Skocz do zawartości
  • 0

Uchwyt / mocowanie przetwornika echosondy

Maciejowaty

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mam pytanie. Jedziemy do Szwecji na szkiery, muszę jakoś przymocować przetwornik do łodzi 5m 30hp ze sterówką. Po poprzednich wyjazdach chciałbym zrezygnować ze sztycy. Czy przyssawka da radę przy takiej łodzi i będzie lepsza od sztycy?

Na przykład:

https://allegro.pl/oferta/przyssawka-przetwornika-garmin-gt-gt20-gt40-gt52-11045182132?fromVariant=7503385354

• 0

Mam pytanie. Jedziemy do Szwecji na szkiery, muszę jakoś przymocować przetwornik do łodzi 5m 30hp ze sterówką. Po poprzednich wyjazdach chciałbym zrezygnować ze sztycy. Czy przyssawka da radę przy takiej łodzi i będzie lepsza od sztycy?

Na przykład:

https://allegro.pl/oferta/przyssawka-przetwornika-garmin-gt-gt20-gt40-gt52-11045182132?fromVariant=7503385354

W tym roku takie mocowanie miał kolega w Szwecji, ale on użył przyssawek do przenoszenia szyb, coś takiego:

https://allegro.pl/oferta/przyssawka-podwojna-przegubowa-montaz-szyb-uchwyt-9100229233?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_opony_pla_opony_i_felgi&ev_adgr=Narz%C4%99dzia+i+sprz%C4%99t+warsztatowy+-+Blacharstwo+i+lakiernictwo&ev_campaign_id=1539850462&gclid=Cj0KCQjwpf2IBhDkARIsAGVo0D3m0Js8WlSsNzncBH6qsYuTyjQu1LSUs0L04Bkrxou4wC4w4rHSxq8aAhwREALw_wcB

Tylko trzeba sobie przystosować pod przetwornik, jak zapniesz na dwie przyssawki to "atom tego nie ruszy"

• 0

Tylko trzeba sobie przystosować pod przetwornik, jak zapniesz na dwie przyssawki to "atom tego nie ruszy"

Moje doświadczenia są takie, że przy jakiejkolwiek przyssawce warto zawiązać rezerwę celową na nowy przetwornik. Chyba że pływasz na dziobówce.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

• Like 4

• 0

Wiem że temat wałkowany na okrągło ale może wyszło coś nowego. Zmieniłem echo na garmina 7 z si i oczywiście silnik zasłania mi lewą stronę. Przetwornik mam na przyssawkę i żeby coś widzieć muszę silnik na drugi ząbek podnosić przez co pływanie jest upierdliwe, śruba wyrzuca całą wodę do góry i łapie powietrze. No i wiadomo ciąganie go góra dół jest nie komfortowe. Obrócenie przetwornika i schowanie pod łódkę też raczej odpada bo latam prawię po 30 km/h i obawiam się że napór wody mógł by mi wyłamać mocowanie. Pomyślałem o zrobieniu regulowanej sztycy i do pływania w ślizgu trzymać go na równi z dnem a do SI opuszczać go poniżej stopy silnika.

Może już ktoś kombinował coś takiego i ma jakieś sprawdzone rozwiązania?

• 0

Wiem że temat wałkowany na okrągło ale może wyszło coś nowego. Zmieniłem echo na garmina 7 z si i oczywiście silnik zasłania mi lewą stronę. Przetwornik mam na przyssawkę i żeby coś widzieć muszę silnik na drugi ząbek podnosić przez co pływanie jest upierdliwe, śruba wyrzuca całą wodę do góry i łapie powietrze. No i wiadomo ciąganie go góra dół jest nie komfortowe. Obrócenie przetwornika i schowanie pod łódkę też raczej odpada bo latam prawię po 30 km/h i obawiam się że napór wody mógł by mi wyłamać mocowanie. Pomyślałem o zrobieniu regulowanej sztycy i do pływania w ślizgu trzymać go na równi z dnem a do SI opuszczać go poniżej stopy silnika.

Może już ktoś kombinował coś takiego i ma jakieś sprawdzone rozwiązania?

Na przyssawkę ??

• 0

Do tej pory przyssawka mnie nie zawiodła, to wykombinowałem takie coś. Do pływania w ślizgu przetwornik podniesiony, do bocznego sonaru opuszczony i przekręcony pod łódkę. Jak będzie za mało stabilnie to zrobię patent z rozkręcanymi obejmami które przykręcę na stałe do rufy. Na stałe przetwornika przykręcić niestety nie mogę.

Całość z nierdzewki, i kosztowało czapkę drobnych ;) 

post-70082-0-68814500-1631889814_thumb.jpg

• 0

Część.

Przedstawiam swój uchwyt do przetwornika. Z racji tego że musiałem schować go pod łódkę bo zasłaniał go silnik i w jakiś sposób zabezpieczyć przed tym żeby czasem nie uderzył w jakąś podwodna przeszkodę, wydumałem coś takiego jak na foto.

Uchwyt jest tak zrobiony ze jeżeli uderzy przodem ma się odblokować i poddać do tyłu.

Całość z nierdzewki, wyglądu spawów proszę nie komentować :-) (moje pierwsze spawanie TIG-iem)

Filmik z działania.

https://youtu.be/73BiBMMtB_Q

Nietestowane jeszcze przy pływaniu na spalinie i nie wiem czy się nie będzie składał od oporów wody. Ale to już wyjdzie w praniu.

Pozdrawiam

Paweł

60a281d8d1ed2871f8b77b6104560f6e.jpgff8bce1787f8140bdd67e15b6dea61a6.jpg61a3fa9aa0f774b5e22c786c390b7e0d.jpge7b00db48aeed3d917b9ea4a7c698495.jpgbdea15414ace1bbec7cafd8448011048.jpg6c8c2039508dc66f215c26184021a31b.jpga7c75428ac4ef29302848db453dd6399.jpg67268dfcdb580854e6776d4213742bd6.jpgca5dd2bc33f2306f865810c04d937842.jpg

Edytowane przez majster222
  • Like 5

• 0

Materiał został pozyskany od firmy produkującej palce zabaw i nie wiem jak się dokładnie nazywa a klej dokładnie taki jak Maciej napisał. Tylko od strony klejenia nawierciłem do połowy głębokości płytki otwory pod kątem żeby zwiększyć powierzchnię klejenia i przyczepność.