Skocz do zawartości
  • 0

Uchwyt / mocowanie przetwornika echosondy

Maciejowaty

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witajcie koledzy, jako że bardzo doceniam Wasze pomysły i wykonanie prac majsterkowych, zwracam się z prośbą o pomoc. Czy macie jakiś patent aby zamontować przetwornik do echosondy tak any nie wiercić dziur w łodzi? Chodzi mi o echosonde Rymarine Element, i nigdzie nie ma sztyc do tego przetwornika a oglądając na Youtube widzę że ludzie to wkręcają. Ja szukam innego wyjscia, może przyssawka lub cos takiego? Załączam zdjęcie poglądowe przetwornika.

Każda pomocna rada mile widziana. Pozdrawiam Karol

1bda4a8655c2bc9fmed.jpg

Polecam uchwyt RAM z trzema przyssawkami

8ca5c1d26baeb771edecb9dce544d7cf.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Film z Czorta - tam też stacjonuję obecnie swoją łodzią - mógł dotyczyć uchwytu sprzed modernizacji. Takimi dysponują właściciele Czorta Konrad i Krzysztof. 

Te pierwsze uchwyty były z aluminium - to raczej nie przyczyna "telepania" oraz miały dwa punkty obrotu przetwornika ( składały się z trzech części ) - załączam zdjęcie łodzi z Czorta - widać ten szczegół.

Obecnie firma oferuje pancerne sztyce z nierdzewki oraz mocowanie o jednym kierunku obrotu.

Po porządnym przykręceniu do relingu oraz "przytuleniu"- dociśnięciu sztycy do burty NIC NIE TELEPIE . 

Podkreślam - pływam z zanurzonym przetwornikiem góra do 10k/h

Pływam z ducerem od MEGA SI + G3N .

Błogosławieni ci, którzy nie widzieli, a uwierzyli (J20, 29)

Rozumiem, że obserwujesz sztycę w wodzie, a nie na relingu.? Jeżeli tak jest, to wypada się tylko cieszyć.

• Like 1

• 0

Miałem zamontowany przetwornik na opaskach na silniku w Haswing Osapian 55 lbs z maxi nie było żadnych problemów z zakłóceniami - bardzo fajne się sprawdzało to rozwiązanie. Obecnie używam systemu borika i jest ok. Jak pływam po Warcie w trollu to montuje czujnik z przodu i dzięki temu mam czas by zareagować i nie zniszczyć śruby lub spodziny. Dodatkowo ma odczyt to co jest, a nie było.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

zdjęcia z montażu przetwornika na elektryku - używany parę lat temu

post-64358-0-75164400-1567287157_thumb.jpg

• 0

Te ramię to chyba przerost formy nad treścią...

Jednych stać na przyklejenie plastiku na kropelkę innych na zakup uchwytów RAM. Skoro ktoś produkuje od lat takie urządzenia i sprzedaje to raczej nie dla przerostu formy nad treścią. Radzę wypróbować a potem oceniać.

• 0

Może ktoś wstawić zdjęcia z przetwornikiem umocowanym na pawęży podwójnej przystawce bez ramienia.

Ramię jest integralną częścią uchwytu z przyssawkami. Obejrzyj filmik żeby zrozumieć konstrukcję i zasadę działania.

https://youtu.be/JVygDx5rVZg

• 0

Ramię jest integralną częścią uchwytu z przyssawkami. Obejrzyj filmik żeby zrozumieć konstrukcję i zasadę działania.

https://youtu.be/JVygDx5rVZg

Jesteś w błędzie. Wiele osób ma przetwornik na podwójnej przyssawce bez ramienia. A najważniejsze że to działa.

• 0

Uchwyt z przyssawkami wydaje się być dobrym rozwiązaniem. Jest łatwy w montażu i demontażu.  Zwłaszcza jak jest miejsce na rufie dla jego zamocowania.

Nie można jednak dyskredytować rozwiązań z "przyklejonym" kawałkiem plastiku, bo to rozwiązanie stosuje bardzo wielu wędkarzy, którzy nie tyle skąpią kasy na przyssawki, co szanują swoje łodzie i nie są skłonni do wiercenia otworów w poszyciu kadłuba.

Ale czasem po prostu miejsca na rufie brakuje, jest tam zamontowane zbyt dużo akcesoriów ( w tym jakiś dodatkowy przetwornik), silniki itp.

Wtedy trzeba stosować rozwiązania mniej uniwersalne i przenosić dodatkowe przetworniki na burty łodzi - niestety nie mam zdjęcia z przetwornikiem na burcie zamontowanym na wcześniej prezentowanym uchwycie.

post-54593-0-45281300-1567330857_thumb.jpg

• 0

Właśnie szukam rozwiązania dla siebie. Optuje między podwójną przyssawką Ram albo za doklejeniem kawałka plastiku i do tego przymocować uchwyt do przetwornika. Ponieważ mam już uchwyt(sprzedawca kiton z allegro) który miałem zamontowany na pawęży pontonu skłaniam się ku temu rozwiązaniu w pierwszej kolejności. Zastanawiam się z czego zrobić ten "kawałek plastiku" który ma być doklejony do pawęży. Macie jakiś pomysł?, może jakiś link.