Maciejowaty Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Witam, Panowie , jak montujecie przetwornik echosondy na dwupłaszczowych łodziach z grubymi burtami ?Widziałem jakieś uchwyty na przyssawce ,ale boje się ,że zgubie przetwornik przy szybszym pływaniu pozdro.M. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dano-G Opublikowano 26 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 @Dano robiłeś to sam ? Czy gotować gdzieś nabyłes?Zobacz ofertę: Uchwyt do echosondyhttp://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6890806302 Całe 60 zł + wysyłka. To znajomy producent. Jak zabraknie - dorobi ;-) Tapatalknięte z komórki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dano-G Opublikowano 26 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 Dano^ , mam identyczny uchwyt -zdaje świetnie egzamin , wygodny do transportu z przetwornikiem ,echem i uchwytem echa w jednej skrzynce.Montaż do łodzi szybki i pewny , nic nie chlapie Gustowna skrzynka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kuko Opublikowano 26 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 Dano^ , mam identyczny uchwyt -zdaje świetnie egzamin , wygodny do transportu z przetwornikiem ,echem i uchwytem echa w jednej skrzynce.Montaż do łodzi szybki i pewny , nic nie chlapie .Co do rzekomego chlapania tego typów uchwytów. Gdzieś wcześniej była dyskusja i opinie, że tego typu konstrukcje się nie nadają do szybszych łódek bo za duży opór wody, i chlapią....Ano ja też potwierdzam, że nic nie chlapią jak się je ustawi tak jak trzeba. Jak płytka zawsze jest powyżej linii dna albo na równo - a sam przetwornik schodzi poniżej - wszystko gra i buczy co widać na załączonym obrazku z mojej łajby. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MajKar Opublikowano 26 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 (edytowane) ]Ciężko znaleźć uchwyt bardzo solidny a szkoda stracić przetwornik bo coś się ułamie, pęknie, wygnie. Zrobiłem coś takiego. Edytowane 26 Lipca 2017 przez MajKar 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Grzesiak cast Opublikowano 26 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 Mam pytanie plywam tylko na elektryku gdzieś czytałem że można podpiąć czujnik do silnika tzn pod silnikiem za śruba i nie przeszkadza to w niczym. Miałem modzic jakiś uchwyt ale jak można go przypiąć to by mi to pasowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kuko Opublikowano 26 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 (edytowane) Można coś takiego zrobić ale jak dla mnie umieszczanie przetwornika jako najniżej polozonego elementu w łódce..... nie bardzo, szczególnie jak wplywasz na płyciznę. Chwilą nieuwagi i nieszczęście gotowe. Edytowane 26 Lipca 2017 przez kuko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dano-G Opublikowano 26 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 Osobiście bym jeszcze używał oddzielnego zasilania dla silnika i dla echa. Zawsze mi siało na echu jak płynąłem na elektryku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Grzesiak cast Opublikowano 26 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 Oddzielne zasilanie jak najbardziej jest. Echo to eagle więc strasznie żalu bym nie miał. Silnik minnkota 30lbs i w sumie to jak przymierzylem przetwornik to jest jako tako zabezpieczony przez śrubę i ster. O plycizne się nie martwię bardziej chodziło mi o zakłócenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bierjoza Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2017 (edytowane) ]Ciężko znaleźć uchwyt bardzo solidny a szkoda stracić przetwornik bo coś się ułamie, pęknie, wygnie. Zrobiłem coś takiego. Slajd1.JPG Slajd2.JPG Slajd3.JPG Slajd4.JPG@MajKar, czy tak gruba rurka nie powoduje turbulencji w przepływie wody wokół przetwornika podczas pływania szybciej niz np 10 km/h ? a co za tym idzie zakłóceń na ekranie echa - ja tak kiedyś miałem.Jak walniesz w porządna przeszkodę przy duzej prędkosci to i tak urwiesz przetwornik.Cienka rurka mi sie po prostu zgięła (przetwornik uratowany) a jak zrobiłem grubą rurkę to innym razem jak walnęło podczas uderzenia w jakiś konar to taka siła była, że aż huknęło i przetwornik rozpieprzyło.P.S. jak przeniesiesz przetwornik na prawo od kolumny silnika to śruba nie bedzie Ci wyrzucała wody z pecherzykami powietrza pod przetwornik. Edytowane 2 Sierpnia 2017 przez bierjoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MajKar Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Zakłócenia są dopiero powyżej 25km/h, ale dzięki za radę Bierjoza. Jak o coś zaczepię to faktycznie urwę ale z rufą to nie jest rurka tylko pręt 30 mm płaskownik który przykręciłem do łódki ma 8x40 mm żeby go wygiąć cztero kilowy młot musiałem użyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tasior183 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2017 (edytowane) Witajcie. Po złamaniu dwóch uchwytów i ciągłej irytacji że Total Scan się obraca i jest niestabilny wymyśliłem coś takiego.Kolega mi wyspawał ten uchwyt ze stali nierdzewnej.Profil długości 70 cm i wymiarach 20x20mm . Ramię do montażu z profila 25x25mm. Użyłem starej śruby dociskowej z oryginału. Uchwyt był robiony na szybko. Brakuje w nim zaślepek zamykających oraz zamiast śruby dociskającej będzie pokrętło z gwintem m10.Konstrukcja lekka,mocna i stabilna. Edytowane 21 Sierpnia 2017 przez tasior183 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Norbert 78 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Elegancki, pływałeś już z nim? Mnie już delikatnie mówiąc, irytuje uchwyt Jaxona, jeśli mógłbyś coś więcej napisać po testach, byłbym wdzięczny. Poproszę kolegę i też mi taki wyspawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tasior183 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Jutro testy???????????????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Uchwyt zgrabny. Na styl tych jaxonow grubych. Ja już przerobilem te cienkie rurkowe-o kant d. Jaxon ok tyle że nie można to unieść. Borika system fajny ale na przetworniki 2szt za delikatne... I jedynym chyba słusznym rozwiązaniem jest to co zapodal @Dano. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tasior183 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2017 (edytowane) Chciałem żeby był i zgrabny i mocny. Jednak Total waży ponad 1kg. To co @dano dodał jest super ale jeśli używasz ciągle jednej łódki. A ja na przemian ponton i łódka. Edytowane 21 Sierpnia 2017 przez tasior183 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Chciałem żeby był i zgrabny i mocny. Jednak Total waży ponad 1kg. To co @dano dodał jest super ale jeśli używasz ciągle jednej łódki. A ja na przemian ponton i łódka.To kupijesz dwie listwy i po problemie. Jedna na pawęż łódki a druga pontonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tasior183 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2017 No tak kolego masz rację. Tylko korzystam z łowisk gdzie jest nakaz korzystania z łodzi ze stanic. I nie po szalejesz @godski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2017 nie przesadzaj z ta masa totalscan..., na pewno nie wazy 1kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tasior183 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Fakt jest taki że te Jaxonowskie uchwyty są o kant dupy. Czy waży 1kg czy 800 gram czy 1.1 kg to jest mniej ważne. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 chlodnica Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2017 nie przesadzaj z ta masa totalscan..., na pewno nie wazy 1kg.Waży ok.700gr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kuko Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2017 (edytowane) To kupijesz dwie listwy i po problemie. Jedna na pawęż łódki a druga pontonu. Dokładnie! Jaxony tez ze 2 bądź 3 przerobiłem i poszedłem własną drogą.Osobiście bardzo podoba mi się uchwyt co kol. Dano przedstawił jakiś czas temu z (nierdzewki). Estetyka jest na b. wysokim poziomie choć wadą jest to że trzeba bezwzględnie kręcić śrubami do kadłuba bo takiej listewki na klej się nie zamocuje no i jest miejsce na jeden przetwornik.... a licho wie co i jaki wejdzie przetwornik na kolejne sezony Dla szybszych łódek to jestem trochę sceptyczny czy takie mocowane na zacisk śrubowy się sprawdzaja? Edytowane 21 Sierpnia 2017 przez kuko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dano-G Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Uchwyt zgrabny. Na styl tych jaxonow grubych. Ja już przerobilem te cienkie rurkowe-o kant d. Jaxon ok tyle że nie można to unieść. Borika system fajny ale na przetworniki 2szt za delikatne... I jedynym chyba słusznym rozwiązaniem jest to co zapodal @Dano.Będę we wrześniu na Turawie - jak coś to na priv możemy sie zgadac. Ciągnę swoją łajbę. Jestem z tego uchwytu mega zadowolony. Kompletnie nie wpływa na nautykę łodzi - jakby nie było czujnika. Nic nie chlapie i co ciekawe do 48 km/h jeszcze pokazuje odczyty głębokości. Oczywiście opóźnienie duże itp, ale coś tam nadal działa :-) Tapatalknięte z komórki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kuko Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Będę we wrześniu na Turawie - jak coś to na priv możemy sie zgadac. Ciągnę swoją łajbę.Jestem z tego uchwytu mega zadowolony. Kompletnie nie wpływa na nautykę łodzi - jakby nie było czujnika. Nic nie chlapie i co ciekawe do 48 km/h jeszcze pokazuje odczyty głębokości. Oczywiście opóźnienie duże itp, ale coś tam nadal działa :-) Tapatalknięte z komórkiKażda sroka swój ogon chwali... ale i ja też przyznam że to Twoje jest b. fajne.Ja ze swojego też jestem mega zadowolony pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dano-G Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Każda sroka swój ogon chwali... ale i ja też przyznam że to Twoje jest b. fajne.Ja ze swojego też jestem mega zadowolony pozdrTo nie moje :-) Jestem tylko użytkownikiem, acz bardzo zadowolonym.Kupiłem i zamontowałem. Ot filozofia. A ze podeszło cacy, to i chwalę. Ja nie mam możliwości robienia samemu, to korzystam z cudzego ;-) Tapatalknięte z komórki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kuko Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2017 (edytowane) Jeszcze jedno co do chlapania wszelkiego tego rodzajów systemów.Moje rozwiązanie jest - powiedzmy "na oko" dość podatne na chlapanie.... bo płytka jest szeroka.... ale w gruncie rzeczy żadne tego typu rozwiązanie - czy to na rurce, czy na szynie czy czymś innym nie ma prawa chlapać ja sie dobrze ustawi pozycję przetwornika. Sam przetwornik w wodzie a reszta ma się "chować" w obrysie pawęży.... Edytowane 21 Sierpnia 2017 przez kuko 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Maciejowaty
Witam,
Panowie , jak montujecie przetwornik echosondy na dwupłaszczowych łodziach z grubymi burtami ?
Widziałem jakieś uchwyty na przyssawce ,ale boje się ,że zgubie przetwornik przy szybszym pływaniu
pozdro.
M.
Top użytkownicy dla tego pytania
77
65
51
48
Popularne dni
2 Lis
33
31 Sty
27
15 Gru
25
21 Sie
24
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 77 odpowiedzi
Koza11 65 odpowiedzi
count_martin3z 51 odpowiedzi
Dano-G 48 odpowiedzi
Popularne dni
2 Lis 2017
33 odpowiedzi
31 Sty 2018
27 odpowiedzi
15 Gru 2017
25 odpowiedzi
21 Sie 2017
24 odpowiedzi
Popularne posty
Dano-G
Ja mam takie coś, zamocowane zazwyczaj tak: jest pomiędzy linią wody, a dnem łodzi - czyli w tych (w moim przypadku 35 cm) zanurzenia. Z kwasówki, nie rdzewieje, nie utlenia się, nie spowalnia łodzi i
sharkfishing
A przyszlo ci do glowy ze jak prawie 30 lat wstecz duza ilosc slow jak pawez przetwornik do echa i wiele innych nie tylko z wedkarstwa poprostu nie znalem lub ich poprostu nie bylo hmmm chyba na to ni
majster222
Część. Przedstawiam swój uchwyt do przetwornika. Z racji tego że musiałem schować go pod łódkę bo zasłaniał go silnik i w jakiś sposób zabezpieczyć przed tym żeby czasem nie uderzył w jakąś podwodna
Opublikowane grafiki
1302 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi