Skocz do zawartości
  • 0

ładowanie akumulatora

Logistyk

Pytanie

Witajcie

Moje pytanie umieściłem z off-topicu, ale dostałem radę, że tutaj można bardziej liczyć na odpowiedź :D

Czy można akumulator od echosondy naładować prostownikiem samochodowym czy trzeba kupić specjalną ładowarkę do akumulatorów? Dodam jeszcze parametry akumulatorka: 12V 7Ah/20HR oraz prostownika: 220V, 85 W, ~50/60Hz, 12 V, 4A

PS Czy moje pytanie jest z kategorii blondynka pyta ?

Pozdrawiam B)

• Odpowiedzi 83
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Opublikowane grafiki

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

do 90ah wystarczy tylko trochę dłużej będzie trzeba ładować.mam nadzieję że rozmawiamy o ładowarce której wymaga aku żel nie prostowniku 6A.

Niestety niewiem ,czy ten sprzęcik jest do żelowych,dlatego napisałem

Po podłączeniu ładuje na full i z uplywem czasu strzałeczka opadywuje do zera,tzn ,że już nie ładuje-tak to widzę.

• 0

To że strzałeczka amperomierza opada nie świadczy o tym, że prostownik nie będzie dawał napięcia powyżej 14,9 V a to właśnie jest zabójcze dla akumulatorów. W zwykłych prostownikach prąd ładowania też spada w miarę ładowania akumulatora, natomiast ręcznie trzeba kontrolować napięcie ładowania wyłączyć prostownik jak tylko osiągnie 14,7-14,9 V

• 0

To prawda, tak czy inczej warto miec prosty woltomierzyk (teraz koszt smieszny i gabarytowo maly) i jak ladowanie ma sie miec ku koncowi, sprawdzac napiecie.

Lepiej tez miec na wyposazeniu urzadzenie z duza mozliwoscia regulacji, tak jak wspomniane EST 516.

Z tego co slyszalem jak na razie nikt na to nie narzekal...a ze kosztuje..?

A nowy akumulator tez kostuje :unsure:

Gumo

• 0

A jakby pominąłakumulator i zasilił silnik agregatem,betoniarke można,to może i silnik 40 lb np.?

Poważnie pytasz czy jaja sobie robisz?

Da się tylko musiałbyś zrobić super przetwornice z 230V na 12V najlepiej z prostownikiem synchronicznym o dużym prądzie wyjściowym rzędu 40A.

Bądź podejść do sprawy klasycznie jak 30 lat temu czyli trafo toroidalne 600W (230V na 12V) + mostek Gretza za diodach Schottkyego. Myślę że by zadziałało :lol:

• 0

Witam,

tradycyjny prostownik (trafo + gretz) nie wymaga zastosowania diód schottyego. Z uwagi na szybkość tych diod stosuje się je w układach przetwornikowych, pracujących z częstotliwościami rzedu kilkudziesięciu kHz.

Ładowanie akumulatorów (w szczególności żelowych)raczej nie powinno przekraczać 14,4-14,6 V. Ograniczeniu powinien również podlegać prąd ładowania. Zatem optymalna ładowarka powinna charakteryzować się dwom stanami.

W pierwszym momencie ładowarka musi ograniczać prąd ładowania, a po osiągnięciu pewnego poziomu naładowania, stabilizować napięcie.

pozdrawiam

• 0

Co do maksymalnego napięcia ładowania to według instrukcji akumulatorów SSB i innych typu AGM ( czyli niezupełnie żelowych, ale potocznie się je tak nazywa) może ono dochodzić do 14,9 V w przypadku ładowania ich w trybie cyklicznym. Przy trybie stacjonarnym ( np. w UPS-ach ) to napięcie nie powinno przekraczać 14,4-14,6V.

• 0

Witam,

tradycyjny prostownik (trafo + gretz) nie wymaga zastosowania diód schottyego. Z uwagi na szybkość tych diod stosuje się je w układach przetwornikowych, pracujących z częstotliwościami rzedu kilkudziesięciu kHz.

pozdrawiam

Pawele spokojnie, charakterystyka Vf(If) diody wszystko wyjaśnia.

Ty proponujesz diodę o spadku około 0,8V ja 0,3V (w uproszczeniu). Kolega chciał zasilić silnik z agregatu. więc będzie potrzebował około 30A. W Twoim układzie moc strat na prostowniku wyniesie 48W w moim 18W. I co, teraz wiesz czyj układ jest lepszy <_< ??

Poza tym radze zapomnij o tej książkowej regułce. Teraz przetwornice pracują od kilkuset do kilku MHz :lol:

W sporadycznych rozwiązaniach AC/DC f jest mniejsze powiedzmy koło 60kHz.

• 0

Na poczatku lat 90-tych ubiegłego stulecia, w pracy zaczeliśmy stosować klucze IGBT, które łaczyły zalety tranzystorów bipolarnych z MOSFET. Jednak i wtedy problem z pojemnościami pomiędzy złaczami półprzwodnikowymi ograniczał układy przetwornic do kilkudziesięciu kHz.

pozdrawiam

• 0

Na poczatku lat 90-tych ubiegłego stulecia, w pracy zaczeliśmy stosować klucze IGBT, które łaczyły zalety tranzystorów bipolarnych z MOSFET. Jednak i wtedy problem z pojemnościami pomiędzy złaczami półprzwodnikowymi ograniczał układy przetwornic do kilkudziesięciu kHz.

pozdrawiam

Rozumiem. Cała sztuka poszukać na tym aby znaleźć MOSFETa o małej pojemności dren - źródło wtedy się łatwiej takiego gościa steruje

(np. technologia Trench). Wtedy jest łatwiej zapanować nad zjawiskiem prądu skrośnego (jeśli mówimy o układzie pół-mostkowym).

Duża pojemność wejściowa nie jest jakimś super problemem gdyż są dostępne świetne sterowniki MOS o wydajnościach do paru amper, które przełączą takiego MOSa w parędziesiąt ns.

Dobra już więcej się nie wygłupiam bo chyba zbaczamy powoli z tematu :lol:

• 0

http://www.mc-sklep.pl/ladowarka-ultipower-10a-12v-odwrotneg o-pulsu-mikroprocesorowa-regeneracja-akumulatora-p-422.html

http://www.mc-sklep.pl/mikroprocesorowa-ladowarka-8a-12v-inv erted-pulse-wyswietlaczem-led-p-201.html

http://allegro.pl/prostownik-automatyczny-blackdecker-bdsbc- 10a-i1588444375.html

Szukam prostownika do ładowania aku AGM i żelowego 100-120Ah. Którą z tych ładowarek polecilibyście. Co do dwóch pierwszych są bardzo prosto zbudowane a sprzedawca znany z tuningowania silników chwali się, że są to obecnie najbardziej zaawansowane ładowarki zapewniające długą żywotność akumulatorów, wydłużając nawet ilość cykli naładowań. Co o tym sądzicie, jakie jest Wasze zdanie na ten temat?

• 0

Według mnie wszystkie mają ciut za małe natężenie prądu. Podają 8-10 A ale jest to wartość maksymalna. Faktycznie może się okazać że jest 10-20% mniej.

Hipotetycznz sytuacja - jedziesz na kilka dni na rybki. Rano wypływasz, wieczorem wracasz. AKU nie naładuje się przez noc.

Ja ze swojej strony polecam to:

http://allegro.pl/ladowarka-est-516-12v-15a-agm-zel-cyk-bufo r-i1582997488.html

Sprawdzona konstrukcja. Ma ją też kilku kolegów na forum.

I rzeczywisty prąd ładowania to 12-13 A - oczywiście w pierwszej fazie ładowania. Później spada.

• 0

zakupiłem taka ładowarke

http://allegro.pl/prostownik-ladowarka-rozruch-zelowych-i-kw asowyc-i1599078180.html

sprzedawca podaje ze ładuje żelówki o pojemności do 150Ah natomiast na opakowaniu producent podaje że od 5 do 100 Ah czy to dotyczy kwasówek czy żelówek też? , ja mam akukulator żelowy Toyama 120Ah, czy to będzie miało jakiś wpływ na naładowanie i żywotność mojego aku. sprzedawca wydawał mi sie mało kompetentny w tej kwestii. na dodatek instrukcja do ładowarki jest po angielsku

i przy okazji czym sie różni akumulator żelowy od żelowego AGM? i jaka opcje wybrac przy ładowaniu AGM czy GEL?

• 0

Albo AGM, albo żelowy. Z tego co wiem hybryd nie ma.

Bardzo prawdopodobne że sprzedawca ściągając tani towar nie ma o nim bladego pojęcia.

I te 15A. Na ładowarce jest jak byk 10A. I to jest prąd maksymalny. Myślę. że jak da max. 8 A to i tak będzie dobrze.

A aku 120AH będzie się ładował min. 16-24 H.

U mnie podczas ładowania AGM 120 AH na początku prąd jest około 12-13AH. I jak wieczorem po spłynięciu podłącze akumulator to rano brakuje mu jeszcze troszeczkę do pełnego naładowania.

Moja EST ma duży plus w postaci płynnej regulacji prądu ładowania. Od biedy i żelówkę 7AH do echa naładujesz.

Zamiast pójść przetartą ścieżką kombinujesz.

Zaznaczam, iż mogę się mylić i ta twoja ładowarka naładuje szybciej i lepiej.