Skocz do zawartości
  • 0

Uchwyt / mocowanie przetwornika echosondy

Maciejowaty

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Co do wklejania przetwornika i pracy przez aluminium to szkoda kasy na przetwornik blacha strasznie tłumi sygnał ale jest wyjście i można przewiercić i zastosować przetwornik który się wkleja i wystaje 1/2 cm.

Wyczytałeś w katalogu czy sprawdziłeś? Bo mam całkowicie odmienne doświadczenia i od tego sezonu przesiadam się na inhull w alu. A przetestować można bez wklejania.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Wyczytałeś w katalogu czy sprawdziłeś? Bo mam całkowicie odmienne doświadczenia i od tego sezonu przesiadam się na inhull w alu. A przetestować można bez wklejania.

Na wodzie spotkałem kolegę i on miał laminat. Miał doklejone do dna małą skrzyneczkę w której miał przetwornik airmar modelu nie pamiętam. nie miał przyklejonego przetwornika tylko zablokowany aby się nie ruszał, skrzynka zalana była wodą.

Wyjął przetwornik i przełożyliśmy do mojej łódki . Przyłożyłem do dna łódki i obraz mi się nie podobał u niego wszystko wyglądało ok.

Może brak wody spowodowała zakłócenia.

Dlatego zrezygnowałem z tego pomysłu.

Ale jest też możliwość przewiercenia alu ale jakoś słabo to widzę boje się że gdzieś zahaczę i go wyrwę.

Jak już zamontujesz i popływasz to wklej parę screnów z jednego miejsca i 2 przetworników.  

Edytowane przez nurek28

• 0

Na wodzie spotkałem kolegę i on miał laminat. Miał doklejone do dna małą skrzyneczkę w której miał przetwornik airmar modelu nie pamiętam. nie miał przyklejonego przetwornika tylko zablokowany aby się nie ruszał, skrzynka zalana była wodą.

Wyjął przetwornik i przełożyliśmy do mojej łódki . Przyłożyłem do dna łódki i obraz mi się nie podobał u niego wszystko wyglądało ok.

Może brak wody spowodowała zakłócenia.

Dlatego zrezygnowałem z tego pomysłu.

Ale jest też możliwość przewiercenia alu ale jakoś słabo to widzę boje się że gdzieś zahaczę i go wyrwę.

Jak już zamontujesz i popływasz to wklej parę screnów z jednego miejsca i 2 przetworników.

Pływałem z przetwornikiem w worku z wodą. Przez blachę 3mm obraz z P72 był tak samo dobry jak z GT40. Z twoją metodą przełożenia, bez zalania wodą, to nie ma szans działać w żadnym kadłubie.

• 0

Widzisz co się dzieje pod przetwornikiem? Śruba, śrubą, ale to główny czynnik przy większej prędkości kiedy się traci pomiary, bo większość ludzi montuje przetwornik w dobrej odległości od śruby. Natomiast większość montuje je za nisko. Nie wiem co w tym jest obok, a szczególnie w tym wątku?

• 0

A co z przetwornikiem 455-800. Też da rade przez dno?

Mocno nie polecane, nawet w przypadku laminatu. Ale musiałbyś sprawdzić bo wiele rzeczy nie jest zalecanych a działa. Przetwornik w woreczek z wodą i woreczek z piaskiem do przygniecenia. U siebie zamontuję P79 + GT30 na pawęży, ale powyżej linni dna, żeby nie chlapał w ślizgu. W specyfikacji P79 jest akurat jawnie podane, że działa przez Al do 3,8mm, ale P72 też bangla. Tylko P79 ma fajny system montażu. Sprawdzałem oba.

• 0

Wiem że pzez wodę w worku działa.

15 lat temu bylem strasznie leniwy zimą i niechciało mi się wiercić w lodzie to włożyłem przetwornik do worka z borygo i wszystko działało ok. Tylko trzeba było stawiać na czystym lodzie.

Edytowane przez nurek28

• 0

Wszyscy mają uchwyt, mam i ja :) ... Ale na testy trzeba będzie dłuuugo poczekać

uchwyt.jpg

Mam i ja. W wekkend chce montować. Ma ktoś foto z zamontowanym w pontonie. Nie wiem na jakiej wysokości przykrecic. Dodatkowo kręcić na wylot czy na 3 drewnowkręty nierdzewne?

• 0

Mi odpisał, że sprzedał wszystko i dopiero na początku kwietnia będzie robił następne .

Moze ktoś kto ma warunki do zrobienia , bo prawdopodobnie ten genialny wynalazek, to chyba nic innego jak przerobiona szyna z  fotela, z malucha czy cienkiego   ;)

Edytowane przez skilos