Skocz do zawartości
  • 0

Uchwyt / mocowanie przetwornika echosondy

Maciejowaty

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja ma u siebie na bocznej sztycy jak tutaj. 

Scandica-450-ALU-tiller-05.jpg

Do 25 km/h daje radę, choć już zmienia kąt sztyca.

Złożenie go do ślizgu to sekunda, rozłożenie pół sekundy. (poluzowanie lub zaciśniecie)

Natomiast to ślizgu planuję na rufie umieść jakiś mały na stałe, tylko do pokazywania głębokości. 

Echo mam mobline, bo wędkuję na różnych łodziach, jak chcę na swojej, to te cztery śrubki muszę odkręcić od przenośnego i przykręcić do tego co na foto.

Edytowane przez Pietruk

• 0

Podkładkę dać ,by częściowo wypełnić i  pozamiatane.

Ja ostatnio eksperymentowałem z przetwornikiem totalscan umieszczonym  w pontonie. Docisk z góry miałem za słaby i SI pozasłaniane trochę były, natomiast DI i zwykłe 2D bardzo dobrej jakości.

• 0

No tak to u mnie wygląda.

Zagłębienie jest symetrycznie w linii kilu

No i tu wygląda to ok. U mnie jednak przed przetwornikiem będzie redan, który zrobiony jest z kątownika aluminiowego o boku 2 cm i dlatego zastanawiam się czy nie będzie to zakłócać odczytów sonaru poprzez zaburzenie przepływu wody

• 0

W Twoim konkretnym przypadku warto przeprowadzić eksperyment z próbnym umieszczeniem przetwornika z boku i jeśli nic nie zasłania to masz odpowiedź.

Sam ciekaw jestem. Kiedyś analizowałem jak "patrzy" sonda w opcji SI.Wiarygodnych specyfikacji z podaniem kątów praktycznie nie ma Wychodzi mi ze stożek jednak idzie (co oczywiste) na boki i co najważniejsze w po skosie w dół....

A wez idz na jakiś pomost. Ustaw przetwornik w wodzie i jakąś blachą przesłaniaj jeden bok imitując linie dna swojej łodzi... Będziesz widział od jakiego momentu pojawią się zonki na ekranie.

Edytowane przez kuko

• 0

Ja jestem właśnie po "wodnych" testach. I wygląda to mniej więcej tak jak na załączonym obrazku. Przetwornik Helixa ma boki usytuowane pod pewnym kątem i jeśli cokolwiek wejdzie w zakres 90 Stopni zaczyna zasłaniać obraz.

Testowaliśmy na pomoście w taki sposób a sam przetwornik był zamocowany "na sztywno"

https://zapodaj.net/51459b07b919d.jpg.html

• 0

A ja zamontowałem swój tak. Łódka z laminatu/ Ssawka wytrzymuje do 35 km/h. Tyle latam max .  Zestaw gotowy z firmy RAMMOUNT.

Polecam takie rozwiązanie. Bardzo mobilne,szybkie w demontażu i wytrzymuje szybkie  Przeloty.

post-54838-0-40913400-1535321788_thumb.jpg

post-54838-0-27411600-1535321796_thumb.jpg

post-54838-0-16719000-1535321804_thumb.jpg

• Like 2

• 0

A ja zamontowałem swój tak. Łódka z laminatu/ Ssawka wytrzymuje do 35 km/h. Tyle latam max .  Zestaw gotowy z firmy RAMMOUNT.

Polecam takie rozwiązanie. Bardzo mobilne,szybkie w demontażu i wytrzymuje szybkie  Przeloty.

A jak się sprawuje w niskich temperaturach - listopad/grudzień? Te gumowe przyssawki nie tracą właściwości (nie twardnieją)?

• 0

Odpowiem na to pytanie zimą. Prawdopodobieństwo że będzie gorzej trzymać jest, ale w tym momencie trzymają pieruńsko. Na zimę zamontuję na sztycy jak trzeba będzie. :)

Edytowane przez cabage

• 0

Witam. Co myślicie o takim rozwiązaniu dla Przetwornika Lowrance TotalScan od Elite TI ?

Mam i używam takiego samego. Tak jak kolega wspominał. Musi być płaska powierzchnia. Ale za to 40km/h można z nim latać. Widziałem za 160 kilka złotych do ogarnięcia z wysyłką. 

• 0

glebokosc pokazuje , tylko ze im szybciej tym wieksze odstepy miedzy pingami i przydatne jest tylko czy sie nie wyplyca/poglebia. ryby tez pokaze jakies tam kreseczki pionowe:) napewno tak zebrane dane nie nadaja sie do tworzenia map

Ale do szybszych przelotów wystarczy, gdzie przy zwykłej sztycy można zapomnieć (max co płynąłem to 15km/h i zgubiłem tyczkę). Osobiście śmigam z takim rozwiązaniem od początku sezonu i jeszcze nigdy nie zgubiłem przetwornika a byłem na wodzie kilkadziesiąt razy :P :) .

Mam co prawda dodatkową linkę zabezpieczającą ale jak to mówią w razie "W"