Maciejowaty Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Witam, Panowie , jak montujecie przetwornik echosondy na dwupłaszczowych łodziach z grubymi burtami ?Widziałem jakieś uchwyty na przyssawce ,ale boje się ,że zgubie przetwornik przy szybszym pływaniu pozdro.M. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ptychoo Opublikowano 3 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2017 Temat tego uchwytu był już kiedyś poruszany w którymś z tematów. Widziałem zamontowany na łodzi. Dla mnie odpust nie wart, tych pieniędzy.Jedyne zastosowanie to vertical i malutki przetwornik do DI. Jeśli na czas przelotu nie podniesiemy go, to on sobie o nas przypomni. Dostaniemy nim w czoło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ptychoo Opublikowano 3 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2017 Dano, jak już kiedyś wyzdrowieję, to zrobię Ci zdjęcie jak maksymalnie mogę zejść przetwornikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tubylec1982 Opublikowano 4 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2017 Dano z tego uchwytu na czas transportu można wysunąć przetwornik ? tylko motylek trzyma ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sajdol1 Opublikowano 4 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2017 Tak, tylko motylek i trzyma bardzo mocno. Dodatkowo szyna zabezpieczona jest na dole poprzecznym prętem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dano-G Opublikowano 4 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2017 Dano z tego uchwytu na czas transportu można wysunąć przetwornik ? tylko motylek trzyma ?Tak. Ja go demontuję po każdym wędkowaniu. Tapatalknięte z komórki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pchec38 Opublikowano 4 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2017 M3kmo nkn mk kil Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 milupa Opublikowano 4 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2017 M3kmo nkn mk kil Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Nie za bardzo rozumiem? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 4 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2017 trza enigme Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karkoszek Opublikowano 4 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2017 (edytowane) I ja przerobiłem uchwyt jaxona. Skróciłem i przykręciłem do niego przyciętą szynę. W LM zakupiłem gumowy uchwyt z przyssawką (10zł), odpowiednio skróciłem i złapałem na trytkę (trzyma jakbym śrubą przykręcił ). Ścinek szyny wykorzystałem do 2 uchwytu, który posiadałem a wyszło to taka skąd masz tę szynę? Edytowane 4 Września 2017 przez karkoszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sajdol1 Opublikowano 5 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2017 (edytowane) Zakupiłem taki zestaw http://allegro.pl/uchwyt-do-echosondy-i6944288355.html?snapshot=MjAxNy0wOS0wMVQxMDozNDowMS4xNjVaO2J1eWVyOzhjMTViMjE3ZWMyMDAxYzEwNGNmNWRiY2Y2ZWUzYmNjNTk4ZGNhOGQwOWU1ZGZhMDM0NTgwY2U5NGEzODgzNTI%3D Właściwie 2 takie zestawy. Powielam patent Daniela. Szyna z 2 zestawu zostanie zamontowana na stałe do łodzi, dzięki temuzyskuję możliwość szybkiego przepinania przetwornika między łodzią a zestawem przenośnym. Edytowane 5 Września 2017 przez sajdol1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bubas Opublikowano 14 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 Szukam, potrzebuje takiego mocowania przetwornika lowrance Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bankroot Opublikowano 19 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 przecież to co powyżej pasuje .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ptychoo Opublikowano 19 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 To jest ten blaszun od Totalscan. Jak masz ten plastikowy, to możemy się wymienić ????????????. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 brygiel Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2017 Mnie tak wyszło 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dano-G Opublikowano 2 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 Łódka sprzedana, to teraz człowiek ma inne problemy.Hummi został i służy jako zestaw przenośny: a to ponton, a to łódka u kumpla a to łódka z wypożyczalni.Mamy na rynku dwa podstawowe uchwyty do czujników: jeden jest wyjątkowo słaby i ma łamliwe plastiki czyli taki Oprócz swoich słabości ma jedną zaletę - czujnik można zamontować również na burcie łodzi Druga sztyca, już mocniejsza, daje niestety możliwość montażu tylko na rufie łodzi, ponieważ nie ma możliwośći obrócenia czujnika o 90 stopni. Pytanie brzmi: czy może ma ktoś pomysł, jak przerobić ten drugi mocniejszy, żeby dawał możliwośći montażu zarówno na burcie jak i rufie?Nie wiem czy precyzyjnie napisałem o co mi chodzi, ale liczę że pojmiecie Szukam rozwiązania na zmianę uchwytu mocującego do łodzi lub pomysłu na to jak zamontować czujnik do sztycy, żeby można go było o owe 90 stopni obrócić, jesli będzie taka potrzeba (a wiem że będzie, bo bym nie szukał) Pomysł trzeci - może są inne gotowe rozwiązania tej sztycy, o któych nie wiem, a które spełnią moje potrzeby: jakaś Borika itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kuko Opublikowano 2 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 Myślę, że ten drugi można montować zarówno tu i tu tylko potrzebna jest na końcu jakiś przegubowa przejściówka z możliwością obrotu o 90 st.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sajdol1 Opublikowano 2 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 A może zrób tak jak ja, tylko "ścinek szyny" przykręć dodatkowo z boku uchwytu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 2 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 (edytowane) Profil mniejszy w większy. Przewiercone na przelot i agrafka, potem zewnętrzny profil obrót o 90 stopni i znów otwór. Wewnętrzny tylko obracamy i przetykamy drutem czy agrafką. Tak kiedyś miałem, teraz nadal to stosuję, jedynie w innej łodzi, Ja do do swojego przetwornika dorobiłem własne mocowanie, blacha i rurka z otworami.W Twoim wypadku to tylko krótka rurka i nowa blacha oraz montaż większego profilu do sztycy.Oryginalne mocowanie przetwornika leży w kartonie. Edytowane 2 Listopada 2017 przez Pietruk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kuko Opublikowano 2 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 Nie miałem tego elementu w łapach ale sugerowałem zintegrowanie ze sztycą takiego typu uchwytu...https://fripers.pl/p/glowica-kulowa-14-freepower-a413-do-mocowania-akcesoriow/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 2 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 Nie miałem tego elementu w łapach ale sugerowałem zintegrowanie ze sztycą takiego typu uchwytu...https://fripers.pl/p/glowica-kulowa-14-freepower-a413-do-mocowania-akcesoriow/Nie pisze z jakiego materiału jest kula, woda może jej kuku zrobić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dano-G Opublikowano 2 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 (edytowane) Myślę, że ten drugi można montować zarówno tu i tu tylko potrzebna jest na końcu jakiś przegubowa przejściówka z możliwością obrotu o 90 st....Tyle to i ja wymyśliłem - pytanie właśnie brzmi, czy jest takie coś A może zrób tak jak ja, tylko "ścinek szyny" przykręć dodatkowo z boku uchwytu.Świetny pomysł, nie spojrzałem dokładnie jak to u Ciebie. NIe będę skracał tej sztycy, bo jak i tak mam przetwornik na sztycy, to wolę mieć możliwość opuszczenia poniżej silnika i korzystać z całej urokliwości bocznego sonaru Czy tak jak zamontowałeś u siebie tą szynę, to ona jest bardzo stabilna? Bo jeszcze mam taki pomysł, że założę na stałe odcinek profilu aluminiowego (o przekroju kwadratowym) na końcówkę sztycy i wtedy już nie będę miał żadnego problemu z montażem szyny.Nie miałem tego elementu w łapach ale sugerowałem zintegrowanie ze sztycą takiego typu uchwytu...https://fripers.pl/p/glowica-kulowa-14-freepower-a413-do-mocowania-akcesoriow/Obawiam się tego rozwiązania, ze względu na jakość/trwałość całości.Ale czegoś na ten deseń, tylko zrobione z dobrych materiałów na razie nie widzę. Piotr, te szyny co ma Sajdol, będa szybszym rozwiązaniem - a mam nadywżki, bo kupiłem na zapas Pooglądam jeszcze katalog RAM, może mają gotowe rowiązanie Edytowane 2 Listopada 2017 przez Dano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 2 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 Jeszcze swoje trzy grosze. Zawsze uważałem że im profile grubsze, szersze tym opór wody większy już na samym mocowania przetwornika. Sam przetwornik już stawia opór, zwłaszcza przy bocznym mocowaniu.Ja zmierzam do zrobienia z blachy 3-4 mm, opór będzie żaden. Takie kóle czy dodatkowe mechanizmy pod wodą to kolejne wyzwania dla elementu mocującego sztycę do burty. Wysłałem za pomocą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dano-G Opublikowano 2 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 Jeszcze swoje trzy grosze.Zawsze uważałem że im profile grubsze, szersze tym opór wody większy już na samym mocowania przetwornika.Sam przetwornik już stawia opór, zwłaszcza przy bocznym mocowaniu.Ja zmierzam do zrobienia z blachy 3-4 mm, opór będzie żaden.Takie kóle czy dodatkowe mechanizmy pod wodą to kolejne wyzwania dla elementu mocującego sztycę do burty. Wysłałem za pomocą Zgadzam się w 100%.W moim przypadku jednak:1. Gdy płynę szybko, to i tak wyciągam sztycę z powodów opisanych przez Ciebie2. Na bocznej burcie czujnik będzie tylko przy verticalu, czyli przy prędkościach znikomych Brak idealnego rozwiązania.Jeszcze niczego nie pociąłem - na razie cały czas dumam Być może propozycja od Ciebie + modyfikacja pod potrzeby własne będzie najlepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 2 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 Zgadzam się w 100%.W moim przypadku jednak:1. Gdy płynę szybko, to i tak wyciągam sztycę z powodów opisanych przez Ciebie2. Na bocznej burcie czujnik będzie tylko przy verticalu, czyli przy prędkościach znikomych Jeśli wyciągasz to w zupełności wystarczy ten pierwszy, słaby.Możesz też zaadoptować od niego głowicę i coś wykombinować bardziej stabilnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sajdol1 Opublikowano 2 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 Czy tak jak zamontowałeś u siebie tą szynę, to ona jest bardzo stabilna?Tak, jest bardzo stabilna. Roznitowałem oryginalny uchwyt przetwornika, ściąłem go równo z końcem sztycy, a kawałek który był w środku z powrotemwłożyłem do sztycy i dopiero wierciłem otwory. Wszystko po to , aby zapobiec zgniataniu sztycy przy dokręcaniu śrubami.Swoją sztycę skróciłem tylko trochę, cały czas mam możliwość jej wysunięcia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Maciejowaty
Witam,
Panowie , jak montujecie przetwornik echosondy na dwupłaszczowych łodziach z grubymi burtami ?
Widziałem jakieś uchwyty na przyssawce ,ale boje się ,że zgubie przetwornik przy szybszym pływaniu
pozdro.
M.
Top użytkownicy dla tego pytania
77
65
51
48
Popularne dni
2 Lis
33
31 Sty
27
15 Gru
25
21 Sie
24
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 77 odpowiedzi
Koza11 65 odpowiedzi
count_martin3z 51 odpowiedzi
Dano-G 48 odpowiedzi
Popularne dni
2 Lis 2017
33 odpowiedzi
31 Sty 2018
27 odpowiedzi
15 Gru 2017
25 odpowiedzi
21 Sie 2017
24 odpowiedzi
Popularne posty
Dano-G
Ja mam takie coś, zamocowane zazwyczaj tak: jest pomiędzy linią wody, a dnem łodzi - czyli w tych (w moim przypadku 35 cm) zanurzenia. Z kwasówki, nie rdzewieje, nie utlenia się, nie spowalnia łodzi i
sharkfishing
A przyszlo ci do glowy ze jak prawie 30 lat wstecz duza ilosc slow jak pawez przetwornik do echa i wiele innych nie tylko z wedkarstwa poprostu nie znalem lub ich poprostu nie bylo hmmm chyba na to ni
majster222
Część. Przedstawiam swój uchwyt do przetwornika. Z racji tego że musiałem schować go pod łódkę bo zasłaniał go silnik i w jakiś sposób zabezpieczyć przed tym żeby czasem nie uderzył w jakąś podwodna
Opublikowane grafiki
1302 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi