Skocz do zawartości
  • 0

Uchwyt / mocowanie przetwornika echosondy

Maciejowaty

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

przyssawke standardową sobie odpusc. najprostsza droga i najpewniejsza to zakup uchwytu do noszenia szyb - posiada dwie ssawki - tniesz na pol + pol godziny na przystosowanie i masz z glowy

UWAGA: trzyma na gladkiej powierzchni!!!!!! 

• Like 1

• 0

Oprócz tego ,że burta ma te kilkanaście cm to jeszcze od wewnątrz jest duży skos ,więc zwykłe uchwyty raczej odpadają, ale dzięki :)

PL-AES220 (jest też jego dłuższa wersja)  nie wiem dokładnie ile obejmie, ale myślę ze te kilkanaście na pewno (nie wiem czy to dla Ciebie nie za mało). Mogę wieczorem podać w cm

• Like 1

• 0

PL-AES220 (jest też jego dłuższa wersja)  nie wiem dokładnie ile obejmie, ale myślę ze te kilkanaście na pewno (nie wiem czy to dla Ciebie nie za mało). Mogę wieczorem podać w cm

mam ten uchwyt i mocowanie wyłącznie do pawęży. Jakbyś chciał zamocować na burcie to przetwornik będzie prostopadle do łodzi. Mocowanie do burty odpada.

• 0

mam ten uchwyt i mocowanie wyłącznie do pawęży. Jakbyś chciał zamocować na burcie to przetwornik będzie prostopadle do łodzi. Mocowanie do burty odpada.

też mam ten uchwyt, a ponieważ kilka dni temu rozebrałem go na czynniki pierwsze wydaje mi się że da się. W zasadzie to po rozebraniu go zauważyłem, że przekładając dolną część w jedną lub w drugą stronę uzyskuje się uchwyt do burty (bo tak go chyba opisuje producent). Swoją drogą to robiąc przymiarki odniosłem wrażenie że ten uchwyt mocowany do pawęzy jest jakby odwrotnie (ten element do montażu przetwornika) - wg mnie gdyby był odwrotnie byłoby to bardziej naturalnie. Wręcz zaryzykowałbym stwierdzenie, że on bardziej pasuje na burty i dziób niż na rufę - ale może się nie znam.

Generalnie jeśli o mnie chodzi, to trochę go skróciłem, trochę podkleiłem i przetwornik na pontonie trzymał przetwornik tak jak książka pisze, przy montażu na stałe do łódki ;-)

• Like 1

• 0

też mam ten uchwyt, a ponieważ kilka dni temu rozebrałem go na czynniki pierwsze wydaje mi się że da się. W zasadzie to po rozebraniu go zauważyłem, że przekładając dolną część w jedną lub w drugą stronę uzyskuje się uchwyt do burty (bo tak go chyba opisuje producent). Swoją drogą to robiąc przymiarki odniosłem wrażenie że ten uchwyt mocowany do pawęzy jest jakby odwrotnie (ten element do montażu przetwornika) - wg mnie gdyby był odwrotnie byłoby to bardziej naturalnie. Wręcz zaryzykowałbym stwierdzenie, że on bardziej pasuje na burty i dziób niż na rufę - ale może się nie znam.

Generalnie jeśli o mnie chodzi, to trochę go skróciłem, trochę podkleiłem i przetwornik na pontonie trzymał przetwornik tak jak książka pisze, przy montażu na stałe do łódki ;-)

Fakt nie próbowałem przekładać tej dolnej części aż sprawdzę w domu czy to da się :) Fabrycznie zrobiony był pod montaż do pawęży.

• 0

Ja pływałem w zeszłym sezonie z przyssawką i na palcach jednej ręki policzyłbym ilość razy kiedy mi odpadła. Zamocowanie na sznureczku sprawia, że wskakuje do łódki ;). Dodam, że trzyma przy prędkości 35km/h, a nie jakimś pyrkaniu.

Kupiłem oryginał Lowrance i nie ma problemów.

• 0

przyssawke standardową sobie odpusc. najprostsza droga i najpewniejsza to zakup uchwytu do noszenia szyb - posiada dwie ssawki - tniesz na pol + pol godziny na przystosowanie i masz z glowy

UWAGA: trzyma na gladkiej powierzchni!!!!!! 

Cześć mifek,

Czy mógłbyś wrzucić fotki z uchwytem jaki opisałeś? Ewentualnie napisać jak zaimprowizowałeś sam uchwyt na transcuder w swojej konstrukcji? Zamierzam zrobić coś podobnego i chciałbym zobaczyć jak to u Ciebie wygląda.

Pozdrawiam.

• 0

A ja to przerabiałem ponad 12lat temu z uchwytem do szyb i jest kicha . Jak masz nową łódź z pięknym lśniącym żelkotem jest ok a jak trafisz na malowaną albo stara jest kicha i nie trzyma a przy odpadaniu bardzo łatwo uszkodzić kwarc w środku i pozamiatane z takim patentem. Misiek ma piękny żelkot i się nie martwi skorupami retro jakich 90% jest na przystaniach .

• 0

A ja to przerabiałem ponad 12lat temu z uchwytem do szyb i jest kicha . Jak masz nową łódź z pięknym lśniącym żelkotem jest ok a jak trafisz na malowaną albo stara jest kicha i nie trzyma a przy odpadaniu bardzo łatwo uszkodzić kwarc w środku i pozamiatane z takim patentem. Misiek ma piękny żelkot i się nie martwi skorupami retro jakich 90% jest na przystaniach .

Przystaniowe skorupy też mnie nie martwią ;) Moja łódka jest z gładkiego laminatu dlatego myślę, że powinno się trzymać i będę wdzięczny za instrukcje jak zaadoptować taki uchwyt do szyb ;)

• 0

Wedlug moich dotychczasowych spostrzezen.....jakby nie patrzyl biorac pod uwage rozliczne sytuacje zwiazane z wedkowaniem, jak bumerang powraca pomysl przykrecanego imadlem do pawezy/burty wysiegnika.

Ze wszystkimi jego zaletami i minusami...jezeli sie nie da przykrecic normalnie imadlem w poprzek burty, co daje ta przewage, ze mozna go 1 ruchem podniesc (jest caly szereg syt., ze z przetwornikiem nie da sie plywac szybko wzglednie nie bardzo jest po co)...to zawsze mozna go zlapac pionowo, zaczepiajac za wystajacy kolnierz burty (raczej odpada wowczas numer z podnoszeniem i trzeba go (k.. mac) caly czas odkrecac (w tym m-cu podziekowania dla konstrukcji z tak "szerokimi" burtami/ pawezami, ze nie lapie go imadlo))

Jest 1 warunek - uchwyt przetwornika musi byc wykonany z dobrych materialow....a najczesciej widuje sie jeden model - z plastikowymi elementami zaciskajacymi rurke - jak dla mnie 1 razowy...

Tutaj jest metalowy (znaczy co potrza jest metalowe ;) ):http://sklep.thymallus.pl/product/529/uchwyt_do_przetwornika_echosondy

Gumo

• 0

Dziękuję za odpowiedzi, chyba też pójdę jednak w stronę tego uchwytu. Korzystając z okazji - zamierzam dokupić też akumulator i torbę ze skrzynką pod aku do echa Lowrance Mark 5x Pro. Czy standardowy zestaw tego typu będzie okej?
http://allegro.pl/zestaw-do-echosondy-torba-zasilanie-echosonda-wawa-i3933423361.html

• 0

Dziękuję za odpowiedzi, chyba też pójdę jednak w stronę tego uchwytu. Korzystając z okazji - zamierzam dokupić też akumulator i torbę ze skrzynką pod aku do echa Lowrance Mark 5x Pro. Czy standardowy zestaw tego typu będzie okej?

http://allegro.pl/zestaw-do-echosondy-torba-zasilanie-echosonda-wawa-i3933423361.html

Pomyśl o tej :

http://www.sklepsumowy.pl/torba-cover-na-echosonde-akumulator-condor-p-1805.html

Jest o niej trochę na forum.

http://jerkbait.pl/topic/30725-torba-na-echo/

Edytowane przez makamba
  • Like 1

• 0

Torba wydaje się bardzo fajna tylko nigdzie nie mogę znaleźć informacji czy będzie pasować do podstawki Lowrance Mark 5x Pro. Wszędzie napisane tylko, że jest kompatybilna z wszystkimi echosondami firmy Condor... Jeśli dobrze rozumiem podstawkę echa wciska się w tą piankę i nie dokręca nigdzie dodatkowo śrubkami?

• 0

Uchwyt Sebalosa pękł mi przy pierwszym montażu na burcie łódki :)

zakupilem zatem taki uchwyt

attachicon.gifuchwyt.jpg

mam taki uchwyt i jest on trochę popier.../. Zauważ że mocowanie jest możliwe tylko w jedną stronę. W druga stronę uchwyt wypada przy ściąganiu śrubą. Moim zdaniem jest on tak zaprojektowany że montaż klasyczny możliwy jest jedynie na dziobie łodzi, tak to nie żart. Montaż na pawęży powoduje że uchwyt jest tak jakby odwrócony. Kolejna sprawa: pawęż musi być płaska (najlepszy montaż na łodziach alu). W przyapdku gdy pawęż jest gruba i wyprofilowana ten uchwyt po prostu nie pasuje. Jak już przejdziemy te wszystkie niedogodności to jest to bardzo stabilny uchwyt i pływałem z nim ok 30 km/h.

• 0

rower26 faktycznie nie jest on idealny, mi poprostu spasowal do łódki, przy predkosciach kosmicznych jakie osiagalem rzędu max 10km to i tak trzymal jak siemasz:) do tego kosztowal mnie 60zl wiec akuracik

gdybym mial tylko mozliwosci i sprzet pewnie uspawal bym sobie idealne mocowanie do burty, z podtrzymaniem o oczko do pasów na przyczepie na burcie łodzi