Maciejowaty Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Witam, Panowie , jak montujecie przetwornik echosondy na dwupłaszczowych łodziach z grubymi burtami ?Widziałem jakieś uchwyty na przyssawce ,ale boje się ,że zgubie przetwornik przy szybszym pływaniu pozdro.M. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2017 chlapanie to raz , a zaklocenia to dwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kuko Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2017 chlapanie to raz , a zaklocenia to dwa...A ktoś analizuje stanowisko pod kątem łapania przy prędkości 30-40 km/h? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2017 nie wszyscy plywaja 30km/h... u mnie jest w porywach 8kmh i zaklocenia maja znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kuko Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Ale nie chcesz chyba powiedzieć, że zakłócenia to kwestia sposobu montażu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dano-G Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Ale nie chcesz chyba powiedzieć, że zakłócenia to kwestia sposobu montażu...Trochę są - jak płyniesz za szybko, a czujnik jest za płytko - bąble powietrza z zawirowań wody skutecznie zakłócą obraz.Można czujnik założyć poniżej lini dna łodzi, ale wtedy też cudnie nie jest. Mnie nie przeszkadza, że przy dużej prędkości sieje na monitor - przecież wtedy nie oglądam echa, tylko bardziej prędkość itp. Jak szukam czegoś ze wzrokiem wbitym w echo to i tak pływam max 9-10 km/h. Prędkość pomiędzy 3 a 9 km/h jest podawana jako optimum dla obrazu. I u mnie się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2017 poplywaj na silinikach elektrycznych , zaloz 2 przetworniki i zobaczysz o czym mowie. polozenie przetwornika to jedyny sposob eliminacji zaklocen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kuko Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Mnie nie przeszkadza, że przy dużej prędkości sieje na monitor - przecież wtedy nie oglądam echa, tylko bardziej prędkość itp. Jak szukam czegoś ze wzrokiem wbitym w echo to i tak pływam max 9-10 km/h. Prędkość pomiędzy 3 a 9 km/h jest podawana jako optimum dla obrazu. I u mnie się sprawdza. Dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dano-G Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Tak sobie na prv piszę i przy okazji wyszło, że jest jedna wada tego typu mocowania. Czujnik niestety nie jest zamontowany niżej niż silnik, co sprawia, że jedna strona bocznego sonaru jest ograniczona właśnie silnikiem.Jak korzystam z przenośnego zestawu, to używam długiej sztycy teleskopowej, ale do szybkiego pływania nie podejdzie.Kacprzak w Foxach stosuje jedną fajną rzecz - montaż w sepcjalnym wgłębeniu w dnie łodzi. Ale to sprawia, że czujnik mamy na stałe, a tak też nie chcę Także tak do końca miodowa też nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cabage Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Tak sobie na prv piszę i przy okazji wyszło, że jest jedna wada tego typu mocowania. Czujnik niestety nie jest zamontowany niżej niż silnik, co sprawia, że jedna strona bocznego sonaru jest ograniczona właśnie silnikiem.Jak korzystam z przenośnego zestawu, to używam długiej sztycy teleskopowej, ale do szybkiego pływania nie podejdzie.Kacprzak w Foxach stosuje jedną fajną rzecz - montaż w sepcjalnym wgłębeniu w dnie łodzi. Ale to sprawia, że czujnik mamy na stałe, a tak też nie chcę Także tak do końca miodowa też nie jest Jak mawiał świętej pamięci dziadek jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Zawsze można zamontować prowadnicę z 40 cm pod łodzią i wtedy będziemy widzieć wszystko tylko o normalnym pływaniu można zapomnieć. Tylko strach wpływać na płycizny.... Tak się zastanawiam że gdyby w takiej prowadnicy zamontować długą płytę z rączką którą można by było opuszczać z 30-40 cm pod łódkę a jak nam niepotrzebne to wyciągać do poziomu zero... Na upartego można pływać tylko strach pomyśleć co się stanie jak się zahaczy tym o jakąś podwodną zwadę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Maciek_7 Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2017 (edytowane) Tak sobie na prv piszę i przy okazji wyszło, że jest jedna wada tego typu mocowania. Czujnik niestety nie jest zamontowany niżej niż silnik, co sprawia, że jedna strona bocznego sonaru jest ograniczona właśnie silnikiem.Jak korzystam z przenośnego zestawu, to używam długiej sztycy teleskopowej, ale do szybkiego pływania nie podejdzie.Kacprzak w Foxach stosuje jedną fajną rzecz - montaż w sepcjalnym wgłębeniu w dnie łodzi. Ale to sprawia, że czujnik mamy na stałe, a tak też nie chcę Także tak do końca miodowa też nie jest Mam niestety dokładnie ten sam problem. Ciągle zastanawiam się czy nie da się z tym nic zrobić? Każdy przetwornik zamontowany na równi z dnem łodzi nie da idealnego obrazu sonaru bocznego (jednej strony)? Edytowane 22 Sierpnia 2017 przez Maciek_7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2017 caly w tym ambarans , aby przetwornik byl za silniekiem lub pod nim, badz na tyle z boku aby wiazka go nie lapala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dano-G Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Dopóki jest na rufie i zasłania mu "widoczność" silnik to nie. Można go umieścić "przed" silnikiem, ale wtedy wystaje poza obrys łodzi lub za silnikiem ale nie wiem jak :-)Na sztycy można zejść niżej silnika i jest Ok, ale nie popływasz :-) Tapatalknięte z komórki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cabage Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Dopóki jest na rufie i zasłania mu "widoczność" silnik to nie.Można go umieścić "przed" silnikiem, ale wtedy wystaje poza obrys łodzi lub za silnikiem ale nie wiem jak :-)Na sztycy można zejść niżej silnika i jest Ok, ale nie popływasz :-) Tapatalknięte z komórkiZawsze można przykręcić na stałe do dna łodzi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Na forach w US piszą, że podobno można jednak wkleić w dno i działa. Jak macie na sztycy to wrzucić w worek z wodą albo nalać wody do zęzy i sprawdzić co będzie. Sam się zastanawiam czy nie zmienić GT40 na P72 lub p79 + GT30 nad linią dna, żeby w czasie ślizgu nie był w wodzie. Na razie czekam na zwykłe przetworniki i będę testował bo u mnie Al i działanie przez kadłub niepewne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pio76 Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2017 WitamTestuję patent z przetwornikiem przyczepionym do "przyssawki do szyb" takiej dwustronnej z dwiema przyssawkami. Przyssałem do łódki aluminiowej, odtłuściłem powierzchnie łódki i przyssawki ale potrzyma kilka godzin i puszcza...Może jakieś podpowiedzi jak to przyssać żeby trzymało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dano-G Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Na forach w US piszą, że podobno można jednak wkleić w dno i działa. Jak macie na sztycy to wrzucić w worek z wodą albo nalać wody do zęzy i sprawdzić co będzie. Sam się zastanawiam czy nie zmienić GT40 na P72 lub p79 + GT30 nad linią dna, żeby w czasie ślizgu nie był w wodzie. Na razie czekam na zwykłe przetworniki i będę testował bo u mnie Al i działanie przez kadłub niepewne.Widzisz , ja właśnie tego wklejania chcę uniknąć.Nic w ten sposób nie chcę montować.Mam jak mam i będę tak miał ;-) Tapatalknięte z komórki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 chlodnica Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2017 WitamTestuję patent z przetwornikiem przyczepionym do "przyssawki do szyb" takiej dwustronnej z dwiema przyssawkami. Przyssałem do łódki aluminiowej, odtłuściłem powierzchnie łódki i przyssawki ale potrzyma kilka godzin i puszcza...Może jakieś podpowiedzi jak to przyssać żeby trzymało...Ja w miejscu na przetwornik przykleiłem PCV o wym.20x20cm.Posiadam przetwornik na uchwycie do transportu szyb.Trzyma jak diabli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kuko Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2017 (edytowane) Może jakieś podpowiedzi jak to przyssać żeby trzymało...Posmarować klejem lub....pastą polerską spolerować aluminium na gładź/połysk... wtedy powinno dłużej trzymać Edytowane 22 Sierpnia 2017 przez kuko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 milupa Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Ja mam takie coś, zamocowane zazwyczaj tak: jest pomiędzy linią wody, a dnem łodzi - czyli w tych (w moim przypadku 35 cm) zanurzenia.Z kwasówki, nie rdzewieje, nie utlenia się, nie spowalnia łodzi i działa zawsze jak pływam. Oczywiście przy prędkości 45-50 to niewiele pokazuje, ale jakaś orientacyjna głębokość widnieje na telewizorze ;-)Łby tych trzech śrub, którymi przykręciłem uchwyt do łodzi są swoistym miernikiem wysokości zamocowania - zrobiłem tak, że jak chcę mieć czujnik idelanie tam gdzie ma być, to opierm go na wyokości środkowego łba śruby. Pełen komfort, poza tym że wyciągam echo. Ale szczerze mówiąc, z racji posiadania dosyć drogiej zabwki, nie zostawiam jej na łodzi ani czujnika, żeby nie obłaził glonami - łódź stoi cały czas na wodzie. Tapatalknięte z komórki Czym uszczelniałeś dziury na śruby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cabage Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Czym uszczelniałeś dziury na śruby?Pewnie sikaflex 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dano-G Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Czym uszczelniałeś dziury na śruby?Pewnie sikaflex Dokładnie :-) Tapatalknięte z komórki 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 milupa Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Dzięki, będę musiał zrobić ten patent u siebie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tasior183 Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2017 No i testy przeszły pomyślnie. Uchwyt zdał egzamin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 WitamTestuję patent z przetwornikiem przyczepionym do "przyssawki do szyb" takiej dwustronnej z dwiema przyssawkami. Przyssałem do łódki aluminiowej, odtłuściłem powierzchnie łódki i przyssawki ale potrzyma kilka godzin i puszcza...Może jakieś podpowiedzi jak to przyssać żeby trzymało...Przykręcić. Niedawno dostałem taką wiadomość: Zgubilem kabel z przetwornikiem do echa ktore od Ciebie kupilem a dokladnie elite 5chirp. Jest szansa zebys mi cos takiego zalatwil do lipca i ile by to kosztowalo? Przyssawka do mocowania przetwornika to nie jest dobry pomysl . Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ptychoo Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Niektórzy stosują przyssawki do przenoszenia szyb przecięte na pół. Nawet im się to sprawdza, chociaż ja od razu mam czarne wizje i widzę przetwornik na śrubie podczas ślizgu.Informacje Totalscan mieści się we wnęce RF420, natomiast do RF390 już nie wejdzie. Dlatego będę kombinował z wanną w bakiście mimo, że nie polecał tego forumowy przedstawiciel Parkera. Dziwi mnie to ponieważ w necie można znaleźć instrukcje Lowrance i Humminbirda jak wkleić przetwornik w laminat. Może któryś z Was zna sensowną odpowiedz dlaczego niby nie można?Ostatecznie kupię uchwyt polecony przez Dano, ale w urwia mnie sposób składania Totalscana. Mam ten blaszun, który jak nie dociągnie się śrub lubi się przestawić w poziomie. W związku z powyższym nieodzowne staje się jeżdżenie z kluczami w kieszeni. Pytanie do ludzi, którzy mają te przetworniki montowane już na uchwycie z plastiku. Ogarnia on ślizg? Jest stabilny przy tej wielkości przetwornika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Maciejowaty
Witam,
Panowie , jak montujecie przetwornik echosondy na dwupłaszczowych łodziach z grubymi burtami ?
Widziałem jakieś uchwyty na przyssawce ,ale boje się ,że zgubie przetwornik przy szybszym pływaniu
pozdro.
M.
Top użytkownicy dla tego pytania
77
65
51
48
Popularne dni
2 Lis
33
31 Sty
27
15 Gru
25
21 Sie
24
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 77 odpowiedzi
Koza11 65 odpowiedzi
count_martin3z 51 odpowiedzi
Dano-G 48 odpowiedzi
Popularne dni
2 Lis 2017
33 odpowiedzi
31 Sty 2018
27 odpowiedzi
15 Gru 2017
25 odpowiedzi
21 Sie 2017
24 odpowiedzi
Popularne posty
Dano-G
Ja mam takie coś, zamocowane zazwyczaj tak: jest pomiędzy linią wody, a dnem łodzi - czyli w tych (w moim przypadku 35 cm) zanurzenia. Z kwasówki, nie rdzewieje, nie utlenia się, nie spowalnia łodzi i
sharkfishing
A przyszlo ci do glowy ze jak prawie 30 lat wstecz duza ilosc slow jak pawez przetwornik do echa i wiele innych nie tylko z wedkarstwa poprostu nie znalem lub ich poprostu nie bylo hmmm chyba na to ni
majster222
Część. Przedstawiam swój uchwyt do przetwornika. Z racji tego że musiałem schować go pod łódkę bo zasłaniał go silnik i w jakiś sposób zabezpieczyć przed tym żeby czasem nie uderzył w jakąś podwodna
Opublikowane grafiki
1302 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi