Skocz do zawartości
  • 0

Uchwyt / mocowanie przetwornika echosondy

Maciejowaty

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Na znanym portalu aukcyjnym kupisz dowolne tworzywo na wymiar. 20mm to świat i ludzie. Tzn jak wyrwiesz wkręt 18mm z takiego tworzywa, to przetwornik i tak już się nie będzie nadawał. Płytę nawiercasz. Jak masz możliwość, to nagwintuj otwory, można zwykłą śrubą. Klej w rowkach lepiej trzyma. Odtłuszczasz, klej wciskasz w otwory, żeby dobrze wypełniłi i wyszło + smarowanie powierzchni I płyta montażowa gotowa. Płytę w kilku miejscach możesz przewiecić wiertełkiem na wylot. Po pierwsze zapewnisz odpowietrzenie pod spodem, lepiej wyciśniesz ewentualne powietrze i nadmiar kleju, dodatkowo zapewniasz lepszy dostęp powietrza do kleju, więc szybciej zwiąże. Normalnie będzie wiązał od krawędzi do środka, zanim cały wyschnie, to trochę trwa. Kiedyś kleiłem taką płytkę do alu. Na Sikę albo na 3m 550FC. Potrzebowałem podkład izolacyjny pod jakiś element elektryczny. Następnego dnia, stwierdziłem, że jednak tą usunę i zrobię większą. Skończyło się na tym, że zrobiłem drugą małą i dokleiłem do tej pierwszej, bo nie chciało mi się demolować szlifierką w środku (musiałbym rozciąć szlifierką i usuwać po kwałku, dosyć ograniczone podejście). Ja używałem białego PA, PE klej się słabiej trzyma. PE właściwie mało co się trzyma.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek
  • Like 1

• 0

Panowie, przeleciałem temat.

Jest wiele rozwiązań, ale potrzebuje konkretnej porady.

Wigry 355, nie chce się bawić w drogie sztyce po 1200pln.

Chciałbym zamontować przetwornik na rufie ale nie chce wiercic dziór, wiem, ze do bocznego bede musial podniesc troche silnik na "trymie". Czy ktoś zna jakis patent/ klej ktory dobrze przyklei plastikowa podstawke do ktorej bede moghl dokrecic przetwornik. Dodatkowo moze ktos ma tak zamontowane sonary z bocznym, chcialbym wiedziec jak wam sie sprawdzaja.

• 0

Czy warto iść na skróty i kupić od razu uchwyt do panoptixa sterowany elektrycznie ?

Krzysiek elektryk do trybu front w zasadzie, do verticala wystarczy sztyca manipulator ręczny. Dużo zależy od łodzi bo lekka, co słabo siedzi w wodzie jest bardziej podatna na wiatr, większa i cięższa V - mniej. Z elektrykami jest jeszcze jedno ale- owszem zapewniają ogląd dookólny lub prawie dookólny ale zazwyczaj nie mają możliwości pochylenia od i do burty - co moim zdaniem jest ważne przy łowieniu w pionie. 

• 0

Czy warto iść na skróty i kupić od razu uchwyt do panoptixa sterowany elektrycznie ?

Dla mnie po sezonie używania panoptixa sterowanie elektryczne wydaje się niepotrzebnym bajerem.

O wiele szybciej jest przeskanować obraz ręcznie no i sztyca dokładniej pokazuje miejsce rzutu niż strzałka na elektryku

• Like 1

• 0

Z elektrykami jest jeszcze jedno ale- owszem zapewniają ogląd dookólny lub prawie dookólny ale zazwyczaj nie mają możliwości pochylenia od i do burty - co moim zdaniem jest ważne przy łowieniu w pionie. 

Dokładnie. Dlatego moim zdaniem bardziej uniwersalna jest sztyca manualna.

• Like 1

• 0

Panowie, przeleciałem temat.

Jest wiele rozwiązań, ale potrzebuje konkretnej porady.

Wigry 355, nie chce się bawić w drogie sztyce po 1200pln.

Chciałbym zamontować przetwornik na rufie ale nie chce wiercic dziór, wiem, ze do bocznego bede musial podniesc troche silnik na "trymie". Czy ktoś zna jakis patent/ klej ktory dobrze przyklei plastikowa podstawke do ktorej bede moghl dokrecic przetwornik. Dodatkowo moze ktos ma tak zamontowane sonary z bocznym, chcialbym wiedziec jak wam sie sprawdzaja.

Weź dibond, w każdej agencji reklamowej dostaniesz spory kawałek nawet gratis. Do niego przykręć ślizg do echa i następnie dibond przyklej do łodzi. Najlepiej do tego zastosować kliej i szczeliwo w jednym firmy wurt. Jak dobrze przeczyścisz powierzchnię łodzi to w życiu nie odpadnie. Usunięcie później możliwe, ale naprawdę ciężko. Dibond jest w dwóch kolorach, czarnym i białym. Zamiast niego możesz zastosować jakiś grubszy kompozyt, plastik, i w niego z jednej strony wgrzać ślizg od uchwytu przetwornika i całość przykleić wspomnianym wurthem. Ten klej uszczelnia moim zdaniem lepiej niż sikaflex, a do tego klei niemiłosiernie mocno tworząc strukturę gumową. I nie musisz robić dziur, nie "dziór" !!!

Edytowane przez Matteoo

• 0

Polietylen okazał się chyba dobrym pomysłem. Udało się uzyskać odpowiednie krzywizny. Dzięki.attachicon.gif img_20230219032127_20230218_193732_zmniejszamy_pl.jpgattachicon.gif img_20230219032048_20230218_193639_zmniejszamy_pl.jpg

Teraz klej dobierz odpowiedni do tego, bo nie każdy lubi się z PE

• Like 1

• 0

Przed rozpoczynającym się sezonem, zamontowałem sobie na pawęży pontonu, stały uchwyt do przetwornika echosondy. Ustawiłem to tak, że przetwornik w najniższym położeniu wystaje 0,5 cm poniżej płaszczyzny podłogi mojego Kolibri - mam nadzieję na bezproblemowe przemieszczenie się po płytkich i zarośniętych zielskiem akwenach.

Mój model to jakaś taiwańska produkcja -  marki "Easterner", w wersji small. Lekki, ale solidny (aluminium). Płyta montażowa pasuje (nie jest zbyt duża) do mojego przetwornika "dual beam" (Garmin Striker 4). Koszt 45 zł.

post-45731-0-42286400-1678553685_thumb.jpg

post-45731-0-68195100-1678554999_thumb.jpg

post-45731-0-52276200-1678555010_thumb.jpg

• 0

Ta prezentowana szyna, ma jakieś 20 cm. Widziałem na alle.. oferty dwóch innych wersji tej marki (ale przebitka x2 względem sklepu w którym kupowałem). Na pewno różniły się wielkością i kształtem blachy do mocowania przetwornika. Poszukaj ofert - pewnie podają wymiary - może okażą się dłuższe. Pytanie jak długa (i po co) ma być ta szyna?

• 0

Ta prezentowana szyna, ma jakieś 20 cm. Widziałem na alle.. oferty dwóch innych wersji tej marki (ale przebitka x2 względem sklepu w którym kupowałem). Na pewno różniły się wielkością i kształtem blachy do mocowania przetwornika. Poszukaj ofert - pewnie podają wymiary - może okażą się dłuższe. Pytanie jak długa (i po co) ma być ta szyna?

a jakiś namiar na aukcję lub sklep

• 0

Pytałem o dłuższą szynę bo ciągle szukam patentu na odpowiednie ustawienie przetwornika na rufie.

W tej chwili jest przymocowany na stałe i to porażka. Po pierwsze chlapie na plecy w ślizgu, po drugie spalina przysłania obraz 1 strony bocznego.

Szukam patentu który pozwoliłby beż nurkowania w zimnej wodzie, wygodnie i bezproblemowo regulować głębokość przetwornika tak,by opuszczać na tyle głęboko żeby spalina nie przysłaniała widoku(poniżej dna łodzi) i podnosić gdy płynę w ślizgu, najlepiej.na taką wysokość żeby jeszcze czytało głębokość.

• 0

Dario, ja mam to rozwiązane tak: Uchwyt zrobiłem z rurki nierdzewnej z otworem w osi którego wspawałem nakrętkę a w niej kręci się śruba z motylkiem. Prowadnica główna jest z rurki aluminiowej i mam pelną regulację wysokości. Ta rurka z uchwytu dospawana do blaszki nierdzewnej, zamocowanej do burty. Całość kosztowała mnie kilka złotych. Obecnie zmodyfikowałem to troszkę i w rurce aluminiowej dla pewnych głębokości wywierciłem otwory ktore pozwalają mi szybko regulować głębokość samą zawleczką i nie pozwala się obracać czujnikowi. Mam nadzieję, że zrozumiałeś mój słowotok :) prostota czyni cuda.

• Like 1

• 0

Nie lepiej wytrymować spalinę tak, aby nie zasłaniała widoku na bok?

Gdybym miał trym elektryczny może próbowałbym kombinować na bieżąco pływając powoli, ale w moim przypadku silnik mam wytrymowany tak żeby łódka dobrze pływała i to jest priorytet.