Maciejowaty Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Witam, Panowie , jak montujecie przetwornik echosondy na dwupłaszczowych łodziach z grubymi burtami ?Widziałem jakieś uchwyty na przyssawce ,ale boje się ,że zgubie przetwornik przy szybszym pływaniu pozdro.M. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 adamo_t Opublikowano 3 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2023 Jeśli chodzi o ten na zdjeciach u użytkownika "Dano" to raczej nie kolega który to robił odszedł z tego świata. Miał się tym zająć ktoś inny ale chyba coś nie wypaliło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 3 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2023 (edytowane) Na znanym portalu aukcyjnym kupisz dowolne tworzywo na wymiar. 20mm to świat i ludzie. Tzn jak wyrwiesz wkręt 18mm z takiego tworzywa, to przetwornik i tak już się nie będzie nadawał. Płytę nawiercasz. Jak masz możliwość, to nagwintuj otwory, można zwykłą śrubą. Klej w rowkach lepiej trzyma. Odtłuszczasz, klej wciskasz w otwory, żeby dobrze wypełniłi i wyszło + smarowanie powierzchni I płyta montażowa gotowa. Płytę w kilku miejscach możesz przewiecić wiertełkiem na wylot. Po pierwsze zapewnisz odpowietrzenie pod spodem, lepiej wyciśniesz ewentualne powietrze i nadmiar kleju, dodatkowo zapewniasz lepszy dostęp powietrza do kleju, więc szybciej zwiąże. Normalnie będzie wiązał od krawędzi do środka, zanim cały wyschnie, to trochę trwa. Kiedyś kleiłem taką płytkę do alu. Na Sikę albo na 3m 550FC. Potrzebowałem podkład izolacyjny pod jakiś element elektryczny. Następnego dnia, stwierdziłem, że jednak tą usunę i zrobię większą. Skończyło się na tym, że zrobiłem drugą małą i dokleiłem do tej pierwszej, bo nie chciało mi się demolować szlifierką w środku (musiałbym rozciąć szlifierką i usuwać po kwałku, dosyć ograniczone podejście). Ja używałem białego PA, PE klej się słabiej trzyma. PE właściwie mało co się trzyma. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Edytowane 3 Lutego 2023 przez psulek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pat92 Opublikowano 12 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2023 Panowie, przeleciałem temat.Jest wiele rozwiązań, ale potrzebuje konkretnej porady.Wigry 355, nie chce się bawić w drogie sztyce po 1200pln.Chciałbym zamontować przetwornik na rufie ale nie chce wiercic dziór, wiem, ze do bocznego bede musial podniesc troche silnik na "trymie". Czy ktoś zna jakis patent/ klej ktory dobrze przyklei plastikowa podstawke do ktorej bede moghl dokrecic przetwornik. Dodatkowo moze ktos ma tak zamontowane sonary z bocznym, chcialbym wiedziec jak wam sie sprawdzaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 12 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2023 Czy warto iść na skróty i kupić od razu uchwyt do panoptixa sterowany elektrycznie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 13 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2023 Czy warto iść na skróty i kupić od razu uchwyt do panoptixa sterowany elektrycznie ?Krzysiek elektryk do trybu front w zasadzie, do verticala wystarczy sztyca manipulator ręczny. Dużo zależy od łodzi bo lekka, co słabo siedzi w wodzie jest bardziej podatna na wiatr, większa i cięższa V - mniej. Z elektrykami jest jeszcze jedno ale- owszem zapewniają ogląd dookólny lub prawie dookólny ale zazwyczaj nie mają możliwości pochylenia od i do burty - co moim zdaniem jest ważne przy łowieniu w pionie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sero1975 Opublikowano 13 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2023 Czy warto iść na skróty i kupić od razu uchwyt do panoptixa sterowany elektrycznie ?Dla mnie po sezonie używania panoptixa sterowanie elektryczne wydaje się niepotrzebnym bajerem. O wiele szybciej jest przeskanować obraz ręcznie no i sztyca dokładniej pokazuje miejsce rzutu niż strzałka na elektryku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 golenia Opublikowano 13 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2023 Z elektrykami jest jeszcze jedno ale- owszem zapewniają ogląd dookólny lub prawie dookólny ale zazwyczaj nie mają możliwości pochylenia od i do burty - co moim zdaniem jest ważne przy łowieniu w pionie. Dokładnie. Dlatego moim zdaniem bardziej uniwersalna jest sztyca manualna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 13 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2023 Przemek jak możesz to wstaw zdjęcie śwojego uchwytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 golenia Opublikowano 13 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2023 Przemek jak możesz to wstaw zdjęcie śwojego uchwytu.Mam teraz łódkę pod plandeką. W kwietniu przypomnij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 13 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2023 Ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Matteoo Opublikowano 13 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2023 (edytowane) Panowie, przeleciałem temat. Jest wiele rozwiązań, ale potrzebuje konkretnej porady. Wigry 355, nie chce się bawić w drogie sztyce po 1200pln. Chciałbym zamontować przetwornik na rufie ale nie chce wiercic dziór, wiem, ze do bocznego bede musial podniesc troche silnik na "trymie". Czy ktoś zna jakis patent/ klej ktory dobrze przyklei plastikowa podstawke do ktorej bede moghl dokrecic przetwornik. Dodatkowo moze ktos ma tak zamontowane sonary z bocznym, chcialbym wiedziec jak wam sie sprawdzaja. Weź dibond, w każdej agencji reklamowej dostaniesz spory kawałek nawet gratis. Do niego przykręć ślizg do echa i następnie dibond przyklej do łodzi. Najlepiej do tego zastosować kliej i szczeliwo w jednym firmy wurt. Jak dobrze przeczyścisz powierzchnię łodzi to w życiu nie odpadnie. Usunięcie później możliwe, ale naprawdę ciężko. Dibond jest w dwóch kolorach, czarnym i białym. Zamiast niego możesz zastosować jakiś grubszy kompozyt, plastik, i w niego z jednej strony wgrzać ślizg od uchwytu przetwornika i całość przykleić wspomnianym wurthem. Ten klej uszczelnia moim zdaniem lepiej niż sikaflex, a do tego klei niemiłosiernie mocno tworząc strukturę gumową. I nie musisz robić dziur, nie "dziór" !!! Edytowane 13 Lutego 2023 przez Matteoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 amalker Opublikowano 18 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2023 Nie wiem jak dużą/grubą potrzebujesz. Może polietylen z np przemysłowej deski do krojenia. Takie deski potrafią mieć 30mm grubości.Polietylen okazał się chyba dobrym pomysłem. Udało się uzyskać odpowiednie krzywizny. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 18 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2023 Polietylen okazał się chyba dobrym pomysłem. Udało się uzyskać odpowiednie krzywizny. Dzięki. img_20230219032127_20230218_193732_zmniejszamy_pl.jpg img_20230219032048_20230218_193639_zmniejszamy_pl.jpgTeraz klej dobierz odpowiedni do tego, bo nie każdy lubi się z PE 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 amalker Opublikowano 18 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2023 Pod uwagę brałem 2 opcje:Klej uszczelniacz uniwersalny WurthLub Sikaflex-291i uniwersalny klej i uszczelniacz do zastosowań morskich. Ale nie wiem co jest lepszym pomysłem w tym przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 amalker Opublikowano 19 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2023 Przeglądając specyfikacje techniczną wychodzi, że to jednak nie najlepszy wybór... z PE oba się nie lubią. Trzeba będzie tą kostkę chyba przykręcić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 adiz1 Opublikowano 11 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 Przed rozpoczynającym się sezonem, zamontowałem sobie na pawęży pontonu, stały uchwyt do przetwornika echosondy. Ustawiłem to tak, że przetwornik w najniższym położeniu wystaje 0,5 cm poniżej płaszczyzny podłogi mojego Kolibri - mam nadzieję na bezproblemowe przemieszczenie się po płytkich i zarośniętych zielskiem akwenach.Mój model to jakaś taiwańska produkcja - marki "Easterner", w wersji small. Lekki, ale solidny (aluminium). Płyta montażowa pasuje (nie jest zbyt duża) do mojego przetwornika "dual beam" (Garmin Striker 4). Koszt 45 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dario69 Opublikowano 11 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 Czy jest może dostępna wersja z dłuższą szyną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 adiz1 Opublikowano 11 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 Ta prezentowana szyna, ma jakieś 20 cm. Widziałem na alle.. oferty dwóch innych wersji tej marki (ale przebitka x2 względem sklepu w którym kupowałem). Na pewno różniły się wielkością i kształtem blachy do mocowania przetwornika. Poszukaj ofert - pewnie podają wymiary - może okażą się dłuższe. Pytanie jak długa (i po co) ma być ta szyna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 eljotnes Opublikowano 12 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 Ta prezentowana szyna, ma jakieś 20 cm. Widziałem na alle.. oferty dwóch innych wersji tej marki (ale przebitka x2 względem sklepu w którym kupowałem). Na pewno różniły się wielkością i kształtem blachy do mocowania przetwornika. Poszukaj ofert - pewnie podają wymiary - może okażą się dłuższe. Pytanie jak długa (i po co) ma być ta szyna?a jakiś namiar na aukcję lub sklep Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Przemek_M Opublikowano 12 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 Jasli dobrze rozumiem to chodzi o coś takiego: https://allegro.pl/oferta/szyna-t-track-profil-aluminiowy-400mm-12856741092 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dario69 Opublikowano 13 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2023 Pytałem o dłuższą szynę bo ciągle szukam patentu na odpowiednie ustawienie przetwornika na rufie.W tej chwili jest przymocowany na stałe i to porażka. Po pierwsze chlapie na plecy w ślizgu, po drugie spalina przysłania obraz 1 strony bocznego.Szukam patentu który pozwoliłby beż nurkowania w zimnej wodzie, wygodnie i bezproblemowo regulować głębokość przetwornika tak,by opuszczać na tyle głęboko żeby spalina nie przysłaniała widoku(poniżej dna łodzi) i podnosić gdy płynę w ślizgu, najlepiej.na taką wysokość żeby jeszcze czytało głębokość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karkoszek Opublikowano 13 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2023 Nie lepiej wytrymować spalinę tak, aby nie zasłaniała widoku na bok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Matteoo Opublikowano 13 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2023 Dario, ja mam to rozwiązane tak: Uchwyt zrobiłem z rurki nierdzewnej z otworem w osi którego wspawałem nakrętkę a w niej kręci się śruba z motylkiem. Prowadnica główna jest z rurki aluminiowej i mam pelną regulację wysokości. Ta rurka z uchwytu dospawana do blaszki nierdzewnej, zamocowanej do burty. Całość kosztowała mnie kilka złotych. Obecnie zmodyfikowałem to troszkę i w rurce aluminiowej dla pewnych głębokości wywierciłem otwory ktore pozwalają mi szybko regulować głębokość samą zawleczką i nie pozwala się obracać czujnikowi. Mam nadzieję, że zrozumiałeś mój słowotok prostota czyni cuda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dario69 Opublikowano 14 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2023 Generalnie widzę to Matteo, ale jakiś specjalnie techniczny nie jestem, więc jakbyś kiedyś pyknął poglądową fotkę, byłbym wdzięczny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dario69 Opublikowano 14 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2023 Nie lepiej wytrymować spalinę tak, aby nie zasłaniała widoku na bok?Gdybym miał trym elektryczny może próbowałbym kombinować na bieżąco pływając powoli, ale w moim przypadku silnik mam wytrymowany tak żeby łódka dobrze pływała i to jest priorytet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Maciejowaty
Witam,
Panowie , jak montujecie przetwornik echosondy na dwupłaszczowych łodziach z grubymi burtami ?
Widziałem jakieś uchwyty na przyssawce ,ale boje się ,że zgubie przetwornik przy szybszym pływaniu
pozdro.
M.
Top użytkownicy dla tego pytania
77
65
51
48
Popularne dni
2 Lis
33
31 Sty
27
15 Gru
25
21 Sie
24
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 77 odpowiedzi
Koza11 65 odpowiedzi
count_martin3z 51 odpowiedzi
Dano-G 48 odpowiedzi
Popularne dni
2 Lis 2017
33 odpowiedzi
31 Sty 2018
27 odpowiedzi
15 Gru 2017
25 odpowiedzi
21 Sie 2017
24 odpowiedzi
Popularne posty
Dano-G
Ja mam takie coś, zamocowane zazwyczaj tak: jest pomiędzy linią wody, a dnem łodzi - czyli w tych (w moim przypadku 35 cm) zanurzenia. Z kwasówki, nie rdzewieje, nie utlenia się, nie spowalnia łodzi i
sharkfishing
A przyszlo ci do glowy ze jak prawie 30 lat wstecz duza ilosc slow jak pawez przetwornik do echa i wiele innych nie tylko z wedkarstwa poprostu nie znalem lub ich poprostu nie bylo hmmm chyba na to ni
majster222
Część. Przedstawiam swój uchwyt do przetwornika. Z racji tego że musiałem schować go pod łódkę bo zasłaniał go silnik i w jakiś sposób zabezpieczyć przed tym żeby czasem nie uderzył w jakąś podwodna
Opublikowane grafiki
1302 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi