Skocz do zawartości
  • 0

Uchwyt / mocowanie przetwornika echosondy

Maciejowaty

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Wolałbym ze stali ;) Byłbym spokojniejszy o przetwornik ale dziękuję, że pytasz. Zadałem Ci to pytanie bo w sumie nie wiem pod jakimi hasłami szukać czegoś co by się nadało mimo, że nie jest dedykowane na takie mocowanie. Nie operuję fachowymi terminami  ;) Chyba przejdę się też do castoramy, pokażę fotkę na dziale metalowym to może znajdą mi coś podobnego. W ostateczności dorwę jakąś grubszą blaszkę, wygnę i nawiercę. Ale chętnie bym sobie tego oszczędził i kupił gotowca ;) Plastik byłby tylko rozwiązaniem tymczasowym jeśli łatwo wpadłby mi w ręce.

• 0

No i kupiłem coś takiego w praktikerze - "ROLKA DO SKRZYN". Kosztowała całe 2 zł :) Kółeczko ma +/- szerokość mocowania przetwornika Lowrance Mark 5x Pro co starałem się ukazać na focie :)

Nit przetnę brzeszczotem w wolnej chwili i pozbędę się kółeczka. Jedna dziurka na śrubkę dokręcającą tą część w przyszłości do uchwytu jest już fabrycznie, drugą dowiercę w odpowiedniej odległości. Na razie nie mam czasu się za to brać ale jak skończę to pokażę jak wyszło. Póki co może komuś się przyda takie info.

post-56372-0-55555000-1397211910_thumb.jpg

post-56372-0-54614400-1397211917_thumb.jpg

Edytowane przez coma

• 0

Panowie posiadam ten badziewny pękający uchwyt, który o dziwo nie pękł (jeszcze), ale stała się rzecz straszna :D - mianowicie "posiałem" gdzieś (najprawdopodobniej w wodzie) ,część która oznaczona jest na zdjęciu czerwonym kółkiem.

Czy ktoś posiada takową zbędną część? Lub inne rozwiązanie?

Z góry dziękuje za pomoc

post-51548-0-35329700-1399835899_thumb.jpg

Edytowane przez puszek7

• 0

Niestety, jak juz staralem sie pokazac w tym watku wczesniej, chyba wszystkie uchwyty tego typu wymagaja przerobek. Ja dostalem calkowicie aluminiowy, lecz rowniez posiada mankamenty.

To, co pokazales w zasadzie wypada od razu wywalic i pomyslec nad innym rozwiazaniem. Ja wykorzystalem kawalek aluminium (wyglada na upi.. kawalek aluminiowej szyny z rozdzielni elektr.). W nim wykonalem odpowiedniej glebokosci dziure. Dziure wykonalem rowniez w uprzednio wykreconej srubie.

calosc tak dopasowalem, zeby plytka mogla sie wyhylac na boki. Po czym wykonalem mniejszy otwor (niewidoczny bo zasmarowany klejem) na przetyczke.

IMG_0276.1.bmp

IMG_0277.1.bmp

Wielkosc i wymiary otworow sa tak dobrane, zeby calosc mogla pracowac...

Innymi metodami rozwiazania tego problemu jest, przy odpowiednim obrobieniu koncowki, po prostu wykonanie nieco mniejszego otworu w podobnym kawalku aluminiumi wcisniecie tego na sile (mat. aluminiowy jest miekki, trzpien (musi byc podtoczony i zakonczony  najlepiej na kulke).

Jeszzce innym sposobem jest wykorzystanie koncowki od niepotrzebnego imadla titelok.

Gdzies kiedys, mam wrazenie, wiekszosc tych zdjec wklejalem...innych nie wklejalem..trudno mi sie polapac...

Na zdjeciu 278 taki moj pomysl - te szzceki sa dualnego zastosowania, trzymaja rurke oraz umozliwiaja podniesienie - trudne zadanie, w zwiazku z czym, zeby zbytnio nie silowac sie z przesadnym dokrecaniem, zalozylem cybancik ograniczajacy mi w razie czego niekontrolowane zaglebianie przetwornika glebiej pod wplywem opadania pod wlasnym ciezarem.

IMG_0278.1.bmp

Gumo

• Like 2

• 0

Ten wynalazek to wyglada, ze oryginalny titelok. Oni takie wzmacniane produkowali, dodatkowo solidniejsze i dluzsze rurki do np. jachtow. Zreszta co bede po proznicy nawijal...: http://www.titelok.com/category-s/1821.htm

Jest tam taka fajna podstawa pod np. downrigger ale jakos ryb ubylo i skonczylo mi sie cisnienie zwiazane z rozwijaniem sprzetu...

Sam uchwyt pod induktor rowniez wieczny nie jest - przy czesciejszym przykrecaniu robi sie luz sruba-imadlo. Wychodzi, ze ten element powinien byc z kwasowki.

Gumo

p.s. Acha, jakby ktos probowal zamieniac sruby to szkoda czasu  - wszystkie gwinty w Titeloku sa calowe... :)

• 0

heh jak juz kiedys pisalem z powodu nietypowego pontonu mam sporo dlubania i wymyslania. wlasnie wpadlem na nowy pomysl (v 3.0) plan taki, ze do plyniecia 15kmh+ bede prawdopodobnie wyciagal. wszystko mialo byc mocowane szybko, ale solidnie + mozliwosc wyjecia przetwornika.  Wszystko wkladane w ucho do noszenia i przykrecone srubami m4 i drewnowkretami (zipy tylko by sie uchwyt nei krecil). dodatkowo wszystko jest latwo demontowalne by zalozyc na wynajeta lodke).

echo zamocowalem do kawalka deski do niej dolozylem 2 szerokie "wasy" z grubego plastiku i zawieszam w sposob w jaki mocuje sie lawki do pontonu na wlasnie takim mocowaniu z tylu po lewej (siedze po prawej).:

20140618_220941.jpg

Edytowane przez gooral
  • Like 1

• 0

Hehehe, tyle tu wszystkich męczyłeś tym problemem i ciągłym dążeniem do doskonałego rozwiązania problemu, odrzucajac przy tym wszelkie pomysły, a to tu coś nie tak , a to tam coś nie tak  , a tu nagle prymitywna konstrukcja z deski do miesa. :lol:  :lol: :lol:  

• 0

Ja ich nie odrzucalem dla jaj. Pozatym to zrobilem w srodku nocy(w irlandii teraz jasno prawie do 23). Prymitywnosc to zaleta jesli dziala poprawnie. Pewnie naprawde najlepiej to bylo zmienic ponton... :) wtedy prostych i pewnych rozwiazan od gromu. Pozatym troszke tez zmienilem swoje podejscie.

czy deska do krojenia czy wlokno weglowe mam gdzies jak dziala. Przetwornik i echo montuje w 10 sekund. Nie ma gwintow co zajda sola. Przetwornik jest zdala od sruby i koszta zerowe. Jak sie jeszcze w slizgu sprawi to moze nad estetyka popracuje to jest ogolna koncepcja(na ogol zreszta jak prowizorka dziala to juz jej nikt nie rusza....:)

• 0

no i moglem uchwyt zrobic z ciupagi i tak kupa z niego. trzeba czegos jeszcze dluzszego bo jak falka jest ostra to i tak wyciaga go z wody a jak zrobie go dluzszy to bedzie pierunska dzwignia do plywania w slizgu juz sie na 100% nie bedzie nadawal.... trzeba mi zmienic ponton (mocowanie zwykle), echosonde (z tanim przetwornikiem nei strach plywac pod pokladem nawet po skalkach) albo zapomniec o porzadnym obrazie (wtedy punkt 2 na co mi cuda jak nie dzialaja).

• 0

Ten wynalazek to wyglada, ze oryginalny titelok. Oni takie wzmacniane produkowali, dodatkowo solidniejsze i dluzsze rurki do np. jachtow.

Sam uchwyt pod induktor rowniez wieczny nie jest - przy czesciejszym przykrecaniu robi sie luz sruba-imadlo. Wychodzi, ze ten element powinien byc z kwasowki.

Gumo

p.s. Acha, jakby ktos probowal zamieniac sruby to szkoda czasu - wszystkie gwinty w Titeloku sa calowe... :)

Gwint z imadła można naprawić. Trzeba rozwiercic i wstawić tulejke z gwintem wewnętrznym. Potem już tylko metryczna śruba ... Edytowane przez bm639

• 0

dzisiaj sie zapomnialem i poszlem troszke za szybko z przetwornikiem za burta po falach - po kilku minutach dolnik od wedki (to byl spinning xxh - 180g c.w.) z ktorego zrobilem uchwyt pekl jak zapalka - uchwyt wsadzony w burte nawet nie pisnal - robie wersje 2.0 dluzsza i z metalu ciekawe co nastepne peknie ;)

• 0

Witam wszystkich :)

Mam pytanie do użytkowników echosondy Humminbird z funkcją DI i SI (np. model 598). W jaki sposób montujecie przetwornik do tylnej pawęży pontonu. Chodzi mi o sprawdzony sposób montażu, który po pierwsze umożliwia poprawne widzenie SI oraz który ogranicza możliwość uszkodzenia samego przetwornika podczas pływania po płytkich łowiskach z przeszkodami wodnymi, jak powalone drzewa, kamienie itp. Maksymalna prędkość pływania w ślizgu to 24 km/h i bardzo duże prawdopodobieństwo wpłynięcia z tą prędkością na piaszczystą mieliznę. Jakoś nie mogę znaleźć odpowiedniego rozwiązania na necie. W tej echosondzie dodatkowym problemem jest kabel zasilający przetwornik, który łączy się z przetwornikiem na jego wierzchołku a przez to jest narażony na uszkodzenia mechaniczne.

Edytowane przez disel