Skocz do zawartości
  • 0

Uchwyt / mocowanie przetwornika echosondy

Maciejowaty

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Na pierwszy rzut oka ten z Decathlonu dużo słabszy.

Poza tym sztyca ma tylko jeden punkt podparcia.

nie ma żadnego porównania ...chyba, że cenowe.

Widzieliście, macaliście lub używaliście?

Bo jakoś mi te opinie nie pasują na opinie osób, które to choćby na żywo widziały  :P  :D

• 0

nie trzeba macać.

Jeden punkt podparcia - DLA MNIE - dyskwalifikuje to ustrojstwo.

Ja używam sztycy tylko na pożyczonych łódkach, które raczej wykluczają pływanie z większymi prędkościami, a co za tym idzie sztyca nie musi mieć kilku punktów podparcia.

Jak dla mnie ta z Decathlonu spełnia swoje zadania, a jako że jestem leniwy to wolę kupić niż samemu dłubać.

Na swoich pływadłach mam stałe mocowanie do pawęży.

• Like 1

• 0

Tylko pytałem  :) Ile agresji w narodzie  :)

pytałeś, więc odpowiedziałem. Zawsze mnie pasjonuje, jak ludzie są w stanie wyczuć agresję z pisma ? Po czcionce ? Gdzie Ty widzisz agresję ?

@SkiDivPL

Sztyca z jednym punktem mocowania zawsze będzie "dygać", nawet jak trolujesz. Pływam z echosondą od lat i miałem kupę różnych udziwnień do sztyc "jednopunktowych", nigdy do nich nie wrócę. Na swoich pływadłach również mam stałe mocowanie do pawęży.

• 0

https://carpspot.de/tackle-und-zubehoer/sonstiges/echolot-geberstange

Chwila kombinowania i co...

mamy docisk :P

http://www.kukamet.pl/dociski-poziome-z-blokada-bezpieczenstwa.html

resztę da się dorobić. ;)

Edytowane przez Pietruk
  • Like 1

• 0

Moje pływadło stoi na wodzie cały czas bo nie wyobrażam sobie ciągania lejtuna z laminatu za każdym razem nad wodę.Przetwornika nie zostawię na wodzie z łódką bo by go na drugi dzień nie było.Do tego jeździ się też nie raz na jakieś zaporówki i kożysta z wypożyczonych łódek,więc żeby można było go dopiąć do różnych mocowań - burtowa lub pawężowa to ten zrobiony jest obrotowy.To samo tyczy się długości.

Do @bankroot.

Masz kolego całkowitą rację odnośnie mocowania jednopunktowego,dlatego są dwie rury trzymane przez dwa motyle na dole.Wygoda w regulacji długości+sztywność całej konstrukcji.

Handlowe uchwyty przerobiłem 3 i najlepszy z nich jest Jax... taki z kształtownikiem co 120 stopni(przerobiony trochę przeze mnie dla uzyskania większej sztywności) tyle że jego też można zamocować tylko na rufie.

Pozdrawiam

• 0

pytałeś, więc odpowiedziałem. Zawsze mnie pasjonuje, jak ludzie są w stanie wyczuć agresję z pisma ? Po czcionce ? Gdzie Ty widzisz agresję ?

Źle zedytowalem podczas cytowania z telefonu - przepraszam.

No po czcionce - WIELKIE LITERY oznaczają krzyk zgodnie z zasadami netykiety :-)

Pozdrawiam

Daniel

Edytowane przez Dano.
  • Like 1

• 0

Moje pływadło stoi na wodzie cały czas bo nie wyobrażam sobie ciągania lejtuna z laminatu za każdym razem nad wodę.Przetwornika nie zostawię na wodzie z łódką bo by go na drugi dzień nie było.Do tego jeździ się też nie raz na jakieś zaporówki i kożysta z wypożyczonych łódek,więc żeby można było go dopiąć do różnych mocowań - burtowa lub pawężowa to ten zrobiony jest obrotowy.To samo tyczy się długości.

Do @bankroot.

Masz kolego całkowitą rację odnośnie mocowania jednopunktowego,dlatego są dwie rury trzymane przez dwa motyle na dole.Wygoda w regulacji długości+sztywność całej konstrukcji.

Handlowe uchwyty przerobiłem 3 i najlepszy z nich jest Jax... taki z kształtownikiem co 120 stopni(przerobiony trochę przeze mnie dla uzyskania większej sztywności) tyle że jego też można zamocować tylko na rufie.

Pozdrawiam

Mocowania dwupunktowe mamy obaj w naszych sztycach dwóch miejscach (moim zdaniem) i nie chodzi tutaj o ten element, o którym piszesz.

Pierwsze mocowanie, które jest bezkonkurencyjne ze zwykła sztycą to podwójne mocowanie uchwytu Haswinga do łodzi (szeroko rozstawione dwie śruby).

Drugie mocowanie dwupunktowe to dwie obejmy rury w uchwycie Haswinga.

Cała konstrukcja jest sztywna i nic nie "dyga".

• 0

Mocowania dwupunktowe mamy obaj w naszych sztycach dwóch miejscach (moim zdaniem) i nie chodzi tutaj o ten element, o którym piszesz.

Pierwsze mocowanie, które jest bezkonkurencyjne ze zwykła sztycą to podwójne mocowanie uchwytu Haswinga do łodzi (szeroko rozstawione dwie śruby).

Drugie mocowanie dwupunktowe to dwie obejmy rury w uchwycie Haswinga.

Cała konstrukcja jest sztywna i nic nie "dyga".

Mniejsza o większość.

Chodzi żeby nie dygało.

• 0

Do @bankroot.

Pozdrawiam

Tomek, ja przetwornika nie mam na stałe przypiętego a jedynie uchwyt.

Podobny patent był już kilka razy w tym wątku i mogę śmiało polecić.

Nie neguję wcale tego że wasze uchwyty są lepsze i nie "dygają". Mi ten gotowiec z Decathlonu się sprawdza i nie zauważyłem jakichś niedogodności.

A ta sztyca z filmiku z ceną po obniżce za jedyne 170 eurasków, ta jakiś żart :)

• Like 1

• 0

Tomek, ja przetwornika nie mam na stałe przypiętego a jedynie uchwyt.

Podobny patent był już kilka razy w tym wątku i mogę śmiało polecić.

Nie neguję wcale tego że wasze uchwyty są lepsze i nie "dygają". Mi ten gotowiec z Decathlonu się sprawdza i nie zauważyłem jakichś niedogodności.

A ta sztyca z filmiku z ceną po obniżce za jedyne 170 eurasków, ta jakiś żart :)

Jeżeli przypniesz go na pawęż,która jest szeroka to będzie ok.Przy moim lejtunie z laminatu pawęż jest wąska bo taka jest konstrukcja łódki dlatego napisałem że najbardziej stabilny jest ten uchwyt Jax...a z kształtownika co 120 stopni.Po przypięciu nawet tego,moim zdaniem,najbardziej stabilnego do burty,przejedź się Wisłą w górę z prędkością 15km/h i wtedy wszystko będzie jasne.

• 0

Witam wszystkich.

Pierwszy raz na Waszym forum.  Jestem osoobą niepełnosprawną, trochę spinninguję, w większości z łódki. Kupiłem echosondę, kombinuję nad mocowaniem przetwornika. Łódka 3,8m, silnik Honda 6kM, myślę o umocowaniu uchwytu na burcie. Co sądzicie o tym? Przeczytałem cały wątek i trochę mnie zastanowiła uwaga, że przetwornik może "dygać" i zamazywać obraz.

http://www.fox-boats-shop.pl/pl/p/MOCOWANIE-PRZETWORNIKA-ECHOSONDY-SCOTTY-140/694

• Like 1

• 0

Witam wszystkich.

Pierwszy raz na Waszym forum. Jestem osoobą niepełnosprawną, trochę spinninguję, w większości z łódki. Kupiłem echosondę, kombinuję nad mocowaniem przetwornika. Łódka 3,8m, silnik Honda 6kM, myślę o umocowaniu uchwytu na burcie. Co sądzicie o tym? Przeczytałem cały wątek i trochę mnie zastanowiła uwaga, że przetwornik może "dygać" i zamazywać obraz.

http://www.fox-boats-shop.pl/pl/p/MOCOWANIE-PRZETWORNIKA-ECHOSONDY-SCOTTY-140/694

Mam takie coś. Sprawdza się jednak przy małych prędkościach lub stacjonarnie na łowisku. Musiałem z tego zrezygnować bo moja łódka pływa ślizgu. Myślę ze przy silniku 6KM uszłoby, a przy elektryku na pewno będzie ok. Jedyne niebezpieczeństwo to burta i pytanie jak wysoką ją masz ... Ten wysięgnik Scotty będzie ok przy dość niskiej burcie i niewielkich łódkach a w zamyśle producenta jest do kajaka.