Skocz do zawartości
  • 0

Uchwyt / mocowanie przetwornika echosondy

Maciejowaty

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Tak siebie oglądam ten uchwyt i dumam.

Po jasny grom ta oczkowa poziomica?

Jak ją ustawić. Każdy ruch wody to zmiana położenia łódki a tym samym sztycy.

Każdy ruch wędkarza to ruch łodzi i automatycznie sztycy.

Załóżmy że przy flaucie, wędkarz podejdzie do niej i ją ustawi idealnie, to jak się cofnie o krok to łódź się przechyli i misterny plan pier....lnie ja domek z kart od kichnięcia sandacza 10 metrów dalej. 

No chyba że to bajer marketingowy działający jak lep na muchy na klienta.

Ale jak by takie coś było na jakimś automatycznym żyroskopie, coś ala stabilizator kamery, Sztyca idealnie w pionie.... ach....

Fantazja mnie poniosła.  :ph34r:

Mam dokładnie takie samo zdanie! To jest calkowicie bezsensowne.

Nie ma fizycznie takiej możliwości, aby przetwornik był cały czas wypoziomowany, powiem więcej - on prawie nigdy nie jest wypoziomowany. 

Może na jakiejś wielkiej łajbie, ale nie na łódce wędkarskiej.

Przecież nawet płynąc, łódź unosi dziób i szlag trafia te całe poziomowanie, nie wspominam juz o przemieszczaniu się po łodzi ....

• 0

Mam dokładnie takie samo zdanie! To jest calkowicie bezsensowne.

Nie ma fizycznie takiej możliwości, aby przetwornik był cały czas wypoziomowany, powiem więcej - on prawie nigdy nie jest wypoziomowany. 

Może na jakiejś wielkiej łajbie, ale nie na łódce wędkarskiej.

Przecież nawet płynąc, łódź unosi dziób i szlag trafia te całe poziomowanie, nie wspominam juz o przemieszczaniu się po łodzi ....

To nie tak. Jeżeli zawodowo tworzysz mapy to taki gimbal z żyroskopami byłby wybawieniem. Tym bardziej, że ceny podzespołów nie zabijają już. Większy problem to wykonanie detali ale tutaj technologia druku 3d może być ratunkiem. Niestety, jest to na tyle niszowe rozwiązanie, że takie gimbale nie są zbyt handlowe.

Problem jaki rozwiązują jest widoczny, skoro pojawiły się przetworniki z funkcją żyroskopową nie wiem, czy axiom czy simrad evo ale coś takiego istnieje na 100%

• 0

To nie tak. Jeżeli zawodowo tworzysz mapy to taki gimbal z żyroskopami byłby wybawieniem. Tym bardziej, że ceny podzespołów nie zabijają już. Większy problem to wykonanie detali ale tutaj technologia druku 3d może być ratunkiem. Niestety, jest to na tyle niszowe rozwiązanie, że takie gimbale nie są zbyt handlowe.

Problem jaki rozwiązują jest widoczny, skoro pojawiły się przetworniki z funkcją żyroskopową nie wiem, czy axiom czy simrad evo ale coś takiego istnieje na 100%

"Jeśli zawodowo tworzysz mapy" ....

OK, ale wątpię, by ktoś tutaj parał się taką aktywnością. Nie dyskutuję tu z problemem (przecież nawet wskazałem, że takowy jest) tylko z sensownością takich rozwiązań do łodzi WĘDKARSKICH.

• 0

Gdyby co to i ja się dołączę.

Bardzo fajny uchwyt.

Z przesyłką wychodzi 1150 koron czyli ponad 500PLN.

Za 150 kupujemy uchwyt Haswinga, do tego rurka aluminiowa fi28 za kilkanaście PLN i mocowanie przetwornika (ok. 60PLN z kwasówki). Wychodzi mniej niż połowa.

"Ap tu ju" jak mawiali starożytni Grecy.

• Like 3

• 0

zrobiłem taki koszt poniżej 200zł , mam możliwość mocowania na burcie jak i pawęży

mocowanie haswing, rurka aluminiowa ,całe mocowanie czujnika z kwasówki  ( blaszka , podkładki , obejma, nakrętki )

przewód biegnie przez rurkę , górna blokada regulacji wysokości z rurki od odkurzacza :)

i blokady sztycy rowerowej ( aluminiowa), górna zaślepka przewodu -od gumowego korka od butli do wina :)

post-49782-0-44382200-1512992451_thumb.jpgpost-49782-0-90286600-1512992475_thumb.jpgpost-49782-0-78148000-1512992492_thumb.jpgpost-49782-0-77389200-1512992507_thumb.jpg

• Like 4

• 0

Jeśłi chodzi o uchwyt i rurkę mam ten sam patent :) . Identyko :) .

pytania:

po co Ci ogranicznik "górnej blokady regulacji" jeśli masz śrubę dociskową w uchwycie ?

Aby wprowadzić przewód do rurki musiałeś rozbierać wtyczkę ?

Moim zdaniem jest jakiś plus, że kabel nie pałęta się obok rurki, ALE tym sposobem przetwornik jest "związany" z uchwytem.

W moim przypadku (mam dwa sposoby mocowania przetwornika) tego nie zrobiłem.

Zaślepiłbym na Twiom miescu dół rurki i uszczelnił wejście przewodu.

• 0

pytania:

po co Ci ogranicznik "górnej blokady regulacji" jeśli masz śrubę dociskową w uchwycie ?

Aby wprowadzić przewód do rurki musiałeś rozbierać wtyczkę ?

Moim zdaniem jest jakiś plus, że kabel nie pałęta się obok rurki, ALE tym sposobem przetwornik jest "związany" z uchwytem.

W moim przypadku (mam dwa sposoby mocowania przetwornika) tego nie zrobiłem.

Zaślepiłbym na Twiom miescu dół rurki i uszczelnił wejście przewodu.

ogranicznik górny to tak w razie "W" ,gdyby dolny jakimś cudem puścił

przewód jest dobrze zabezpieczony przy pomocy peszlu ,( gdyby zaczął się przecierać , to dostanie peszel z nierdzewki) który idzie przez całość rurki , i od góry jest zblokowany gumowym kapslem , więc nie ma prawa się ruszyć , dół zostawiłem otwarty aby woda mogła uchodzić , przetwornik można w każdej chwili zdemontować  , poprzez wysunięcie go przez rurkę , jak dobrze się przyjrzysz  , to od dołu rurka jest nacięta do otworu w który wchodzi peszel z przewodem , i przez to nacięcie został przewód wciągnięty do środka, przewód spokojnie wszedł razem z wtyczką  :)

Edytowane przez Robas

• 0

Uchwyt Haswing 150 PLN.

Rura aluminiowa 1000x28x1 - 5,29 PLN.

Rura aluminiowa 1000x25x1 - 4,67 PLN.

Motylki + śruby nierdzewne do regulacji teleskopowej uchwytu i przykręcenia

podstawy przetwornika 8,50 PLN.

Monataż wszystkiego i wykonanie półwałka aluminiowago z trzpieniem w moim przypadku gratis

Pozdrawiam