Skocz do zawartości
  • 0

Uchwyt / mocowanie przetwornika echosondy

Maciejowaty

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Czyli lepiej glebiej niz za plytko. Aby ponizej sruby. Czyli tak jak myslalem. Wiem ze moze lamowate pytanie. Ale to bedzie moje pierwsze echo z sv. Skoro jest to chcialbym zeby dzialalo jak nalezy.

Dziekuje za pomoc pozdrawiam

Metodą prób i błędów sam sobie ustawisz jaka ma być głębokość i nie oznacza że musi być mocno poniżej śruby...

• Like 1

• 0

Ja taki sam przetwornik wpinam w miejsce kółka. Twoje niestety się nie odpinają. Ponton 330pp, silnik elektryczny osapian 55 zamiennie z Suzuki 6km. Dół przetwornika mam równo w linii dna. Nic nie zakłóca, przeszkadza a przy spalinie przy 24km/h głębokość czyta.

Edytowane przez Marcipas
  • Like 1

• 0

Takie male popelnilem ostatnio: W sklepie z roznymi hgw przemyslowymi kupilem kawalek profilu alu 30x30mm + kilka srob "mlotkowych" (pasuja w szczeline) + kilka kolek z gwintem M6 + plytka z nierdzewki (mialem w domu). Koszt:

skrawek profilu za darmo (30cm niecale dostalem "scinek" - nowy 1m kosztuje kolo 12 euro), sruby i nakretki okolo 2euro/sztuka. Poprzednio mialem przetwornik zalozony w prawym dolnym rogu (ze wzgledu na ksztalt pawezy nie dalo sie nigdzie indziej), ale mam przyczepe "lamana" i przy wodowaniu na malo pochylych slipach przetwornik dotykal ziemii (czesto woduje na morzu staram sie nie wjezdzac kolami do wody - i tak juz przyczepa dosyc w dupe dostaje). Popelnilem ustrojstwo jak na fotkach. suwa sie gora dol etc, Jeszcze nie wodowalem, ale wyglada ok. Ew trzeba bedzie troszke ten profil od dolu przyciac, ale to sie zobaczy przy wodowaniu,

post-48321-0-73261100-1593028769_thumb.jpg

post-48321-0-57232900-1593028775_thumb.jpg

• 0

Mam pytanie ,czy mocowanie do sonaru na dole pawézy ma wplyw na pracé echa? czy nie ma zaklucen w czasie pracy silnika i jak to najlepiej rozwiázac ?

Moja sztyca nie pasuje do nowej lódki a nie chcé wiercic dziór i tp.Przy zakupie lodzi nie zwrócilem uwagi na grubosc burty i teraz mam problem .

• 0

https://support.garmin.com/en-PH/?faq=W8RX0p8YS15IjHg6mm7Od7

https://www.thevirtualboatyard.com/2012/09/how-to-installing-transducers.html

https://tennesseeanglers.com/forums/topic/6339-transducer-mounting-tips/

https://support.garmin.com/pl-PL/?faq=W8RX0p8YS15IjHg6mm7Od7

przetwornik z sonarem bocznym trzeba montować tak any kolumna silnika nie zasłaniała jednej ze stron i jak popatrzysz na rysunki to montaż przetwornika po prawej stronie od silnika patrząc od tyłu łodzi. Przy przetworniku bez bocznego nie musisz na to zwracać uwagi. Powinien być tak położony aby był zanurzony i najlepiej nie wystawał poza obrys łodzi

Edytowane przez wedkarski365

• 0

https://support.garmin.com/en-PH/?faq=W8RX0p8YS15IjHg6mm7Od7

https://www.thevirtualboatyard.com/2012/09/how-to-installing-transducers.html

https://tennesseeanglers.com/forums/topic/6339-transducer-mounting-tips/

https://support.garmin.com/pl-PL/?faq=W8RX0p8YS15IjHg6mm7Od7

przetwornik z sonarem bocznym trzeba montować tak any kolumna silnika nie zasłaniała jednej ze stron i jak popatrzysz na rysunki to montaż przetwornika po prawej stronie od silnika patrząc od tyłu łodzi. Przy przetworniku bez bocznego nie musisz na to zwracać uwagi. Powinien być tak położony aby był zanurzony i najlepiej nie wystawał poza obrys łodzi

Dziéki

• 0

Ja mam takie coś, zamocowane zazwyczaj tak: jest pomiędzy linią wody, a dnem łodzi - czyli w tych (w moim przypadku 35 cm) zanurzenia.

Witam potrzeba mi kontakt do osoby która robi takie mocowania przetwornika. Jak by ktoś podał namiar byłbym wdzięczny. Pozdrawiam

Z kwasówki, nie rdzewieje, nie utlenia się, nie spowalnia łodzi i działa zawsze jak pływam. Oczywiście przy prędkości 45-50 to niewiele pokazuje, ale jakaś orientacyjna głębokość widnieje na telewizorze ;-)

Łby tych trzech śrub, którymi przykręciłem uchwyt do łodzi są swoistym miernikiem wysokości zamocowania - zrobiłem tak, że jak chcę mieć czujnik idelanie tam gdzie ma być, to opierm go na wyokości środkowego łba śruby. Pełen komfort, poza tym że wyciągam echo. Ale szczerze mówiąc, z racji posiadania dosyć drogiej zabwki, nie zostawiam jej na łodzi ani czujnika, żeby nie obłaził glonami - łódź stoi cały czas na wodzie.

740ab03634879f90aacd718e052971ce.jpg

5753340198c1515d8612c237cede3a79.jpg

Tapatalknięte z komórki

• 0

Potrzebuję namiar na producenta takiego mocowania przetwornika. Jak ktoś posiada to poproszę.

Kiedyś zakupiłem taki uchwyt na allegro więc radził bym tam poszukać.

Gościu wrzucał raz na jakiś czas parę sztuk ale bardzo szybko mu schodziły.

Jak się nie mylę użytkownik na allegro miał ksywkę - kiton51

Edytowane przez GoLoManoLo

• 0

Kiedyś zakupiłem taki uchwyt na allegro więc radził bym tam poszukać.

Gościu wrzucał raz na jakiś czas parę sztuk ale bardzo szybko mu schodziły.

Jak się nie mylę użytkownik na allegro miał ksywkę - kiton51

Dzięki będę próbował namierzyć.

• 0

Niegłupi, choć duży gabaryt profilu alu. Ten Kitona ma jeden feler jak dla mnie- profil chodzący w prowadnicy jest półokrągły na górze, co stwarza problemy w zablokowaniu go w niej. Gdyby był zrobiony z dopasowanego płaskownika- wtedy by wymiatał. U siebie rzadko używam ale jak potrzeba to musi być na beton mocowanie przetwornika z SI, bo to jedna z podstawowych spraw, by mieć jakość obrazu z boczniaka- latający przetwornik=rozmyty obraz. 

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 1

• 0

Niegłupi, choć duży gabaryt profilu alu. Ten Kitona ma jeden feler jak dla mnie- profil chodzący w prowadnicy jest półokrągły na górze, co stwarza problemy w zablokowaniu go w niej. Gdyby był zrobiony z dopasowanego płaskownika- wtedy by wymiatał. U siebie rzadko używam ale jak potrzeba to musi być na beton mocowanie przetwornika z SI, bo to jedna z podstawowych spraw, by mieć jakość obrazu z boczniaka- latający przetwornik=rozmyty obraz.

Odebrałem uchwyt wygląda na mega solidny. Jutro montaż i odbiór tablicy do przyczepki. W środę nagram filmik jak to działa z przewodnikiem GT52 Garmina.

• 0

Maciek ja dałem koledze do poprawki i wymiata Edytowane przez nurek28

• 0

Czołem.

Pewnie gdzieś już ktoś jakieś patenty opisywał ale nie mogę znaleźć.

W chwili obecnej pływamy na elektryku więc przetwornik echosondy zamontowany jest na burcie za pomocą dość mocnego uchwytu.

Będziemy jednak pływać po Odrze i po zbiorniku, na którym można pływać na spalinie i teraz pytanie - w jaki sposób montujecie przetworniki aby było stabilnie podczas szybszego przemieszczania się i żeby widok bocznego sonaru nie był w jakiś sposób przysłonięty.

Łódka to aluminiowa Brema 400 z płaskim dnem. Przetworniki - dwa (będą montowane naprzemiennie) Active Imaging 3w1 od Lowrance oraz przetwornik od Raymarine - HV-100.

Czy te przyssawkowe uchwyty RAM Mount dadzą rade np. przyssane do aluminiowej burty ? 

Łódka ma bardzo małe zanurzenie w zasadzie jak ponton.

Za wszelkie patenty z góry dziękuję.

• 0

Na dwóch przyssawkach nie powinno być problemu. Kluczowa jest gładkość powierzchni w miejscu montażu. RV-100 montowałem na pawęży łodzi aluminiowej w Norwegii, trzymał dobrze ale linkę bezpieczeństwa i tak założyłem. Kosztuje grosze a przetwornik tysiące.

• Like 2