Skocz do zawartości
  • 0

Uchwyt / mocowanie przetwornika echosondy

Maciejowaty

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

@Dano robiłeś to sam ? Czy gotować gdzieś nabyłes?

Zobacz ofertę: Uchwyt do echosondy

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6890806302

Całe 60 zł + wysyłka.

To znajomy producent. Jak zabraknie - dorobi ;-)

Tapatalknięte z komórki

• Like 1

• 0

Dano^ , mam identyczny uchwyt -zdaje świetnie egzamin , wygodny do transportu z przetwornikiem ,echem i uchwytem echa w jednej skrzynce.

Montaż do łodzi szybki i pewny , nic nie chlapie .

Co do rzekomego chlapania tego typów uchwytów. Gdzieś wcześniej była dyskusja i opinie, że  tego typu konstrukcje się nie nadają do szybszych łódek bo za duży opór wody, i chlapią....

Ano ja też potwierdzam, że nic nie chlapią jak się je ustawi tak jak trzeba. Jak płytka zawsze jest powyżej linii dna albo na równo -  a sam przetwornik schodzi poniżej - wszystko gra i buczy co widać na załączonym obrazku z mojej łajby.

• Like 1

• 0

Oddzielne zasilanie jak najbardziej jest. Echo to eagle więc strasznie żalu bym nie miał. Silnik minnkota 30lbs i w sumie to jak przymierzylem przetwornik to jest jako tako zabezpieczony przez śrubę i ster. O plycizne się nie martwię bardziej chodziło mi o zakłócenia.

• 0

]Ciężko znaleźć uchwyt bardzo solidny a szkoda stracić przetwornik bo coś się ułamie, pęknie, wygnie.  Zrobiłem coś takiego.

attachicon.gifSlajd1.JPG

attachicon.gifSlajd2.JPG

attachicon.gifSlajd3.JPG

attachicon.gifSlajd4.JPG

@MajKar, czy tak gruba rurka nie powoduje turbulencji w przepływie wody wokół przetwornika podczas pływania szybciej niz np 10 km/h ? a co za tym idzie zakłóceń na ekranie echa - ja tak kiedyś miałem.

Jak walniesz w porządna przeszkodę przy duzej prędkosci to i tak urwiesz przetwornik.

Cienka rurka mi sie po prostu zgięła (przetwornik uratowany) a jak zrobiłem grubą rurkę to innym razem  jak walnęło podczas uderzenia w jakiś konar to taka siła była, że aż huknęło i przetwornik rozpieprzyło.

P.S. jak przeniesiesz przetwornik na prawo od kolumny silnika to śruba nie bedzie Ci wyrzucała wody z pecherzykami powietrza pod przetwornik.

Edytowane przez bierjoza

• 0

Zakłócenia są dopiero powyżej 25km/h, ale dzięki za radę Bierjoza. Jak o coś zaczepię to faktycznie urwę ale z rufą to nie jest rurka tylko pręt 30 mm płaskownik który przykręciłem do łódki ma 8x40 mm żeby go wygiąć cztero kilowy młot musiałem użyć.

• 0

Witajcie. Po złamaniu dwóch uchwytów i ciągłej irytacji że Total Scan się obraca i jest niestabilny wymyśliłem coś takiego.Kolega mi wyspawał ten uchwyt ze stali nierdzewnej.Profil długości 70 cm i wymiarach 20x20mm . Ramię do montażu z profila 25x25mm. Użyłem starej śruby dociskowej z oryginału. Uchwyt był robiony na szybko. Brakuje w nim zaślepek zamykających oraz zamiast śruby dociskającej będzie pokrętło z gwintem m10.Konstrukcja lekka,mocna i stabilna.
59663fcc91a5dda9med.jpg

92d0b0f715c0545amed.jpg

113caec4c9113811med.jpg

dbc02fdf81fd9ddbmed.jpg

Edytowane przez tasior183
  • Like 2

• 0

To kupijesz dwie listwy i po problemie. Jedna na pawęż łódki a druga pontonu.

Dokładnie! Jaxony tez ze 2 bądź 3 przerobiłem i poszedłem własną drogą.

Osobiście bardzo podoba mi się uchwyt co kol. Dano przedstawił jakiś czas temu z (nierdzewki). Estetyka jest  na b. wysokim poziomie choć wadą jest to że trzeba bezwzględnie kręcić śrubami  do kadłuba bo takiej listewki na klej się nie zamocuje no i jest miejsce na jeden przetwornik.... a licho wie co i jaki wejdzie przetwornik na kolejne sezony

Dla szybszych łódek to jestem trochę sceptyczny czy takie mocowane na zacisk śrubowy się sprawdzaja?

Edytowane przez kuko

• 0

Uchwyt zgrabny. Na styl tych jaxonow grubych. Ja już przerobilem te cienkie rurkowe-o kant d. Jaxon ok tyle że nie można to unieść. Borika system fajny ale na przetworniki 2szt za delikatne... I jedynym chyba słusznym rozwiązaniem jest to co zapodal @Dano.

Będę we wrześniu na Turawie - jak coś to na priv możemy sie zgadac. Ciągnę swoją łajbę.

Jestem z tego uchwytu mega zadowolony. Kompletnie nie wpływa na nautykę łodzi - jakby nie było czujnika. Nic nie chlapie i co ciekawe do 48 km/h jeszcze pokazuje odczyty głębokości. Oczywiście opóźnienie duże itp, ale coś tam nadal działa :-)

Tapatalknięte z komórki

• 0

Będę we wrześniu na Turawie - jak coś to na priv możemy sie zgadac. Ciągnę swoją łajbę.

Jestem z tego uchwytu mega zadowolony. Kompletnie nie wpływa na nautykę łodzi - jakby nie było czujnika. Nic nie chlapie i co ciekawe do 48 km/h jeszcze pokazuje odczyty głębokości. Oczywiście opóźnienie duże itp, ale coś tam nadal działa :-)

Tapatalknięte z komórki

Każda sroka swój ogon chwali... ale i ja  też przyznam że to Twoje jest b. fajne.

Ja ze swojego też jestem mega zadowolony :)

pozdr

• 0

Każda sroka swój ogon chwali... ale i ja też przyznam że to Twoje jest b. fajne.

Ja ze swojego też jestem mega zadowolony :)

pozdr

To nie moje :-) Jestem tylko użytkownikiem, acz bardzo zadowolonym.

Kupiłem i zamontowałem. Ot filozofia. A ze podeszło cacy, to i chwalę. Ja nie mam możliwości robienia samemu, to korzystam z cudzego ;-)

Tapatalknięte z komórki

• 0

Jeszcze jedno co do chlapania wszelkiego tego rodzajów systemów.

Moje rozwiązanie jest - powiedzmy "na oko" dość podatne na chlapanie.... bo płytka jest szeroka.... ale w gruncie rzeczy żadne tego typu rozwiązanie - czy to na rurce, czy na szynie czy czymś innym nie ma prawa chlapać ja sie dobrze ustawi pozycję przetwornika. Sam przetwornik w wodzie a  reszta ma się "chować" w obrysie pawęży....

Edytowane przez kuko
  • Like 1