuteczne eksterminowanie gatunków w historii ludzkości można znaleźć wiele.

Edytowane przez Rafalus