Skocz do zawartości
  • 0

Uchwyt / mocowanie przetwornika echosondy

Maciejowaty

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

ja mam podobny paternt pro scan marine. uwazaj na mocowanie przetwornika. w humminbirdzie moim bylo plastikowe. raz jak plynalem po falach to sie wzielo i uebauo. - a przocz 2 srub mialem jeszcze zipami pospinane.. wysiegnik jak nowy..

Tu plastik jest tylko pod śruba. On pękł?

.

uchwyt1.jpg

uchwyt2.jpg

• 0

Tu plastik jest tylko pod śruba. On pękł?

.

uchwyt1.jpg

uchwyt2.jpg

https://goo.gl/images/wPQGRy

Tak moj wygladal. Nie wiem co peklo wyciaglem sam kabel z wody :) tylko sruby co przechodzily na wylot przez mocowanie zostaly w uchwycie.... ps spuszczam sie wyciagam przetworniki z wody etc a juz 2 rozwalilem. Kumpel walil po kamieniach etc i nigdy nic....

Sent from my SM-N910F using Tapatalk

• Like 1

• 0

• 0

Jutro zabieram się za montaż uchwytu przetwornika na pontonie, ten ogólnie znany i polecany z allegro...
Zastanawia mnie na jakiej wysokości od dna łodzi/pontonu ustawiacie przetwornik?
Ostatnio w internetach znalazłem sprzeczne informacje do tego jakie powinno być optymalne ustawienie przetwornika..
Do tej pory myślałem, że przetwornik powinien być w połowie jak kończy się dno łodzi ( obrazek po lewej stronie ).. i tak miałem zamiar montować..
A tu się okazuje, że niekoniecznie to jest dobry pomysł... i teraz sam nie wiem :) Jak macie u siebie?

http://www.sternmate.com/Where.html

• 0

Ja założyłem jak na foto powyżej i jest jakiś problem. Powyżej 10km/h mi nie pokazuje nic.

Ale to pewnie ustawienie wysokości. Może w niedziele jak wytrzezwieje pojadę popływać sam i ustawić. Wezmę kamerę i pokaże jak się zachowuje przy 30km...

• Like 2

• 0

A ja nie mogę sobie poradzić z tym oto uchwytem...jak go przykręcam do paweży łódki to jak dokręcam długą śrubę to ta górna część ściskajaca unosi sie do gory pod kątem i nie da sie go przykrecic zeby bylo prosto. Ta boczna srubka nie jest w stanie tak przytrzymac zeby sie ta czesc sciskajaca nie podnosila...moze cos zle robie...

post-53422-0-09482500-1521745313_thumb.jpg

Edytowane przez pio76

• 0

Ja założyłem jak na foto powyżej i jest jakiś problem. Powyżej 10km/h mi nie pokazuje nic.

Ale to pewnie ustawienie wysokości. Może w niedziele jak wytrzezwieje pojadę popływać sam i ustawić. Wezmę kamerę i pokaże jak się zachowuje przy 30km...

i co kolego, udało się coś ogarnąć?

• 0

Niestety. Temat odłożony. Miałem pływać w niedziele ale zapomniałem że mamy zawody i musiałem na nich być (jestem w zarzadzie).

Do domu dotarłem o 14 i zamiast wyciągnąć ponton wyjąłem flaszkę... :)

Ale kamera naszykowana. Ponton zatankowany, może się uda przed świętami...

• Like 1

• 0

Niestety. Temat odłożony. Miałem pływać w niedziele ale zapomniałem że mamy zawody i musiałem na nich być (jestem w zarzadzie).

Do domu dotarłem o 14 i zamiast wyciągnąć ponton wyjąłem flaszkę... :)

Ale kamera naszykowana. Ponton zatankowany, może się uda przed świętami...

W sumie w piątek post to się powinno udać...

ale z drugiej strony z wysokiego drzewa się nie skacze... tylko schodzi powoli.... 

• 0

takie cuda znalazłem u naszych południowych sąsiadów poszukując czegoś co utrzyma duzy przetwornik Totalscan na łodzi

https://www.mlsport.cz/echoloty-a-sonary/celokovovy-drzak-sondy-echolotu-lowrance

https://www.sportsrybareni.cz/eshop/drzak-sondy-zinek/p-3995404.xhtml

Edytowane przez wedkarski365
  • Like 2

• 0

ktos tu na jb podobne samorobki rzezbil i oferowal..., duze przetworniki i sztyca + predkosc powyzej 8kmh to wyzwanie. sam uzytkuje 2 przetworniki 1 wiekszy od totalscan. Po 2 sezonach smiem tweirdzi , ze jesli maja byc na sztycy , to najlepszym rozwiazaniem jest ,jesli sztyca ma dwa punkty wsparcia...gorny uchwyt trzyma , a dolny stabilizuje, zapobiega odginaniu , obkrecaniu itp.

• 0

Czy ktoś używa w łodzi ALUMINIOWEJ uchwytu firmy RAM (na przyssawkę) do przetwornika? Jak się sprawdza, czy się nie odkleja?

attachicon.gif ram.jpg

W sprawie przyssawek i zdania o nich najlepiej wypowie się kolega @Wujek

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

• 0

takie cuda znalazłem u naszych południowych sąsiadów poszukując czegoś co utrzyma duzy przetwornik Totalscan na łodzi

https://www.mlsport.cz/echoloty-a-sonary/celokovovy-drzak-sondy-echolotu-lowrance

Ciekawy patent z tą kulą, zdecydowanie umożliwia najłatwiejsze wyregulowanie w pionie przetwornika.

Mocowanie jedynie zbyt płytkie i wąskie na lodzie dwu płaszczowe z tworzywa.