Maciejowaty Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Witam, Panowie , jak montujecie przetwornik echosondy na dwupłaszczowych łodziach z grubymi burtami ?Widziałem jakieś uchwyty na przyssawce ,ale boje się ,że zgubie przetwornik przy szybszym pływaniu pozdro.M. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 22 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2020 Czołem.Pewnie gdzieś już ktoś jakieś patenty opisywał ale nie mogę znaleźć.W chwili obecnej pływamy na elektryku więc przetwornik echosondy zamontowany jest na burcie za pomocą dość mocnego uchwytu.Będziemy jednak pływać po Odrze i po zbiorniku, na którym można pływać na spalinie i teraz pytanie - w jaki sposób montujecie przetworniki aby było stabilnie podczas szybszego przemieszczania się i żeby widok bocznego sonaru nie był w jakiś sposób przysłonięty.Łódka to aluminiowa Brema 400 z płaskim dnem. Przetworniki - dwa (będą montowane naprzemiennie) Active Imaging 3w1 od Lowrance oraz przetwornik od Raymarine - HV-100.Czy te przyssawkowe uchwyty RAM Mount dadzą rade np. przyssane do aluminiowej burty ? Łódka ma bardzo małe zanurzenie w zasadzie jak ponton.Za wszelkie patenty z góry dziękuję.Zmieniłem echosondę i okazało się że przetwornik większy i wszystko lata i zrobiłem tak , kupiłem uchwyt od silnika elektrycznego rurkę dopasowałem i teraz to nawet się nie ruszy . Rurkę można tak jak silnik opuszczać i ustawiać . Uchwyt trochę kosztuje 150 zł , ale przetwornik od Raymarine HV-100 trzyma sztywno w ryzach na silniku spalinowym . Taki był a taki jest 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 scOOtt Opublikowano 23 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2020 @pawlo29 - fajny patent. Montujesz ten uchwyt na pawęży czy na burcie ?Gdzieś wyrwał taką solidną rurkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 23 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2020 Montuje na pawęży , ale jak jest możliwość przykręcić do burty to też można . Rurkę ustawiasz dowolnie bo w uchwycie tak jak silnik dokręcasz i blokujesz super się sprawdza . Rurkę znalazłem , ktoś wyrzucił stary wieszak na ubrania taki pionowy , rurka pasowała idealnie do tego bardzo mocna , stare mocowanie to lichota doradzam kupna takiego cuda , koledze uchwyt pękł w połowie podczas płynięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 23 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2020 Ja zrobiłem do pontonu inny patent. Zwykły uchwyt Jaxon a trzyma do 40 km/h a pewnie i 60 by wytrzymał. Koszty prawie żadne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 23 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2020 @pawlo29 - fajny patent. Montujesz ten uchwyt na pawęży czy na burcie ?Gdzieś wyrwał taką solidną rurkę ? Uchwyt osapiana ma średnicę kolumny silnika 28,4mm.28mm rurka w pełni stabilna, z resztą jest tam docisk śrubowy, którym można przyblokować ją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pmiszk1 Opublikowano 23 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2020 Ja zrobiłem do pontonu inny patent. Zwykły uchwyt Jaxon a trzyma do 40 km/h a pewnie i 60 by wytrzymał. Koszty prawie żadne.zdjecie możesz wstawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 23 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2020 zdjecie możesz wstawić?Doklejony pasek PVC na dole. Przetwornik spokojnie przechodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 scOOtt Opublikowano 23 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2020 (edytowane) Doklejony pasek PVC na dole. Przetwornik spokojnie przechodzi. 95805762_669080213886978_7516610977555546112_n.jpg W takiej konfiguracji kolumna silnika przesłania widok na bok przy SideScan. Edytowane 23 Września 2020 przez scOOtt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 23 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2020 W takiej konfiguracji kolumna silnika przesłania widok na bok przy SideScan.To jak na pawęży umieścisz przetwornik aby nie zasłaniał ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 CORNEL Opublikowano 23 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2020 Potrójna przyssawka RAM MOUNT z dodatkowym ramieniem. Trzyma przy prędkości 30-40 km/h, boczny skan działa po maksymalnym wysunięciu ramienia i maksymalnym zanurzeniu. Może to kosztuje trochę więcej ale działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 scOOtt Opublikowano 23 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2020 To jak na pawęży umieścisz przetwornik aby nie zasłaniał ???? Jeśli montuje przetwornik na pawęży to obniżam go na tyle, że jest poniżej linii silnika. Mowa oczywiście o elektryku. Taki sposób praktykuje w pontonie.Na łódce kolegi z racji, że pawęż jest pod długą kolumnę - montuje przetwornik na burcie.Przy elektryku sprawdza się bardzo dobrze. Uchwyt z tych najdroższych na popularnym serwisie aukcyjnym - faktycznie jest dużo bardziej solidny.Jesteśmy właśnie przed pierwszym pływaniem na spalinie stąd moje pytania.Wydaje mi się że rozwiązanie z uchwytem silnikowym i rurką 28mm i montaż na burcie plus linka zabezpieczająca - będzie chyba optymalnym wyborem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 23 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2020 Jeśli montuje przetwornik na pawęży to obniżam go na tyle, że jest poniżej linii silnika. Mowa oczywiście o elektryku. Taki sposób praktykuje w pontonie.Na łódce kolegi z racji, że pawęż jest pod długą kolumnę - montuje przetwornik na burcie.Przy elektryku sprawdza się bardzo dobrze. Uchwyt z tych najdroższych na popularnym serwisie aukcyjnym - faktycznie jest dużo bardziej solidny.Jesteśmy właśnie przed pierwszym pływaniem na spalinie stąd moje pytania.Wydaje mi się że rozwiązanie z uchwytem silnikowym i rurką 28mm i montaż na burcie plus linka zabezpieczająca - będzie chyba optymalnym wyborem.U mnie też mogę opuścić nisko tak więc nic nie przesłania, tyle że wtedy wolniej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 23 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2020 To jak na pawęży umieścisz przetwornik aby nie zasłaniał ????Fizycznie- odwrócić go i schować pod ponton, na ekranie- elektronicznie odwrócić strony Si. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 CORNEL Opublikowano 23 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2020 Tak to mniej więcej wygląda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 23 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2020 Super wygląda ,ale jest mały zong . Tydzień temu byłem na Żarnowcu i łódki które tam stały w wodzie miały taki syf na burtach że te przyssawki trzeba by na śruby mocować i tak wygląda większość łódek stojących na wodzie , ale jak jest czyściutka to się gumy przykleją 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kasjan Opublikowano 26 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2020 Czy tak zamontowany przetwornik bedzie mial zaklocony sygnal bocznego skanu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 26 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2020 Raczej tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kruz Opublikowano 26 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2020 Czy tak zamontowany przetwornik bedzie mial zaklocony sygnal bocznego skanu?Raczej lewej strony widziec nie bedziesz niestety Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 perch22 Opublikowano 26 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2020 (edytowane) Ja mam na jednej i trzyma przy 40km/h, tak miałem na 10kM ,na 20kM przerobie na dwie przyssawki , łajbę ciągam ze sobą na lawecie. Edytowane 26 Września 2020 przez perch22 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 27 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2020 Ok jak zabierasz ze sobą łódkę to żaden glon nie wchodzi Ci na łódkę , przed wypłynięciem szmatą doczyścisz i guma się przyklei . Łódka stojąca na wodzie ma burty obślimaczałe i zanim to doczyścisz to koledzy będą z ryb wracać . Mam nadzieje że dodatkowo na jakimś sznurku mocujesz przetwornik , bo w razie odczepu przetwornik wpada w śrubę - silnik i przetwornik rozbite - , a przeciążenia są spore na gumową przyssawkę , wiem że mocno trzymają bo są do przenoszenia szyb , ale to zawsze jest przylepiec , a nie skręcone na śrubę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 CORNEL Opublikowano 27 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2020 Ten patent z 1 przyssawką na długim dyszlu ma jedną wadę - mianowicie im dłuższy dyszel tym większa siła działająca na przyssawkę. Kiedyś pisałem, nie lubię kompromisów na zasadzie "może wytrzyma", "może da radę". Porządny Ram Mount na 3 przyssawki, ramię do regulacji zanurzenia, które można skierować badziej w poziomie, co daje mniejszą siłę oddziaływania na przyssawki.Jak na stałe to metalowa suwnica na śruby do rufy z regulacją wysokości. I tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 30 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2020 (edytowane) Moja wariacja na temat montażu przetwornika. Edytowane 30 Września 2020 przez Maciej_K 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 IntruZ9 Opublikowano 30 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2020 Ja mam odwrtonie, uchwyt borika opuszcza się na ramieniu 40 centymetrowym co finalnie powoduje że przetwornik jest za silnikiem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 leszczynski.bp Opublikowano 3 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2020 Inspirując się podpowiedziami z wątku, tato popełnił taki uchwyt. Przetestowany przy prędkości ok 32 km/h, po kilkunastu godzinach ciężko odczepić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 3 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2020 Takie rozwiązanie jest ok pod warunkiem że łódka jest czyściutka , do łódki z glonem na burtach to rozwiązanie odpada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Maciejowaty
Witam,
Panowie , jak montujecie przetwornik echosondy na dwupłaszczowych łodziach z grubymi burtami ?
Widziałem jakieś uchwyty na przyssawce ,ale boje się ,że zgubie przetwornik przy szybszym pływaniu
pozdro.
M.
Top użytkownicy dla tego pytania
77
65
51
48
Popularne dni
2 Lis
33
31 Sty
27
15 Gru
25
21 Sie
24
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 77 odpowiedzi
Koza11 65 odpowiedzi
count_martin3z 51 odpowiedzi
Dano-G 48 odpowiedzi
Popularne dni
2 Lis 2017
33 odpowiedzi
31 Sty 2018
27 odpowiedzi
15 Gru 2017
25 odpowiedzi
21 Sie 2017
24 odpowiedzi
Popularne posty
Dano-G
Ja mam takie coś, zamocowane zazwyczaj tak: jest pomiędzy linią wody, a dnem łodzi - czyli w tych (w moim przypadku 35 cm) zanurzenia. Z kwasówki, nie rdzewieje, nie utlenia się, nie spowalnia łodzi i
sharkfishing
A przyszlo ci do glowy ze jak prawie 30 lat wstecz duza ilosc slow jak pawez przetwornik do echa i wiele innych nie tylko z wedkarstwa poprostu nie znalem lub ich poprostu nie bylo hmmm chyba na to ni
majster222
Część. Przedstawiam swój uchwyt do przetwornika. Z racji tego że musiałem schować go pod łódkę bo zasłaniał go silnik i w jakiś sposób zabezpieczyć przed tym żeby czasem nie uderzył w jakąś podwodna
Opublikowane grafiki
1302 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi