Maciejowaty Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Witam, Panowie , jak montujecie przetwornik echosondy na dwupłaszczowych łodziach z grubymi burtami ?Widziałem jakieś uchwyty na przyssawce ,ale boje się ,że zgubie przetwornik przy szybszym pływaniu pozdro.M. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 4 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2022 Jutro postaram się znaleźć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Intro Opublikowano 4 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2022 (edytowane) Ten pasek to jakiś specjalny materiał?. Jaki klej zastosowałeś?. Jak wyciągasz uchwyt z przetwornikiem? Edytowane 4 Listopada 2022 przez Intro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 4 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2022 (edytowane) Ten pasek to jakiś specjalny materiał?. Jaki klej zastosowałeś?. Jak wyciągasz uchwyt z przetwornikiem?Niestety nie pamiętam czym kleiłem ale trzyma cie mocno. Pasek z materiału zapasowego z pontonu. Składam po prostu przetwornik (jest tam motylek aby łatwiej odkręcić i podkładki gumowe aby nie latał) i wyciągam. Mega tanie rozwiązanie praktycznie bez kosztów. Edytowane 4 Listopada 2022 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Intro Opublikowano 4 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2022 Masz taki pasek na zbyciu może? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 4 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2022 Masz taki pasek na zbyciu może?Chyba tak, brałem kiedyś od Ryśka Maverica trochę materiału z których robią pontony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pat92 Opublikowano 6 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2022 Panowie.Pacjent wigry 360 przetwornik GT52.Ma ktoś jakiś sprawdzony patent aby można było pływać w ślizgu z echo + boczny aby silnik nie zasłaniał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 6 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2022 Panowie.Pacjent wigry 360 przetwornik GT52.Ma ktoś jakiś sprawdzony patent aby można było pływać w ślizgu z echo + boczny aby silnik nie zasłaniał?ale w ślizgu to pewnie nie masz tak czy siak bocznego. Pantograf jest od takich rzeczy, by odsunąć silnik od pawęży i zmieśćić pomiędzy przetwornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pat92 Opublikowano 6 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2022 ale w ślizgu to pewnie nie masz tak czy siak bocznego. Pantograf jest od takich rzeczy, by odsunąć silnik od pawęży i zmieśćić pomiędzy przetwornikno w ślizgu zalezy mi na strukturze dna, a boczny chce miec plywajac 5-7km/h standard Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bartek1989 Opublikowano 7 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2022 Regulowany przetwornik, do płynięcia w ślizgu do góry, do bocznego w dół i obracasz pod łódkę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 AngusCK Opublikowano 8 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2022 Witam Kolegów.Pływam pontonem (Kolibri 280) z silnikiem elektrycznym z maksymizerem i zerkam na echo Humminbird Helix 7 G3Mam trzy pytania i prośbę o odpowiedzi na nie:1. W jaki sposób zamontować przetwornik, aby silnik nie ograniczał jednostronnego widoku SI ?2. Czy poniższe mocowanie przetwornika pod obudową silnika elektrycznego pozwoli mi w pełni korzystać z SI bez zakłóceń? 3. Na jakie odległości (wysokości) od dolnej części pawęży pontonu powinna znajdować się śruba napędowa silnika elektrycznego?Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pasazer Opublikowano 8 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2022 Witam Kolegów.Pływam pontonem (Kolibri 280) z silnikiem elektrycznym z maksymizerem i zerkam na echo Humminbird Helix 7 G3Mam trzy pytania i prośbę o odpowiedzi na nie: 1. W jaki sposób zamontować przetwornik, aby silnik nie ograniczał jednostronnego widoku SI ?2. Czy poniższe mocowanie przetwornika pod obudową silnika elektrycznego pozwoli mi w pełni korzystać z SI bez zakłóceń? Uchwyt przetwornika.jpg 3. Na jakie odległości (wysokości) od dolnej części pawęży pontonu powinna znajdować się śruba napędowa silnika elektrycznego? Pozdrawiam Paweł1. na burcie, przetwornik poniżej dna łodzi. 2. Jak zastosujesz ten uchwyt to Twoje następne pytanie będzie ,, jak pozbyć się zakłóceń,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 adiz1 Opublikowano 17 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2022 Przetwornik Garmin "dual beam" (od Strikera 4 plus, ale to samo jest chyba w zwykłej "czwórce" i w innych starszych, prostych echosondach Garmin). Taki prosty, dwuzakresowy, "krępy" w budowie, do tego firmowy - uniwersalny (taki gruby), plastikowy uchwyt do pawęży. Chcę to przykręcić na stałe do pawęży pontonu z płaską sklejkową (sztywną) podłogą. Czyli generalnie bardzo płytko zanurzona jednostka. Na jakiej głębokości od lustra wody powinien znaleźć się przetwornik? Wystarczy, że będzie swoją płaszczyzną dotykał powierzchni wody, ma być zanurzony do połowy, czy też powinien być zanurzony cały pod wodą i wystawać znacznie poniżej poszycia pontonu? Pytam bo to mój pierwszy kontakt z sonarem wędkarskim w ogóle. Do tego charakterystyka moich łowisk jest taka, że są miejscami i okresowo mocno zarośnięte do samej powierzchni i chciałbym swobodnie się przemieszczać po akwenie, bez obawy, że zaczepię zielskiem o przetwornik i w najlepszym razie ciągnął za sobą kępy roślin. Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 radeqs Opublikowano 17 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2022 (edytowane) 1. W jaki sposób zamontować przetwornik, aby silnik nie ograniczał jednostronnego widoku SI ?Ja w moim pontonie cały przetwornik schowałem pod dnem pontonu. Zrobiłem sobie z cienkiej nierdzewki blachę do której przykręcam przetwornik (garmina). Przód blachy (kształt języka) wchodzi do kieszonki, którą zrobiłem z łaty PCV i przykleiłem do dna pontonu około 20 cm przed krawędzią dna i rufy,. Koniec blachy mam zagięty pod kątem 90stop. i przykręcony do dolnej krawędzi rufy. W ten sposób przetwornik nie jest przysłaniany przez silnik. Edytowane 17 Listopada 2022 przez radeqs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 17 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2022 Wystarczy, że będzie swoją płaszczyzną dotykał powierzchni wody, ma być zanurzony do połowy, czy też powinien być zanurzony cały pod wodą i wystawać znacznie poniżej poszycia pontonu? Wystarczy aby dotykał wody, jak dasz równo z podłogą będzie lux, nawet jak staniesz na piasku nic mu się nie stanie. Pomyśl nad regulowaną szyną jest bardziej rozwojowa, ja sprzedałem stary ponton i przełożyłem do nowego, w tym czasie zmieniłem też echo. Szyny są na allegro. Pamiętaj o dobrym zabezpieczeniu otworów najlepiej jakimś Sikaflexem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 adiz1 Opublikowano 19 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2022 Wystarczy aby dotykał wody, jak dasz równo z podłogą będzie lux, nawet jak staniesz na piasku nic mu się nie stanie. Pomyśl nad regulowaną szyną jest bardziej rozwojowa..Zrobiłem tymczasowe, regulowane, mocowanie przetwornika do pawęży. Przez zrobieniem w niej dziur jeszcze przetestuję głębokość zanurzenia. Pomysł z szyną bardzo mi się podoba - widziałem to na Twoim filmie na YT. Prawdopodobnie pójdę docelowo w takie rozwiązanie. Dziękuję i pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 JohnyKriss Opublikowano 22 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2022 Witam. Czy jest ktoś kto posiada, wykonuje lub wykonywał uchwyt do pontonu pod livescopa/ panoptixa,i mógłby się pochwalić fotkami jak to wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pitpno Opublikowano 1 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2022 Który uchwyt do livescope wybrać? Cały aluminium / nierdzewka czy z elementami plastiku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Matteoo Opublikowano 1 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2022 (edytowane) Ten co Ci pasuje bardziej z montażem, jeżeli to nie pomoże to tańszy . Ja osobiście brał bym ten z nierdzewki bez aluminium, trwalszy. Edytowane 1 Grudnia 2022 przez Matteoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cudak Opublikowano 29 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 (edytowane) Witam, Ktoś wie, czy można jeszcze kupić ten uchwyt ? post #122 http://jerkbait.pl/topic/24310-uchwyt-do-przetwornika-echosondy/page-7 Na allegro wyświetla "ostatnie logowanie 08 kwietnia 2020" Ktoś coś może pomóc ? Edytowane 29 Stycznia 2023 przez cudak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 marioligi Opublikowano 29 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 Jeżeli Ci się nie spieszy to może znajdę jeden którego nie zamontowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cudak Opublikowano 30 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2023 (edytowane) Jeżeli Ci się nie spieszy to może znajdę jeden którego nie zamontowałem Byłbym bardzo wdzięczny. Potrzebuje jak się zacznie sezon. Edytowane 30 Stycznia 2023 przez cudak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 amalker Opublikowano 3 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2023 Potrzebuję porady. Muszę dorobić kostkę by uzyskać powierzchnię prostopadłą do osi łodzi.Do głowy przychodzi mi poliamid i cięcie wodą ale mam wątpliwości czy jestem w stanie to dobrze wyznaczyć w cadowskim wydaniu, szczególnie, że krzywe są w obu kierunkach niczym piłka.Może jednak lepiej użyć prostszego materiału w obróbce i zrobić to ręcznie ? Tylko czego ? Wolałbym nie stosować drewna...Ma ktoś jakieś pomysły ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcipas Opublikowano 3 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2023 Nie wiem jak dużą/grubą potrzebujesz. Może polietylen z np przemysłowej deski do krojenia. Takie deski potrafią mieć 30mm grubości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 amalker Opublikowano 3 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2023 Jest prostszy w obróbce, papierem ściernym ogarnę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcipas Opublikowano 3 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2023 To po prostu plastikowa deska do krojenia tylko, że grubsza. Jak masz możliwość to podjedź do jakiegoś makro itp. Ja dostałem od kolegi 15mm i spokojnie można by to obrabiać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Maciejowaty
Witam,
Panowie , jak montujecie przetwornik echosondy na dwupłaszczowych łodziach z grubymi burtami ?
Widziałem jakieś uchwyty na przyssawce ,ale boje się ,że zgubie przetwornik przy szybszym pływaniu
pozdro.
M.
Top użytkownicy dla tego pytania
77
65
51
48
Popularne dni
2 Lis
33
31 Sty
27
15 Gru
25
21 Sie
24
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 77 odpowiedzi
Koza11 65 odpowiedzi
count_martin3z 51 odpowiedzi
Dano-G 48 odpowiedzi
Popularne dni
2 Lis 2017
33 odpowiedzi
31 Sty 2018
27 odpowiedzi
15 Gru 2017
25 odpowiedzi
21 Sie 2017
24 odpowiedzi
Popularne posty
Dano-G
Ja mam takie coś, zamocowane zazwyczaj tak: jest pomiędzy linią wody, a dnem łodzi - czyli w tych (w moim przypadku 35 cm) zanurzenia. Z kwasówki, nie rdzewieje, nie utlenia się, nie spowalnia łodzi i
sharkfishing
A przyszlo ci do glowy ze jak prawie 30 lat wstecz duza ilosc slow jak pawez przetwornik do echa i wiele innych nie tylko z wedkarstwa poprostu nie znalem lub ich poprostu nie bylo hmmm chyba na to ni
majster222
Część. Przedstawiam swój uchwyt do przetwornika. Z racji tego że musiałem schować go pod łódkę bo zasłaniał go silnik i w jakiś sposób zabezpieczyć przed tym żeby czasem nie uderzył w jakąś podwodna
Opublikowane grafiki
1302 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi