Skocz do zawartości
  • 0

Uchwyt / mocowanie przetwornika echosondy

Maciejowaty

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Roman...naczym kolwiek zamontujesz z boku lodzi , to przy plywaniu nie zda egzaminu. Nawet przy predkosciach 7km/h ( mialem i po kilku wypadach zrezygnowalem) tylko pawez. Szkoda twojego czasu i pieniedzy na eksperymenty z przetwornikami montowanymi w ten sposob.. uwierz

• Like 1

• 0

Dociera, Adam, przyjmuję, że tak musi być. Na pawęży się trochę obawiam bliskości śruby. Jednopunktowe mocowanie wystarczy? Chcę mieć możliwość szybkiego demontażu, bez wyciągania łodzi na brzeg. Może ta Berika...

Łódka taka http://www.wileminka.com.pl/wp-content/gallery/wile-380/380_dwuplaszczowa2.jpg

Do pawęży?

https://www.sonarsklep.pl/uchwyt-teleskopowy-do-mocowania-przetwornika-echosondy-85cm-p-1512.html

Edytowane przez tryt
  • Like 1

• 0

Borika jest ok, pod względem szybkości i łatwości montażu. Jeden punkt montażu nie wystarczy. Przy 7km/h i sztycy potrafi ja podnieść na zawiasie... także nie idź ta droga też:) utopilem na tym z 250zl ... Albo mocowanie od silnika elektrycznego. Albo te blachy z szynami. Bądź na stałe

Edytowane przez siarq

• 0

Borika jest ok, pod względem szybkości i łatwości montażu. Jeden punkt montażu nie wystarczy. Przy 7km/h i sztycy potrafi ja podnieść na zawiasie... także nie idź ta droga też :) utopilem na tym z 250zl ... Albo mocowanie od silnika elektrycznego. Albo te blachy z szynami. Bądź na stałe

Ciekawe. Ja na zwykłym uchwycie Jaxona ganiałem max 35 km/h. Kwestia ustawienia.

Trzeba tak ustawić aby po wejściu w ślizg przetwornik był tuż nad wodą. Oczywiście wtedy echo nic nie pokazuje.

Testowane z dużym i ciężkim przetwornikiem GT-40 na kilku łódkach i pontonie z silnikami 6, 9,9 i 15 KM.

• 0

W ślizgu nie pływam. Pawęż łupiny ciut za wysoka, aby mój silnik z krótką kolumną idealnie usiadł. A na długą kolumnę za niska ;)/ Producent Wileminka twierdzi, że tak robią, aby pasowało i na długą i na krótką. Ech... szkoda gadać. Efektem tego na ślizg nie ma szans (może i te 6kM Hondy to za mało na łódkę 3,8m), co zresztą za bardzo przy moich ograniczeniach mi nie przeszkadza. Echo to Lowrance Hook 7, przetwornik ma 10 cm długości. Trochę niechętny jestem do wiercenia dzur w pawęży, więc patrzę na https://www.centrumwedkarstwa.pl/product-pol-5505-Uchwyt-do-przetwornika-dlugi-PL-AES220.html. Ewentualnie rozwiązanie "Dano" lub "kuko". 

• 0

Ten aes uchwyt jest ok.jest wersja długa i krotka+regulacja. Też to miałem. Minus taki ,że nie ma możliwości uniesienia przetwornika. Musisz go poprostu odkrecic i zdiac gdy dobijasz do brzegu /wyplywasz. Do slizgu sie ponoc nienadaje, ktos już przerabial to... lecz skoro w ślizg nie wchodzisz , to problemu nie ma. Przy twoim przetworniku na pawezy zda egzamin. Hst-wsbl jest malutki

Edytowane przez siarq

• 0

@tryt Jak nie chcesz wiercić, to naklej na pawęż gruby kawałek tworzywa i przykręć do niego przetwornik na wkręty. Jeżeli nie masz wskazań do sztycy to jest to robienie sobie kłopotu. Ewentualnie sprawdż, czy przetwornik strzela przez laminat i wklej go w kadłubie. 2d na pewno tak działa, nie wiem jak DI.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek

• 0
  • 0

Ten aes uchwyt jest ok.jest wersja długa i krotka+regulacja. Też to miałem. Minus taki ,że nie ma możliwości uniesienia przetwornika. Musisz go poprostu odkrecic i zdiac gdy dobijasz do brzegu /wyplywasz. Do slizgu sie ponoc nienadaje, ktos już przerabial to... lecz skoro w ślizg nie wchodzisz , to problemu nie ma. Przy twoim przetworniku na pawezy zda egzamin. Hst-wsbl jest malutki

Mój przetwornik to HDI M-H , tak całkiem malutki to chyba nie jest ;)  ...