Maciejowaty Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Witam, Panowie , jak montujecie przetwornik echosondy na dwupłaszczowych łodziach z grubymi burtami ?Widziałem jakieś uchwyty na przyssawce ,ale boje się ,że zgubie przetwornik przy szybszym pływaniu pozdro.M. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Grzesiak cast Opublikowano 20 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2021 No i uchwyt dla tych co nie chcą dziurawić pawezy i chcą byc mobilni. Caly z ss 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dkowal Opublikowano 20 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2021 Grzesiek cast, spora powierzchnia mocowania przetwornika. Napór wody na taką powierzchnię w przypadku korzystania ze spaliny będzie b.duży. Temat pewnie przez wielu znany i przerobiony. Przy jednopunktowym uchwycie spowoduje to obracanie w poziomie całej sztycy. Montaż cięższego przetwornika typu 3in1 będzie potęgował efekt. Warto pomyśleć o innym sposobie mocowania samego przetwornika, żeby kierunek pływu nie powodował równoległego naporu na powierzchnię tej blachy.Niemniej jednak, sprawdzi się w przypadku elektryka i niewielkich prędkości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Grzesiak cast Opublikowano 20 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2021 Ci co stosuja takiego uchwyty sklepowe raczej nie pływają na duzych spalinach a i w wypozyczalniach tez max 5hp chyba mają wiec takie wystarcza. Szczerze to wykonalem juz kilka uchwytow podobnych do tego uzytkuja chlopaki juz kilka sezonow ze spalinami max 10hp i nikt zlego slowa nie powiedzial. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dkowal Opublikowano 20 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2021 Jeżeli użytkownicy zadowoleni to OK. Dla mniej brakuje jeszcze oznaczenia kierunku ustawienia przetwornika. Mimo, iż kulka pewnie wygodna to nie znamy położenia przetwornika zamocowanego niżej. Pal licho, jak ktoś ustali jeden raz przed pływaniem i wszystko, natomiast jak przyjdzie podnieść przetwornika przy pływaniu i popuszczeniu śruby mocującej (jedna sztuka i jeden punkt mocowania) automatycznie przetwornik leci w innym kierunku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 francisco scaramanga Opublikowano 22 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 Hej, czy istnieje jakiś "patent" do zamocowania livescope na kajak Hobie?Gotowiec czy nie gotowiec, szukam czegoś super...Dzięki za podpowiedzi. ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 meps Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Radbraw Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 Posiada ktoś ? Bardzo praktyczne rozwiązanie. https://m.youtube.com/watch?v=JOHLzzcgOk8 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 francisco scaramanga Opublikowano 24 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 Ciekawe, dzięki za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rafuss Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Proszę mi powiedzieć z doświadczenia, czy przy tak zamontowanym przetworniku będzie zakłócony obraz boczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 huligan77 Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Proszę mi powiedzieć z doświadczenia, czy przy tak zamontowanym przetworniku będzie zakłócony obraz boczny?Jak będzie silnik to tak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Proszę mi powiedzieć z doświadczenia, czy przy tak zamontowanym przetworniku będzie zakłócony obraz boczny?Odwrócić ducer na kulce- schować go pod łódkę, w echu odwrócić strony SV, by pokazywało zgodnie z prawdą strony. Natomiast w tym montażu kłopotliwe jest jego unoszenie podczas wodowania/dobijania do brzegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 huligan77 Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Odwrócić ducer na kulce- schować go pod łódkę, w echu odwrócić strony SV, by pokazywało zgodnie z prawdą strony. Natomiast w tym montażu kłopotliwe jest jego unoszenie podczas wodowania/dobijania do brzegu.Maciej dobrze rozumiem że mając dziobówkę do brzegu dobijasz tyłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2021 (edytowane) Maciej dobrze rozumiem że mając dziobówkę do brzegu dobijasz tyłem?Unoszę ją, dopływam na rufowym , bo na dwa pływam. Tak samo od brzegu na nim odpływam, a nie na wiosłach. Edytowane 5 Kwietnia 2021 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Intro Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2021 (edytowane) Proszę mi powiedzieć z doświadczenia, czy przy tak zamontowanym przetworniku będzie zakłócony obraz boczny?Ja mam zamontowany podobnie tzn.trochę w prawo, niżej i zamontowane dłuższe ramię RAM i jest ok.Spróbuj dać dłuższe ramię. Edytowane 5 Kwietnia 2021 przez Intro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rafuss Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2021 (edytowane) Odwrócić ducer na kulce- schować go pod łódkę, w echu odwrócić strony SV, by pokazywało zgodnie z prawdą strony. Natomiast w tym montażu kłopotliwe jest jego unoszenie podczas wodowania/dobijania do brzegu.dziękuję za odpowiedz, docer jest już wsunięty pod łódkę, mogę jedynie wywiercić w tym mocowaniu RAM do docera dodatkowe otwory dzięki którym przetwornik wsunie się jeszcze dodatkowe kilka cm. Edytowane 5 Kwietnia 2021 przez rafuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rafuss Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Odwrócić ducer na kulce- schować go pod łódkę, w echu odwrócić strony SV, by pokazywało zgodnie z prawdą strony. Natomiast w tym montażu kłopotliwe jest jego unoszenie podczas wodowania/dobijania do brzegu.tak naprawdę to właśnie dla wygodnego podnoszenia i opuszczania przetwornika zastosowałem mocowanie RAM, pomysł wydawał mi się trafiony, a po twoim komentarzu trochę teraz zwątpiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarasR Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Ja mam zamontowany podobnie tzn.trochę w prawo, niżej i zamontowane dłuższe ramię RAM i jest ok.Spróbuj dać dłuższe ramię.Masz przetwortnik niżej jak śruba silnika? Mógłbyś nieco te szczegóły doprecyzować.Na nowym Strikerze 9SV jeszcze nie pływałem więc nie wiem jak to wszystko najlepiej ustawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2021 tak naprawdę to właśnie dla wygodnego podnoszenia i opuszczania przetwornika zastosowałem mocowanie RAM, pomysł wydawał mi się trafiony, a po twoim komentarzu trochę teraz zwątpiłem.Spokojnie Jak wjeżdzasz po łódkę przyczepką do wody, nie bęzdie przeszkadzać. Jak masz V wysokie - też nie i tutaj trzeba będzie sprawdzić. bo teraz to V może zasłaniać jedną ze stronPo prostu musisz to sprawdzić na wodzie i nie zakładać z góry niczego. Silnik możesz odsunąć od rufy pantografem. Wtedy jest przestrzeń dla sygnału SI pomiędzy pawężą a stopą silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rafuss Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Masz przetwortnik niżej jak śruba silnika? Mógłbyś nieco te szczegóły doprecyzować.Na nowym Strikerze 9SV jeszcze nie pływałem więc nie wiem jak to wszystko najlepiej ustawić.nie, na pewno przetwornik nie jest poniżej śruby ani silnika spalinowego ani elektrycznego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rafuss Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Spokojnie Jak wjeżdzasz po łódkę przyczepką do wody, nie bęzdie przeszkadzać. Jak masz V wysokie - też nie i tutaj trzeba będzie sprawdzić. bo teraz to V może zasłaniać jedną ze stronPo prostu musisz to sprawdzić na wodzie i nie zakładać z góry niczego. Silnik możesz odsunąć od rufy pantografem. Wtedy jest przestrzeń dla sygnału SI pomiędzy pawężą a stopą silnika. A może dobrym pomysłem było by przyklejenie drugiej podstawy RAM mniej więcej za silnikiem, nie w samej osi bo się nie da, ale w tej części pawęży, która jest jakby wcięta w kierunku pokładu/dziobu zaznaczyłem czerwoną strzałką na zdjęciu? Koszt takiej podstawy RAM to zaledwie 100zł a może rozwiąże problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarasR Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2021 nie, na pewno przetwornik nie jest poniżej śruby ani silnika spalinowego ani elektrycznego. No to powinno działać.I podziękował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 PrzemekL Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Próbowałem szukać na forum ale nie znalazłem analogicznego w miarę świeżego tematu. Jakie mocowanie przetwornika stosujecie? Właśnie zmieniłem echo. Przy starym przetwornik był mocowany na przyssawkę. Niestety w przypadku rozpędzania się łódki od razu powstawała mała fontanna. Więc podczas pływania w ślizgu przetwornik był odczepiany. Nie mam doświadczenia ze sztycą ale jakoś nigdy nie byłem przekonany do elementów które wystają ponad łódkę. Gdzieś na forum widziałem wpis, że ktoś stosuje przyssawki z trzema mocowaniami (3 przyssawkami). Ale takowych w necie nie potrafiłem znaleźć (chyba, że są to jakieś samoróbki na podstawie pojedynczych przyssawek). Liczę na Wasze wszelakie podpowiedzi i sugestie. Łódka to RF390 ale zapewne rozwiązania które zaproponujecie będą dość uniwersalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 przyssawka x3 - RAP-365-101U https://www.rammount.com/part/RAP-365-101U Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Przemku, jest przecież temat o uchwytach do mocowania przetwornika, po co dublować tematy i modom robotę dodatkową robić? Ja jestem zwolennikiem mocowania silnika elektrycznego osapian+ rurka nierdzewna fi28. Stabilne, możliwości regulacji skokami. Zawsze możesz odwrócić ducer pod łódkę i zmienić na echu strony sI- unikniesz zaciemnienia od silnika... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pursuit Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Witam używał ktoś takiego uchwytu ?https://trigar.pl/pl/p/Ramie-montazowe-przetwornika-z-18-calowym-aluminiowym-pretem-RAM-B-316-18-TRA1U/3950?cd=12025083598&ad=117710654762&kd=&gclid=Cj0KCQjwvYSEBhDjARIsAJMn0liH0dAFIoHlYc8-sxbt72TxvjbU88mZqt3wY8uyR6TAa9PdRmK7gI4aAuTgEALw_wcB Jak się to sprawdza w terenie (warty swojej ceny czy lepiej odpuścić Pzdr Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Maciejowaty
Witam,
Panowie , jak montujecie przetwornik echosondy na dwupłaszczowych łodziach z grubymi burtami ?
Widziałem jakieś uchwyty na przyssawce ,ale boje się ,że zgubie przetwornik przy szybszym pływaniu
pozdro.
M.
Top użytkownicy dla tego pytania
77
65
51
48
Popularne dni
2 Lis
33
31 Sty
27
15 Gru
25
21 Sie
24
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 77 odpowiedzi
Koza11 65 odpowiedzi
count_martin3z 51 odpowiedzi
Dano-G 48 odpowiedzi
Popularne dni
2 Lis 2017
33 odpowiedzi
31 Sty 2018
27 odpowiedzi
15 Gru 2017
25 odpowiedzi
21 Sie 2017
24 odpowiedzi
Popularne posty
Dano-G
Ja mam takie coś, zamocowane zazwyczaj tak: jest pomiędzy linią wody, a dnem łodzi - czyli w tych (w moim przypadku 35 cm) zanurzenia. Z kwasówki, nie rdzewieje, nie utlenia się, nie spowalnia łodzi i
sharkfishing
A przyszlo ci do glowy ze jak prawie 30 lat wstecz duza ilosc slow jak pawez przetwornik do echa i wiele innych nie tylko z wedkarstwa poprostu nie znalem lub ich poprostu nie bylo hmmm chyba na to ni
majster222
Część. Przedstawiam swój uchwyt do przetwornika. Z racji tego że musiałem schować go pod łódkę bo zasłaniał go silnik i w jakiś sposób zabezpieczyć przed tym żeby czasem nie uderzył w jakąś podwodna
Opublikowane grafiki
1302 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi