Skocz do zawartości
  • 0

Uchwyt / mocowanie przetwornika echosondy

Maciejowaty

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam

Zastanawiam się nad zakupem uchwytu Borika FT500 aby zamontować GT52 do pawezy pontonu. Jak sprawuje sie uchwyt w ślizgu? Do jakich prędkości można bezpiecznie pływać aby nie zgubić przetwornika i nie zepsuć zacisków? Lepiej zamontować uchwyt na standardowym zamku FMb czy może wzmocnionym FFr444?

Pozdrawiam

• 0

Panowie używa ktoś takiego uchwytu: https://allegro.pl/oferta/uchwyt-przesuwny-do-mocowania-echosondy-do-lodzi-13640406465 ?

Zastanawiam się czy pozioma cześć tej blachy jest w ogóle

potrzebna, czy będzie to tylko dodatkowy opór w wodzie i będzie chlapać w ślizgu?

Edytowane przez PatLove

• 0

Przejrzałem kilkadziesiąt stron i nie znalazłem rozwiązania które  u mnie by się przydało mianowicie  uchwyt  montowany na rufie  łodzi czyli szerokosc okolo 15cm a większość  gotowców  tych w ludzkich cenach  jest na cienkie pawęże  :/ obecnie przykręcam do odbojnicy ale  mocowanie się zsuwa  podczas płynięcia   >7km/h .
Myślę żeby zrobić coś z ścisku stolarskiego i elementów starego uchwytu tego typowego z kongera  ale uchwyt musi mieć  regulację  kąta  całej sztycy oraz wysokości .

• 0

Szukałem jakiegoś ergonomicznego i niezawodnego mocowania przetwornika do pawęży pontonu. Przeszkadzała mi sztyca z zestawu. Ssawki Garmin czy Ram za 100zł i więcej to lekka przesada. Przerobiłem zwykły uchwyt na telefon z ssawką stosowany w autach. Na przegubie kulowym jest regulacja kątowa. Śruba, podkładki i nakrętka obowiązkowo z nierdzewki. Uchwyt trzyma pewnie. Nie ma opcji ściągnięcia go z pontonu bez "odbezpieczenia" ssawki dźwigienką. Całość mieści się w bocznej kieszeni torby echosondy. Pływam na elektryku maks. 5-5,5 km/h.

post-58763-0-87687400-1695626456_thumb.jpg

post-58763-0-57372700-1695626462_thumb.jpg

post-58763-0-29834900-1695626471_thumb.jpg

• 0

A ja nie wróżę długiej przyszłości tego mocowania ;)

Jeśli już przyssawka, ale nie RAM, to lepiej użyć takiej do przenoszenia szyb, ale w mniejszej wersji. Są też takie do zdejmowania szyb w smartfonach. Używałem z przetwornikiem lowrance 4x, na silniku elektrycznym nigdy nie zawiodła.

• 0

Szukałem jakiegoś ergonomicznego i niezawodnego mocowania przetwornika do pawęży pontonu. Przeszkadzała mi sztyca z zestawu. Ssawki Garmin czy Ram za 100zł i więcej to lekka przesada. Przerobiłem zwykły uchwyt na telefon z ssawką stosowany w autach. Na przegubie kulowym jest regulacja kątowa. Śruba, podkładki i nakrętka obowiązkowo z nierdzewki. Uchwyt trzyma pewnie. Nie ma opcji ściągnięcia go z pontonu bez "odbezpieczenia" ssawki dźwigienką. Całość mieści się w bocznej kieszeni torby echosondy. Pływam na elektryku maks. 5-5,5 km/h.

Też byłem na początku zadowolony z przyssawki. I to dużo większej i mocniejszej.

Potem zrobiło się chłodniej i okazało się jakie to upierdliwe i niepewne rozwiązanie.

• 0

Przetwornik przykręca się do tej blaszki ze śrubą mocującą. Do szyny na pawęży, wsuwam przetwornik dopiero po zwodowaniu pontonu. Montaż i demontaż jest błyskawiczny. Pływam często po zielsku, przybijam do piaszczystych plaż. Nic się nie uszkadza, wszystko jest stabilne.

• 0

Pytanie czy przyssawki złapią do sklejki w pontonie .

pawęż w większości pontonów jest laminowana, więc jak najbardziej tak, będzie trzymała przyssawka. Sam używałem przez długi czas przyssawki od lowrenca do czujnika gt40 i pływałem na spalinie - trzymało dobrze

• 0

"Parę" dni minęło i fot brak ;-) Ale faktycznie był bym Ci wdzięczny za zdjęcia

Jest to kawałek materiału z PCV przyklejony na dole pawęży który stanowi dodatkowy punkt oparcia. Przetwornik składamy i wsuwamy od góry. Można zapieprzać i 50 km/h i nic się nie powinno stać. 

post-48513-0-83600500-1704123947_thumb.jpg

post-48513-0-52722900-1704123965_thumb.jpg

Edytowane przez godski