Skocz do zawartości
  • 0

Uchwyt / mocowanie przetwornika echosondy

Maciejowaty

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

To nie takie proste jak Bruno pisze. Lowrance, Raymarine mają dość długie przetworniki- zdarza się zaciemnienie jednej ze stron SI przez stopę silnika. 

Można temu zaradzić montując pantograf- silnik jest wtedy odsuniety od rufy, jest miejsce na przetworniki i problemu nie ma. 

Niektórzy radzą sobie montując zdublowane przetworniki+Y kabel, którym się je wpina razem do echa tak,by każdy z nich pokazywał tylko jedną stronę- wtedy nie ma problemu z silnikiem. 

Balon też zaciemnia-musisz opuścić przetwornik poniżej jego dętki, można też  schować przetwornik pod łódkę i w echu softowo odwrócić obraz. 

Żadne mocowania burtowe przy spalinie na przemarszach nie wchodzą raczej w grę- pokrzywisz rury oporem wody. 

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Maciej pewnie masz racje ja bynajmniej widze wszystko co mi potrzeba i zyjac3w nieswiadomosci. Masz moze jakies screen shot kiedy obraz jest zasloniety przez balon czy silnik poniewaz mam tez hdsa na lodce i nie bardzo widze roznice pomiedzy otczytami ale jak wspomnialem specem od echo nie jestem

• 0

Pierwszy z brzegu przykład z forum HB

http://forums.sideimagingsoft.com/index.php?topic=7290.0

Zaciemnienie obrazu jest właśnie pochodną usadowienia ducera w na równi ze stopą silnika. 

Nie chce mi się grzebać w swoich screenach, ale uwierz mi, nawet elektryk zasłania- bo jak mogę tylko na elektryku pływać....czasami ratuję się unosząc go nieco na ograniczniku głębokości, chlapie nie tak jak trzeba, ale poprawa obrazu jest. 

A u siebie możesz sprawdzić jak jest- unosząc spalinę i parząc równocześnie w echo. jeżeli poprawi się zasięg widzenia na bocznym- to znaczy że silnik przesłania. Jeżeli nie- jest ok i nie ma co szukać. 

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Jest różnica. Też przetestowałem, a pantografu na pontonie do 20 KM silnika chyba nie chce mi się montować. Przeboleje, bo to tylko przy większych prędkościach u mnie.

Ja robię pantograf do elektryka, by pomieścić pomiędzy nim a pawężą ponotnu  ss3D dla zebrania danych mozajkowych- zależy mi na wykorzystaniu zasięgu. Pływałem na montażu bocznym,ale on nie jest zbyt stabilny i niekiedy detale rozmazuje. 

• 0

Super pomysł i wykonanie. Brawo!

Uwagi: Brakuje mi  informacji w jakiej pozycji jest aktualnie przetwornik oraz w jakim kierunku patrzy, bez wychylania się za burtę i sprawdzania położenia.

O ile pozycję wykryje czujnik (przód lub dół, perspektywa u mnie nie działa automatycznie ) o tyle kierunek patrzenia nie bardzo.

Ciekawe czy gość sam od zera zrobił, czy "cosik" zaadoptował. No i jak z wodoszczelnością takiego mechanizmu.

• 0

Na YouTube klik w "Udostępnij", skopiować link, na jerku tylko Ctrl+V.

Linki? Ja pierniczę, myślałem że to przewody zasilające i sterujące, za mało uważnie oglądałem. To teoretycznie na linkach może być na łodzi widoczne gdzie patrzy po uprzednim zsynchronizowaniu jakiegoś mechanizmu z kierunkami. 

• 0

Elektryczne rozwiązanie tego systemu też się robi- ale na wschód od nas.... Ja myślałem o wałku kardana  w tym celu, też wydruk 3d+aluminium

Problemem linek rowerowych jest pancerz, który niekoniecznie jest nierdzewny, cóż z tego , że linka będzie ocynk, nierdzewka- skoro pancerz szlag trafi. 

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 1

• 0

Sam mechanizm i sterowanie jakim joistick'iem szło by ogarnąć. Czasochłonne by to było.

Problem widzę tylko w szczelności układu, jeszcze mój rozumek tego nie potrafi sobie wyobrazić.

Za to mój mechanizm wyłącznie obrotowy przybierać zaczyna realne kształty  :D