Maciejowaty Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Witam, Panowie , jak montujecie przetwornik echosondy na dwupłaszczowych łodziach z grubymi burtami ?Widziałem jakieś uchwyty na przyssawce ,ale boje się ,że zgubie przetwornik przy szybszym pływaniu pozdro.M. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarasR Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Wystarczy odrobina pęcherzy powietrza w kadłubie ( żywica -mata) i już przetwornik nie będzie działał poprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ptychoo Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 To wiem, i to można sprawdzić, ale czy są inne ograniczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Istnieje też ryzyko, że w kleju będą bąble. Lepiej zrobić wanienkę z dekielkiem i zalać borygo eko. Testowo możesz sprawdzić w worku foliowym albo zalać częściowo zęzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dano-G Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Może się mylę, ale jeśli sygnał z echa po drodze musi najpierw pokonać dno naszej łodzi, to do mnie to nie przemawia.Może będzie działać, ale czy nadal pokaże nam to, co ledwo pokazało gdy czujnik był w wodzie?To jest sygnał, który jest wysłany i wraca odbijając się od przeszkody. Czy nie stracimy na mocy sygnału? Tapatalknięte z komórki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kuko Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Czy nie stracimy na mocy sygnału? No cóż fizyki się raczej nie oszuka. Technologia obrazowania za pomocą sonaru owszem rozwija się i z roku na rok jest coraz dokładniejsza ale dno będzie w takim przypadku zawsze zbędną przeszkodą. Czy z takiej wiazki co przechodzi przez grube dno będzie widać tyle samo co z przetwornika założonego bezpośrednio w wodzie?Wątpię i jestem baaaardzo sceptyczny.Gdyby było inaczej to usg/rtg złamanej na nartach kończyny robilibyśmy w kombinezonie narciarskim.... ale póki co trzeba się rozebrać 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bierjoza Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Niektórzy stosują przyssawki do przenoszenia szyb przecięte na pół. Nawet im się to sprawdza, chociaż ja od razu mam czarne wizje i widzę przetwornik na śrubie podczas ślizgu.Informacje Totalscan mieści się we wnęce RF420, natomiast do RF390 już nie wejdzie. Dlatego będę kombinował z wanną w bakiście mimo, że nie polecał tego forumowy przedstawiciel Parkera. Dziwi mnie to ponieważ w necie można znaleźć instrukcje Lowrance i Humminbirda jak wkleić przetwornik w laminat. Może któryś z Was zna sensowną odpowiedz dlaczego niby nie można?Ostatecznie kupię uchwyt polecony przez Dano, ale w urwia mnie sposób składania Totalscana. Mam ten blaszun, który jak nie dociągnie się śrub lubi się przestawić w poziomie. W związku z powyższym nieodzowne staje się jeżdżenie z kluczami w kieszeni. Pytanie do ludzi, którzy mają te przetworniki montowane już na uchwycie z plastiku. Ogarnia on ślizg? Jest stabilny przy tej wielkości przetwornika?@ptychooczy znalazłeś w necie jakąś instrukcję Lowrance, Humminbird badz innego producenta w której jest napisane, ze można przykleić do laminatu przetwornik TotalScan, StructureScan czy DownScan?? Sensowna odpowiedz jest taka: przetworników w których zastosowano technologie obrazowania bocznego(dolnego) nie wlaminowuje się gdyż charakterystyka pracy tych przetworników ze względu na czestotliwości na których pracują powoduje, że producent nie przewiduje takiego rozwiązania.Zbyt duze są straty sygnału przy pracy prze poszycie kadłuba co odbije się ja jakosci obrazu. Z tego samego powodu sa ograniczenia co do przedłuzania kabla takiego przetwornika.Oczywiscie sa przypadki, ze w łodziach które mają dno cienkie jak papier zabieg wklejenia tego typu przetwornika powiódł się i obraz w rażący sposób sie nie pogorszył.Gorzej gdy jest kiepsko a nie zawsze da sie odkleic przetwornik bez jego uszkodzenia- szczególnie gdy był wklejony zgodnie ze sztuką. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Wprost takiej informacji nie ma, jednak spotkałem kilka wzmianek, że ktoś wkleił i działało. Nikt nie mówi o wklejaniu na pałę. Trzeba by sprawdzić per konkretny przypadek,e np. przez zalanie zęzy. Później asekuracyjnie można wkleić epoksydem wanienkę z dekielkiem i zalać - nie ma problemu z wyciągnięciem. Metoda o tyle lepsza, że brak ryzyka powietrza w kleju. Co do porad producenta, od chwili gdy zobaczyłem na oficjalnym Fejsbuku jednego dystrybutora poradę o montażu przetwornika side scan ZA silnikiem, podchodzę do niektórych zaleceń w dosyć powściągliwy sposób. Lepiej sprawdzić mało inwazyjną metodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ptychoo Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 "czy znalazłeś w necie jakąś instrukcję Lowrance, Humminbird badz innego producenta w której jest napisane, ze można przykleić do laminatu przetwornik TotalScan, StructureScan czy DownScan??" Niestety nie znalazłem takiej informacji. Dzięki, że tym razem rozwinąłeś swoją wypowiedź i jest rzeczowa. ????????Jak już jesteś w temacie, to proszę napisz czy można kupić ten plastikowy uchwyt przetwornika i ile kosztuje? Czy nie ma z nim problemów podczas ślizgu (zmiana położenia w pionie)? Dlatego na początku chciałbym sprawdzić torebkę, a później wanna z płynem. Spodziewam się spadku mocy, ale przecież ja tylko pływam na zbiornikach do 20m głębokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dano-G Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 " Dlatego na początku chciałbym sprawdzić torebkę, a później wanna z płynem. Spodziewam się spadku mocy, ale przecież ja tylko pływam na zbiornikach do 20m głębokości. Obstawiam utratę jakości na wodzie 3-4 metry nawet. Ale to tylko domniemanie.Dziwny ruch - wklejać czujnik.Średnio co dwa lata zmieniam echo i co? Nowy czujnik? Toz to nie kosztuje 200 zł...A stary poklejony w jakiejś żywicy czy kleju - utrata 90% wartości czujnika i pewnie z 50% wartości echa do odsprzedaży dalszej. Tapatalknięte z komórki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cabage Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Już chyba lepiej dorobić jakąś prowadnice dłuższą co by pod pokład głębiej wchodziła Żeby silnik nie zasłaniał przetwornika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 milupa Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Mój uchwyt dziś dotarł, trzeba wyciągnąć łódkę na brzeg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ptychoo Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Już chyba lepiej dorobić jakąś prowadnice dłuższą co by pod pokład głębiej wchodziła Żeby silnik nie zasłaniał przetwornika...Niestety kółka pod dnem są tak rozłożenie (Viola), że niestety nie da rady. Na razie mam grubego Jaxona i daje radę, tylko ten ciągły demontaż. Milupa, cena uchwytu bez zmian? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 milupa Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Niestety kółka pod dnem są tak rozłożenie (Viola), że niestety nie da rady. Na razie mam grubego Jaxona i daje radę, tylko ten ciągły demontaż. Milupa, cena uchwytu bez zmian? Tak, cena się nie zmieniła, teraz kupić tylko Sikaflex i wziąć się za montaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ptychoo Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Co w Sikaflexie niezwykłego, że nie używacie silikonu? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Moim zdaniem specjalny silikon do rynien da spokojnie radę. Ewentualnie jak ktoś ma dojście to silikon do szyb samochodowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ptychoo Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Moim zdaniem sprawę ogarnie choćby silikon akwarystyczny dostępny w małych tubach. Miałem zbiorniki po 300 litrów i dawał radę. Przez kilka dobrych lat nic nie ma prawa przeciekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarasR Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 A ja Wam przedstawię mój pomysł na mocowanie przetwornika. Montaż miał się odbywać na zasadzie szybko złączki ,bez użycia narzędzi i przede wszystkim miało to być pewne mocowanie aby nie było możliwości odpięcia .Uchwyty/zaczepy z nierdzewki w ilości czterech sztuk były montowane w czasie budowy łódki ( WIGRY 355 ) Trzy są jednakowe czwarta ma nieco wyższy łeb aby można było zablokować po wsunięciu i opuszczeniu uchwyt.Uchwyt ma możliwość regulacji góra dół i wtedy mamy możliwość podniesienia na czas slipowania bądż transportu łódki na przyczepie lub opuszczenia w czasie pływania.Górne pokrętło służy do blokowania uchwytu aby nie wypadło z zaczepu oraz do blokady regulacji wysokości ,drugie te dolne tylko do regulacji wysokości .Wygląda to tak --fotki można powiększyć -- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pio76 Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Przykręcić. Niedawno dostałem taką wiadomość: Zgubilem kabel z przetwornikiem do echa ktore od Ciebie kupilem a dokladnie elite 5chirp. Jest szansa zebys mi cos takiego zalatwil do lipca i ile by to kosztowalo? Przyssawka do mocowania przetwornika to nie jest dobry pomysl . Przyczepione linka do lodki???? Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sajdol1 Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Tak sobie na prv piszę i przy okazji wyszło, że jest jedna wada tego typu mocowania. Czujnik niestety nie jest zamontowany niżej niż silnik, co sprawia, że jedna strona bocznego sonaru jest ograniczona właśnie silnikiem. Właśnie dzisiaj znalazłem taką informację na stronie lowrance. Zamówiłem to mocowanie co ma Daniel i teraznie wiem czy je montować. Obecnie testuję teleskopowy uchwyt jaxona PL-AES220 i do ok. 14 km/h jest okale strasznie upierdliwe jest demontowanie go do ślizgu. Obecnie zastanawiam się czy nie wykorzystać uchwytu od minkoty.Ciekaw jestem jak Rafał Malinowski (promujący obecnie lowrance) ma zamontowanego totalscana na swojej łajbie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ptychoo Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 (edytowane) Mam ten uchwyt Jaxona i nie demontuje go do ślizgu, ale mam skróconą rurkę główną tak, aby w swoim najkrótszym położeniu uchwyt nie wychodził poza obrys dna łódki. Podczas ślizgu (około 44km/h) przetwornik muska o powierzchnię wody. Co prawda echo nie pokazuje dokładnie dna, ale widzę jego zarys i głębokość. Edytowane 26 Sierpnia 2017 przez ptychoo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sajdol1 Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Też o tym myślałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ptychoo Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 (edytowane) Na prośbę kolegi Sajdol1 umieszczam zdjęcia mojego przetwornika Jaxon po przeróbkach. Przeróbki tu w zasadzie dotyczyły tylko skrócenia sztycy głównej jak i części wsuwanej. Aby rozłączyć elementy trzeba wyciągnąć sworzeń z zacisku. Klepka z pianką niweluje różnice poziomów, a zarazem zapobiega przesunięciu się przetwornika w osi pionowej. Edytowane 28 Sierpnia 2017 przez ptychoo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dano-G Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 To rozwiązanie sprawia, ze nadal silnik zasłania czujnik... Tapatalknięte z komórki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ptychoo Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 No... tak. Nigdzie nie pisałem, że jest inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dano-G Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 No... tak. Nigdzie nie pisałem, że jest inaczej.Sorki ;-)Urlop, baseny, Alko itp ;-)Myślałem, ze to jest to rozwiązanie co pozwala zejść z czujnikiem niżej.Mam pomysł i poproszę tego producenta o zrobienie jednego uchwytu na testy. Jak podjedzie - będzie go można opuszczać na czas pływania i szukania na echu. Jak wypali - będzie się to robiło szybko ;-) Tapatalknięte z komórki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Maciejowaty
Witam,
Panowie , jak montujecie przetwornik echosondy na dwupłaszczowych łodziach z grubymi burtami ?
Widziałem jakieś uchwyty na przyssawce ,ale boje się ,że zgubie przetwornik przy szybszym pływaniu
pozdro.
M.
Top użytkownicy dla tego pytania
77
65
51
48
Popularne dni
2 Lis
33
31 Sty
27
15 Gru
25
21 Sie
24
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 77 odpowiedzi
Koza11 65 odpowiedzi
count_martin3z 51 odpowiedzi
Dano-G 48 odpowiedzi
Popularne dni
2 Lis 2017
33 odpowiedzi
31 Sty 2018
27 odpowiedzi
15 Gru 2017
25 odpowiedzi
21 Sie 2017
24 odpowiedzi
Popularne posty
Dano-G
Ja mam takie coś, zamocowane zazwyczaj tak: jest pomiędzy linią wody, a dnem łodzi - czyli w tych (w moim przypadku 35 cm) zanurzenia. Z kwasówki, nie rdzewieje, nie utlenia się, nie spowalnia łodzi i
sharkfishing
A przyszlo ci do glowy ze jak prawie 30 lat wstecz duza ilosc slow jak pawez przetwornik do echa i wiele innych nie tylko z wedkarstwa poprostu nie znalem lub ich poprostu nie bylo hmmm chyba na to ni
majster222
Część. Przedstawiam swój uchwyt do przetwornika. Z racji tego że musiałem schować go pod łódkę bo zasłaniał go silnik i w jakiś sposób zabezpieczyć przed tym żeby czasem nie uderzył w jakąś podwodna
Opublikowane grafiki
1302 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi