Maciejowaty Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Witam, Panowie , jak montujecie przetwornik echosondy na dwupłaszczowych łodziach z grubymi burtami ?Widziałem jakieś uchwyty na przyssawce ,ale boje się ,że zgubie przetwornik przy szybszym pływaniu pozdro.M. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sero1975 Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 Adaś wiem ale chciałem mieć lepsze dojście i większy porządek w kablach żeby przetwornik i echo były po jednej stronie . Oczywiście jeżeli twoja wersja jest lepsza to przy niej zostanę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sero1975 Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 Dokladnie jak kolega powiedzial z drugiej stronyWidzę ,że twój sposób montażu jest podobny jak u kolegi @siaq . Chyba zostałem pokonany i tak zamontuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Patron Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 panowie balon lub kolumna silnika nie zaslania przy opcji skanu bocznego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 Nie down i sides view robi jak nalezy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Patron Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 wielkie dzieki za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 (edytowane) To nie takie proste jak Bruno pisze. Lowrance, Raymarine mają dość długie przetworniki- zdarza się zaciemnienie jednej ze stron SI przez stopę silnika. Można temu zaradzić montując pantograf- silnik jest wtedy odsuniety od rufy, jest miejsce na przetworniki i problemu nie ma. Niektórzy radzą sobie montując zdublowane przetworniki+Y kabel, którym się je wpina razem do echa tak,by każdy z nich pokazywał tylko jedną stronę- wtedy nie ma problemu z silnikiem. Balon też zaciemnia-musisz opuścić przetwornik poniżej jego dętki, można też schować przetwornik pod łódkę i w echu softowo odwrócić obraz. Żadne mocowania burtowe przy spalinie na przemarszach nie wchodzą raczej w grę- pokrzywisz rury oporem wody. Edytowane 4 Marca 2020 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 Maciej pewnie masz racje ja bynajmniej widze wszystko co mi potrzeba i zyjac3w nieswiadomosci. Masz moze jakies screen shot kiedy obraz jest zasloniety przez balon czy silnik poniewaz mam tez hdsa na lodce i nie bardzo widze roznice pomiedzy otczytami ale jak wspomnialem specem od echo nie jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 (edytowane) Pierwszy z brzegu przykład z forum HBhttp://forums.sideimagingsoft.com/index.php?topic=7290.0Zaciemnienie obrazu jest właśnie pochodną usadowienia ducera w na równi ze stopą silnika. Nie chce mi się grzebać w swoich screenach, ale uwierz mi, nawet elektryk zasłania- bo jak mogę tylko na elektryku pływać....czasami ratuję się unosząc go nieco na ograniczniku głębokości, chlapie nie tak jak trzeba, ale poprawa obrazu jest. A u siebie możesz sprawdzić jak jest- unosząc spalinę i parząc równocześnie w echo. jeżeli poprawi się zasięg widzenia na bocznym- to znaczy że silnik przesłania. Jeżeli nie- jest ok i nie ma co szukać. Edytowane 4 Marca 2020 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 Az sprawdze wydaje mi sie ze sprawdzalem kiedys podnoszac silnik calkowicie nad wode i nie bylo roznicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 count_martin3z Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 Jest różnica. Też przetestowałem, a pantografu na pontonie do 20 KM silnika chyba nie chce mi się montować. Przeboleje, bo to tylko przy większych prędkościach u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 Jest różnica. Też przetestowałem, a pantografu na pontonie do 20 KM silnika chyba nie chce mi się montować. Przeboleje, bo to tylko przy większych prędkościach u mnie.Ja robię pantograf do elektryka, by pomieścić pomiędzy nim a pawężą ponotnu ss3D dla zebrania danych mozajkowych- zależy mi na wykorzystaniu zasięgu. Pływałem na montażu bocznym,ale on nie jest zbyt stabilny i niekiedy detale rozmazuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 count_martin3z Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 (edytowane) Jak pod elektryk to rozumiem, ale ja pisałem, że pod spalinę raczej średnio 50 kg wieszać. W każdym razie zakłóca i to jest fakt niezaprzeczalny :-) Edytowane 4 Marca 2020 przez count_martin3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 Co to jest pantanograf extension czy jack plate Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wedkarski365.pl Opublikowano 5 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 Co to jest pantanograf extension czy jack platehttps://zefir.sklep.pl/pantografy/1163-pantograf-do-silnika-do-10km.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 5 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 Jack plate dzieki ten skladany co dales link odradzam jezeli jest chinski odradzam kupa zlomu nic wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 5 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 Zobacz jeszcze outboard bracket. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 5 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 (edytowane) Czemu złom powiadasz?? Mam podobny chiński, który dzielnie służył i kupa zlomu nie jest. A wręcz przeciwnie... daj możliwość regulacji gora/dol, odsuwa silnik od pawezy. Mi się sprawdzał na dętce z silnikiem 6kW Edytowane 5 Marca 2020 przez siarq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 5 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 Ja kupilem do 15hp heavy duty na trolling i sie rozpadl po sezonie chinczyk chinczykowi nie rowny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 Wracając do montażu Panotix LVS32 na kolumnie silnika, w tym filmie gość tłumaczy co i jak, oraz za i przeciw.Przy okazji fajne porównanie do HB 360 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 (edytowane) To z USAhttps://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=dp1ShYRC7V0&feature=emb_logo s...it , znowu bez miniatury...: ( Edytowane 10 Marca 2020 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 Super pomysł i wykonanie. Brawo! Uwagi: Brakuje mi informacji w jakiej pozycji jest aktualnie przetwornik oraz w jakim kierunku patrzy, bez wychylania się za burtę i sprawdzania położenia.O ile pozycję wykryje czujnik (przód lub dół, perspektywa u mnie nie działa automatycznie ) o tyle kierunek patrzenia nie bardzo.Ciekawe czy gość sam od zera zrobił, czy "cosik" zaadoptował. No i jak z wodoszczelnością takiego mechanizmu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 (edytowane) Jak to wkleiłeś z miniaturą? Mnie się udaje 50/50 .....Ale to są linki rowerowe - nie wiem jak z działaniem na mokro będzie. Do tego druk 3D i jazda. Edytowane 10 Marca 2020 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 Na YouTube klik w "Udostępnij", skopiować link, na jerku tylko Ctrl+V. Linki? Ja pierniczę, myślałem że to przewody zasilające i sterujące, za mało uważnie oglądałem. To teoretycznie na linkach może być na łodzi widoczne gdzie patrzy po uprzednim zsynchronizowaniu jakiegoś mechanizmu z kierunkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 (edytowane) Elektryczne rozwiązanie tego systemu też się robi- ale na wschód od nas.... Ja myślałem o wałku kardana w tym celu, też wydruk 3d+aluminiumProblemem linek rowerowych jest pancerz, który niekoniecznie jest nierdzewny, cóż z tego , że linka będzie ocynk, nierdzewka- skoro pancerz szlag trafi. Edytowane 10 Marca 2020 przez Maciej_K 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 Sam mechanizm i sterowanie jakim joistick'iem szło by ogarnąć. Czasochłonne by to było.Problem widzę tylko w szczelności układu, jeszcze mój rozumek tego nie potrafi sobie wyobrazić. Za to mój mechanizm wyłącznie obrotowy przybierać zaczyna realne kształty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Maciejowaty
Witam,
Panowie , jak montujecie przetwornik echosondy na dwupłaszczowych łodziach z grubymi burtami ?
Widziałem jakieś uchwyty na przyssawce ,ale boje się ,że zgubie przetwornik przy szybszym pływaniu
pozdro.
M.
Top użytkownicy dla tego pytania
77
65
51
48
Popularne dni
2 Lis
33
31 Sty
27
15 Gru
25
21 Sie
24
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 77 odpowiedzi
Koza11 65 odpowiedzi
count_martin3z 51 odpowiedzi
Dano-G 48 odpowiedzi
Popularne dni
2 Lis 2017
33 odpowiedzi
31 Sty 2018
27 odpowiedzi
15 Gru 2017
25 odpowiedzi
21 Sie 2017
24 odpowiedzi
Popularne posty
Dano-G
Ja mam takie coś, zamocowane zazwyczaj tak: jest pomiędzy linią wody, a dnem łodzi - czyli w tych (w moim przypadku 35 cm) zanurzenia. Z kwasówki, nie rdzewieje, nie utlenia się, nie spowalnia łodzi i
sharkfishing
A przyszlo ci do glowy ze jak prawie 30 lat wstecz duza ilosc slow jak pawez przetwornik do echa i wiele innych nie tylko z wedkarstwa poprostu nie znalem lub ich poprostu nie bylo hmmm chyba na to ni
majster222
Część. Przedstawiam swój uchwyt do przetwornika. Z racji tego że musiałem schować go pod łódkę bo zasłaniał go silnik i w jakiś sposób zabezpieczyć przed tym żeby czasem nie uderzył w jakąś podwodna
Opublikowane grafiki
1302 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi