Maciejowaty Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Witam, Panowie , jak montujecie przetwornik echosondy na dwupłaszczowych łodziach z grubymi burtami ?Widziałem jakieś uchwyty na przyssawce ,ale boje się ,że zgubie przetwornik przy szybszym pływaniu pozdro.M. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 huligan77 Opublikowano 15 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2020 Czyli lepiej glebiej niz za plytko. Aby ponizej sruby. Czyli tak jak myslalem. Wiem ze moze lamowate pytanie. Ale to bedzie moje pierwsze echo z sv. Skoro jest to chcialbym zeby dzialalo jak nalezy. Dziekuje za pomoc pozdrawiamMetodą prób i błędów sam sobie ustawisz jaka ma być głębokość i nie oznacza że musi być mocno poniżej śruby... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcipas Opublikowano 16 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2020 (edytowane) Ja taki sam przetwornik wpinam w miejsce kółka. Twoje niestety się nie odpinają. Ponton 330pp, silnik elektryczny osapian 55 zamiennie z Suzuki 6km. Dół przetwornika mam równo w linii dna. Nic nie zakłóca, przeszkadza a przy spalinie przy 24km/h głębokość czyta. Edytowane 16 Czerwca 2020 przez Marcipas 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 24 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2020 Takie male popelnilem ostatnio: W sklepie z roznymi hgw przemyslowymi kupilem kawalek profilu alu 30x30mm + kilka srob "mlotkowych" (pasuja w szczeline) + kilka kolek z gwintem M6 + plytka z nierdzewki (mialem w domu). Koszt:skrawek profilu za darmo (30cm niecale dostalem "scinek" - nowy 1m kosztuje kolo 12 euro), sruby i nakretki okolo 2euro/sztuka. Poprzednio mialem przetwornik zalozony w prawym dolnym rogu (ze wzgledu na ksztalt pawezy nie dalo sie nigdzie indziej), ale mam przyczepe "lamana" i przy wodowaniu na malo pochylych slipach przetwornik dotykal ziemii (czesto woduje na morzu staram sie nie wjezdzac kolami do wody - i tak juz przyczepa dosyc w dupe dostaje). Popelnilem ustrojstwo jak na fotkach. suwa sie gora dol etc, Jeszcze nie wodowalem, ale wyglada ok. Ew trzeba bedzie troszke ten profil od dolu przyciac, ale to sie zobaczy przy wodowaniu, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Krzysztof Opublikowano 13 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2020 Mam pytanie ,czy mocowanie do sonaru na dole pawézy ma wplyw na pracé echa? czy nie ma zaklucen w czasie pracy silnika i jak to najlepiej rozwiázac ?Moja sztyca nie pasuje do nowej lódki a nie chcé wiercic dziór i tp.Przy zakupie lodzi nie zwrócilem uwagi na grubosc burty i teraz mam problem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 13 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2020 http://jerkbait.pl/topic/24310-uchwyt-do-przetwornika-echosondy/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Krzysztof Opublikowano 13 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2020 http://jerkbait.pl/topic/24310-uchwyt-do-przetwornika-echosondy/duzo tekstu a malo konkretów.Zadnej odpowiedzi czy sá zaklucenia czy nie .Czy praca silnika ma wplyw na odczyt echa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wedkarski365.pl Opublikowano 13 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2020 (edytowane) https://support.garmin.com/en-PH/?faq=W8RX0p8YS15IjHg6mm7Od7https://www.thevirtualboatyard.com/2012/09/how-to-installing-transducers.htmlhttps://tennesseeanglers.com/forums/topic/6339-transducer-mounting-tips/https://support.garmin.com/pl-PL/?faq=W8RX0p8YS15IjHg6mm7Od7 przetwornik z sonarem bocznym trzeba montować tak any kolumna silnika nie zasłaniała jednej ze stron i jak popatrzysz na rysunki to montaż przetwornika po prawej stronie od silnika patrząc od tyłu łodzi. Przy przetworniku bez bocznego nie musisz na to zwracać uwagi. Powinien być tak położony aby był zanurzony i najlepiej nie wystawał poza obrys łodzi Edytowane 13 Lipca 2020 przez wedkarski365 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Krzysztof Opublikowano 13 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2020 https://support.garmin.com/en-PH/?faq=W8RX0p8YS15IjHg6mm7Od7https://www.thevirtualboatyard.com/2012/09/how-to-installing-transducers.htmlhttps://tennesseeanglers.com/forums/topic/6339-transducer-mounting-tips/https://support.garmin.com/pl-PL/?faq=W8RX0p8YS15IjHg6mm7Od7 przetwornik z sonarem bocznym trzeba montować tak any kolumna silnika nie zasłaniała jednej ze stron i jak popatrzysz na rysunki to montaż przetwornika po prawej stronie od silnika patrząc od tyłu łodzi. Przy przetworniku bez bocznego nie musisz na to zwracać uwagi. Powinien być tak położony aby był zanurzony i najlepiej nie wystawał poza obrys łodziDziéki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 polak9 Opublikowano 28 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 Ja mam takie coś, zamocowane zazwyczaj tak: jest pomiędzy linią wody, a dnem łodzi - czyli w tych (w moim przypadku 35 cm) zanurzenia.Witam potrzeba mi kontakt do osoby która robi takie mocowania przetwornika. Jak by ktoś podał namiar byłbym wdzięczny. PozdrawiamZ kwasówki, nie rdzewieje, nie utlenia się, nie spowalnia łodzi i działa zawsze jak pływam. Oczywiście przy prędkości 45-50 to niewiele pokazuje, ale jakaś orientacyjna głębokość widnieje na telewizorze ;-)Łby tych trzech śrub, którymi przykręciłem uchwyt do łodzi są swoistym miernikiem wysokości zamocowania - zrobiłem tak, że jak chcę mieć czujnik idelanie tam gdzie ma być, to opierm go na wyokości środkowego łba śruby. Pełen komfort, poza tym że wyciągam echo. Ale szczerze mówiąc, z racji posiadania dosyć drogiej zabwki, nie zostawiam jej na łodzi ani czujnika, żeby nie obłaził glonami - łódź stoi cały czas na wodzie. Tapatalknięte z komórki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 polak9 Opublikowano 28 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 Potrzebuję namiar na producenta takiego mocowania przetwornika. Jak ktoś posiada to poproszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Green Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2020 (edytowane) Cześć, Może ktoś posiada taki element jak zaznaczony na zdjęciu i chciałby się pozbyć? Edytowane 8 Sierpnia 2020 przez Green Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gucio2020 Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2020 taki mały patent za 13złopuszczona opcja do wolnego pływania, tak żeby minęło stopę silnikaW ślizgu nie wyrwie tego patentu z pawęży? Czy podnosisz do szybkiego pływania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ciavez Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2020 (edytowane) Potrzebuję namiar na producenta takiego mocowania przetwornika. Jak ktoś posiada to poproszę.Kiedyś zakupiłem taki uchwyt na allegro więc radził bym tam poszukać.Gościu wrzucał raz na jakiś czas parę sztuk ale bardzo szybko mu schodziły.Jak się nie mylę użytkownik na allegro miał ksywkę - kiton51 Edytowane 10 Sierpnia 2020 przez GoLoManoLo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 polak9 Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Kiedyś zakupiłem taki uchwyt na allegro więc radził bym tam poszukać.Gościu wrzucał raz na jakiś czas parę sztuk ale bardzo szybko mu schodziły.Jak się nie mylę użytkownik na allegro miał ksywkę - kiton51Dzięki będę próbował namierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Potrzebuję namiar na producenta takiego mocowania przetwornika. Jak ktoś posiada to poproszę.Koleżka z grupy Pontony na fejsie coś takiego robi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 polak9 Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Koleżka z grupy Pontony na fejsie coś takiego robi.@godski jak nie problem to daj namiar może być priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 suhhar Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2020 grzegorz sykut sie nazywa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zandermafija Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Ja zamówiłem podobny. Dokładnie taki https://m.olx.pl/oferta/uchwyt-przetwonika-echosonda-mocowanie-przetwornika-CID767-IDyxDgu.html?reason= 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2020 (edytowane) Ja zamówiłem podobny. Dokładnie taki https://m.olx.pl/oferta/uchwyt-przetwonika-echosonda-mocowanie-przetwornika-CID767-IDyxDgu.html?reason=Niegłupi, choć duży gabaryt profilu alu. Ten Kitona ma jeden feler jak dla mnie- profil chodzący w prowadnicy jest półokrągły na górze, co stwarza problemy w zablokowaniu go w niej. Gdyby był zrobiony z dopasowanego płaskownika- wtedy by wymiatał. U siebie rzadko używam ale jak potrzeba to musi być na beton mocowanie przetwornika z SI, bo to jedna z podstawowych spraw, by mieć jakość obrazu z boczniaka- latający przetwornik=rozmyty obraz. Edytowane 11 Sierpnia 2020 przez Maciej_K 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zandermafija Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Niegłupi, choć duży gabaryt profilu alu. Ten Kitona ma jeden feler jak dla mnie- profil chodzący w prowadnicy jest półokrągły na górze, co stwarza problemy w zablokowaniu go w niej. Gdyby był zrobiony z dopasowanego płaskownika- wtedy by wymiatał. U siebie rzadko używam ale jak potrzeba to musi być na beton mocowanie przetwornika z SI, bo to jedna z podstawowych spraw, by mieć jakość obrazu z boczniaka- latający przetwornik=rozmyty obraz.Odebrałem uchwyt wygląda na mega solidny. Jutro montaż i odbiór tablicy do przyczepki. W środę nagram filmik jak to działa z przewodnikiem GT52 Garmina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2020 (edytowane) Niegłupi, choć duży gabaryt profilu alu. Ten Kitona ma jeden feler jak dla mnie- profil chodzący w prowadnicy jest półokrągły na górze, co stwarza problemy w zablokowaniu go w niej. Gdyby był zrobiony z dopasowanego płaskownika- wtedy by wymiatał. U siebie rzadko używam ale jak potrzeba to musi być na beton mocowanie przetwornika z SI, bo to jedna z podstawowych spraw, by mieć jakość obrazu z boczniaka- latający przetwornik=rozmyty obraz. Maciek ja dałem koledze do poprawki i wymiata Edytowane 12 Sierpnia 2020 przez nurek28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Maciek ja dałem koledze do poprawki i wymiataKrzysiek, cyknij fotkę moda- jak będziesz miał w rękach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2020 To jutro rano cykne jak będe wypływał na ryby. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 scOOtt Opublikowano 22 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2020 Czołem.Pewnie gdzieś już ktoś jakieś patenty opisywał ale nie mogę znaleźć.W chwili obecnej pływamy na elektryku więc przetwornik echosondy zamontowany jest na burcie za pomocą dość mocnego uchwytu.Będziemy jednak pływać po Odrze i po zbiorniku, na którym można pływać na spalinie i teraz pytanie - w jaki sposób montujecie przetworniki aby było stabilnie podczas szybszego przemieszczania się i żeby widok bocznego sonaru nie był w jakiś sposób przysłonięty.Łódka to aluminiowa Brema 400 z płaskim dnem. Przetworniki - dwa (będą montowane naprzemiennie) Active Imaging 3w1 od Lowrance oraz przetwornik od Raymarine - HV-100.Czy te przyssawkowe uchwyty RAM Mount dadzą rade np. przyssane do aluminiowej burty ? Łódka ma bardzo małe zanurzenie w zasadzie jak ponton.Za wszelkie patenty z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 22 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2020 Na dwóch przyssawkach nie powinno być problemu. Kluczowa jest gładkość powierzchni w miejscu montażu. RV-100 montowałem na pawęży łodzi aluminiowej w Norwegii, trzymał dobrze ale linkę bezpieczeństwa i tak założyłem. Kosztuje grosze a przetwornik tysiące. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Maciejowaty
Witam,
Panowie , jak montujecie przetwornik echosondy na dwupłaszczowych łodziach z grubymi burtami ?
Widziałem jakieś uchwyty na przyssawce ,ale boje się ,że zgubie przetwornik przy szybszym pływaniu
pozdro.
M.
Top użytkownicy dla tego pytania
77
65
51
48
Popularne dni
2 Lis
33
31 Sty
27
15 Gru
25
21 Sie
24
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 77 odpowiedzi
Koza11 65 odpowiedzi
count_martin3z 51 odpowiedzi
Dano-G 48 odpowiedzi
Popularne dni
2 Lis 2017
33 odpowiedzi
31 Sty 2018
27 odpowiedzi
15 Gru 2017
25 odpowiedzi
21 Sie 2017
24 odpowiedzi
Popularne posty
Dano-G
Ja mam takie coś, zamocowane zazwyczaj tak: jest pomiędzy linią wody, a dnem łodzi - czyli w tych (w moim przypadku 35 cm) zanurzenia. Z kwasówki, nie rdzewieje, nie utlenia się, nie spowalnia łodzi i
sharkfishing
A przyszlo ci do glowy ze jak prawie 30 lat wstecz duza ilosc slow jak pawez przetwornik do echa i wiele innych nie tylko z wedkarstwa poprostu nie znalem lub ich poprostu nie bylo hmmm chyba na to ni
majster222
Część. Przedstawiam swój uchwyt do przetwornika. Z racji tego że musiałem schować go pod łódkę bo zasłaniał go silnik i w jakiś sposób zabezpieczyć przed tym żeby czasem nie uderzył w jakąś podwodna
Opublikowane grafiki
1302 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi