Maciejowaty Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Witam, Panowie , jak montujecie przetwornik echosondy na dwupłaszczowych łodziach z grubymi burtami ?Widziałem jakieś uchwyty na przyssawce ,ale boje się ,że zgubie przetwornik przy szybszym pływaniu pozdro.M. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 (edytowane) To nie jest stefowane joystickiem tylko mechanicznie na linki to jest koncowka np w maszynce do podcinania galezi Edytowane 10 Marca 2020 przez sharkfishing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 (edytowane) Tutaj ciekawa kombinacja LVS 12 i 32. Edytowane 10 Marca 2020 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 marian69 Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 ja kupiłem mocowanie do silnika elektrycznego zaburtowego dopasowałem alu rurke fi 30mm i mam przenośny uchwyt do przetwornika. mocowanie do pawęży łodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusz1966 Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 Planuję zakup silnika elektrycznego Haibo M150 oraz Echosondy Raimarine Element. Wykorzystanie będzie głównie na łodziach z wypożyczalni.Zamierzam wykonać do tego zestawu: silnik - echosonda uchwyt. Ma to być coś w stylu pantografu z tym, że montowane do pawęży łodzi za pomocą śrub motylkowych. Uchwyt - pantograf ma być wykonany z zamkniętych profili aluminiowych coś w kształcie prostopadłościanu. W części przeznaczonej do montowania silnika sklejka. Natomiast blisko pawęży na przesuwnym profilu lub rurce miejsce do montażu przetwornika.Pytanie do praktyków jak sądzicie czy taki patent zda egzamin?Jeżeli miało by to zadziałać to jak daleko od pawęży zrobić miejsce montażu silnika? - nie znam rozmiaru przetwornika...Jakiej wielkości profili użyć 20x30x2 mm czy raczej 20x40x2 mm?Zaznaczam, że zależy mi na w miarę kompaktowych wymiarach i wadze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 Przetwornik ma dł 21 cm , szer 5.5 cm wys 4.5 cm . Przy mocowaniu przetwornika ma 6.3 cm wys . Na reklamie zobaczysz jak dokładnie wygląda , a Tobie podaje wymiary . To jest przetwornik od Elementa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 Planuję zakup silnika elektrycznego Haibo M150 oraz Echosondy Raimarine Element. Wykorzystanie będzie głównie na łodziach z wypożyczalni.Zamierzam wykonać do tego zestawu: silnik - echosonda uchwyt. Ma to być coś w stylu pantografu z tym, że montowane do pawęży łodzi za pomocą śrub motylkowych. Uchwyt - pantograf ma być wykonany z zamkniętych profili aluminiowych coś w kształcie prostopadłościanu. W części przeznaczonej do montowania silnika sklejka. Natomiast blisko pawęży na przesuwnym profilu lub rurce miejsce do montażu przetwornika.Pytanie do praktyków jak sądzicie czy taki patent zda egzamin?Jeżeli miało by to zadziałać to jak daleko od pawęży zrobić miejsce montażu silnika? - nie znam rozmiaru przetwornika...Jakiej wielkości profili użyć 20x30x2 mm czy raczej 20x40x2 mm?Zaznaczam, że zależy mi na w miarę kompaktowych wymiarach i wadze.Janusz tu kol Przemysław Badyniak pokazuje jak montuje przetwornik i sporo info o echu Element https://www.youtube.com/watch?v=MVBkqhdDxjc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 Janusz tu kol Przemysław Badyniak pokazuje jak montuje przetwornik i sporo info o echu Element https://www.youtube.com/watch?v=MVBkqhdDxjcTak, ale do szybkiego pływania - w ślizgu i w warunkach cięższych pogodowo to różnie bywa- Karkoszek sygnalizował zgubienie przetwornika z przyssawek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 Tak, ale do szybkiego pływania - w ślizgu i w warunkach cięższych pogodowo to różnie bywa- Karkoszek sygnalizował zgubienie przetwornika z przyssawek.Widziałem podobne na 3 przyssawki , takimi wielkie szyby przenoszą , ja założyłem przetwornik do kupnego mocowania taki rurka z mocowaniem jak w imadle . Mam dwa miejsca na silnik i w miejscu elektryka spoko jest przykręcony przetwornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusz1966 Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 Przetwornik ma dł 21 cm , szer 5.5 cm wys 4.5 cm . Przy mocowaniu przetwornika ma 6.3 cm wys . Na reklamie zobaczysz jak dokładnie wygląda , a Tobie podaje wymiary . To jest przetwornik od Elementa Bardzo dzięki za wymiary.Janusz tu kol Przemysław Badyniak pokazuje jak montuje przetwornik i sporo info o echu Element https://www.youtube.com/watch?v=MVBkqhdDxjcObejrzałem filmik, wszystko fajnie tylko tam przetwornik jest obok silnika i jakby wyżej 4 minuta 30 sek filmu. Trochę czytałem i sporo ludzi pisze, że jeżeli silnik jest obok to zakłóca odczyty z przetwornika. W sposobie jaki ja chcę zastosować przetwornik będzie przed silnikiem a za łodzią czyli nic nie powinno go zakłócać. Mam nadzieję, że dobrze myślę. Czekam na opinie bardziej doświadczonych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 Kol. Przemysław dużo pływa robi mapy batymetrii dla Raymarin i jak by Mu coś za kucało to by tak nie pływał . Jest do niego link na stronie , i jak sam mówił nawet telefonicznie udzieli porady a jak widzisz pływa nawet z dwoma echosondami , kable muszą być od siebie oddalone ale On Ci wszystko wyjaśni co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 binio1111 Opublikowano 23 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2020 (edytowane) Koledzy, może ktoś mi podrzucić namiar na wykonawcę mocowania przetwornika (tego z początku tego tematu)?http://jerkbait.pl/uploads/monthly_09_2018/post-45950-0-32469200-1537436611.jpg Edytowane 23 Marca 2020 przez binio1111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 23 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2020 kiton51@wp.pl607698352 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 binio1111 Opublikowano 23 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2020 Jak zwykle można liczyć ma Waszą pomoc.Dzięki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusz1966 Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 Czy taki uchwyt do silnika + rurka aluminiowa zda egzamin do mocowania przetwornika?https://allegro.pl/oferta/uchwyt-mocowanie-silnika-pawezy-osapian-minn-kota-9076245475Chodzi o instalacje na łodziach z wypożyczalni oraz na pontonie. Przetwornik z Garmina GT54. Myślę, że dzięki możliwości regulacji konta będzie również możliwość zamontowania na burcie łodzi. Cena wydaje mi się rozsądna za pewne i wygodne montowanie przetwornika. Czy ktoś stosował podobne rozwiązanie? Oraz gdzie ewentualnie znajdę podobne uchwyty - szukam po necie i jakoś posucha... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sero1975 Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 (edytowane) Po mojemu nie bo nie ma blokady aby rurka nie kręciła się wokół własnej osi. Przerost formy nad treścią .Jak ma być mobilnie to najtańszy uchwyt z allegro starczy zwłaszcza że z tego co dedukuję nie będziesz tam doczepiał silnika 50 km. Używałem jaxona albo kongera już nie pamiętam mobilnie przez 3 lata przy gt40 i dawał radę . Napisz jeszcze jaki silnik tam montujesz . Edytowane 30 Marca 2020 przez sero1975 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 Janusz bardzo dobry pomysl bedzie robic blokade zalorzyc to najmniejszy problem zwykla sruba moj kumpel ma taki przy kayaku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karkoszek Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 Po mojemu nie bo nie ma blokady aby rurka nie kręciła się wokół własnej osi. Przerost formy nad treścią .Jak ma być mobilnie to najtańszy uchwyt z allegro starczy zwłaszcza że z tego co dedukuję nie będziesz tam doczepiał silnika 50 km. Używałem jaxona albo kongera już nie pamiętam mobilnie przez 3 lata przy gt40 i dawał radę . Napisz jeszcze jaki silnik tam montujesz .Przetwornik nie będzie się kręcił, bo w tych uchwytach jest śruba odpowiedzialna za regulację siły potrzebnej do obracania rury, wystarczy dokręcić na maksa. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 robas Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 Przejrzyj wątek , taki uchwyt mam i nic się nie obraca , jest śruba do skręcenia Czy taki uchwyt do silnika + rurka aluminiowa zda egzamin do mocowania przetwornika?https://allegro.pl/oferta/uchwyt-mocowanie-silnika-pawezy-osapian-minn-kota-9076245475Chodzi o instalacje na łodziach z wypożyczalni oraz na pontonie. Przetwornik z Garmina GT54. Myślę, że dzięki możliwości regulacji konta będzie również możliwość zamontowania na burcie łodzi. Cena wydaje mi się rozsądna za pewne i wygodne montowanie przetwornika. Czy ktoś stosował podobne rozwiązanie? Oraz gdzie ewentualnie znajdę podobne uchwyty - szukam po necie i jakoś posucha... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sero1975 Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 (edytowane) Przetwornik nie będzie się kręcił, bo w tych uchwytach jest śruba odpowiedzialna za regulację siły potrzebnej do obracania rury, wystarczy dokręcić na maksa. Jeżeli tak jest to macie racje . Ja na zdjęciu a allegro jej nie widziałem stąd moja sugestia . Edytowane 30 Marca 2020 przez sero1975 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusz1966 Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Uchwyt zakupiłem, jak przyjdzie to będę wiedział czy jest ok. Napiszę jak to działa jak ogarnę.Ja będę używał w zasadzie tylko elektryka Haibo m150 ale chcę mieć możliwość pewnego założenia w przypadku gdy będę pływał u kogoś na mocniejszej spalinie. Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 GregorS Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 Działa, pływałem max 21km/h i nie odpadł od pontonu.Na łodzi nie próbowałem bo nie mam swojej, ogólnie bardzo uniwersalny tylko trzeba kawałek deski z sobą zabierać 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kokot Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 Nie wiem jak w przypadku tego sonaru, ale w moim z garmina powinien być on po drugiej stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusz1966 Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 Nie wiem jak w przypadku tego sonaru, ale w moim z garmina powinien być on po drugiej stronieA jest jakiś konkretny powód strony mocowania przetwornika? U mnie będzie to GT 54 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 huligan77 Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 A jest jakiś konkretny powód strony mocowania przetwornika? U mnie będzie to GT 54Śruba od silnika robi zakłócenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kokot Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 A jest jakiś konkretny powód strony mocowania przetwornika? U mnie będzie to GT 54Sonar nie powinien być po tej stronie w którą kręci się śruba, bo powoduje to zakłucenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Maciejowaty
Witam,
Panowie , jak montujecie przetwornik echosondy na dwupłaszczowych łodziach z grubymi burtami ?
Widziałem jakieś uchwyty na przyssawce ,ale boje się ,że zgubie przetwornik przy szybszym pływaniu
pozdro.
M.
Top użytkownicy dla tego pytania
77
65
51
48
Popularne dni
2 Lis
33
31 Sty
27
15 Gru
25
21 Sie
24
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 77 odpowiedzi
Koza11 65 odpowiedzi
count_martin3z 51 odpowiedzi
Dano-G 48 odpowiedzi
Popularne dni
2 Lis 2017
33 odpowiedzi
31 Sty 2018
27 odpowiedzi
15 Gru 2017
25 odpowiedzi
21 Sie 2017
24 odpowiedzi
Popularne posty
Dano-G
Ja mam takie coś, zamocowane zazwyczaj tak: jest pomiędzy linią wody, a dnem łodzi - czyli w tych (w moim przypadku 35 cm) zanurzenia. Z kwasówki, nie rdzewieje, nie utlenia się, nie spowalnia łodzi i
sharkfishing
A przyszlo ci do glowy ze jak prawie 30 lat wstecz duza ilosc slow jak pawez przetwornik do echa i wiele innych nie tylko z wedkarstwa poprostu nie znalem lub ich poprostu nie bylo hmmm chyba na to ni
majster222
Część. Przedstawiam swój uchwyt do przetwornika. Z racji tego że musiałem schować go pod łódkę bo zasłaniał go silnik i w jakiś sposób zabezpieczyć przed tym żeby czasem nie uderzył w jakąś podwodna
Opublikowane grafiki
1302 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi