Maciejowaty Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Witam, Panowie , jak montujecie przetwornik echosondy na dwupłaszczowych łodziach z grubymi burtami ?Widziałem jakieś uchwyty na przyssawce ,ale boje się ,że zgubie przetwornik przy szybszym pływaniu pozdro.M. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 ja z powodu nietypowej konstrukcji pontonu (podloga wystaje za pawez) kombinuje notorycznie z uchwytami mocowanymmi do balona i niedawno wymyslilem taki patent:zapina sie go pasami do balonu za paweza i 3 zipami (widac dziury na zipy) montuje rurke (w moim przypadku fragment dolnika od wedki - nie do pobicia w stosunku waga/cena/sztywnosc i lezalo w garazu bez wycieczek po sklepach dziala bezproblemowo przy predkosciach do jakis 32kmh (te przykrecone elementy powoduja, ze na zipy dzialaja duzo mniejsze sily, ale niestety jest z deka za blisko do silnika (montuje od wewnatrz pontonu, podejrzewam, ze na zewnatrz nie bylo by duzo lepiej) by SI dzialalo idealnie + jak go osadzic gleboko by w szybszym ruchu dalej dzialal i na tyle mocno zipami by sie nie krecil na boki to sa problemy z podnoszeniem w gore na plyciznach (dzisiaj lowilem na jeziorze gdzie w odleglosci 2-3m od brzegu jest wody ledwie do pol lydki i do tego na dnie leza kamienie wystajace niemal po powierzchnie + trzciny - jak na duzej fali chcesz przybic do brzegu to sie robi sajgon bo uchwytu nie da sie zupelnie podniesc. wiec bede cos kombinowal tak by przetwornik dalo sie podnosic/opuszczac w zakresie conajmniej 30cm i by bylo po zewnetrznej stronie balonu (dalej od silnika) a jest ciezko bo wiosla siegaja niemal po pawez. moze poszukam jakiegos uchwytu naklejanego na ponton i bede cos kombinowal dalej.na lodzi inna baja zrobilem tak:to ustrojstwo na port burcie- opuszczone w dol dzialalo normalnie a jak wplywalem na plycizne/do transportu podciagalem do gory, ze przetwornik wchodzi do tej "klatki" a profili alu i nawet uderzenie w miare lekkie w pomost tylem (od bokow i przodu osloniety kadlubem i silnikiem) nic by mu nie zrobilo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 To sie niezle bawisz widze @gooral. Takie zrobione przez siebie uchwyty sa czesto najlepsze, z tym ze przy ich przekladaniu do innych plywadel z reguly jest tak, ze trzeba niezle rzezbic... Uchwyt, ktory polecilem ma rowniez defekty...rurka, metalowe trzymanie jest ok (choc niektorzy zapewne zakrzykna, ze jest za luzno - nie szkodzi, po kilku dokreceniach podkladki sie zaczna scierac i bedzie sztywniej), natomiast sruba do dokrecania imadla jest do duzej poprawki.Mnie to nie zraza, bo najtrudniejsze konstrukcyjnie jest wykonanie owych metalowych przepustow odpowiedzialnych za trzymanie rurki... Postaram sie jutro wkleic zdjecia z zaznaczeniem problemu... Gumop.s. Jesli chodzi o brak tej blaszki w tym konkretnym uchwycie to nie dziwie sie, ze nie dali, do kazdego prawie czujnika potrzebna jest nieco inna blaszka. Natomiast ten rozstaw dziurek powinien pasowac w wielu sytuacjach. Bardzo czesto mozna sobie poradzic (stosujac kompilacje dziurek i zawartosci pudelka) uzywajac akcesoriow, jakie zalaczyl producent celem montazu czujnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Kupilem juz rurke stalowa fi10 moze ja jakos wygne ale musze grubo zakombinowac by bylo ok. Musi byc sztywne i latwe do regulacji i montarzu to co zrobilem z plastiku to taka prowizorka by echo przetestowac.... Przetworniki nie sa tanie a kamieni sporo.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 makamba Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 A nie lepiej kupić sobie taki składany uchwyt do mocowania silników i innych urządzeń? Składany i regulowany.Przykręcany do dechy z tyłu pontonu.http://www.thmarine.com/products/Outboard-Jack-Plates/Small-Outboard-Brackets/Outboard-Motor-Bracketshttp://www.blumhorst.com/catalina27/outboard-bracket.htmhttp://www.mailspeedmarine.com/boating-guides/Outboard-Bracket-Guide https://www.google.nl/search?q=Outboard+Motor+Bracket&rlz=1C1DVCM_enNL388NL391&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=opwmU_bDDanMygOYvIDACA&ved=0CC4QsAQ&biw=1280&bih=898#facrc=_&imgdii=_&imgrc=SpK8Il4P7ilHlM%253A%3B6idQS1wndDCTeM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.mailspeedmarine.com%252Fupload_module%252Fwysiwyg%252Foutboard%252520bracket.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.mailspeedmarine.com%252Fboating-guides%252FOutboard-Bracket-Guide%3B600%3B610 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 coma Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Na pewno lepiej, stabilniej, solidniej ale z całym szacunkiem makamba tyle co kosztuje ten uchwyt to ja za nowego Marka 5x Pro zapłaciłem Dla mnie za drogie rozwiązanie. W łódce mam silnik elektryczny pływający wolniutko i nie potrzebuję aż tak pancernej konstrukcji. Co innego jakbym na przykład miał echo warte kilka tysięcy i jakiś jachcik. Wtedy na pewno zastanowiłbym się nad czymś takim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 makamba Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 289zł za pantograf , nówkę to chyba nie tragedia?http://www.jacht-market.com.pl/adv/show/Sprzedam/wyposazenie,_osprzet,_okucia/zachodniopomorskie/7097.htmlhttp://www.boatshop.pl/pantografy/pantograf-do-7-km-190x270,342.htmlWięcej dałem za sztycę do echa. Używki pewnie taniej.Na allegro od 200zł.http://allegro.pl/listing/listing.php?description=1&id=13535&order=p&string=pantograf 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 coma Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 200zł jest jeszcze w porywach do przełknięcia dla mnie ale odnosiłem się do ceny 150$ z jednego z Twoich wcześniejszych linków a tyle właśnie kosztowało mnie nowe echo. 200 zł to prawie połowa jego ceny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 PaNeK Opublikowano 19 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 mi też mina zrzedła jak z echosondą wyrobiłem się w 200$, za torbę i akumulator trzeba wyłożyć kolejne 100$ i jeszcze czytam że te najtańsze uchwyty na niewiele się nadają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 dzisiaj przy troszke ponad 20kmh wszystkie 3 zipy trzymajace rurke z przetwornikiem do uchwytu strzelily naraz - dobrze, ze kolejne 2 trzymaly przewod i rurke by bym zgubil przetwornik.. jak kolejna proba mi nie wyjdzie zmieniam ponton (bo nie ma na nim jak przymocowac do pawezy przetwornika). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kapi81 Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 A nie prościej po prostu wiertełkiem nawiercić łódke klej sika flex w otwór na to mocowanie i wkręty z nierdzewki tez posmarowane klejem i wkręcone. Ja tak zrobiłem i wydaje mi się że solidne to jest po majówce mogę napisać jak się sprawuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Jadne super sue wierci w pontonie. Zobacz jaka mam podlige zanim powiesz o pawezy honda 38ie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Tak zanim powklejam te zdjecia...@gooral a mozesz mi powiedziec jak czesto potrzebne C plywanie szybkie powyzej 15km/h z odczytem?Mnie jak na razie na roznych plywadlach udalo sie kilkakrotnie, najlepszy efekt osiagnalem na lodce, ktora miala taki kanalik do ocieku z pokladu - induktor byl wewnatrz lodzi. We wszystkich innych przypadkach w najlepszym razie chlapalo to a dawalo niezbyt wiele - i tak trzeba bylo zmniejszac predkosc, zeby obejrzec....Stad tez osobiscie daze do takiego przetwornika, ktory bedzie gotowy do odczytu jednym ruchem - widzisz jakies m-ce, zmniejszasz predkosc, "kopiesz" w wysiegnik zeby sie zanurzyl, ewentualnie wlaczasz sonde.... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 (edytowane) do niczego mi nie potrzebne No moze poza jeziorami gdzie potrafi sie zrobic kilkadziesiat cm wody pomiedzy kilkuma metrami glebokosci (lodke grp posadzilem 2 razy tak, ze wszyscy musielismy wysiasc z niej i dopiero dalo ja sie zepchac a plywalem wtedy max kolo 6-8kmhi mialem gruby drewniany kil podbity blacha inaczej by chyba bylo po lodce) wiec czasami wczesne ostrzezenie ze sie grubo wyplyca nie jest zle.poprostu nie znalazlem sposobu by wyjac przetwornik z wody zupelnie spoza zasiegu strug i jednoczesnie komfortowo go zanurzac jak plywam wolniej.nie moge zamocowac przetwornika do dna (airdeck pomiedzy woda a przetwornikiem beda 2 warstwy tkaniny gumowej i do tego chyba SI nie dziala przez kadlub). nie moge zamocowac do pawezy bo airdeck wystaje za pawez i musiala by calosc miec niezwykle skomplikowany ksztalt by wogole dzialac i do tego wchodzic pod poklad (powodzenia na plycisnach/przy plywaniy pomiedzy gestymi trzcinami.widze tylko 2 mozliwosci: czujnik zamocowany do balona, albo pozbyc sie pontonu/zapomniec o echu na nim.popatrz na fotke ponizej mam doslownie ostatnie 20-30cm balona do montazu przetwornika. jakby mocowac do pawezy to uchwyt najpierw musialby isc w dol pozniej 90 stopni do tylu pozniej 90 stopni w dol i kolejne 90 stopni do przodu (by byc przed nie za silnikiem) i nastepne 90 stopni w dol (by sie dalo zamocowac przetwornik)dodatkowo przetwornik powinien byc przed sruba(inaczej side scan niespecjalnie dziala - znaczy widzi turbulencje spowodowane silnikiem) a uzywanie side scanu bez poruszania sie na silniku nie ma sensu...jedyne rozwiazanie jakie mi do glowy przychodzi to cos jakby w ksztalcie odwroconego U lezacego na balonie i w jednej ze stron i zamocowanie tam przetwornikaale wszystkie proby jakie podejmuje sa strasznie pracochlonne. nie jest latwo mnie zniechecic, ale juz mam dosyc...mysle nad kupnem jakiejs lekkiej lodki aluminiowej/riba kolo 4m (kupilem ponton z mysla o plywaniu na morzu bo slipy wysychaja/sa zarosniete glonami riba 3.6m z silnikiem 25km dwutaktem lekko bym zwodowal samemu nie mialem problemu z chodzeniem z przyczepa w reku po parkingu jak kiedys jednego ogladalem.) i jest strasznie ciezko zwodowac cos jak sie jest w pojedynke. nie chce zmieniac pontonu na taki z alu podloga bo mi sie wydaje, ze po kilku wycieczkach na morze cale alu sie pokryje nalotem i bede to musial szorowac by sie dalo poskladac wogole.. Edytowane 6 Kwietnia 2014 przez gooral Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sebalos.77 Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 (edytowane) A gdyby zakładać przetwornik zamocowany fachowo na pasie transportowym takim powiedzmy 4t wytrzymałosci do lawet .Pasek ma ze 50mm szerokośći i jak nim balon opasasz i dociągniesz no niema ...siły żeby się przesunął. Kwestia zamocowani przetwornika do pasa ale i to nie stanowi problemu. Edytowane 6 Kwietnia 2014 przez sebalos.77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 no jakbys rzucil okiem kilka postow do gory tak wlasnie zrobilem. tylko zamocowalem zipami (by sie dalo opuszczac/wyciagac) i za 2 czy 3 razem nie wytrzymaly zipy (za kazdym razem nowe zipy! a w hiszpani na 3 zipach sie trzymalo tydzien i do tego codziennie sciagalem przetwornik z lodzi..) musi byc przymocowane do czegos plaskiego (inaczej bedzie sie po krzywiznie balona kolebac) a jednoczesnie musi sie dac podciagac gora dol. wydawalo mi sie, ze 2 deseczki z przodu i tylu rurki na ktorej jest przetwornik + 3 zipy to az za mocna konstrukcja a tu cyk i sie urwalo.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 makamba Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 http://www.iboats.com/Johnny-Ray-Speed-Reeder-Universal-Transom-Mounted-Transducer-Bracket/dm/view_id.886017http://www.johnnyraysports.com/JR3install.htmlhttp://www.seaeagle.com/accessories/fishing-gear/transducer-hook 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maniek1972 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Koledzy, może by ktoś pomógł w zakupie tego z pierwszego linka, plissss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 makamba Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Koledzy, może by ktoś pomógł w zakupie tego z pierwszego linka, plissss Mariusz, pójdziesz do Castoramy , albo jakiegoś innego sklepu budowlanego , pokażesz fotkę jakiemuś pracownikowi na dziale metalowym i Ci znajdzie wszystkie , potrzebne elementy do budowy tego uchwytu.W domu sam go sobie zrobisz bez problemu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maniek1972 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Mariusz, pójdziesz do Castoramy , albo jakiegoś innego sklepu budowlanego , pokażesz fotkę jakiemuś pracownikowi na dziale metalowym i Ci znajdzie wszystkie , potrzebne elementy do budowy tego uchwytu.W domu sam go sobie zrobisz bez problemu. W sumie to mam tylko jedną lewą rękę, druga to chyba prawa W weekend jadę do Castoramy Dzięki Bartek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 makamba Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Jak miałeś w szkole ZPT to dasz radę. Stevie Wonder by se poradził. Albo taki uchwyt : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bartek_C Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 (edytowane) W innym temacie już pokazywałem,jak rozwiązałem uchwyt do przetwornika,ale zdjęcia wrzucę jeszcze raz, może komuś się przyda. Będę pływał na jednym pływadle,więc całość nie będzie przenośna. Górny element będzie przykręcony na rufie.Przetwornik z mocowaniem będę przykręcał do sztycy,a całość do elementu na rufie. Jak ktoś będzie chciał,to mogę zrobić zdjęcia obrazujące jak to wygląda na łódce. Edytowane 7 Kwietnia 2014 przez Bartek_C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 coma Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Na allegro ktoś coś takiego sprzedaje - może komuś się przyda:http://allegro.pl/uchwyt-echosondy-przetwornika-do-pontonu-proscan-i4111609326.html @Bartek_C To plastikowe mocowanie przetwornika kupowałeś gdzieś osobno czy było na wyposażeniu echosondy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bartek_C Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Ten plastikowy motylek wziąłem z pracy,a pochodzi on z uchwytu zaciskowego do profila 40x40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 coma Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Da się to dostać w praktikerze albo jakimś innym sklepie? Szukam takiej części właśnie żeby nie rozwalać oryginalnego mocowania od przetwornika.W sumie jakby się tylko pozbyć kółeczka to takie coś powinno być chyba idealne:http://www.damatic.pl/profile-aluminiowe/akcesoria-seria-8-elementy-zlaczne/polaczenie-40x40-z-kolkiem/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bartek_C Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Chyba takiego uchwytu jak opisałem,to nie dostaniesz w marketach budowlanych. Mocno zależy Ci na takim motylku z tworzywa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Maciejowaty
Witam,
Panowie , jak montujecie przetwornik echosondy na dwupłaszczowych łodziach z grubymi burtami ?
Widziałem jakieś uchwyty na przyssawce ,ale boje się ,że zgubie przetwornik przy szybszym pływaniu
pozdro.
M.
Top użytkownicy dla tego pytania
77
65
51
48
Popularne dni
2 Lis
33
31 Sty
27
15 Gru
25
21 Sie
24
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 77 odpowiedzi
Koza11 65 odpowiedzi
count_martin3z 51 odpowiedzi
Dano-G 48 odpowiedzi
Popularne dni
2 Lis 2017
33 odpowiedzi
31 Sty 2018
27 odpowiedzi
15 Gru 2017
25 odpowiedzi
21 Sie 2017
24 odpowiedzi
Popularne posty
Dano-G
Ja mam takie coś, zamocowane zazwyczaj tak: jest pomiędzy linią wody, a dnem łodzi - czyli w tych (w moim przypadku 35 cm) zanurzenia. Z kwasówki, nie rdzewieje, nie utlenia się, nie spowalnia łodzi i
sharkfishing
A przyszlo ci do glowy ze jak prawie 30 lat wstecz duza ilosc slow jak pawez przetwornik do echa i wiele innych nie tylko z wedkarstwa poprostu nie znalem lub ich poprostu nie bylo hmmm chyba na to ni
majster222
Część. Przedstawiam swój uchwyt do przetwornika. Z racji tego że musiałem schować go pod łódkę bo zasłaniał go silnik i w jakiś sposób zabezpieczyć przed tym żeby czasem nie uderzył w jakąś podwodna
Opublikowane grafiki
1302 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi