Skocz do zawartości
  • 0

Uchwyt / mocowanie przetwornika echosondy

Maciejowaty

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Czytałem taką plotkę na bbc boards, powiela ją Easton, ale on mało kiedy mówi prawdę- w przerwach reklamowych swoich map...

Gregmegabass przesłał mi niedawno taki wariant  konceptu na mechanikę do LVS:

Nie wiem za co takie pieniądze sobie życzą.....

https://www.cornfieldcrappiegear.com/product-page/electric-live-operation-elo

A moje Arduino steruje obrotnicą do sonaru bocznego. 

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Światełko w tunelu 

Klik

Są różne prędkości i napięcia. Ten wyżej mi przypasił u mnie 24V

Kwestia patentu do sterowania, jakiś pedał nożny np. od Minn Koty przerobić. Tak na szybko pomyślane.

EDIT

Albo joystick KLIK plus dwie krańcówki i hulać powinno  :D

Edytowane przez Pietruk

• 0

Czarodzieja nie znam, o wróżbicie- słyszałem...

Zrobiłbym dokładnie tak samo- fakt że klamot jest, ale wystarczy wcelować sie w kierunek/obiekt i nacisnąć lock on course i dzieje się to co najważniejsze- obraz jest ten sam niezależnie od położenia łodzi a o to chodzi w tej sprawie. Sandacz, szczupak  nie jest specjalnie mobilny w chłodnej wodzie, jeśli zdrowie i czas pozwolą- sprawdzę jak to wygląda latem i w nocy. 

Tak, Piotr- tylko kontroler do tego jakiś dorobić i bez problemów ogarnie, choć ja szukałbym 12v, bo takie zasilanie mam u siebie .Nie wierzę, że amerykańskie rozwiązanie jest inne. Te wygląda naprawdę dobrze - kompaktowe, tanie, potrzebne będzie sprzęgło kłowe od 3D, jakieś łożyska ślizgowe i finał. 

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Im większy przetwornik tym większy problem na tym 1pkt boriku, tak samo- im szybciej pływasz, tym większy opór na sztandze. Na sonarze bocznym to widać. 

Ja kombinowałem z montażami na burcie- ale przez kilkupunktowy montaż, przetwrornik nie na rurce a na dwóch płaskownikach oszlifowanych krawędziowo- było ok. Niestety, sporo z tym zabawy. 

• 0

u mnie obecnie wygląda to tak.... zostawić czy cos zmieniać?

Siedzisz na pokładzie, każdy próba obrotu to zejście z siedziska i schylenie się do korekty. 

Sprawdzałeś czy to najbardziej ergonomiczne miejsce zamocowania. 

Mnie osobiści by szlag trafił jak bym miał za każdym razem schylać się aby sobie pokręcić.

Adam dobrze prawi z zsynchronizowaniem kierunku przetwornika i rączki.

Ogólnie patent fajny.

Wrzuć linki do tych zacisków.

Edytowane przez Pietruk

• 0

Kontrola kierunku przetwornika to podstawa. w 20 stopniach wiązki lvs32 nie ma szału, trzeba to dość dokładnie wcelować. 

Jakoś mi mignął w głowie taki pomysł, by obrotnicę-  zrobić na bazie silniczka od talerza mikrofali. Są różne prędkości, ale co najważniejsze tam jest funkcja zmiany kierunku obrotu po mechanicznym przytrzymaniu. Czyli jakby włączyć skanowanie i zrobić mu ogranicznik na obudowie osi, to będzie się kręcił w zakresie 360, powrót,  i tak dalej aż do zatrzymania przyciskiem - na żądanie użytkownika. 

Takie silniczki to groszowa sprawa. 

Ale nie wyda- to silniki na prąd zmienny, za dobrze by było...

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Siedzisz na pokładzie, każdy próba obrotu to zejście z siedziska i schylenie się do korekty. 

Sprawdzałeś czy to najbardziej ergonomiczne miejsce zamocowania. 

Mnie osobiści by szlag trafił jak bym miał za każdym razem schylać się aby sobie pokręcić.

Adam dobrze prawi z zsynchronizowaniem kierunku przetwornika i rączki.

Ogólnie patent fajny.

Wrzuć linki do tych zacisków.

Właśnie o to mi idzie. Wykonywanie wielu czynności gdy zaoferowany jesteś tym co cię kręci... czyli łowieniem. Stąd moje rozkminy żeby zamontować przetwornik na silniku dziobowym, jak na załączonej fotce .

post-52208-0-63478500-1580889792_thumb.jpeg

Link do łączników:

https://www.elesa-ganter.pl/pl/pol/produkty/%C5%82%C4%85czniki-rurowe--22

Edytowane przez nixon69