Skocz do zawartości
  • 0

Uchwyt / mocowanie przetwornika echosondy

Maciejowaty

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Chyba najlepsze rozwiązanie to uchwyt typu vertical montowany z boku burty. Wczoraj pierwszy raz z tym pływałem i po pierwsze silnik nie zasłania lewej strony przy si, jest lepsze obrazowanie niż z tyłu i w końcu nic mi nie chlapie na czapę silnika i wedki od przetwornika. Kupne uchwyty tanie nie są ale w sumie kupujemy raz a dobrze, tu raczej nie ma co się zepsuć. Jedyny minus to że trzeba podnosić przetwornik do pływania, ale można to przełknąć.

Edytowane przez wujek

• 0

Witam ,dzisiaj przerobiłem swój do przetwornika tak żeby silnik go nie zasłaniał ,między silnikiem a pawężą jest 14cm ,a odległość  od pawęży do końca przetwornika wynosi 13cm ,jak nie opuścisz przetwornika po niżej dna łodzi to nic nie chlapie na czapę.

post-72455-0-58055900-1638029182_thumb.jpg

Edytowane przez perch22

• 0

Szkoda kasy na takie wydmuszki.

Alternatywa na pewno tańsza od Ram Mount :), ciekawi mnie również ustawienie klasycznego przetwornika względem pawęży (kąt). Brak płynnej regulacji położenia nie pomaga za bardzo w poprawnym ustawieniu klasycznego Ducera 2D lub bocznego sonaru.

Bardziej ciekawi mnie sposób montażu przetworników Live, masz Łukaszu jakieś fotki od takiego uchwytu ?

• 0

Alternatywa na pewno tańsza od Ram Mount :), ciekawi mnie również ustawienie klasycznego przetwornika względem pawęży (kąt). Brak płynnej regulacji położenia nie pomaga za bardzo w poprawnym ustawieniu klasycznego Ducera 2D lub bocznego sonaru.

Bardziej ciekawi mnie sposób montażu przetworników Live, masz Łukaszu jakieś fotki od takiego uchwytu ?

Co do standardowego uchwytu, który posiadam regulacja jest możliwa śrubami bocznymi. Ja tego nie robię ponieważ nie mam takiej potrzeby. Przetwornik zawsze jest w odpowiedniej pozycji.

Co do uchwytu pod panoptix - każdy kąt jest możliwy do uzyskania na tym uchwycie.

received-401671265119299.jpg

received-3515328951924365.jpg

received-1677346885936638.jpg

received-348734607046311.jpg

received-293202319594690.jpg

received-504383991126848.jpg

received-2906990352849294.jpg

Poniżej film

https://youtu.be/2AfTQQ6C2cY

Edytowane przez scOOtt
  • Like 2

• 0

Panowie czy do pontonu będzie miało w praktyce zastosowanie mocowanie przetwornika na przyssawkę, czy jedyne rozwiązanie to sztyca do pawęży?

Sztyca na pawęż najtańsza Jaxona i mocowanie na dole z paska folii PCV jako drugi punkt podparcia i możesz zapierdalać 40 km/h. Tanio i dobrze.

• 0

Raz mi się odkleiła bo płynąłem na wsteku i pocialem kabel od przetwornika śruba, a drugi raz jak się odkleiła na falach ten zlutowany kabel wypiął się z echa i do dzisiaj pewnie gdzieś leży na dnie. Trzeba było widzieć moja minę jak zorientowałem się że nie ma kabla z przetwornikiem. Jak przyssawka to rama i dodatkowo zabezpieczyć jakąś linką.

• 0

Panowie czy do pontonu będzie miało w praktyce zastosowanie mocowanie przetwornika na przyssawkę, czy jedyne rozwiązanie to sztyca do pawęży?

Jeśli wkleisz plexi o wymiarach przyssawki ( z małym zapasem) możesz spokojnie montować. Pawęż w wielu pontonach ma chropowatą strukturę i przyssawka lubi się odkleić jeśli nie wkleisz plexi .

Z Ram Mount - Najlepiej podwójną 

Jeśli pływasz elektrykiem to spokojnie możesz montować pojedynczą ze średnim lub długim ramieniem.