Skocz do zawartości
  • 0

Uchwyt / mocowanie przetwornika echosondy

Maciejowaty

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Tam jest duzo roznych uchwytow nigdy nie instalowalem mojej sondy u kogos nawet mi to do glowy nie przyszlo sam mam 3d i 83/200 zainstalowane na stale a na pontonie 3in1 nigdy nie odkrecam ani tu ani lodzi na pewno na tej stronie znajdziesz kilkanascie jak nie kilkadziesiat rodzajow montowan. A po co zmieniac burte tego juz kompletnie nie czaje

Edytowane przez sharkfishing
  • Like 1

• 0

Czasami pływam w dwie osoby raz siedze za sterami ???? a czasami na dziobie więc gdy siedzę za sterami mam przetwornik na lewej a jak na dziobie to na prawej burcie tak mi wygodnie, jadę do taty na jego łódź i montuje przetwornik na dziobie, zresztą co kto lubi jeden zamontuje na stałe inny nie ale o to chyba w tym chodzi aby każdy miał wybór

Edytowane przez lesny01
  • Like 1

• 0

Witajcie koledzy, jako że bardzo doceniam Wasze pomysły i wykonanie prac majsterkowych, zwracam się z prośbą o pomoc. Czy macie jakiś patent aby zamontować przetwornik do echosondy tak any nie wiercić dziur w łodzi? Chodzi mi o echosonde Rymarine Element, i nigdzie nie ma sztyc do tego przetwornika a oglądając na Youtube widzę że ludzie to wkręcają. Ja szukam innego wyjscia, może przyssawka lub cos takiego? Załączam zdjęcie poglądowe przetwornika.

Każda pomocna rada mile widziana. Pozdrawiam Karol

1bda4a8655c2bc9fmed.jpg

• 0

Do montażu bocznego dużych przetworników, w łodziach wyposażonych w relingi,można zastosować sztycę produkowaną przez Skylle.

To bardzo solidny produkt i trzyma przetwornik pewnie. Oczywiście nie można z tym pływać w ślizgu - chyba nie można,bo nie próbowałem pływać za szybko z przetwornikiem zanurzonym..

Dla właściwego działania tych sprzętów najlepiej nie przekraczać 10km/h., a do tej prędkości sztyca trzyma bez problemu.

Mocowanie jest też idealne do vertikala.

Przy przemieszczaniu się między miejscówkami, podniesienie przetwornika do góry trwa kilkanaście sekund.

post-54593-0-61315300-1567102930_thumb.jpg

post-54593-0-91475300-1567102991_thumb.jpg

Edytowane przez trex

• 0

Do montażu bocznego dużych przetworników, w łodziach wyposażonych w relingi,można zastosować sztycę produkowaną przez Skylle.

To bardzo solidny produkt i trzyma przetwornik pewnie. Oczywiście nie można z tym pływać w ślizgu - chyba nie można,bo nie próbowałem pływać za szybko z przetwornikiem zanurzonym..

Dla właściwego działania tych sprzętów najlepiej nie przekraczać 10km/h., a do tej prędkości sztyca trzyma bez problemu.

Mocowanie jest też idealne do vertikala.

Przy przemieszczaniu się między miejscówkami, podniesienie przetwornika do góry trwa kilkanaście sekund.

Widziałem ten produkt na filmie z jednej z przystani na czorcie. Przy prędkości trollingowej mocno nim telepało-może pogorszyć się odczyt z sonaru bocznego.  To zawsze będzie jednopunktowy montaż. Ducer był od Solixa, czyli też nie największy z dostępnych.

• 0

Film z Czorta - tam też stacjonuję obecnie swoją łodzią - mógł dotyczyć uchwytu sprzed modernizacji. Takimi dysponują właściciele Czorta Konrad i Krzysztof. 

Te pierwsze uchwyty były z aluminium - to raczej nie przyczyna "telepania" oraz miały dwa punkty obrotu przetwornika ( składały się z trzech części ) - załączam zdjęcie łodzi z Czorta - widać ten szczegół.

Obecnie firma oferuje pancerne sztyce z nierdzewki oraz mocowanie o jednym kierunku obrotu.

Po porządnym przykręceniu do relingu oraz "przytuleniu"- dociśnięciu sztycy do burty NIC NIE TELEPIE . 

Podkreślam - pływam z zanurzonym przetwornikiem góra do 10k/h

Pływam z ducerem od MEGA SI + G3N .

post-54593-0-61011200-1567107415_thumb.jpg

Edytowane przez trex