Skocz do zawartości
  • 0

Uchwyt / mocowanie przetwornika echosondy

Maciejowaty

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Planuję zakup silnika elektrycznego Haibo M150 oraz Echosondy Raimarine Element. Wykorzystanie będzie głównie na łodziach z wypożyczalni.

Zamierzam wykonać do tego zestawu: silnik - echosonda uchwyt. Ma to być coś w stylu pantografu z tym, że montowane do pawęży łodzi za pomocą śrub motylkowych. Uchwyt - pantograf ma być wykonany z zamkniętych profili aluminiowych coś w kształcie prostopadłościanu. W części przeznaczonej do montowania silnika sklejka. Natomiast blisko pawęży na przesuwnym profilu lub rurce miejsce do montażu przetwornika.

Pytanie do praktyków jak sądzicie czy taki patent zda egzamin?

Jeżeli miało by to zadziałać to jak daleko od pawęży zrobić miejsce montażu silnika? - nie znam rozmiaru przetwornika...

Jakiej wielkości profili użyć 20x30x2 mm czy raczej 20x40x2 mm?

Zaznaczam, że zależy mi na w miarę kompaktowych wymiarach i wadze.

• 0

Planuję zakup silnika elektrycznego Haibo M150 oraz Echosondy Raimarine Element. Wykorzystanie będzie głównie na łodziach z wypożyczalni.

Zamierzam wykonać do tego zestawu: silnik - echosonda uchwyt. Ma to być coś w stylu pantografu z tym, że montowane do pawęży łodzi za pomocą śrub motylkowych. Uchwyt - pantograf ma być wykonany z zamkniętych profili aluminiowych coś w kształcie prostopadłościanu. W części przeznaczonej do montowania silnika sklejka. Natomiast blisko pawęży na przesuwnym profilu lub rurce miejsce do montażu przetwornika.

Pytanie do praktyków jak sądzicie czy taki patent zda egzamin?

Jeżeli miało by to zadziałać to jak daleko od pawęży zrobić miejsce montażu silnika? - nie znam rozmiaru przetwornika...

Jakiej wielkości profili użyć 20x30x2 mm czy raczej 20x40x2 mm?

Zaznaczam, że zależy mi na w miarę kompaktowych wymiarach i wadze.

Janusz tu kol Przemysław Badyniak  pokazuje jak montuje przetwornik i sporo info o echu Element  https://www.youtube.com/watch?v=MVBkqhdDxjc

• 0

Janusz tu kol Przemysław Badyniak  pokazuje jak montuje przetwornik i sporo info o echu Element  https://www.youtube.com/watch?v=MVBkqhdDxjc

Tak, ale do szybkiego pływania - w ślizgu i w warunkach cięższych pogodowo to różnie bywa- Karkoszek sygnalizował zgubienie przetwornika z przyssawek.

• 0

Tak, ale do szybkiego pływania - w ślizgu i w warunkach cięższych pogodowo to różnie bywa- Karkoszek sygnalizował zgubienie przetwornika z przyssawek.

Widziałem podobne na 3 przyssawki , takimi wielkie szyby przenoszą  , ja założyłem przetwornik do kupnego mocowania taki rurka z mocowaniem jak w imadle  ;)  . Mam dwa miejsca na silnik i w miejscu elektryka spoko jest przykręcony przetwornik 

• 0

Przetwornik ma dł  21 cm , szer 5.5 cm wys 4.5 cm .  Przy mocowaniu przetwornika ma 6.3 cm wys . Na reklamie zobaczysz jak dokładnie wygląda , a Tobie podaje wymiary . To jest przetwornik od Elementa 

Bardzo dzięki za wymiary.

Obejrzałem filmik, wszystko fajnie tylko tam przetwornik jest obok silnika i jakby wyżej 4 minuta 30 sek filmu. Trochę czytałem i sporo ludzi pisze, że jeżeli silnik jest obok to zakłóca odczyty z przetwornika. W sposobie jaki ja chcę zastosować przetwornik będzie przed silnikiem a za łodzią czyli nic nie powinno go zakłócać. Mam nadzieję, że dobrze myślę. Czekam na opinie bardziej doświadczonych.   

• 0

Kol. Przemysław dużo pływa robi mapy batymetrii dla Raymarin i jak by Mu coś za kucało to by tak nie pływał . Jest do niego link na stronie , i jak sam mówił nawet telefonicznie udzieli porady a jak widzisz pływa nawet z dwoma echosondami  , kable muszą być od siebie oddalone ale On Ci wszystko wyjaśni co i jak   :)

• 0

Czy taki uchwyt do silnika + rurka aluminiowa zda egzamin do mocowania przetwornika?

https://allegro.pl/oferta/uchwyt-mocowanie-silnika-pawezy-osapian-minn-kota-9076245475

Chodzi o instalacje na łodziach z wypożyczalni oraz na pontonie. Przetwornik z Garmina GT54. Myślę, że dzięki możliwości regulacji konta będzie również możliwość zamontowania na burcie łodzi. Cena wydaje mi się rozsądna za pewne i wygodne montowanie przetwornika.

Czy ktoś stosował podobne rozwiązanie? 

Oraz gdzie ewentualnie znajdę podobne uchwyty - szukam po necie i jakoś posucha...

• Like 2

• 0

Po mojemu nie bo nie ma blokady aby rurka nie kręciła się wokół własnej osi. Przerost formy nad treścią .Jak ma być mobilnie to najtańszy uchwyt z allegro starczy zwłaszcza że z tego co dedukuję nie będziesz tam doczepiał silnika 50 km. Używałem jaxona albo kongera już nie pamiętam  mobilnie przez 3 lata przy gt40 i dawał radę .

Napisz jeszcze jaki silnik tam montujesz .

Edytowane przez sero1975

• 0

Po mojemu nie bo nie ma blokady aby rurka nie kręciła się wokół własnej osi. Przerost formy nad treścią .Jak ma być mobilnie to najtańszy uchwyt z allegro starczy zwłaszcza że z tego co dedukuję nie będziesz tam doczepiał silnika 50 km. Używałem jaxona albo kongera już nie pamiętam  mobilnie przez 3 lata przy gt40 i dawał radę .

Napisz jeszcze jaki silnik tam montujesz .

Przetwornik nie będzie się kręcił, bo w tych uchwytach jest śruba odpowiedzialna za regulację siły potrzebnej do obracania rury, wystarczy dokręcić na maksa.

• Like 2

• 0

Przejrzyj wątek , taki uchwyt mam i nic się nie obraca , jest śruba do skręcenia

Czy taki uchwyt do silnika + rurka aluminiowa zda egzamin do mocowania przetwornika?

https://allegro.pl/oferta/uchwyt-mocowanie-silnika-pawezy-osapian-minn-kota-9076245475

Chodzi o instalacje na łodziach z wypożyczalni oraz na pontonie. Przetwornik z Garmina GT54. Myślę, że dzięki możliwości regulacji konta będzie również możliwość zamontowania na burcie łodzi. Cena wydaje mi się rozsądna za pewne i wygodne montowanie przetwornika.

Czy ktoś stosował podobne rozwiązanie?

Oraz gdzie ewentualnie znajdę podobne uchwyty - szukam po necie i jakoś posucha...

• Like 1

• 0

Przetwornik nie będzie się kręcił, bo w tych uchwytach jest śruba odpowiedzialna za regulację siły potrzebnej do obracania rury, wystarczy dokręcić na maksa.

Jeżeli tak jest to macie racje . Ja na zdjęciu a allegro jej nie widziałem stąd moja sugestia .

Edytowane przez sero1975

• 0

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Uchwyt zakupiłem, jak przyjdzie to będę wiedział czy jest ok. Napiszę jak to działa jak ogarnę.

Ja będę używał w zasadzie tylko elektryka Haibo m150 ale chcę mieć możliwość pewnego założenia w przypadku gdy będę pływał u kogoś na mocniejszej spalinie.

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka