Maciejowaty Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Witam, Panowie , jak montujecie przetwornik echosondy na dwupłaszczowych łodziach z grubymi burtami ?Widziałem jakieś uchwyty na przyssawce ,ale boje się ,że zgubie przetwornik przy szybszym pływaniu pozdro.M. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 31 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2021 To o czym piszę od dawna w materii uchwytów- rurka fi28 i uchwyt pawężowy Osapiana: https://sonaryimapy.blogspot.com/2021/07/dobry-uchwyt-przetwornika-echosondy-do.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sero1975 Opublikowano 31 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2021 Ja używam takiego jak proponuje @Maciej K i już innego nie chce . Zdjęcie wrzuciłem dziś w wątku o dodatkowym wyposażeniu łodzi i pontonów . Docelowo jest na maweriku 370c z 15 km spaliną ale przenoszę go czasem na mały mobilny ponton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Matteoo Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Maciek, uchwyt rewelacja, mam stary spalony silniczek, to teraz uchwyt od niego się przyda. Świetny pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Maciek, uchwyt rewelacja, mam stary spalony silniczek, to teraz uchwyt od niego się przyda. Świetny pomysł.Od lat doradzam te rozwiązanie. Bije na głowę większość systemów sklepowych i tych z warsztatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kasjan Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Takie coś znalazłem na olx. Daje rade? Spaline mam 4km wiec nie ma szybkoego plywania. Głównie elektryk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wobler129 Opublikowano 20 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2021 Mam pytanie. Jedziemy do Szwecji na szkiery, muszę jakoś przymocować przetwornik do łodzi 5m 30hp ze sterówką. Po poprzednich wyjazdach chciałbym zrezygnować ze sztycy. Czy przyssawka da radę przy takiej łodzi i będzie lepsza od sztycy? Na przykład: https://allegro.pl/oferta/przyssawka-przetwornika-garmin-gt-gt20-gt40-gt52-11045182132?fromVariant=7503385354 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gadget Opublikowano 20 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2021 Mam pytanie. Jedziemy do Szwecji na szkiery, muszę jakoś przymocować przetwornik do łodzi 5m 30hp ze sterówką. Po poprzednich wyjazdach chciałbym zrezygnować ze sztycy. Czy przyssawka da radę przy takiej łodzi i będzie lepsza od sztycy? Na przykład: https://allegro.pl/oferta/przyssawka-przetwornika-garmin-gt-gt20-gt40-gt52-11045182132?fromVariant=7503385354W tym roku takie mocowanie miał kolega w Szwecji, ale on użył przyssawek do przenoszenia szyb, coś takiego:https://allegro.pl/oferta/przyssawka-podwojna-przegubowa-montaz-szyb-uchwyt-9100229233?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_opony_pla_opony_i_felgi&ev_adgr=Narz%C4%99dzia+i+sprz%C4%99t+warsztatowy+-+Blacharstwo+i+lakiernictwo&ev_campaign_id=1539850462&gclid=Cj0KCQjwpf2IBhDkARIsAGVo0D3m0Js8WlSsNzncBH6qsYuTyjQu1LSUs0L04Bkrxou4wC4w4rHSxq8aAhwREALw_wcB Tylko trzeba sobie przystosować pod przetwornik, jak zapniesz na dwie przyssawki to "atom tego nie ruszy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 20 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2021 (edytowane) Ram mount ma gotowe rozwiązania na przyssawkach Edytowane 20 Sierpnia 2021 przez siarq 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 chlodnica Opublikowano 20 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2021 Ja korzystam także z uchwytu do szyb tylko pojedynczy...Polecam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 21 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2021 Tylko trzeba sobie przystosować pod przetwornik, jak zapniesz na dwie przyssawki to "atom tego nie ruszy"Moje doświadczenia są takie, że przy jakiejkolwiek przyssawce warto zawiązać rezerwę celową na nowy przetwornik. Chyba że pływasz na dziobówce. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 21 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2021 Ja zabezpieczam przetwornik na przyssawce tym ze kabel owijam raz o knage i jal nie zapomnę dowiozuje sznurek do przyszawek a drugi koniex na knagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 perch22 Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Witam ja też zabezpieczam przetwornik na przyzssawce sznurkiem ,ale tak aby kabel od przetwornika był luźny bo może go wyrwać z przetwornika ,a już na pewno nie okręcał bym kabla o knagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wobler129 Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Chciałbym kupić gotowca pod Garmina 9, żeby nic już nie dopasowywać itd. Czy ten z mojego linku wystarczy na takie łowienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Chciałbym kupić gotowca pod Garmina 9, żeby nic już nie dopasowywać itd. Czy ten z mojego linku wystarczy na takie łowienie? Linku?Wklej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wobler129 Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Linku?Wklej. https://allegro.pl/oferta/przyssawka-przetwornika-garmin-gt-gt20-gt40-gt52-11045182132?fromVariant=7503385354 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bartek1989 Opublikowano 12 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2021 Wiem że temat wałkowany na okrągło ale może wyszło coś nowego. Zmieniłem echo na garmina 7 z si i oczywiście silnik zasłania mi lewą stronę. Przetwornik mam na przyssawkę i żeby coś widzieć muszę silnik na drugi ząbek podnosić przez co pływanie jest upierdliwe, śruba wyrzuca całą wodę do góry i łapie powietrze. No i wiadomo ciąganie go góra dół jest nie komfortowe. Obrócenie przetwornika i schowanie pod łódkę też raczej odpada bo latam prawię po 30 km/h i obawiam się że napór wody mógł by mi wyłamać mocowanie. Pomyślałem o zrobieniu regulowanej sztycy i do pływania w ślizgu trzymać go na równi z dnem a do SI opuszczać go poniżej stopy silnika. Może już ktoś kombinował coś takiego i ma jakieś sprawdzone rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sero1975 Opublikowano 12 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2021 Wiem że temat wałkowany na okrągło ale może wyszło coś nowego. Zmieniłem echo na garmina 7 z si i oczywiście silnik zasłania mi lewą stronę. Przetwornik mam na przyssawkę i żeby coś widzieć muszę silnik na drugi ząbek podnosić przez co pływanie jest upierdliwe, śruba wyrzuca całą wodę do góry i łapie powietrze. No i wiadomo ciąganie go góra dół jest nie komfortowe. Obrócenie przetwornika i schowanie pod łódkę też raczej odpada bo latam prawię po 30 km/h i obawiam się że napór wody mógł by mi wyłamać mocowanie. Pomyślałem o zrobieniu regulowanej sztycy i do pływania w ślizgu trzymać go na równi z dnem a do SI opuszczać go poniżej stopy silnika. Może już ktoś kombinował coś takiego i ma jakieś sprawdzone rozwiązania?Na przyssawkę ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bartek1989 Opublikowano 12 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2021 Tak ten co teraz mam jest zrobiony z uchwytu do transportu szyb. Teraz myślę nad podobnym uchwytem jak na stronie 55 co produkuje kolega Grzesiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Grzesiak cast Opublikowano 15 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2021 Uchwyt pod si lub panoptix. Montowany do burty za pomocą szyny. Na szynie mozliwosc zamontowania tez echosondy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bartek1989 Opublikowano 17 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2021 Do tej pory przyssawka mnie nie zawiodła, to wykombinowałem takie coś. Do pływania w ślizgu przetwornik podniesiony, do bocznego sonaru opuszczony i przekręcony pod łódkę. Jak będzie za mało stabilnie to zrobię patent z rozkręcanymi obejmami które przykręcę na stałe do rufy. Na stałe przetwornika przykręcić niestety nie mogę.Całość z nierdzewki, i kosztowało czapkę drobnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 majster222 Opublikowano 24 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2021 (edytowane) Część. Przedstawiam swój uchwyt do przetwornika. Z racji tego że musiałem schować go pod łódkę bo zasłaniał go silnik i w jakiś sposób zabezpieczyć przed tym żeby czasem nie uderzył w jakąś podwodna przeszkodę, wydumałem coś takiego jak na foto.Uchwyt jest tak zrobiony ze jeżeli uderzy przodem ma się odblokować i poddać do tyłu. Całość z nierdzewki, wyglądu spawów proszę nie komentować :-) (moje pierwsze spawanie TIG-iem) Filmik z działania. https://youtu.be/73BiBMMtB_Q Nietestowane jeszcze przy pływaniu na spalinie i nie wiem czy się nie będzie składał od oporów wody. Ale to już wyjdzie w praniu. Pozdrawiam Paweł Edytowane 24 Października 2021 przez majster222 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bartek1989 Opublikowano 24 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2021 Spoko rozwiązanie ale chyba przy szybszym pływaniu wypnie Ci przetwornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 binio1111 Opublikowano 25 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2021 (edytowane) Interesuje mnie ta "platforma montażowa" co do niej przykręciłeś uchwyt. Napisz coś więcej. Z czego , czym przyklejone itd. Edytowane 25 Października 2021 przez binio1111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 25 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2021 Interesuje mnie ta "platforma montażowa" co do niej przykręciłeś uchwyt. Napisz coś więcej. Z czego , czym przyklejone itd.kup płytkę z twardego pcv i klej silka lub do szyb samochodowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 majster222 Opublikowano 25 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2021 Materiał został pozyskany od firmy produkującej palce zabaw i nie wiem jak się dokładnie nazywa a klej dokładnie taki jak Maciej napisał. Tylko od strony klejenia nawierciłem do połowy głębokości płytki otwory pod kątem żeby zwiększyć powierzchnię klejenia i przyczepność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Maciejowaty
Witam,
Panowie , jak montujecie przetwornik echosondy na dwupłaszczowych łodziach z grubymi burtami ?
Widziałem jakieś uchwyty na przyssawce ,ale boje się ,że zgubie przetwornik przy szybszym pływaniu
pozdro.
M.
Top użytkownicy dla tego pytania
77
65
51
48
Popularne dni
2 Lis
33
31 Sty
27
15 Gru
25
21 Sie
24
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 77 odpowiedzi
Koza11 65 odpowiedzi
count_martin3z 51 odpowiedzi
Dano-G 48 odpowiedzi
Popularne dni
2 Lis 2017
33 odpowiedzi
31 Sty 2018
27 odpowiedzi
15 Gru 2017
25 odpowiedzi
21 Sie 2017
24 odpowiedzi
Popularne posty
Dano-G
Ja mam takie coś, zamocowane zazwyczaj tak: jest pomiędzy linią wody, a dnem łodzi - czyli w tych (w moim przypadku 35 cm) zanurzenia. Z kwasówki, nie rdzewieje, nie utlenia się, nie spowalnia łodzi i
sharkfishing
A przyszlo ci do glowy ze jak prawie 30 lat wstecz duza ilosc slow jak pawez przetwornik do echa i wiele innych nie tylko z wedkarstwa poprostu nie znalem lub ich poprostu nie bylo hmmm chyba na to ni
majster222
Część. Przedstawiam swój uchwyt do przetwornika. Z racji tego że musiałem schować go pod łódkę bo zasłaniał go silnik i w jakiś sposób zabezpieczyć przed tym żeby czasem nie uderzył w jakąś podwodna
Opublikowane grafiki
1302 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi