Skocz do zawartości
  • 0

Uchwyt / mocowanie przetwornika echosondy

Maciejowaty

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Panowie wedka sie polamala i wymienilem ja na rurke z nierdzewki (z pracy mi zostal uchwyt do kroplowki). Pol roku pozniej nie mam rzadnyh problemow z uchwytem. latwo sie zaklada i sciaga zajmuje malo miejsca w transporcie mz sie sprawdzil ;)

Po jakims czasie zmienilem ponton na krakena i uzylem ichniejszego mocowania przetwornika. Wyglada profesjonalnie nierdzewka etc.Jest duzo mniej wygodny do naglego wyciagania niz moj wynalazek a raz w slizgu urwalem przetwornik humminbirda (nie wiem co sie stalo tylko kabelki sie ostaly) ;)

Sent from my SM-N910F using Tapatalk

• 0

Witam kolegów proszę o poradę bo co kilka głów to nie jedna. Mam na pawęży jak widać koła do slipu, i zamierzam wykorzystać jedno z profili do zamocowania przetwornika. Montaż ma się odbywać łatwo i szybko bez używania zbędnych narzędzi, ponieważ Koliberek jest za każdym wędkowaniem pompowany. Dodam, że w środkowej części pawęży będzie silniczek elektryczny, bez możliwości montażu przetwornika na korpusie silnika. Nie chciał bym za bardzo wiercić już nowych otworów w desce, raczej wykorzystać istniejące już elementy. 

post-65742-0-20041700-1516732023_thumb.jpg

post-65742-0-55795100-1516732033_thumb.jpg

post-65742-0-74645400-1516732049_thumb.jpg

post-65742-0-91315100-1516732055_thumb.jpg

• 0

Kolega robi takie uchwyty. Pasują do standardowej rurki od tych badziewnych uchwytów. Ten jest 99% kwas :)

attachicon.gif 23846911_1598484286906587_329778527_o.jpgattachicon.gif 23847894_1598484133573269_558799740_o.jpg

Mała poprawka konstrukcji, żeby były 2 punkty podparcia :) Prace nadal trwają. Myślę, że coś fajnego może z tego wyjść. 

post-52585-0-30227100-1516732387_thumb.jpg

post-52585-0-47968400-1516732414_thumb.jpg

• 0

Mała poprawka konstrukcji, żeby były 2 punkty podparcia :) Prace nadal trwają. Myślę, że coś fajnego może z tego wyjść. 

No tak tylko mając koła tak jak ja nie mam możliwości montażu z dala od śruby silnika tylko przy samym silniku, obawiam się zakłóceń i bąbelków powietrza. wolał bym raczej przy samej burcie tak jak trzymam przetwornik na jednym ze zdjęć. Ale wykonanie perfekcyjne.

Edytowane przez rafuss

• 0

No tak tylko mając koła tak jak ja nie mam możliwości montażu z dala od śruby silnika tylko przy samym silniku, obawiam się zakłóceń i bąbelków powietrza. wolał bym raczej przy samej burcie tak jak trzymam przetwornik na jednym ze zdjęć. Ale wykonanie perfekcyjne.

Patent prosty jak je.. tzn jak drut.

Profil tych samych rozmiarów co koła. Po zwodowaniu ściągasz koło, wkładasz profil z sonarem i gotowe :)

• 0

Patent prosty jak je.. tzn jak drut.

Profil tych samych rozmiarów co koła. Po zwodowaniu ściągasz koło, wkładasz profil z sonarem i gotowe :)

he he nie takie proste koła zostają pod czas pływania, bo jak zauważysz w konstrukcji są też rurki na wędki widać na jednym ze zdjęć 

post-65742-0-04017100-1516741693_thumb.jpg

Edytowane przez rafuss

• 0

A czy ktoś pomyślał o mocowaniu do dna łódki lub pontonu przetwornika umocowanego w takiej przyssawce jak szyby noszą ?

przy takim mocowaniu nie masz możliwości reakcji gdy wpłyniesz w jakąś mieliznę/przeszkodę, na bank uszkodzisz przetwornik.

Edytowane przez rafuss

• 0

Zbędny balast te koła, a takie rurki na wędki ? Są lepsze rozwiązania..

No wiesz mnie sytuacja zmusza do takiego rozwiązania, rozkładam, składam i wędkuje sam, auto często jest kawałek drogi od linii brzegowej jak sobie pomyśle ze po slipowaniu mam dymać spowrotem z tymi kołkami do auta i po powrocie do brzegu to samo to to dopiero jest bez sensu

• 0

Zbędny balast te koła, a takie rurki na wędki ? Są lepsze rozwiązania..

Głupoty gadasz. Super rozwiązanie jak trzeba bujać z kondonem z auta do wody. Uchwyty? Mega wartość dodana.

Jak nie będę woził na przyczepie, to piszę do kolegi z miejsca o taką parę.

• 0

mi też się bardzo podoba, niestety u mnie na pawęży ciasno i takie rozwiązanie nie przejdzie a żałuję bardzo. Ja muszę mieć jak na poniższym zdjęciu, bo na środku będzie silnik

Przy spalinie, ponoć nie montuje się przetwornika po lewej stronie, bo większe zakłócenia. Ponoć, bo mam też po lewej, inni mają po prawej i mają takie same zakłócenia.

• 0

Przy spalinie, ponoć nie montuje się przetwornika po lewej stronie, bo większe zakłócenia. Ponoć, bo mam też po lewej, inni mają po prawej i mają takie same zakłócenia.

No zamontuje po prawej jak sugerują inni ale to nie zmienia postaci rzeczy, że nie mogę wykorzystać tego zacnego mocowania, kilka postów wyżej nawet prosiłem kolegów o sugerowanie sposobu mocowania mojego przetwornika ale pomysłów niestety było brak :(