Skocz do zawartości
  • 0

Uchwyt / mocowanie przetwornika echosondy

Maciejowaty

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Czołem.

Pewnie gdzieś już ktoś jakieś patenty opisywał ale nie mogę znaleźć.

W chwili obecnej pływamy na elektryku więc przetwornik echosondy zamontowany jest na burcie za pomocą dość mocnego uchwytu.

Będziemy jednak pływać po Odrze i po zbiorniku, na którym można pływać na spalinie i teraz pytanie - w jaki sposób montujecie przetworniki aby było stabilnie podczas szybszego przemieszczania się i żeby widok bocznego sonaru nie był w jakiś sposób przysłonięty.

Łódka to aluminiowa Brema 400 z płaskim dnem. Przetworniki - dwa (będą montowane naprzemiennie) Active Imaging 3w1 od Lowrance oraz przetwornik od Raymarine - HV-100.

Czy te przyssawkowe uchwyty RAM Mount dadzą rade np. przyssane do aluminiowej burty ? 

Łódka ma bardzo małe zanurzenie w zasadzie jak ponton.

Za wszelkie patenty z góry dziękuję.

Zmieniłem echosondę i okazało się że przetwornik większy i wszystko  lata i zrobiłem tak , kupiłem uchwyt od silnika elektrycznego  rurkę dopasowałem i teraz to nawet się nie ruszy . Rurkę można tak jak silnik opuszczać i ustawiać . Uchwyt trochę kosztuje 150 zł , ale przetwornik od Raymarine HV-100 trzyma sztywno w ryzach na silniku spalinowym . Taki był a taki jest  

post-68034-0-97354500-1600808066_thumb.jpg

post-68034-0-21181300-1600808080_thumb.jpg

• Like 3

• 0

Montuje na pawęży , ale jak jest możliwość przykręcić do burty to też można . Rurkę ustawiasz dowolnie bo w uchwycie tak jak silnik dokręcasz i blokujesz super się sprawdza . Rurkę znalazłem , ktoś wyrzucił stary wieszak na ubrania taki pionowy , rurka pasowała idealnie do tego bardzo mocna , stare mocowanie to lichota  doradzam kupna takiego cuda , koledze uchwyt pękł  w połowie podczas płynięcia 

• 0

@pawlo29 - fajny patent. Montujesz ten uchwyt na pawęży czy na burcie ?

Gdzieś wyrwał taką solidną rurkę ? 

Uchwyt osapiana ma średnicę kolumny silnika 28,4mm.28mm rurka w pełni stabilna, z resztą jest tam docisk śrubowy, którym można przyblokować ją 

• 0

To jak na pawęży umieścisz przetwornik aby nie zasłaniał ???? 

Jeśli montuje przetwornik na pawęży to obniżam go na tyle, że jest poniżej linii silnika. Mowa oczywiście o elektryku. Taki sposób praktykuje w pontonie.

Na łódce kolegi z racji, że pawęż jest pod długą kolumnę - montuje przetwornik na burcie.

Przy elektryku sprawdza się bardzo dobrze. Uchwyt z tych najdroższych na popularnym serwisie aukcyjnym - faktycznie jest dużo bardziej solidny.

Jesteśmy właśnie przed pierwszym pływaniem na spalinie stąd moje pytania.

Wydaje mi się że rozwiązanie z uchwytem silnikowym i rurką 28mm i montaż na burcie plus linka zabezpieczająca - będzie chyba optymalnym wyborem.

• 0

Jeśli montuje przetwornik na pawęży to obniżam go na tyle, że jest poniżej linii silnika. Mowa oczywiście o elektryku. Taki sposób praktykuje w pontonie.

Na łódce kolegi z racji, że pawęż jest pod długą kolumnę - montuje przetwornik na burcie.

Przy elektryku sprawdza się bardzo dobrze. Uchwyt z tych najdroższych na popularnym serwisie aukcyjnym - faktycznie jest dużo bardziej solidny.

Jesteśmy właśnie przed pierwszym pływaniem na spalinie stąd moje pytania.

Wydaje mi się że rozwiązanie z uchwytem silnikowym i rurką 28mm i montaż na burcie plus linka zabezpieczająca - będzie chyba optymalnym wyborem.

U mnie też mogę opuścić nisko tak więc nic nie przesłania, tyle że wtedy wolniej. 

• Like 1

• 0

Super wygląda ,ale jest mały zong . Tydzień temu byłem na Żarnowcu i łódki które tam stały w wodzie miały taki syf na burtach że te przyssawki trzeba by na śruby mocować i tak wygląda większość łódek stojących na wodzie , ale jak jest czyściutka to się gumy przykleją

• Like 1

• 0

Ok   jak zabierasz ze sobą łódkę  to żaden glon  nie wchodzi  Ci  na łódkę , przed wypłynięciem szmatą doczyścisz i guma się przyklei .  Łódka stojąca na wodzie ma  burty  obślimaczałe i zanim to doczyścisz to koledzy będą z ryb wracać   ;)  . Mam nadzieje że dodatkowo na jakimś sznurku mocujesz przetwornik  , bo w razie odczepu  przetwornik wpada w śrubę  - silnik i przetwornik  rozbite  -  :(  , a przeciążenia są spore na gumową przyssawkę , wiem że mocno trzymają bo są do przenoszenia szyb , ale to zawsze jest przylepiec   , a nie skręcone na śrubę 

• 0

Ten patent z 1 przyssawką na długim dyszlu ma jedną wadę - mianowicie im dłuższy dyszel tym większa siła działająca na przyssawkę. Kiedyś pisałem, nie lubię kompromisów na zasadzie "może wytrzyma", "może da radę". Porządny Ram Mount na 3 przyssawki, ramię do regulacji zanurzenia, które można skierować badziej w poziomie, co daje mniejszą siłę oddziaływania na przyssawki.

Jak na stałe to metalowa suwnica na śruby do rufy z regulacją wysokości. I tyle.