Maciejowaty Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Witam, Panowie , jak montujecie przetwornik echosondy na dwupłaszczowych łodziach z grubymi burtami ?Widziałem jakieś uchwyty na przyssawce ,ale boje się ,że zgubie przetwornik przy szybszym pływaniu pozdro.M. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marek28062 Opublikowano 1 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2020 Cześć ma ktoś może zdjęcie jak zamontował gt-52 na pontonie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Grzesiak cast Opublikowano 7 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2020 No wlasnie cale moje plywanie to bym uchwyt do pawezy. W zwyklym pontonie nie ma problemu. Odbilo mi plus okazja i zmienilem na honde t32 z ta dupna podloga airmata co wystaje za pawez. Nie mam pojecia jak zamocowac przetwornik... Niby nie duzy bo gt52 ale ta podloga mi zabrals prawie całą pawez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 janosik_84 Opublikowano 13 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2020 Cześć ma ktoś może zdjęcie jak zamontował gt-52 na pontonie?są różne sporoby:https://anmur.eu/Ramie-montazowe-przetwornika-echosondy-90-Ft500-p48550 tu akurat Belly Boat, ale może podsunie jakiś pomysł na mocowanie https://www.railblaza.com/optimierung-von-einem-savage-gear-bellyboat-mit-railblaza-halterungen-und-zubehoer/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nixon69 Opublikowano 29 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 Ja po zakupie garmin livescope zamontowałem na sztycę na burcie łodzi. Popływałem sezon i uznałem ze to nie to. Na ten sezon i chyba docelowo montuję tak jak w załączonym linku: https://www.cornfieldcrappiegear.com/product-page/panoptix-trolling-motor-mount Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nixon69 Opublikowano 29 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 29 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 Hmmm, stoisz na kotwicy, silnik non stop się obraca korygując położenie łodzi, jak będziesz panował nad kierunkiem patrzenia wiązki Livescope? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 29 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 (edytowane) Może w USA, gdzie używają powerpole/talon do kotwiczenia na łodzi- taka opcja ma sens. Łódź jest definitywnie unieruchomiona, dziobówka niepotrzebna jako kotwica gps=może wtedy robić za obrotnice dla lvs. Bez odrębnej mechaniki/elektroniki się nie da się zbyt komfortowo używać livescope w sytuacji kotwiczenia na dziobowcu. Piotrze, ty już masz lornetkę? Edytowane 29 Stycznia 2020 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nixon69 Opublikowano 29 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 Hmmm, stoisz na kotwicy, silnik non stop się obraca korygując położenie łodzi, jak będziesz panował nad kierunkiem patrzenia wiązki Livescope?Czy masz na sztycy, czy tak jak pokazałem wyżej przy ruchu łodzi, potrzebna jest korekta. W pierwszym przypadku robisz to ręcznie, w drugiej opcji pedałem do sterowania silnikiem. Dla mnie wygodniejsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Grzesiek88 Opublikowano 29 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 @nixon69 jeżeli w ten sposób montujesz liveskop to według mnie tak jakbyś go wogóle nie miał. Widzisz wszystko i nic zarazem silnik na kotwicy ciagle obraca przetwornikiem. Przy vertikalnym łowieniu w dryfie nawet lekkim również nie przydatna rzecz bo ciagle przynęta ucieka z pola widzenia.Moim zdaniem przy livescop musimy mieć szanse szybkiej regulacji w wszystkich płaszczyznach, i w tedy możesz wykorzystać w 100% potencjał Panoptixa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 29 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 Piotrze, ty już masz lornetkę? Prawie mam, ale jeszcze nie w rękach. Cały czas kombinuję nad praktycznym montażem na Skylli 440. Czy lewa czy prawa burta obok przetwornika HB, jakiś system szybkiego podnoszenia, obracania.Do maja dużo czasu, może się wyrobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 29 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 Ja zaczynam coraz bardziej myśleś o lvs, problem taki sam - jak efektywnie tym manewrować na dętce podatnej na wiatr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 29 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 (edytowane) Tu jest cały pies pogrzebany. Wąska wiązka lvs32 z której ucieka przynęta i shitlive lowrance który ma szeroką i nic nie widać. Mocowanie silnika pawezowego+ kawałek rurki i tylko korekta ręczna, bądź z pedala.noznego i obrotnica od jakiegoś dziobowca... sam dziobowiec to lipa do montażu xdcr live. Ja u siebie zrobiłem z mocowania od elektryka..szybka.mozliwosc uniesienia do góry, z wad brak możliwości obrotu wzdłuż lodzi. I najlepiej kotwiczyc na 2 kotwicę aby Łódź stała w miejscu... Edytowane 29 Stycznia 2020 przez siarq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nixon69 Opublikowano 29 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 @nixon69 jeżeli w ten sposób montujesz liveskop to według mnie tak jakbyś go wogóle nie miał. Widzisz wszystko i nic zarazem silnik na kotwicy ciagle obraca przetwornikiem. Przy vertikalnym łowieniu w dryfie nawet lekkim również nie przydatna rzecz bo ciagle przynęta ucieka z pola widzenia.Moim zdaniem przy livescop musimy mieć szanse szybkiej regulacji w wszystkich płaszczyznach, i w tedy możesz wykorzystać w 100% potencjał PanoptixaOczywiście masz rację. Ale powtórzę, co za róznica obracać sztycą czy obrać bez uzycia rąk (pedał pod nogą) silnikiem?! Mam w tej chwili na sztycy... podwójna czynność.. opuszczanie sztycy plus opuszczanie silnika dziobowego. Płynąc na elektryku czy też w dryfie reguluję tymże pedałem. Irytowało mnie że dwie czynności muszę robić naraz..i regulacja sztycą i regulacja silnikiem. A tak ręce wolne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Grzesiek88 Opublikowano 29 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 (edytowane) . Edytowane 29 Stycznia 2020 przez Grzesiek88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Grzesiek88 Opublikowano 29 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 (edytowane) Tak tylko mi chodzi o to ,że masz zawężone pole tylko do obrotu o 360 stopni. A przy vertikalnym łowieniu przynęta schodzi poza pole widzenia i trzeba lekko odchylić przetwornik. Super zdaje egzamin uchwyt ram. Ja zrobiłem coś na kształt uchwytu do przetwornika od skylli montowany na reling trochę zmodyfikowany i dostosowany do liveskop. Mogę go łatwo i szybko w każdej płaszczyźnie odchylić.Jest to ważne przy aktywnaym łowieniu na verta gdy idziemy w dryfie, lub gdy łowi się w uciągu.Twój sposób jest tez dobry ,ale moim zdaniem przy tym sposobie montażu wyciągasz z tylko ok 30-40% możliwościMusisz mieć możliwość obrotu wzdłuż i prostopadle do Łodzi tak i jak o 360stopni. Edytowane 29 Stycznia 2020 przez Grzesiek88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 29 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 Dodaj zdiecie bo nieczuje tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Grzesiek88 Opublikowano 29 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 Dodam jak będę przy Łodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 1 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2020 Cały czas mnie męczy sposób montażu i sterownia przetwornikiem LVS32.Znalazłem takie cosik co można by zaadoptować do zdalnego sterowania obrotem. https://www.technosat.pl/index.php?p23,obrotnica-rotor-rau A może ktoś, wie, orientuje się w jakiej dziedzinie technicznej stosowane są obrotnice, w miarę małe i lekkie, coś podobnego jak wyżej.Może u chińczyka jest, ale jakoś nie mogę trafić, albo coś źle wpisuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 1 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2020 (edytowane) nawet jesli zrobisz to na takiej obrotnicy jak powyzej , to najprawdopodobniej bedzie musialo to byc na stale , dwa bedzie problem w momencie plywania - trzeba to uchylic/podniesc. najlepiej bylo by kupic caly mechanizm sterowania obrotem+ rura i sytem montazowy od silnika dziobego bez pednika. masz w ten czas wszytsko 360stopni+ podnoszenie/uchylenie np. cos takiego badz znalezc jakas uzywkehttps://allegro.pl/oferta/cayman-55b-sterowany-pilotem-silnik-elektryczny-8384096562?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_w%C4%99dkarstwo_sport_fishing&ev_adgr=W%C4%99dkarstwo&gclid=EAIaIQobChMI5ZeQouew5wIVweAYCh0GRwdGEAYYASABEgKkHvD_BwE Edytowane 1 Lutego 2020 przez siarq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 1 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2020 (edytowane) Cały czas mnie męczy sposób montażu i sterownia przetwornikiem LVS32.Znalazłem takie cosik co można by zaadoptować do zdalnego sterowania obrotem. https://www.technosat.pl/index.php?p23,obrotnica-rotor-rau A może ktoś, wie, orientuje się w jakiej dziedzinie technicznej stosowane są obrotnice, w miarę małe i lekkie, coś podobnego jak wyżej.Może u chińczyka jest, ale jakoś nie mogę trafić, albo coś źle wpisuję Piotr- do napędu tego typu zabawek nada się silnik krokowy z przekładnią albo serwo. Sterowanie można bez problemów ogarnąć przez mikrokontroler Arduino. Zadziała napewo, ale trzeba pamiętać o funkcji stop przyciskiem, by radosne obroty nie powyrywały kabli. Natomiast rozwiązanie użycia silnika dziobowego w tym charakterze jest mocno niebanalne, choć osobiście wybrałbym model sterowany nogą- ręce zazwyczaj są zajęte na wodzie w czasie łowienia. Patrząc na koszty takiego układu samodzielnego, to można by się zamknąć w kwocie tysiaka na gotowych komponentach ze sklepów drukarek 3D/CNCDo tego dochodzi własna dłubanina+ trzeba ogarnąć soft, by realizował zadania. Gotowych rozwiązań w bibliotekach Arduino raczej nieznajdziesz. Edyta:linkowana przez ciebie obrotnica jest za wolna, bo pełne 360 w ciągu minuty to na wodzie wieczność. Wiem co mówię, moja pokręcajka też ma taki powolny tryb- nie używam. Edytowane 1 Lutego 2020 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 1 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2020 (edytowane) "Chopy", zbudować się wszystko da, tylko poświęcony czas ma się nijak do dudków które można zarobić w tym czasie by mieć gotowy produkt.Jak tam zawsze podchodzę do tematu tak, jeśli ja na coś wpadłem, to na bank ktoś musiał być przede mną i rozwiązał ten problem - tylko trzeba go znaleźć - wielokrotnie to się sprawdziło. Maciek, Arduino - zabawki - nie na wodę wg mnie - jak pomyślę to widzę milion problemów do rozwiązania - ale jak ogarniesz jadę chylić czoło i z 5 pięcioma litrami "magii" Adam - żeby to ustrojstwo było lżejsze o 2/3 to można by było zaadoptować. Edytowane 1 Lutego 2020 przez Pietruk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 1 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2020 (edytowane) Piotrze, ale ja używam, nie mam problemów. Zalanie całego sterownika epoksydem dla elektroników uwalnia od stresów związanych z zawilgoceniem. Ja nawet tego nie zrobiłem u siebie, ale w końcu zrobię. Znane mi rozwiązania systemu obrotu w wariancie homemade bazują właśnie na arduino+ serwo lub silnik krokowy. Jeżeli doczłapię się do LVS32- oczywiście będę modził wariant mechaniczny sztangi. Jest jeszcze inny pomysł na to, ale droższy, za to logicznie spinający w całość działanie mojego systemu 360+ LVS, ale to zupełna fantastyka finansowa. Edytowane 1 Lutego 2020 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 1 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2020 Jak coś wymyślisz to daj znać ja póki co zostaje przy swoim wynalazku ręcznym. A może to sprzedam i się problem sam rozwiaze przy łodzi raczej trzeba ominąć aby całe ustrojstwo było na stale ,same przetworniki w systemu jakimś szybko demontowalne np. Ramount, borika itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 1 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2020 Piotrze, ale ja używam, nie mam problemów. Zalanie całego sterownika epoksydem dla elektroników uwalnia od stresów związanych z zawilgoceniem. Ja nawet tego nie zrobiłem u siebie, ale w końcu zrobię. Znane mi rozwiązania systemu obrotu w wariancie homemade bazują właśnie na arduino+ serwo lub silnik krokowy. Jeżeli doczłapię się do LVS32- oczywiście będę modził wariant mechaniczny sztangi. Jest jeszcze inny pomysł na to, ale droższy, za to logicznie spinający w całość działanie mojego systemu 360+ LVS, ale to zupełna fantastyka finansowa. Przy obecnym postępie na bank będzie za jakiś czas Mega 360 z LVS32 w jednym. A do czego Arduino na wodzie używasz, chwal się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 1 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2020 Jak coś wymyślisz to daj znać ja póki co zostaje przy swoim wynalazku ręcznym. A może to sprzedam i się problem sam rozwiaze przy łodzi raczej trzeba ominąć aby całe ustrojstwo było na stale ,same przetworniki w systemu jakimś szybko demontowalne np. Ramount, borika itp Pewnie i ja zostanę przy ręcznym. W głowie jest kilka pomysłów montażu.Ale..Na lewej burcie za daleko aby sięgnąć z fotela i kręcić.Natomiast na prawej jest pod ręką, ale do vertical się nie nadaje bo na ogół wędkę ma zawsze na lewej burcie. I tak dumam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Maciejowaty
Witam,
Panowie , jak montujecie przetwornik echosondy na dwupłaszczowych łodziach z grubymi burtami ?
Widziałem jakieś uchwyty na przyssawce ,ale boje się ,że zgubie przetwornik przy szybszym pływaniu
pozdro.
M.
Top użytkownicy dla tego pytania
77
65
51
48
Popularne dni
2 Lis
33
31 Sty
27
15 Gru
25
21 Sie
24
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 77 odpowiedzi
Koza11 65 odpowiedzi
count_martin3z 51 odpowiedzi
Dano-G 48 odpowiedzi
Popularne dni
2 Lis 2017
33 odpowiedzi
31 Sty 2018
27 odpowiedzi
15 Gru 2017
25 odpowiedzi
21 Sie 2017
24 odpowiedzi
Popularne posty
Dano-G
Ja mam takie coś, zamocowane zazwyczaj tak: jest pomiędzy linią wody, a dnem łodzi - czyli w tych (w moim przypadku 35 cm) zanurzenia. Z kwasówki, nie rdzewieje, nie utlenia się, nie spowalnia łodzi i
sharkfishing
A przyszlo ci do glowy ze jak prawie 30 lat wstecz duza ilosc slow jak pawez przetwornik do echa i wiele innych nie tylko z wedkarstwa poprostu nie znalem lub ich poprostu nie bylo hmmm chyba na to ni
majster222
Część. Przedstawiam swój uchwyt do przetwornika. Z racji tego że musiałem schować go pod łódkę bo zasłaniał go silnik i w jakiś sposób zabezpieczyć przed tym żeby czasem nie uderzył w jakąś podwodna
Opublikowane grafiki
1302 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi