Maciejowaty Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Witam, Panowie , jak montujecie przetwornik echosondy na dwupłaszczowych łodziach z grubymi burtami ?Widziałem jakieś uchwyty na przyssawce ,ale boje się ,że zgubie przetwornik przy szybszym pływaniu pozdro.M. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2019 Ja mam wklejony P79 w kadłubie i GT30 na pawęży, nieco powyżej linii dna. Zwykły sonar działa właściwie zawsze, cv i dv do momentu wejścia w ślizg. I nic nie chlapie. Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 CreativCounter Opublikowano 30 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 Ja mam wklejony P79 w kadłubie i GT30 na pawęży, nieco powyżej linii dna. Zwykły sonar działa właściwie zawsze, cv i dv do momentu wejścia w ślizg. I nic nie chlapie. Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu TapatalkaRozumiem że zamontowane na stałe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 30 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 Tak Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 30 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 Paweł, zrób jakieś foto jak masz to w swojej aluminiowej wklejone.Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 CreativCounter Opublikowano 30 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 Dziś były testy i się nie zawiodłem. Nawet nie musiałem zmieniać miejsca przetwornika wszystko pięknie działa, do prędkości 38-41 km/h pokazuje głębokość. Co mnie zadowala w 100 procentach. Przy prędkości 55km/h delikatne rozbryzgi które w niczym nie przeszkadzają. Przetwornik jest podniesiony ok 1cm nad linię dna. Polecam taki montaż. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 31 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 I o tym pisałem wcześniej, co Marcinek nie chce przyswoic:) jeśli się dobrze ulokuje przetwornik ,to musi bujać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bony20 Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Witam, ktoś może stosował takie rozwiązanie?:https://allegro.pl/oferta/uchwyt-do-czujnika-echosondy-na-ponton-kolibri-7578935640https://import-ua.com/Uchwyt-do-czujnika-Echosondy-na-ponton-KOLIBRI-p179 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wedkarski365.pl Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2019 tu masz tylko jeden punkt podparcia, do tego ponton jest w miarę elastyczny, raczej nie do szybkiego pływania. Jak dodasz dodatkowe mocowanie i nie będzie to wielki przetwornika to będzie można szybko pływać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mario Opublikowano 8 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2019 Z cyklu, znalezione w sieci 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kostom63 Opublikowano 8 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2019 Hand made o bardzo wąskiej specjalizacji Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 10 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2019 A czemu nie urzyjecie magnesu do urrzymania transducer? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wedkarski365.pl Opublikowano 10 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2019 bo magnes nie trzyma się ani aluminium ani laminatu, a jak już trzeba coś (np stalową blachę) wkleić lub przykręcić to równie dobrze można inny typ uchwytu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 CreativCounter Opublikowano 10 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2019 bo magnes nie trzyma się ani aluminium ani laminatu, a jak już trzeba coś (np stalową blachę) wkleić lub przykręcić to równie dobrze można inny typ uchwytuNierdzewnej magnes tez nie da rady złapać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 10 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2019 (edytowane) Oczywiscie ze sie trzyma poprostu bierzez dwa silne magnesy jeden wewnatrz drugi z przymocowanym transducer na zewnatrz i dopuko nie przekrecisz ich z bardzo duzo sila zeby zaczely sie troche odpychac nie ma takiej sily ktora oderwie od ludki predzej transom odpadnie.Jezeli nie ma 3cm grubosci a 5mm aluminium lub 1cm fiberglass trzyma jak zle Edytowane 10 Maja 2019 przez sharkfishing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość Drac Opublikowano 11 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2019 Jest jeszcze sposób rosyjski, czyli odwrócić przetwornik pod dno pontonu, ale trzeba kieszonkę tam przykleić na niego i kawałek blaszki dołożyć od czoła ducera, by było co do tej kieszonki włożyć. Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu TapatalkaDobra kmina.Zawsze zastanawiałem się, dlaczego by nie odwrócić przetwornika tak, aby widzieć to co przed nami, a nie co bylo.Przy niskich prędkościach może obędzie się bez kieszonek i innych cudów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 12 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2019 Dobra kmina.Zawsze zastanawiałem się, dlaczego by nie odwrócić przetwornika tak, aby widzieć to co przed nami, a nie co bylo.Przy niskich prędkościach może obędzie się bez kieszonek i innych cudów?To nie tak prosto będzie.Odwrócenie przetwornika nie ma praktycznie wpływu na wskazania sonaru 2D, sens tego działania jest u Rosjan taki, że mając na dętce zamocowane kółka, nie ma za bardzo miejsca na długie przetworniki z sonarem bocznym. Oprócz tego tak zamocowany czujnik lepiej wskazuje dane podczas ślizgowych przemarszów, bo nie jest wentylowany.Jeżeli chcesz popatrzeć do przodu, to przetwornik musi być umieszczony pod kątem do dna. Ryby zobaczysz i owszem, ale pozostałe dane będą mało dokładne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kostom63 Opublikowano 12 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2019 Jeżeli chcesz popatrzeć do przodu, to przetwornik musi być umieszczony pod kątem do dna. Ryby zobaczysz i owszem, ale pozostałe dane będą mało dokładne.Ale zasięg sonaru do przodu, na standardowych naszych głębokościach będzie wtedy znikomy, a spadek jakości odczytu duży. Jedynym sposobem żeby zobaczyć dokładnie to co przed dziobem jest płynięcia rufą do przodu ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 14 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2019 Ani rufą ani dziobem, chyba że kupisz sobie przetwornik forward albo jakiegoś panoptixa. Sonar strzela pionowo w dół i kierunek montażu czy płynięcia nie ma znaczenia, poza tym że w SV trzeba zamienić strony. Te maks 50cm różnicy położenia elementu, to żadna różnica. Można trochę odchylić w górę i będzie trochę w przód, ale jakość odczytu zaczyna spadać, jak Maciek napisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 14 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2019 Ja mam transducer z tylu i czyta mi we wszystkie strony jak tylko chce kwestia sprzetu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bobby0404 Opublikowano 14 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2019 A mi silnik zasłania jedna stronę i nie mam na to sposobu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 14 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2019 Pantograf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 14 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2019 Albo przetwornik na sztycy i opuszczanie niżej/wyżej, ale to niewygodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cabage Opublikowano 14 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2019 Albo podwójna przyssawka RAM-MOUNT z najdłuższym ramieniem ( około 15 cm) - kwestia tylko z jakimi prędkościami będzie pływane ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 14 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2019 A mi silnik zasłania jedna stronę i nie mam na to sposobu.Nie wiem,czy kabel Y oraz drugi przetwornik zamocowany po drugiej stronie silnika nie załatwiłby tego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 14 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2019 Dwa przetworniki beda sie zaklucac w mniejszym lub wiekszym stopniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Maciejowaty
Witam,
Panowie , jak montujecie przetwornik echosondy na dwupłaszczowych łodziach z grubymi burtami ?
Widziałem jakieś uchwyty na przyssawce ,ale boje się ,że zgubie przetwornik przy szybszym pływaniu
pozdro.
M.
Top użytkownicy dla tego pytania
77
65
51
48
Popularne dni
2 Lis
33
31 Sty
27
15 Gru
25
21 Sie
24
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 77 odpowiedzi
Koza11 65 odpowiedzi
count_martin3z 51 odpowiedzi
Dano-G 48 odpowiedzi
Popularne dni
2 Lis 2017
33 odpowiedzi
31 Sty 2018
27 odpowiedzi
15 Gru 2017
25 odpowiedzi
21 Sie 2017
24 odpowiedzi
Popularne posty
Dano-G
Ja mam takie coś, zamocowane zazwyczaj tak: jest pomiędzy linią wody, a dnem łodzi - czyli w tych (w moim przypadku 35 cm) zanurzenia. Z kwasówki, nie rdzewieje, nie utlenia się, nie spowalnia łodzi i
sharkfishing
A przyszlo ci do glowy ze jak prawie 30 lat wstecz duza ilosc slow jak pawez przetwornik do echa i wiele innych nie tylko z wedkarstwa poprostu nie znalem lub ich poprostu nie bylo hmmm chyba na to ni
majster222
Część. Przedstawiam swój uchwyt do przetwornika. Z racji tego że musiałem schować go pod łódkę bo zasłaniał go silnik i w jakiś sposób zabezpieczyć przed tym żeby czasem nie uderzył w jakąś podwodna
Opublikowane grafiki
1302 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi